Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου»

Published

on

Την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου», του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Το βιβλίο προσκομίζει πολύ ευρύτερα στοιχεία, θα προσφερθεί δε δωρεάν στην εκδήλωση, δεδομένου ότι η έκδοσή του είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο φιλόλογος Γεώργιος Λαουρδέκης και ο δάσκαλος Βασίλειος Πολιτόπουλος.

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος, σημειώνει για το πόνημά του:

«Ο τίτλος του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΒΑΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», μπορεί να «ξεγελάσει» τον αναγνώστη στην πρώτη προσέγγισή του, γιατί του προξενεί την εντύπωση ότι πρόκειται για την ιστόρηση ενός συνηθισμένου γενεαλογικού δέντρου. Μπορεί, όμως, το έργο να  έχει ως επίκεντρο την πορεία ενός αξιόλογου γένους, όπως αυτό των Κολοβαίων της Ναυπάκτου (όχι της Ναυπακτίας), αλλά προσκομίζει ευρύτερα ενδιαφέροντα ιστορικά- λαογραφικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα.

Όπως καταδεικνύεται, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το συγκεκριμένο γένος των Κολοβαίων, προήλθε από μετεξέλιξη του γένους Σιαπλαούρα, που έχει ως  αφετηρία τα Πράμαντα των Τζουμέρκων.

Οι Σιαπλαούρα ήταν Σαρακατσάνοι – βλαχοποιμένες, οι οποίοι στα χρόνια του Αλή- Πασά, εκδιώχθηκαν ως υποστηρικτές του ομόφυλου, Κατσαντώνη (Αντώνης Μακρυγιάννης) βρέθηκαν στην Καρυά Δωρίδας, χωριό εγκαταλειμμένο σήμερα, πλησίον του Δροσάτου (Καρδάρα).

Ύστερα από ένα φονικό που έγινε στην Καρυά, λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, ανάγκασε τον νεαρό Θανάση Σιαπλαούρα (μετέπειτα Κολοβός) να εγκαταλείψει τη ν Καρυά και να καταφύγει στη δούλεψη (τσοπανόπουλο) του επίσης Σαρακατσάνου – Βλαχοποιμένα , Δημογέροντα του Νιόκαστρου Αδαμοχρήστου. Οι Αδαμαίοι- Σαλαμούρα είχαν μετοικήσει στο Νιόκαστρο περί το 1806 και πιθανόν να συνδέονταν με συγγένεια με τους Σιαπλαούρα και τους άλλους Τζουμερκιώτες, τους οποίους συναντάμε και ως Ξηρομερίτες, επειδή ξεχειμώνιαζαν στη Ξερόμερο.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο Θανάσης Σιαπλαούρας, αφού αγωνίστηκε για δέκα χρόνια για την απελευθέρωση των Ελλήνων και δοξάστηκε ιδιαίτερα στην Εποποιΐα της Κλείσοβας, στις 25 Μαρτίου του 1826, όπου έπεσε ηρωικά ο αδερφός του Ηλίας Σιαπλαούρας ή και Καπλαούρας, επέστρεψε στο Νιόκαστρο.

Παντρεύτηκε την Ελένη του Αδαμογιωργάκη, ο οποίος Αδαμογιωργάκης διαδέχθηκε στη δημογεροντία του Νιόκαστρου τον αδερφό του (;) Αδαμοχρήστο.

Εκείνα τα χρόνια κάτω μετέπεσε από Σιαπλαούρας σε Κολοβός, χωρίς ποτέ να απωθήσει στη λήθη το αρχικό επίθετό του.

Στο Νιόκαστρο δημιούργησε οικογένεια με  οκτώ παιδιά (πέντε αγόρια και τρία κορίτσια), απόκτησε περιουσία με τα μέτρα της εποχής. Το σπίτι (βρίσκεται ερειπωμένο) των Κολοβαίων στο Νιόκαστρο, αποτελεί δε μια ζωντανή μνήμη, για το πέρασμα των Κολοβαίων από το Νιόκαστρο.

Ο Κολοβός συμπεθέρεψε με τους προύχοντες Μακρυγιανναίους της Στύλιας.  Συγκεκριμένα ο πρωτότοκος  γιος του Σπύρος παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα κόρη του ευκατάστατου Θωμά Καρβούνη, ο οποίος καταγόταν από την Τερψιθέα (Βετολίστα) και ήταν σώγαμπρος στους Μακρυγιανναίων της Στύλιας. Αυτός ο γάμος είχε ιδιαίτερη σημασία.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με γλαφυρό τρόπο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, άριστα δομημένο ως προς την ύλη του και εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει καταγράψει, στο οδοιπορικό των Κολοβαίων του Νιόκαστρου πλέον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μετοίκησαν αργότερα στα τότε ξεχειμαδιά της Ρίζας με ανάδειξη πρωτοποριακών στοιχείων αναφορικά με την κάθοδο και εγκατάσταση μετεπαναστατικά βλαχοποιμένων στη Ρίζα- Αγραπιδόκαμπο- Μακύνεια στην άνδρωση των χωριών αυτών.

Τα παιδιά του Θανάση Κολοβού, με βάση το χάνι στο Σοποτό (παραλία της Ρίζας), το Κιβδηλοποιείο στην Κλόκοβα, τον Κολοβέικο μύλο, έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Πολύτιμες και πολύπλευρες είναι οι πληροφορίες που συνάγονται από συμβόλαια των Κολοβαίων που είναι καταχωρημένα στο βιβλίο.

Τέλος να σημειωθεί ότι από το σοι των Κολοβαίων αναδείχθηκαν τέσσερις δήμαρχοι (Κώστας Μακρυγιάννης, Νικόλαος Ρέππας, Φώτης Ζησιμόπουλος και Γιώργος Κολοβός), γεγονός που καταδεικνύει το κύρος και την κοινωνική επιφάνεια του γένους.

Το Βιβλίο προλογίζει ο γνωστός ιστορικός της Ναυπακτίας, Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος και η Ηπειρώτισσα στην καταγωγή, φιλόλογος Παναγιώτα Λάμπρη.

Η έκδοση του βιβλίου είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα καιι θα προσφερθεί δωρεά στην εκδήλωση της παρουσίας του, την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Το διακεκριμένο τέκνο του γένους των Κολοβαίων, ο ρέκτης Λεωνίδας Σπ. Κολοβός, συνέβαλε τα μέγιστα, ως συνεργάτης του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, για να γραφτεί η Κολοβέικη «Βίβλος».

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Στ. Δημητρόπουλο

Ο Ηλίας Δημητρόπουλος γεννήθηκε το 1945 στο Νεόκαστρο Ναυπακτίας, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Κατόπιν εισήχθη με εξετάσεις στην Πολεμική Αεροπορία (ΣΤΥΑ) τον Οκτώβριο του 1963.

Με την αποστρατεία του το 1998 μπήκε στο χώρο των γραμμάτων με σειρά αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο, στις αεροπορικές εκδόσεις και στα περιοδικά “η δάφνη” και “Αχαϊκά”. Είναι μέλος της Εταιρίας Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.), του Πνευματικού Ομίλου Δαφνιωτών Ναυπακτίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας “Ο Άγιος Χαράλαμπος” και διευθυντής της εφημερίδας του Συνδέσμου “Ναυπακτιακή Φωνή” από το 2001.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ευχές και χαμόγελα το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία (ΦΩΤΟ)

Published

on

By

Με τον καθιερωμένο αγιασμό που τελέστηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ναυπακτίας ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η καινούργια σχολική χρονιά 2024-2025 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τέλεσε τον αγιασμό στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο, στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου καθώς και στο Επαγγελματικό Λύκειο, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Επίσης το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παΐσιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.  Με το πέρας του αγιασμού και μετά από τις ευχές από τον Μητροπολίτη, τον δήμαρχο και τους διευθυντές των σχολείων οι μαθητές παρέλαβαν τα βιβλία τους και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και για τη λειτουργία του σχολείου τη νέα σχολική χρονιά, ενώ από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα.

Να σημειωθεί πως, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στα θρανία επέστρεψαν περισσότεροι από 1.300.000 μαθητές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων.

Ωστόσο, καθώς οι νέοι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές) θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο θα έχει εικόνα για τα πραγματικά δεδομένα των ελλείψεων εκπαιδευτικών μετά τις 12 με 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ