Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου»

Published

on

Την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου», του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Το βιβλίο προσκομίζει πολύ ευρύτερα στοιχεία, θα προσφερθεί δε δωρεάν στην εκδήλωση, δεδομένου ότι η έκδοσή του είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο φιλόλογος Γεώργιος Λαουρδέκης και ο δάσκαλος Βασίλειος Πολιτόπουλος.

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος, σημειώνει για το πόνημά του:

«Ο τίτλος του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΒΑΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», μπορεί να «ξεγελάσει» τον αναγνώστη στην πρώτη προσέγγισή του, γιατί του προξενεί την εντύπωση ότι πρόκειται για την ιστόρηση ενός συνηθισμένου γενεαλογικού δέντρου. Μπορεί, όμως, το έργο να  έχει ως επίκεντρο την πορεία ενός αξιόλογου γένους, όπως αυτό των Κολοβαίων της Ναυπάκτου (όχι της Ναυπακτίας), αλλά προσκομίζει ευρύτερα ενδιαφέροντα ιστορικά- λαογραφικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα.

Όπως καταδεικνύεται, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το συγκεκριμένο γένος των Κολοβαίων, προήλθε από μετεξέλιξη του γένους Σιαπλαούρα, που έχει ως  αφετηρία τα Πράμαντα των Τζουμέρκων.

Οι Σιαπλαούρα ήταν Σαρακατσάνοι – βλαχοποιμένες, οι οποίοι στα χρόνια του Αλή- Πασά, εκδιώχθηκαν ως υποστηρικτές του ομόφυλου, Κατσαντώνη (Αντώνης Μακρυγιάννης) βρέθηκαν στην Καρυά Δωρίδας, χωριό εγκαταλειμμένο σήμερα, πλησίον του Δροσάτου (Καρδάρα).

Ύστερα από ένα φονικό που έγινε στην Καρυά, λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, ανάγκασε τον νεαρό Θανάση Σιαπλαούρα (μετέπειτα Κολοβός) να εγκαταλείψει τη ν Καρυά και να καταφύγει στη δούλεψη (τσοπανόπουλο) του επίσης Σαρακατσάνου – Βλαχοποιμένα , Δημογέροντα του Νιόκαστρου Αδαμοχρήστου. Οι Αδαμαίοι- Σαλαμούρα είχαν μετοικήσει στο Νιόκαστρο περί το 1806 και πιθανόν να συνδέονταν με συγγένεια με τους Σιαπλαούρα και τους άλλους Τζουμερκιώτες, τους οποίους συναντάμε και ως Ξηρομερίτες, επειδή ξεχειμώνιαζαν στη Ξερόμερο.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο Θανάσης Σιαπλαούρας, αφού αγωνίστηκε για δέκα χρόνια για την απελευθέρωση των Ελλήνων και δοξάστηκε ιδιαίτερα στην Εποποιΐα της Κλείσοβας, στις 25 Μαρτίου του 1826, όπου έπεσε ηρωικά ο αδερφός του Ηλίας Σιαπλαούρας ή και Καπλαούρας, επέστρεψε στο Νιόκαστρο.

Παντρεύτηκε την Ελένη του Αδαμογιωργάκη, ο οποίος Αδαμογιωργάκης διαδέχθηκε στη δημογεροντία του Νιόκαστρου τον αδερφό του (;) Αδαμοχρήστο.

Εκείνα τα χρόνια κάτω μετέπεσε από Σιαπλαούρας σε Κολοβός, χωρίς ποτέ να απωθήσει στη λήθη το αρχικό επίθετό του.

Στο Νιόκαστρο δημιούργησε οικογένεια με  οκτώ παιδιά (πέντε αγόρια και τρία κορίτσια), απόκτησε περιουσία με τα μέτρα της εποχής. Το σπίτι (βρίσκεται ερειπωμένο) των Κολοβαίων στο Νιόκαστρο, αποτελεί δε μια ζωντανή μνήμη, για το πέρασμα των Κολοβαίων από το Νιόκαστρο.

Ο Κολοβός συμπεθέρεψε με τους προύχοντες Μακρυγιανναίους της Στύλιας.  Συγκεκριμένα ο πρωτότοκος  γιος του Σπύρος παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα κόρη του ευκατάστατου Θωμά Καρβούνη, ο οποίος καταγόταν από την Τερψιθέα (Βετολίστα) και ήταν σώγαμπρος στους Μακρυγιανναίων της Στύλιας. Αυτός ο γάμος είχε ιδιαίτερη σημασία.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με γλαφυρό τρόπο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, άριστα δομημένο ως προς την ύλη του και εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει καταγράψει, στο οδοιπορικό των Κολοβαίων του Νιόκαστρου πλέον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μετοίκησαν αργότερα στα τότε ξεχειμαδιά της Ρίζας με ανάδειξη πρωτοποριακών στοιχείων αναφορικά με την κάθοδο και εγκατάσταση μετεπαναστατικά βλαχοποιμένων στη Ρίζα- Αγραπιδόκαμπο- Μακύνεια στην άνδρωση των χωριών αυτών.

Τα παιδιά του Θανάση Κολοβού, με βάση το χάνι στο Σοποτό (παραλία της Ρίζας), το Κιβδηλοποιείο στην Κλόκοβα, τον Κολοβέικο μύλο, έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Πολύτιμες και πολύπλευρες είναι οι πληροφορίες που συνάγονται από συμβόλαια των Κολοβαίων που είναι καταχωρημένα στο βιβλίο.

Τέλος να σημειωθεί ότι από το σοι των Κολοβαίων αναδείχθηκαν τέσσερις δήμαρχοι (Κώστας Μακρυγιάννης, Νικόλαος Ρέππας, Φώτης Ζησιμόπουλος και Γιώργος Κολοβός), γεγονός που καταδεικνύει το κύρος και την κοινωνική επιφάνεια του γένους.

Το Βιβλίο προλογίζει ο γνωστός ιστορικός της Ναυπακτίας, Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος και η Ηπειρώτισσα στην καταγωγή, φιλόλογος Παναγιώτα Λάμπρη.

Η έκδοση του βιβλίου είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα καιι θα προσφερθεί δωρεά στην εκδήλωση της παρουσίας του, την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Το διακεκριμένο τέκνο του γένους των Κολοβαίων, ο ρέκτης Λεωνίδας Σπ. Κολοβός, συνέβαλε τα μέγιστα, ως συνεργάτης του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, για να γραφτεί η Κολοβέικη «Βίβλος».

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Στ. Δημητρόπουλο

Ο Ηλίας Δημητρόπουλος γεννήθηκε το 1945 στο Νεόκαστρο Ναυπακτίας, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Κατόπιν εισήχθη με εξετάσεις στην Πολεμική Αεροπορία (ΣΤΥΑ) τον Οκτώβριο του 1963.

Με την αποστρατεία του το 1998 μπήκε στο χώρο των γραμμάτων με σειρά αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο, στις αεροπορικές εκδόσεις και στα περιοδικά “η δάφνη” και “Αχαϊκά”. Είναι μέλος της Εταιρίας Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.), του Πνευματικού Ομίλου Δαφνιωτών Ναυπακτίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας “Ο Άγιος Χαράλαμπος” και διευθυντής της εφημερίδας του Συνδέσμου “Ναυπακτιακή Φωνή” από το 2001.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ