Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πόθεν είσαι, Πόθεν έσχες

Published

on

Το πόθεν είσαι, από τα ορεινά ή τα πεδινά, από τα παράλια, από εντός ή εκτός των τειχών και οι συνακόλουθες διακρίσεις περιορίζονται όσο περνούν τα χρόνια και όσο πλέον εμπεδώνεται η έννοια της Ναυπακτίας στο σύνολο της. Έτσι τόσο οι ορεινοί, όσο και οι Γαλατιανοί, τόσο οι Αντιρριώτες όσο και οι εντός των τειχών εκπροσωπούν από κοινού το δήμο Ναυπακτίας χωρίς τοπικιστικές διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Το πόθεν έσχες και οι αντιμισθίες των αιρετών  όμως  εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και να γίνονται αφορμή να ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης. Οι αιρετοί αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί λαμβάνουν όπως ορίζει κάθε φορά ο νόμος τις προβλεπόμενες αντιμισθίες και υποχρεούνται από το νόμο να υποβάλλουν τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Σε μια ευνομούμενη και καλά οργανωμένη πολιτεία τα θεσμοθετημένα όργανα οφείλουν να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους για να εξακριβώσουν τυχόν φαινόμενα αδιαφάνειας, κερδοσκοπίας ή παράνομου πλουτισμού.    Οφείλουν επίσης να εντοπίσουν και να εξακριβώσουν πώς με μικρά δηλωθέντα εισοδήματα έχουν αποκτηθεί μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Στον χώρο όμως της πολιτικής πολύ συχνά το πόθεν έσχες γίνεται πεδίο στείρας αντιπαράθεσης και εντυπωσιασμού.

Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων  των αιρετών γίνονται πρωτοσέλιδα και εντυπωσιακές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής    δικτύωσης που συχνά προσελκύουν σχόλια, κακεντρεχή και ειρωνικά τα περισσότερα από αυτά. Έτσι πολύ εύκολα τόσο οι αίθουσες συνεδριάσεων θεσμικών οργάνων όσο και το διαδίκτυο μετατρέπονται σε αίθουσες «δικαστηρίων» που δικάζουν και καταδικάζουν ερήμην των «ενόχων», οι οποίοι ακολουθώντας τον νόμο      λαμβάνουν αντιμισθία και όπως όφειλαν υπέβαλαν το πόθεν έσχες στα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

Το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό απασχολεί και το δημοτικό συμβούλιο της Ναυπακτίας με ανακοινώσεις και αναφορές και στη συνέχεια με αναρτήσεις  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία εμφανίζονται κουίζ τόσο με τα περιουσιακά στοιχεία του δημάρχου όσο και για αντιμισθία αντιδημάρχου. Μετά τα κουίζ έρχονται και τα «αποκαλυπτικά» στοιχεία και καλείται η κοινωνία να βγάλει τα συμπεράσματα της…

Οι τακτικές αυτές βασίζονται στον λαϊκισμό και πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Προφανή στόχο έχουν να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους με ανορθόδοξο τρόπο.

Και είναι ανορθόδοξος ο τρόπος, γιατί ο έλεγχος σε μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία δεν γίνεται με τέτοιες μεθόδους και μάλιστα  από ανθρώπους που νομίμως και αυτοί έπαιρναν την αντιμισθία του αντιδημάρχου και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία.

Η κριτική γίνεται αντικειμενική και πιστευτή, όταν ξεκινά από την αυτοκριτική.

Η στείρα αντιπαράθεση, ο λαϊκισμός και οι φωτοβολίδες εντυπωσιασμού δεν θα πρέπει να βρίσκουν πεδίο σε κανένα δημόσιο όργανο. Οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να υπηρετούν και να εφαρμόζουν τον νόμο. Όταν δεν το κάνουν, οφείλουν να παρεμβαίνουν        οι αρμόδιοι θεσμικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Έτσι επιτυγχάνεται η διαφάνεια και χτίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη με το κράτος.

Όσο δεν γίνεται αυτό θα επικρατούν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, βασικοί εχθροί της δημοκρατίας.

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Κάλεσμα στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου από το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Αιτωλοακαρνανίας καλεί όλα τα μέλη σε συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική  Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

«Τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας»

Απεργούμε και απαιτούμε να μπει φραγμός στη πολιτική  που:

πετσοκόβει  τους μισθούς μας,

τσαλαπατά τα δικαιώματά μας,

 ιδιωτικοποιεί  τις υπηρεσίες ,

 ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών συνεχίζει την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων.

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις 10% και όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΒΑΣΩ                                                       ΜΑΛΑΤΟΥ ΣΟΦΗ  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία για την υποστελέχωση στο Κ.Υ Ναυπάκτου

Published

on

By

Με πρωτοβουλία του Π.Α.ΜΕ. μέλη σωματείων συνταξιούχων ΟΑΕΕ , ΙΚΑ και δημοσίου συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου σε διαμαρτυρία για την κατάσταση που σήμερα εμφανίζεται στην Ναυπακτία στον χώρο της υγείας.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό  των ορεινών περιοχών της Ναυπακτίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπακτος: Έως 29 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σημειώνεται ότι, με την απόφαση υπ’ αρ.48/2024 που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας επικαιροποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το αίτημα του Δήμου σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ναύπακτο.  Ως εκ τούτου, και προκειμένου να ευοδωθεί το αίτημα αυτό, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν με αίτησή τους το σχετικό ενδιαφέρον.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται τόσο στο Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας (διεύθυνση: Θεμιστοκλή Νόβα 16, 2ος όροφος), καθημερινά μεταξύ 9:00-14:00, έως και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, όσο και ηλεκτρονικά στο emailikosti@nafpaktos.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ