Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος απαντά στα ερωτήματα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής»:

Πρόσφατα η κ. Γεννήματα χαιρέτισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όραμα. Πως «βλέπετε» τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη που έχουν γίνει γνωστές; 

Το ευρωπαϊκό πακέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ αποτελεί ένεση αλληλεγγύης και ανάπτυξης για την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Έμπρακτη απόδειξη ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, διαφορετικά δεν επιτυγχάνεται ενιαία αγορά. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα, τα 32 δις ευρώ, μαζί με τα 40 δις ευρώ του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, αποτελούν ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία, πυξίδα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη επιφορτίστηκε με μια μεγάλη ευθύνη. Να διαμορφώσει το πλαίσιο για την κατανομή αυτών των πόρων σε κλάδους και τομείς με πολλαπλασιαστικό όφελος για την εθνική οικονομία. Η σχετική Έκθεση δεν έχει έρθει στη Βουλή και κατά τη γνώμη μου σωστά ζητήθηκε από την Αντιπολίτευση να έρθει. Οι βουλευτές οφείλουν να ασκήσουν τον κοινοβουλευτικό τους ρόλο. Καθώς ο εθνικός στόχος πρέπει να τεθεί πρωτίστως πολιτικά και κατ’ επέκταση τεχνοκρατικά. Με προβληματίζει, ωστόσο, ότι μετά από μια παρατεταμένη κρίση και τόσες εμπειρίες που συνέλλεξαν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Φανερώνει ένα εσωτερικό έλλειμα ότι ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος δεν λειτουργεί σωστά. Οι ιδέες υπάρχουν αλλά δεν υλοποιούνται. Λείπουν, επίσης, οι συνέργειες. Και αυτό είναι πρόβλημα, διότι το όραμα είναι προϊόν δημιουργικής επικοινωνίας της κοινωνίας και της πολιτικής και φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα αυτή η επικοινωνία απουσιάζει.

Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως η χώρα μας δεν θα ησυχάσει από τον Ερντογάν και τις προκλήσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς με το Κίνημα Αλλαγής να επιμένει σε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Ο Ερντογάν τελικά θα κάνει το επόμενο βήμα, θίγοντας κυριαρχικά δικαιώματα μας και πως θα πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας; 

Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο Ερντογάν έχει αναγορεύσει τον εαυτό του σε Σουλτάνο και επιμένει στην αποκαθήλωση του κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους. Στόχος του να γίνει η Τουρκία η Μέκκα του Ισλαμισμού. Ταυτόχρονα προσπαθεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είτε επισημαίνοντας με κάθε τρόπο ότι περιφρονεί τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, είτε ελέγχοντας τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη, είτε εργαλειοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα όπως η Αγία Σοφία. Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι επιλογές του Ερντογάν, η δική μας εθνική στάση είναι μία: όποιος υπερβεί την κόκκινη γραμμή θα μας βρει και θα μας νιώσει απέναντι. Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας. Δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Την εθνική απάντηση την δίνει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η σύμπνοια και η ομοψυχία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως υπογράμμισε προ ημερών και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Αλλά, επειδή δεν πρέπει μοιρολατρικά να περιμένουμε τις εξελίξεις, ένα θερμό επεισόδιο ή κάποια αλλαγή στο εσωτερικό της Τουρκίας, χρειάζεται να συγκροτήσουμε ένα εθνικό στρατηγικό πλαίσιο πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο μέσα από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα γεγονότα, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι αυτά οδηγούν και σε εσπευσμένες διαδικασίες που δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρώπη, κυρώσεις οι οποίες ωστόσο καθυστερούν. Τι είδους κυρώσεις μπορεί να είναι αυτές και πότε εκτιμάτε ότι είναι το καλύτερο timing

Χρειάζονται οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία προκειμένου να προστατευθεί η ίδια η Ένωση. Μόνο αυτό το μέσο πίεσης είναι αποτελεσματικό δεδομένης της εξάρτησης της τουρκικής οικονομίας από την ευρωπαϊκή. Οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται, παρά την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, απαιτούν την έγκαιρη λήψη μέτρων. Η Ευρώπη οφείλει σύντομα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα σύνορά της. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται άμεσα να διαμορφώσει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και όλα τα κράτη-μέλη να συμβάλλουν στην προστασία των κοινών συνόρων.

Είστε αρμόδιος τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής. Βλέποντας τον Ερντογάν να προσεύχεται μέσα στην Αγία Σοφία, την οποία προηγουμένως μετέτρεψε σε μουσουλμανικό τέμενος πως αισθανθήκατε; 

Αισθάνθηκα ότι συντελείται ένα διπλό έγκλημα. Πρώτον, ότι βεβηλώνεται ένα ιερό σύμβολο για τον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και δεύτερον ότι διαπομπεύεται ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της παγκόσμιας ιστορίας. Αποτελεί πράξη βίας απέναντι στην ίδια την ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το θέμα με Παπανδρέου- Καστανίδη μετά την προειδοποίηση Γεννήματα για διαγραφές θεωρείται λήξαν; Ποια μπορεί είναι η επόμενη ημέρα σε ένα ταλαιπωρημένο κόμμα όταν ένας πρώην πρωθυπουργός απειλείται με διαγραφή; 

Οι διαγραφές δεν με έβρισκαν ποτέ σύμφωνο, ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και υπάρχουν συγκλίνουσες και αποκλίνουσες απόψεις. Η διαφορετική άποψη αποτελεί το οξυγόνο για έναν γόνιμο διάλογο και πρέπει να γίνεται σεβαστή. Οι κομματικοί εισαγγελείς δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Το να χτίσεις είναι το δύσκολο, το να γκρεμίσεις είναι το εύκολο. Καθένας πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε όλοι ίσοι αλλά όχι ίδιοι. Και τούτο βέβαια με σεβασμό σε κάθε άποψη, αρκεί το μήνυμα προς την κοινωνία να είναι ένα και ενιαίο. Με όλο τον σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα, θεωρώ ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερη δημοσιογραφική έκταση από ό,τι του έπρεπε.

Πως αξιολογείτε τον ένα χρόνο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μάξιμου, συνυπολογίζοντας τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει: Τουρκία, προσφυγικό και πανδημία; 

Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση ύστερα από την απογοήτευση και τις διαψεύσεις που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε και ο μέγας χορηγός της. Μετά την κακή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη νησιωτική Ελλάδα, κατάφερε και διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση στον Έβρο. Κατάφερε και κεφαλαιοποίησε πολιτικά και κοινωνικά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα προβλήματα είναι πολλά και πίσω. Τα ελλείμματα τεράστια, η οικονομία στο ναδίρ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα του επιτελικού κράτους που ευαγγελίζεται. Ο πρωτογενής τομέας και η ανάπτυξη είναι ακόμη ζητούμενα. Διότι, η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός, λόγω του κορωνοϊού νοσεί. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ με γόνιμο και αντιπολιτευτικό λόγο στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί όρθια.

Στελέχη σας κάνουν λόγο για την συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστερής παράταξης. Αυτό χωρίς διάλογο μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει πράξη. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συζητούσατε με την Κουμουνδούρου; 

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είχε πάντα από το 1974 και εφεξής ως πυρήνα της το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, η Κεντροαριστερά είναι κατακερματισμένη. Άρα χρειάζεται με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, τις αρχές και τις αξίες της 3ηςτου Σεπτέμβρη να αποκτήσει ξανά ταυτότητα, στίγμα και αφήγημα, ώστε να γίνει το μεγάλο κάλεσμα στους ψηφοφόρους της με απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέχρι το 2014  ένα κόμμα του 3,5%, που μέσα στην οικονομική κρίση, με μεγάλες δεσμεύσεις και υποσχέσεις ότι με ένα άρθρο σε ένα νόμο θα ακυρώσει τα μνημόνια έπαιξε με την ελπίδα των πολιτών και κέρδισε την ψήφο τους. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες μέσω προθύμων και μεταγραφών απέτυχε. Γιατί οι όποιες πολιτικές συνεργασίες χτίζονται μέσα από προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις. Κάτι τέτοιο δεν το είδαμε. Γι’ αυτό εμείς το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τη Συνδιάσκεψη θα κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα στην κοινωνία και τους πολίτες.

Ορισμένοι εντός του Κινήματος Αλλαγής πλέον και στο δημόσιο λόγο ζητούν αλλαγές, αλλαγές που μπορεί να αγγίζουν και την ηγεσία του κόμματος. Ενόψει Συνδιάσκεψης κρίνετε πως είναι σκόπιμο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση; 

Σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έχει ως επικεφαλής και πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά, η οποία μέσα από καθαρές καταστατικές λειτουργίες ηγείται. Όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε στον χρόνο που πρέπει.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει αυλαία την Κυριακή το “ΟΙΚΟθέατρο”

Published

on

By

Η δράση ξεκίνησε πριν 13 χρόνια στη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης  Πράσινο+Μπλε να  βρει τρόπους για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και ΚΔΑΠ Ναυπακτίας, σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στηρίζουν την προσπάθειά ως συνδιοργανωτές και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια!

Διευθυντές, Δάσκαλοι, Θεατρολόγοι, Μουσικοί, Καλλιτεχνικοί, Γυμναστές κ.α. συμμετέχουν με δική τους επιλογή,    στη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Με διαδραστικό τρόπο, όπως αυτός των θεατρικών παραστάσεων, περνούν στα παιδιά μηνύματα για το περιβάλλον, τη σωστή διατροφή, τη διαφορετικότητα κ.α. ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούν τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, μέσα από το θέατρο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη δράση, καθώς και τους χορηγούς μας: βούτυρο LURPAK της εταιρίας Arlα, την αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων S/M ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και τον Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας. που στηρίζουν κάθε χρόνο την προσπάθειά μας.

Οι δύο πρώτες θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν αυτή τη Κυριακή  25 Φεβρουαρίου στις 18:00, με ελεύθερη την είσοδο για το κοινό και με τα θεατρικά:

1.«Η πολιτεία των πουλιών» διασκευή «όρνιθες» του Αριστοφάνη, από το φιλοξενούμενο 35ο Δ.Σ. Πάτρας – τάξη Δ’1 &

  1. «Το νησί του ποτέ ποτέ» της Μαρίνας Γιώτη, από το 3ο Δ.Σ. Ναυπάκτου – τάξη Δ’

Το συνολικό κόστος των θεατρικών παραστάσεων δεν επιβαρύνει τα Δημοτικά Σχολεία, μόνο τους συνδιοργανωτές.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την παρακολούθηση των παραστάσεων, συστήνεται  στους θεατές η χρήση μάσκας!

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε  κιν. 693 6052 888 – info@prasinomple.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ:  Συνέντευξη από ΓΣΕΕ και ΕΕΚΕ για την ακρίβεια

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΕΕΚΕ σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας – ΕΚΝΔ  την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 και  ώρα 18:00.

Η συνέντευξη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Αποκαύκου 16, ) θα έχει θέμα: «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ – Πως τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΚΑ: Προειδοποιητικές επιστολές σε 200.000 επαγγελματίες

Published

on

By

Διακόσιες χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη λιγότερα από 2.000€ θα στείλουν αυτήν την εβδομάδα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καλώντας τους είτε να εξοφλήσουν είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις προκειμένου να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα

Στο email θα τονίζεται ότι εφόσον δεν προβούν στην τακτοποίηση των οφειλών τους έως τις 29 Φεβρουαρίου που λήγει η διορία δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλιστική ικανότητα για εκείνους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την αποστολή των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων στη συγκεκριμένη κατηγορία των οφειλετών λόγω του χαμηλού ύψους χρεών που είναι και πιο εύκολο (τουλάχιστον) να ρυθμιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως 500€ χρωστούν 165.000 ασφαλισμένοι κι από 501€ έως 2.000€ οι υπόλοιπες 35.000.

Επιπλέον «παραδοσιακά» οφειλέτες με λίγες οφειλές είναι και πιο εύκολα «προσβάσιμοι».

Τυχόν απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν μεν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας όμως δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα στις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Σε όσους περιμένουν ότι την τελευταία στιγμή θα δοθεί μια παράταση ή θα ληφθεί μια κάποια μέριμνα – όπως πέρυσι όταν και υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών και συγκεκριμένα υπέρ του κλάδου υγείας που αντιστοιχούσε στην κλάση που είχε επιλέξει ο ασφαλισμένος – , το μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα αφού ο Covid δεν αποτελεί πια τόσο σημαντικό πρόβλημα ώστε να κλείνει η οικονομία κι ότι επιπλέον είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί λένε στο υπουργείο και όσοι πληρώνουν εισφορές και όσοι δεν πληρώνουν να έχουν τις ίδιες απολαβές.

Αυτό πάντως που θα γίνει , είναι η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας της επόμενες ημέρες από τη Δόμνα Μιχαηλίδου ώστε κατ’ εξαίρεση να παρέχεται η δωρεάν συμμετοχή στα ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα ανήλικα τέκνα των ασφαλισμένων , τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες. Η εξαίρεση θα επεκταθεί και στους πληγέντες των φυσικών καταστροφών ( πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ.)

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι με κίνδυνο άμεσης απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας κινδυνεύουν 733.000 ασφαλισμένοι. Εκτός από τις 200.000 με χρέη έως 2.000€ :

-400.000 έχουν οφειλές 2001-15.000€

-130.000 έχουν οφειλές άνω των 15.000€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ