Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος είναι τελικά ο καλός ο δήμαρχος;

Published

on

Φαίνεται να αποτελεί παράδοση που ξεκίνησε από το δήμο Ναυπάκτου και συνεχίστηκε στο δήμο Ναυπακτίας να μην επανεκλέγεται δεύτερη φορά δήμαρχος. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι σε όλο αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένας καλός δήμαρχος, που να αξίζει την επανεκλογή του; Και τι είναι αυτό που τελικά χαρακτηρίζει έναν καλό δήμαρχο;

Δύσκολη απάντηση, καθώς δεν είναι ένα αλλά πολύ περισσότερα τα χαρακτηριστικά, τα προσόντα και οι αρετές που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χαρακτηριστεί καλός  δήμαρχος.  Η απάντηση μάλλον βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, στην ικανότητα που έχει (ή δεν έχει) κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή. Αυτή η ικανότητα είναι πάλι αποτέλεσμα μιας σειράς χαρακτηριστικών, που όλα μαζί συνθέτουν μια ακέραιη ηγετική προσωπικότητα.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών είναι η αξιοπιστία.  Η αξιοπιστία όσο δύσκολα κερδίζεται, τόσο εύκολα χάνεται. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε υγιούς ομάδας / οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα, ο ηγέτης οφείλει να είναι πάντα ειλικρινής προς τους υφισταμένους του και να σέβεται τις υποσχέσεις που τους δίνει.

Επόμενο κύριο χαρακτηριστικό  η εντιμότητα, που διασφαλίζει το ότι ο δήμαρχος  δεν υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και λογικές κάτι που φυσικά συνεπάγεται την καθαρότητά του από οικονομικές ατασθαλίες ή τη συγκάλυψή τους. Καθαρά δηλαδή χέρια, τόσο τα δικά του όσο και των συνεργατών του.

Άλλο χαρακτηριστικό είναι η ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο: Αν η καθαρότητα αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του δημάρχου, η ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο επεκτείνεται και πέραν αυτού. Ένας δήμαρχος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις εντός και εκτός του Δήμου. Πρακτικές που δεν συνάδουν (απόλυτα) με τη νομιμότητα, αλλά έχουν παγιωθεί και εδραιωθεί μέσα στον χρόνο, αποφάσεις βάσει προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων αντί του γενικού    καλού, ενέργειες με το άρωμα της συνδιαλλαγής παρά του ορθολογισμού, είναι μόνο μερικά από τα κατάλοιπα του κατεστημένου που (πιθανόν να) έχει να αντιμετωπίσει ένας δήμαρχος. Και απλώς και μόνο, λόγω του ότι ένας δήμαρχος έχει εκλεγεί ζητώντας την ψήφο των δημοτών του, δεν έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στο κατεστημένο, έστω και αν ο ίδιος (ενδεχομένως) να μην είναι ενεργά μέρος αυτού… Η τυχόν ανοχή του, όμως, αυτόματα εξυπακούεται συμμετοχή!

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό καλού δημάρχου είναι η ικανότητά του να επικοινωνεί. Η αρετή αυτή τα τελευταία χρόνια έχει παρεξηγηθεί, έχει αλλοιωθεί, καθώς πλέον η επικοινωνιακές αρετές του δημάρχου μετριούνται με τις δημόσιες εμφανίσεις του στα καφενεία και στις πλατείες, με τη χαλαρή ψιλοκουβεντούλα, με τις πολλές φωτογραφίες, δηλώσεις και δελτία τύπου για τα οποία φροντίζει το επικοινωνιακό επιτελείο που στελεχώνεται από ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες στα θέματα προβολής και επικοινωνίας.

Η  ουσιαστική επικοινωνία έχει να κάνει με την ικανότητα του δημάρχου να περνά το μήνυμα της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την ομάδα του και φτάνοντας σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου. Και η ικανότητα της επικοινωνίας δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνει το μήνυμα αλλά και να ελέγχει κατά πόσο το μήνυμα αυτό γίνεται καθημερινά πράξη. Όταν το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου έχει εκλάβει σωστά το μήνυμα, αυτό φτάνει και στο εξωτερικό περιβάλλον, σε προμηθευτές, σε εργολάβους αλλά και  στους δημότες, που πάντα πιέζουν για την προσωπική εξυπηρέτηση.

Δεν είναι τα μόνο χαρακτηριστικά που κάνουν τον καλό δήμαρχο, αποτελούν όμως τη βάση για μια αποτελεσματική θητεία, για μια περίοδο που ο δήμος θα λειτουργεί σωστά και η κοινωνία θα απολαμβάνει έργα και υπηρεσίες που κάνουν πιο ποιοτική την καθημερινότητά.

Κανείς από τους μέχρι σήμερα δημάρχους δεν συνδύαζε τα παραπάνω χαρακτηριστικά; Πάντως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση αναφέρεται από πολλούς, αυτός κάνει για δήμαρχος αλλά δεν τον ψήφισα.      Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια που υπερτερούν στην επανεκλογή ή μη του επόμενου δημάρχου;

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ