Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου»

Published

on

Την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Στα χνάρια των Κολοβαίων της Ναυπάκτου», του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Το βιβλίο προσκομίζει πολύ ευρύτερα στοιχεία, θα προσφερθεί δε δωρεάν στην εκδήλωση, δεδομένου ότι η έκδοσή του είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο φιλόλογος Γεώργιος Λαουρδέκης και ο δάσκαλος Βασίλειος Πολιτόπουλος.

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος, σημειώνει για το πόνημά του:

«Ο τίτλος του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΒΑΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», μπορεί να «ξεγελάσει» τον αναγνώστη στην πρώτη προσέγγισή του, γιατί του προξενεί την εντύπωση ότι πρόκειται για την ιστόρηση ενός συνηθισμένου γενεαλογικού δέντρου. Μπορεί, όμως, το έργο να  έχει ως επίκεντρο την πορεία ενός αξιόλογου γένους, όπως αυτό των Κολοβαίων της Ναυπάκτου (όχι της Ναυπακτίας), αλλά προσκομίζει ευρύτερα ενδιαφέροντα ιστορικά- λαογραφικά στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα.

Όπως καταδεικνύεται, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το συγκεκριμένο γένος των Κολοβαίων, προήλθε από μετεξέλιξη του γένους Σιαπλαούρα, που έχει ως  αφετηρία τα Πράμαντα των Τζουμέρκων.

Οι Σιαπλαούρα ήταν Σαρακατσάνοι – βλαχοποιμένες, οι οποίοι στα χρόνια του Αλή- Πασά, εκδιώχθηκαν ως υποστηρικτές του ομόφυλου, Κατσαντώνη (Αντώνης Μακρυγιάννης) βρέθηκαν στην Καρυά Δωρίδας, χωριό εγκαταλειμμένο σήμερα, πλησίον του Δροσάτου (Καρδάρα).

Ύστερα από ένα φονικό που έγινε στην Καρυά, λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, ανάγκασε τον νεαρό Θανάση Σιαπλαούρα (μετέπειτα Κολοβός) να εγκαταλείψει τη ν Καρυά και να καταφύγει στη δούλεψη (τσοπανόπουλο) του επίσης Σαρακατσάνου – Βλαχοποιμένα , Δημογέροντα του Νιόκαστρου Αδαμοχρήστου. Οι Αδαμαίοι- Σαλαμούρα είχαν μετοικήσει στο Νιόκαστρο περί το 1806 και πιθανόν να συνδέονταν με συγγένεια με τους Σιαπλαούρα και τους άλλους Τζουμερκιώτες, τους οποίους συναντάμε και ως Ξηρομερίτες, επειδή ξεχειμώνιαζαν στη Ξερόμερο.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο Θανάσης Σιαπλαούρας, αφού αγωνίστηκε για δέκα χρόνια για την απελευθέρωση των Ελλήνων και δοξάστηκε ιδιαίτερα στην Εποποιΐα της Κλείσοβας, στις 25 Μαρτίου του 1826, όπου έπεσε ηρωικά ο αδερφός του Ηλίας Σιαπλαούρας ή και Καπλαούρας, επέστρεψε στο Νιόκαστρο.

Παντρεύτηκε την Ελένη του Αδαμογιωργάκη, ο οποίος Αδαμογιωργάκης διαδέχθηκε στη δημογεροντία του Νιόκαστρου τον αδερφό του (;) Αδαμοχρήστο.

Εκείνα τα χρόνια κάτω μετέπεσε από Σιαπλαούρας σε Κολοβός, χωρίς ποτέ να απωθήσει στη λήθη το αρχικό επίθετό του.

Στο Νιόκαστρο δημιούργησε οικογένεια με  οκτώ παιδιά (πέντε αγόρια και τρία κορίτσια), απόκτησε περιουσία με τα μέτρα της εποχής. Το σπίτι (βρίσκεται ερειπωμένο) των Κολοβαίων στο Νιόκαστρο, αποτελεί δε μια ζωντανή μνήμη, για το πέρασμα των Κολοβαίων από το Νιόκαστρο.

Ο Κολοβός συμπεθέρεψε με τους προύχοντες Μακρυγιανναίους της Στύλιας.  Συγκεκριμένα ο πρωτότοκος  γιος του Σπύρος παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα κόρη του ευκατάστατου Θωμά Καρβούνη, ο οποίος καταγόταν από την Τερψιθέα (Βετολίστα) και ήταν σώγαμπρος στους Μακρυγιανναίων της Στύλιας. Αυτός ο γάμος είχε ιδιαίτερη σημασία.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με γλαφυρό τρόπο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, άριστα δομημένο ως προς την ύλη του και εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει καταγράψει, στο οδοιπορικό των Κολοβαίων του Νιόκαστρου πλέον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μετοίκησαν αργότερα στα τότε ξεχειμαδιά της Ρίζας με ανάδειξη πρωτοποριακών στοιχείων αναφορικά με την κάθοδο και εγκατάσταση μετεπαναστατικά βλαχοποιμένων στη Ρίζα- Αγραπιδόκαμπο- Μακύνεια στην άνδρωση των χωριών αυτών.

Τα παιδιά του Θανάση Κολοβού, με βάση το χάνι στο Σοποτό (παραλία της Ρίζας), το Κιβδηλοποιείο στην Κλόκοβα, τον Κολοβέικο μύλο, έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Πολύτιμες και πολύπλευρες είναι οι πληροφορίες που συνάγονται από συμβόλαια των Κολοβαίων που είναι καταχωρημένα στο βιβλίο.

Τέλος να σημειωθεί ότι από το σοι των Κολοβαίων αναδείχθηκαν τέσσερις δήμαρχοι (Κώστας Μακρυγιάννης, Νικόλαος Ρέππας, Φώτης Ζησιμόπουλος και Γιώργος Κολοβός), γεγονός που καταδεικνύει το κύρος και την κοινωνική επιφάνεια του γένους.

Το Βιβλίο προλογίζει ο γνωστός ιστορικός της Ναυπακτίας, Χαράλαμπος Δ. Χαραλαμπόπουλος και η Ηπειρώτισσα στην καταγωγή, φιλόλογος Παναγιώτα Λάμπρη.

Η έκδοση του βιβλίου είναι χορηγία του Χρήστου Ι. Σαλαμούρα καιι θα προσφερθεί δωρεά στην εκδήλωση της παρουσίας του, την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Το διακεκριμένο τέκνο του γένους των Κολοβαίων, ο ρέκτης Λεωνίδας Σπ. Κολοβός, συνέβαλε τα μέγιστα, ως συνεργάτης του συγγραφέα Ηλία Δημητρόπουλου, για να γραφτεί η Κολοβέικη «Βίβλος».

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Στ. Δημητρόπουλο

Ο Ηλίας Δημητρόπουλος γεννήθηκε το 1945 στο Νεόκαστρο Ναυπακτίας, όπου και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Κατόπιν εισήχθη με εξετάσεις στην Πολεμική Αεροπορία (ΣΤΥΑ) τον Οκτώβριο του 1963.

Με την αποστρατεία του το 1998 μπήκε στο χώρο των γραμμάτων με σειρά αρθρογραφίας στον τοπικό τύπο, στις αεροπορικές εκδόσεις και στα περιοδικά “η δάφνη” και “Αχαϊκά”. Είναι μέλος της Εταιρίας Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.), του Πνευματικού Ομίλου Δαφνιωτών Ναυπακτίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας “Ο Άγιος Χαράλαμπος” και διευθυντής της εφημερίδας του Συνδέσμου “Ναυπακτιακή Φωνή” από το 2001.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Κυριακή 15/6 οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής  

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, από την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

  • Για την οδό Καθόδου Δωριέων (Γρίμποβο) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και το διάστημα 26 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου (Ψανή) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2025.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00′-9:00′ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρομολογημένη η επαναφορά των ΥΔΟΜ στο κράτος

Published

on

By

Η μετάβαση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εκπονήσει ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την απόδοση των πολεοδομιών σε κρατικό έλεγχο.

Το σχέδιο αυτό, κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια χρόνια κατάσταση διοικητικής δυσλειτουργίας, η οποία  δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο εδώ και 13 χρόνια. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση των ΥΔΟΜ, η υποστελέχωση και οι ασύμμετρες πρακτικές έχουν συντηρήσει ή και επιδεινώσει προβλήματα που υπήρχαν και στην προ-Καλλικρατική εποχή των Νομαρχιακών Πολεοδομιών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα στελεχωθούν οι νέες ΥΔΟΜ που θα μεταβιβαστούν στο Κράτος.

Μέχρι σήμερα, σε μόλις 168 δήμους λειτουργούν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό με στοιχειώδη ή καθόλου στελέχωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των 19 Δήμων (ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας) λειτουργούν εννέα ΥΔΟΜ, με τέσσερες από αυτές να είναι πλήρως στελεχωμένες και πέντε να είναι υπο-στελεχωμένες ή ανενεργές.

 Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει:

  • Επανένταξη των ΥΔΟΜ στην κρατική διοίκησηυπό το ΥΠΕΝ.
  • Σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησηςμε παραρτήματα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.
  • Καθολική ψηφιοποίησηφακέλων, εγκρίσεων και αποφάσεων.
  • Ανασύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησηςγια εποπτεία, έλεγχο και αναφορά παραβάσεων.
  • Νέα κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίαςέως το τέλος του 2025.
  • Κίνητρα για μηχανικούςπου θα ενταχθούν στις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ ή μετατάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, αντιδρούν σθεναρά στην επανακρατικοποίηση, τονίζοντας ότι η λειτουργία των ΥΔΟΜ σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση καταγγελιών, την πρόληψη παρανομιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τονίζουν πως οι ΥΔΟΜ είναι ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία πρόληψης της αυθαιρεσίας» που διαθέτουν οι δήμοι. Η ΥΔΟΜ δεν είναι απλώς μία τεχνική υπηρεσία. Είναι η βάση για τον πολεοδομικό έλεγχο στην πόλη, τοπικά, με ευθύνη και γνώση του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικόπεδα: από 16 Ιουνίου έλεγχοι και πρόστιμα

Published

on

By

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η παράταση που δόθηκε φέτος έως τις 15 Ιουνίου δεν θα παραταθεί περαιτέρω και μετά από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική και τους δήμους. Αν το οικόπεδο δεν έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμα και αν έχει καθαριστεί, ενώ σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων υπάρχει ποινικό σκέλος και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η υποχρέωση των ιδιοκτητών να είναι καθαρά από βιομάζα τα οικόπεδα τους ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ