Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σταύρος Καραγκούνης: «Στα λόγια εμείς απαντάμε με έργα και πράξεις»

Published

on

Σε Δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,  Σταύρος Καραγκούνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις υποδομές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνει:

 «Τα έργα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη απάντηση στη λασπολογία γύρω από ζητήματα έργων που αφορούν τις υποδομές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας από αυτούς που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα με έργα βιτρίνας και έργα που «βάλτωσαν» για χρόνια.

Μετά από δεκαετίες παλινωδιών και εμπαιγμού των Αιτωλοακαρνάνων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να βάλει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα και να οικοδομήσει ένα νέο και σύγχρονο αναπτυξιακό προφίλ του νομού.

Προσωπικά, ως διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, δίπλα στον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και στους Γενικούς Γραμματείς, κ. Γιώργο Δέδε και κ. Θάνο Βούρδα συνεργαστήκαμε με την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να παραδώσουμε σημαντικά έργα, αλλά και να παρέμβουμε σε επείγουσες καταστάσεις για την Αιτωλοακαρνανία.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έγινε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία:

 1. Παράδοση αυτοκινητοδρόμου Ιονίας Οδού
 2. Παράδοση τμήματος Άκτιο-Αμβρακία
 3. Παράδοση τμήματος Αστακού-Ιονίας οδού
 4. Έργα βελτίωσης Εθνικής οδού Αγρινίου-Καρπενήσι
 5. Αποκατάσταση των ζημιών στον επαρχιακό οδικό άξονα Θέρμο-Δρυμώνας-Νεροχώρι-Αργυρό Πηγάδι
 6. Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα – Μύτικας
 7. Συντήρη και βελτίωση επαρχιακών δρόμων
 8. Άμεση λειτουργία Μαρίνας Μεσολογγίου
 9. Αδειοδότηση Μαρίνας Ναυπάκτου
 10. Αποπεράτωση διώρυγας Αμβρακίας
 11. Κατασκευή της διώρυγας Αμφιλοχίας
 12. Κατασκευή φράγματος Αχυρών στη Κατούνα Ξηρομέρου
 13. Κατασκευή αρδευτικών δικτύων στην περιοχή του Ξηρομέρου
 14. Έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης αντλιοστάσιων
 15. Εγγειοβελτιωτά έργα στη περιοχή του Βάλτου και της Αμφιλοχίας
 16. Αντιπλυμμηρική θωράκιση και αποκατάσταση βλαβών από τις φυσικές καταστροφές
 17. Αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, Κρεμαστών Αμφιλοχίας, Κόκκινο Στεφάνι Θέρμου, Αγίου Βάρβαρου Βόνιτσας
 18. Την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικών Πόρων για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας νέα έργα ύψους 494 εκατ. ευρώ, τετραπλάσια απ’ ό,τι την τετραετία 2010-2014 (132 εκατ. Ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε ο κατάλογος των έργων και των υποδομών στην Αιτωλοακαρνανία είναι ατελείωτος. Εμείς στην ανυπαρξία και τη λάσπη, απαντάμε με χειροπιαστά έργα και πράξεις. Εμείς πιστεύουμε στη κρίση και τη μνήμη την Αιτωλοακαρνάνων που αναγνωρίζουν το μεγαλόπνοο σχέδιό μας για την ανάπτυξη του τόπου.

Στις 7 Ιουλίου βάζουμε πλάτη για να συνεχιστούν τα έργα στη περιοχή.

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή τους.

Στις 7 Ιουλίου δίνουμε ισχυρό μήνυμα για μια Αιτωλοακαρνανία σταυροδρόμι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταποδοτική ή κοινωνική υπηρεσία ;

Published

on

By

Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί άρχοντες και οι δημότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα δίλημμα και καλούνται να απαντήσουν αν τελικά η υπηρεσία που επιτελεί το     βοθροφόρο που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι ανταποδοτική ή κοινωνική. Πρόκειται για ένα δίλημμα που «διχάζει» τους εμπλεκόμενους αφήνοντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού. Πίσω λοιπόν από τέτοια  διλήμματα, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τη νομιμότητα,  χάνεται συνήθως η ουσία και μένουν αναπάντητα  ερωτήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην  περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. 1. Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
 2. 2. Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.

Αν ερμηνεύσουμε λοιπόν το νόμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπηρεσία εκκένωσης βόθρων που παρέχει      ο δήμος είναι ανταποδοτική, γιατί παρέχεται μια υπηρεσία που συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής με κύριο παράγοντα την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νόμος όμως δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δημότης εντός αστικού ιστού και οικισμού να πληρώνει μια υπηρεσία, που η πολιτεία όφειλε να του είχε διασφαλίσει με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος; Γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης μέχρι και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει στην ολοκλήρωση αποχετευτικού συστήματος; Τι φταίει στην προκειμένη περίπτωση ο δημότης που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε το έργο της Αποχέτευσης του Αντιρρίου    αλλά πιθανότατα να είναι και μη λειτουργικό, δηλαδή άχρηστο και να χρειαστεί η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή;

Και ναι,  είναι άδικο ο πολίτης που είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση να πληρώνει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ και επίσης να επωμίζεται και τα ελλείμματα της χρήσης του βοθροφόρου από το δήμο. Αλλά δεν είναι επίσης άδικο και δεν συνιστά αδικία κάποιοι να έχουν αποχετευτικό σύστημα και κάποιοι άλλοι σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά να μην έχουν αποχέτευση;

Και στα παραπάνω ερωτήματα προστίθεται ένα ακόμα. Γιατί οι κοινωνικά αδύναμοι και οι «μη έχοντες» να επιβαρύνονται εξίσου με τους «έχοντες»;  Τα κοινωνικά και   εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως στην εποχή της ανεργίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι  η  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι των δημοτών του.

Επειδή λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας είναι εύκολο όχι μόνο να ακροβατεί αλλά και να εγκλωβιστεί  τόσο σε «νομικίστικες» όσο  και σε «λαϊκίστικες» αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, καλό θα ήταν και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των δημοτών να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες.     Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να αντίκειται στο   κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει και να υπερασπίζεται η αυτοδιοίκηση. Ούτε ενδεχόμενα  κενά ή ασάφειες  στη νομοθεσία να δίνουν τη δυνατότητα εκτροπής της κοινωνικής πολιτικής σε πολιτική ψηφοθηρίας που εκτρέφει την παρανομία και προάγει το λαϊκισμό σε επίσημη πολιτική της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτιστο μέλημα του νόμου σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μεταξύ άλλων πρέπει είναι η ισότητα και η κοινωνική προστασία.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

…το κάγκελο!

Published

on

By

Καταφέραμε να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συναντάς διάβαση με… κάγκελο!  Επί της οδού Μπότσαρη το φαινόμενο, στην συμβολή της με την οδό Αγελάου.

Δεν γνωρίζουμε πιο από τα δύο προϋπήρξε, διάβαση πεζών ή κάγκελο, αλλά ο συνδυασμός και των δύο μόνο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Βούλιαξε» η Ναύπακτος στη Ναυμαχία

Published

on

By

Κυριολεκτικά βούλιαξε η Ναύπακτος από την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε όχι μόνο το λιμάνι αλλά και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους χώρους του λιμανιού, με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής μέχρι και την τελευταία ώρα και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.

Η πλατεία λιμανιού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθώς είχαν τοποθετηθεί  γιγαντοοθόνες  όπου παρακολουθούσαν όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν νωρίς θέση πέριξ του λιμανιού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπακτίας, οι βουλευτές του νομού Κώστας Καραγκούνης και Θάνος Μωραΐτης,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος  Φαρμάκης, εκπρόσωποι της πολιτειακής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους , πεζοί από το Δημαρχείο έφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο απόλαυσαν το εξαιρετικό κατά γενική ομολογία θέαμα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ