Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Συνεργασία πολιτών»: “Κρυπτόμενος και πάλι ο Τάκης Λουκόπουλος”

Published

on

Στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο που αφορούσε  τα αντισταθμιστικά/ δωρεές  από τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται εντός του Δήμου Ναυπακτίας, η δημοτική παράταξη “Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα έβγαλε  την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Αναλυτική ενημέρωση-απολογισμό για τα ανταποδοτικά οφέλη που εξασφάλισε την τελευταία τετραετία ο Δήμος Ναυπακτίας από την εγκατάσταση του ενός (1) αιολικού πάρκου που διαχειρίστηκε στη θέση Μακρυνόρος,  πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023.

Την τρέχουσα δημοτική περίοδο, ο Δήμος Ναυπακτίας, με πλήρη διαφάνεια, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μέσω των αρμοδίων οργάνων (Οικονομική Επιτροπή, Εκτελεστική Επιτροπή) και ενημερώνοντας ως όφειλε το Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση 29ης Ιανουαρίου 2021) και την κοινωνία, επωφελήθηκε με έργα, μελέτες και παρεμβάσεις συνολικού ύψους 860.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πού πήγαν χιλιάδες ευρώ από την εγκατάσταση των τεσσάρων (4) συνολικά αιολικών πάρκων που διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου στις περιοχές Μακύνειας, Αντιρρίου και Χάλκειας.

ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΤΑΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, την ώρα που λάμβανε χώρα μία τόσο σοβαρή συζήτηση, για ένα μείζον θέμα για τον Δήμο, ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Τάκης Λουκόπουλος αντί να βρίσκεται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ως όφειλε, ως πρώην Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, επέλεξε να παραμείνει κρυπτόμενος στο εκλογικό του κέντρο απαξιώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία για μια ακόμη φορά.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΤΩΝ 4 ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΤΣΑΝΑ

Ο επί πέντε χρόνια αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάςαλλάζοντας το αφήγημά του αυτή τη φορά, δήλωσε υποκριτικά ότι δεν πήρε τίποτα ως δωρεά από τα αιολικά πάρκα και ότι έκανε μόνο αποκαταστάσεις στις βλάβες που προκλήθηκαν από την κατασκευή τους, οι οποίες ωστόσο αποτελούν βασική υποχρέωση των εταιρειών.  Διαψεύδεται όμως από το περιεχόμενο των επιστολών των εταιρειών, που δηλώνουν εγγράφως ότι έδωσαν χρηματικά ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ για παρεμβάσεις πέρα από τις αποκαταστάσεις των σημείων που είχαν υποχρέωση να κάνουν οι ίδιες.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποστηρίξει ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής του Δήμου με τις εταιρείες, σημειώνοντας μάλιστα, πως με «σκληρή διαπραγμάτευση»(!) «ΠΗΡΕ Ο,ΤΙ ΠΗΡΕ»!  Ακόμη και τώρα όμως δεν μας έχει απαντήσει στο ερώτημα τί ακριβώς πήρε, πόσο κοστίζει αυτό που πήρε και πού πήγε αυτό που πήρε και, κυρίως… γιατί αυτό που πήρε δεν πέρασε ποτέ μέσα από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, αφήνοντας θολό το τοπίο της διαχείρισης παρεμβάσεων χιλιάδων ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ, ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ»

Ενδεικτικό της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας με την οποία διαχειρίζεται το θέμα των αντισταθμιστικών η σημερινή δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα έναντι του πως διαχειρίστηκε το θέμα η πρώην δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, είναι τα «συγχαρητήρια» που έδωσε προσωπικά προς τον Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα o δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», Νίκος Δημητρόπουλοςδηλώνοντας χαρακτηριστικά ο ίδιος σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι, στη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου «ήξερε μόνο ένας! Άλλοι δεν ήξεραν!»

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία παραμένει:

Πού πήγαν τα χιλιάδες ευρώ που διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου; 

 Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με απόλυτη διαφάνεια διαχειρίζεται τα αντισταθμιστικά από την εγκατάσταση του ενός αιολικού πάρκου. Όμως, το τί πήρε ο Δήμος από τα αντίστοιχα τέσσερα των προηγούμενων ετών παραμένει ΑΚΟΜΗ στο σκοτάδι!

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο Τάκης Λουκόπουλος επιμένει να κρύβεται.”

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάλληλες για κολύμβηση Ψανή και Γρίμποβο

Published

on

By

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Αναλύσεων Θαλασσινού Νερού από το Εργαστήρι Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών οι  παραλίες Γρίμποβο και Ψανή Ναυπάκτου, κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2024 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τιμές των αναλύσεων κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων ως προς την καταλληλότητα και χρήση των υδάτων για κολύμβηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συστάσεις και πρόστιμα από τον Δήμο για τις παράνομες αφισοκολλήσεις

Published

on

By

Αυστηρή σύσταση απευθύνεται, για ακόμη μία φορά, από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι, η κατάσταση στην πόλη της Ναυπάκτου καταγράφεται ως αισθητά βελτιωμένη, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εντοπίζουν περιπτώσεις ρύπανσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας θα συνεχίζει να επιδεικνύει, σταθερά, μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους παρανομούν, με την επιβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου διοικητικών προστίμων.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, η παράνομη αφισοκόλληση επιβαρύνει πρωτίστως το περιβάλλον ουσιαστικά και οπτικά, ενώ πρόκειται πλέον για έναν παρωχημένο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν ενημερωτικό υλικό σε δημόσιο χώρο, μπορούν να το πράξουν αποκλειστικά και μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, τηρώντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενωτική πρωτοβουλία: «Η διασπάθιση και το χνούδι»

Published

on

By

“Με έκπληξη έπεσε στην αντίληψή μας η πρόσφατη Απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα με τον αριθμό 324/2024 για την απευθείας ανάθεση προμήθειας φωτοτυπικού χαρτιού.

Για να προλάβουμε παρεξηγήσεις, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμφωνεί επί της αρχής κάποιες προμήθειες του Δήμου να γίνονται από την τοπική αγορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλαγή των προμηθευτών. Άλλωστε αυτή τη διαδικασία τηρήσαμε και εμείς κατά τη θητεία μας. Δεν μπορεί όμως αυτή η προτίμηση να αποτελεί δικαιολογία για διασπάθιση του χρήματος του Δημότη, ούτε να προτιμάται κατά κανόνα ο ίδιος προμηθευτής όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για να προλάβουμε και τις πιθανές δικολαβίστικες διαστρεβλώσεις που συχνά χρησιμοποιεί ο Β. Γκίζας, ξεκαθαρίζουμε πως στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πιστεύουμε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι απολύτως νόμιμες και, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός δημόσιου λειτουργού. Όχι όμως σε περιπτώσεις προγραμματισμένων προμηθειών, όπως είναι το φωτοτυπικό χαρτί. Οι ανάγκες του Δήμου σε χαρτί είναι γνωστές εκ των προτέρων, άρα δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ή έκτακτη ανάγκη που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα η διενέργεια διαγωνισμού. Αλλά ακόμα και αν προτιμηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ο Δήμαρχος οφείλει να έχει την ευσυνειδησία να μην την μετατρέπει σε ευκαιρία για ασύμφορες προμήθειες. Ασύμφορες για τον Δημότη και τον Δήμο, εννοείται.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα:

  • Συνολικά το τίμημα της απευθείας ανάθεσης αγγίζει τα 18.000 €, ένα ποσό δηλαδή σημαντικό, ειδικά την εποχή που η Αρχή Γκίζα έχει κάνει σημαία την έλλειψη χρημάτων. Όπως θα δείτε παρακάτω όμως, η έλλειψη αυτή δεν αγγίζει τις απευθείας αναθέσεις και προμήθειες.
  • Ο προμηθευτής είναι ο ίδιος από τον οποίο έχουν γίνει απευθείας προμήθειες χαρτιού Α4 τα τελευταία χρόνια, πάντα με απόφαση του Β. Γκίζα.
  • Το 2021 η απευθείας ανάθεση έγινε με τιμή 3,97€ ανά πακέτο 500 φύλλων χαρτιού. Το 2023 και το 2024 η τιμή αυτή εκτοξεύτηκε στα 7,20€ ανά πακέτο.
  • Δεν υπάρχει καμία ειδική τεχνική περιγραφή ή άλλη προδιαγραφή που να αφορά την ποιότητα ή κατηγορία του προς προμήθεια χαρτιού. Όποιο χαρτί Α4 και να εμφανίσει ο προμηθευτής, είναι τυπικά σύμφωνος με τις απαιτήσεις του Δήμου.

Συνοψίζοντας, ο Β. Γκίζας με απόφαση που υπογράφει προσωπικά, αποφασίζει να διαθέσει ο Δήμος 18.000€ για να αγοράσει χαρτί αγνώστων προδιαγραφών, με τιμή αυξημένη πάνω από 80%.

Για την ιστορία, έχουμε στα χέρια μας επίσημη και δεσμευτική προσφορά από επαγγελματία του Δήμου μας, με την τιμή των 3,79€ ανά πακέτο χαρτιού Α4, ίδιας μάρκας. Τιμή χαμηλότερη κατά 47%. Περίπου μισή τιμή! Η διαφορά στο σύνολο αγγίζει τα 8.500€… Ποσό που δαπανά ο Δήμος χωρίς να λαμβάνει τίποτα.

Όταν, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ρώτησα τον Β. Γκίζα γιατί κάνει απευθείας ανάθεση και γιατί το χαρτί είναι τόσο ακριβό, μας απάντησε «για να μην αφήνει χνούδι στα μηχανήματα».

Επειδή πιστεύουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν άλλοι Δήμοι, ας δούμε την ίδια ώρα τι κάνουν.

  • Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου επιλέγει να διενεργήσει διαγωνισμό για παρόμοιο ποσό, με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ). Η ανάθεση γίνεται με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν διαστάσεις, βάρος και συσκευασία. Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων «Να μην αφήνει χνούδι κατά την έξοδο του από αυτά (σσ. μηχανήματα), να βγαίνει χωρίς καμπυλότητες».
  • Ο Δήμος Θέρμου επιλέγει την απευθείας προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων με τιμή σημαντικά χαμηλότερη, αφού αυτή αγγίζει τα 5,58€ ανά πακέτο, τιμή περίπου 25% φθηνότερη. Δηλαδή ακόμα και από τον μικρό Δήμο Θέρμου που μοιραία προμηθεύεται μικρότερες ποσότητες. Ο Β. Γκίζας αναθέτει 30% πιο ακριβά. Καταλαβαίνουμε στα 18.000 μιλάμε για περίπου 5.000 ακριβότερα.

Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας επιλέγει να αγοράζει σε τιμή ρεκόρ αναλώσιμα είδη χωρίς προδιαγραφές και χωρίς διαγωνισμό, την ώρα που γειτονικοί Δήμοι προμηθεύονται το ίδιο υλικό σε τιμές χαμηλότερες και με σαφείς προδιαγραφές, πως να μην μιλάμε για διασπάθιση δημοτικού χρήματος;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήσαμε τον όρο «διασπάθιση». Η πλευρά του Δημάρχου εξανέστη, αφήνοντας αιχμές για συκοφαντία. Ανατρέξαμε στο λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη. Στο λήμμα διασπάθιση υπάρχει η ερμηνεία «ξοδεύω απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ». Πως αλλιώς κύριε Γκίζα μπορεί να χαρακτηριστεί η απευθείας ανάθεση σε τιμές αστρονομικές;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Γκίζας δείχνει τάσεις διασπάθισης. Κανένας δεν έχει ξεχάσει τις «χρυσές» καρδιές για την ανακύκλωση των καπακιών των πλαστικών μπουκαλιών, ούτε τα πανάκριβα τάμπλετ που χορηγήθηκαν στα σχολεία στο τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο και όχι «στιγμιαίο λάθος».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έχει δεσμευτεί για την προφύλαξη του κοινού συμφέροντος. Ως πλειοψηφία το πράξαμε με διάφανη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Ναυπακτίας. Ως Αντιπολίτευση επαγρυπνούμε και αναδεικνύουμε τέτοιες κακές πρακτικές ελπίζοντας ο Β. Γκίζας να βάλει φρένο σε τέτοιες πρακτικές.”

Το Γραφείο Τύπου της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ