Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήκωσαν μποφόρ τα αιολικά!

Published

on

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 6ης  Σεπτεμβρίου ήρθε προς συζήτηση και ενημέρωση του Σώματος το θέμα των αντισταθμιστικών/ δωρεών των εταιριών διαχειριστών των αιολικών πάρκων που βρίσκονται εντός  των ορίων του δήμου Ναυπακτίας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, με στόχο, όπως δήλωσε, την ενημέρωση των δημοτών για το θέμα που έχει αρκετές φορές στο παρελθόν, μέσα από προσκλήσεις και προκλήσεις, απασχολήσει το Σώμα. Ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ κάποια ενημέρωση.

Να διευκρινιστεί ότι ο νομοθέτης προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη προς τους δήμους που στα όριά τους λειτουργούν αιολικά πάρκα, ως «αντιστάθμισμα» της επιβάρυνσης που προκαλούν οι εγκαταστάσεις αυτές στο περιβάλλον. Από την άλλη οι εταιρείες διαχειριστές, μέσω της «εταιρικής ευθύνης» είναι σύνηθες να προχωρούν σε δωρεές προς τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους, συλλόγους κλπ.

Η τετράωρη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε τα αντισταθμιστικά και τις δωρεές προς τον δήμο Ναυπακτίας τόσο κατά την θητεία του Τάκη Λουκόπουλου (2015 -2019) όσο και του νυν δημάρχου Βασίλη Γκίζα (2020-2023).

Με απόντα τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρώην δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο, ο νυν δήμαρχος  Βασίλης Γκίζας  αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που έγινε επί θητείας του με την εταιρία Μακρυνόρος, σημείωσε πως ποσό  860.000 ευρώ καθώς και ποσό 500.000 ευρώ που θα μπει στα ταμεία του δήμου σε βάθος 20ετίας, ήταν το αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις έγιναν μέσω της εκτελεστικής επιτροπής, υπήρξε επίσημη αλληλογραφία η οποία και πρωτοκολλήθηκε, η Οικονομική επιτροπή του δήμου πήρε τις απαραίτητες αποφάσεις  – αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εν συνεχεία έγινε επίσημα συμφωνητικό-πρακτικό παραλαβής  η αποδοχή της δωρεάς.

Κλείνοντας ο δήμαρχος Ναυπακτίας ζήτησε από τον πρώην δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο να ενημερώσει το Σώμα και τους δημότες αν ενήργησε και αυτός με τον ίδιο τρόπο και σε ποια έργα οδηγήθηκαν τα χρήματα επί θητείας του.

Απόντος του κ. Λουκόπουλου, και ως αρμόδιος αντιδήμαρχος κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο (2015 2019) απάντησε ο Ανδρέας Κοτσανάς κάνοντας λόγο για συκοφάντηση και λάσπη προς το πρόσωπό τονίζοντας πως από την πλευρά του ως όφειλε εφάρμοσε κατά γράμμα την νομοθεσία, σχετικά με την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών μελετών από μέρους των εταιρειών, με συνέπεια παρεμβάσεις στις  περιοχές που είχαν θέματα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές που είχαν επιβαρυνθεί από την διέλευση των βαρέων οχημάτων με τα υλικά για την εγκατάσταση των αιολικών.

Για υποκριτική στάση του δημάρχου έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουλές καθώς επέλεξε να φέρει το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενώ είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια  να το πράξει.

Μπαίνει ζήτημα «εντιμότητας και τιμής» σημείωσε ο κ. Μπουλές καθώς το θέμα δεν το γνώριζε το Σώμα  αφού δεν υπήρχε απολύτως κανένα έγγραφο και καμία εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου έκανε αναφορές για  ανίσχυρο δήμαρχο  που δεν είχε γνώση μια και ο πρώην αντιδήμαρχός του ανεξέλεγκτα  διαχειρίστηκε το θέμα των αιολικών, έναν δήμαρχο που φαινόταν να μη γνωρίζει για τις κινήσεις του αντιδημάρχου όσον αφορά τις αρμοδιότητες που του είχε εκχωρήσει.

Παρέμβαση στη συζήτηση ζήτησε από τον πρόεδρο και ο υποψήφιος δήμαρχος  Ναυπακτίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Αφού ανάφερε πως το γραφείο του έκανε τα όσα ορίζονται από το νόμο για την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου της εταιρείας «Μακρυνόρος», όπως και σε άλλα πάρκα ανά τη χώρα, σημείωσε πως είναι ευπρόσδεκτες οι δωρεές αρκεί να υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας ώστε να γνωρίζει ο καθένας που οδηγούνται τα χρήματα.

Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Ναυπακτίας  κ. Γκίζας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην απουσία από τη συζήτηση του κ. Λουκόπουλου χαρακτηρίζοντας ως «γκρίζα ζώνη» της  διοίκησής του το θέμα, κάνοντας λόγο για εξωθεσμικό τρόπο διαχείρισης.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ