Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσκεψη για την πορεία του έργου της ανάπλασης από Ομοσπονδία, παρατάξεις & φορείς

Published

on

Την Δευτέρα 28-2-2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΔ με θέμα την πορεία του έργου της ανάπλασης που βρίσκεται σε στασιμότητα και με εμφανή πλέον τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος :

 1. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
 2. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας
 3. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας
 4. Εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου
 5. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου
 6. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νίας

οι οποίοι και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης.

Η  σύσκεψη κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις :

Α. Η αναγκαιότητα του έργου 

 1. Για την υγεία των πολιτών προβλέπεται η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που είναι από αμίαντο, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την αρχή της οδού Θέρμου.
 2. Για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται ο διαχωρισμός των λυμάτων από τα όμβρια νερά για την ίδια περιοχή ώστε τα λύματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα.
 3. Για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας είναι αναγκαίες οι υποδομές που προβλέπονται με αυτό το έργο. Αυτές πρέπει να προηγηθούν και να ακολουθήσει η οποιαδήποτε ανάπλαση σε δημόσιους χώρους.

Β. Σκόπιμες καθυστερήσεις 

 1. Το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο για την Ναύπακτο αυτή τη δημοτική περίοδο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 19-6-2019.   Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 24 μήνες με παράδοσή του στις 19-6-2021 !!
 2. Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η αναίτια καθυστέρηση στην υλοποίησή του και οι παρατάσεις που δίνονται με κίνδυνο να ματαιωθεί.
 3. Ο δήμαρχος συστηματικά αποφεύγει να συζητήσει τα όποια προβλήματα του έργου στο δημοτικό συμβούλιο. Προσπαθεί όμως με πολλούς πλάγιους τρόπους να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το έργο έχει δυσκολίες και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να αποκτήσει μάλιστα πολιτικά ερείσματα η άποψή του και για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες, σε επίσημες επαφές του με την ΟΕΒΕΝ και τη Δημοτική Κοινότητα εξέφρασε την άποψη ότι το τμήμα του έργου που αφορά το διαχωρισμό των λυμάτων από τα όμβρια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς δήθεν λόγους.
 4. Στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Η δημοτική αρχή δηλαδή να αναζητά τρόπους να σταματήσει ένα τόσο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 5. Στην ίδια λογική κινείται και ο εργολάβος ο οποίος για δικούς του λόγους φαίνεται ότι δεν θέλει να συνεχίσει το έργο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι  χρειάστηκε 2,5 χρόνια για πλακοστρώσεις  γύρω από το λιμάνι, έργο που μπορούσε ολοκληρωθεί σε τρεις-πέντε μήνες.
 6. Ο εμπαιγμός προς την κοινωνία φαίνεται και από  την πλακόστρωση των οδών Αγελάου και ΣοΪδά που παραμένουν κλειστές για ένα και πλέον χρόνο χωρίς κανένας από τη δημοτική αρχή να εξηγεί το λόγο και τις δυσκολίες που συναντάει αυτή η πλακόστρωση !!!
 7. Ο εργολάβος, με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής,  άρχισε από τα εύκολα και «έφαγε το ψαχνό» τώρα αναζητάει τρόπους να αποφύγει το δύσκολο τμήμα του έργου που είναι οι αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Γ. Μέτρα για την ολοκλήρωση του έργου

 1. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο, έχει εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση και δεν έχει κανένα αντικειμενικό πρόβλημα. Τα όποια προβλήματα, όπως σε κάθε έργο, είναι διαχειρίσιμα και η δημοτική αρχή πρέπει  να αναλάβει τις ευθύνες της.
 2. Η δημοτική αρχή Γκίζα πρέπει να απομακρύνει κάθε σκέψη για μη ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης που πέραν των άλλων, είναι πολύ πιθανόν να βάλει το δήμο  μας σε οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες. Για τους λόγους αυτούς θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.
 3. Τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας είναι πολλά και κάθε μέρα γίνονται πιο περίπλοκα. Στο μέλλον η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομών που έχει  ανάγκη η πόλης μας θα δυσκολέψει πολύ. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Για το λόγο αυτό η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει το αυτονόητο. Να ολοκληρωθεί το έργο που είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται χωρίς αιτία σε μεγάλη καθυστέρηση.
 4. Η κοινωνία ζητάει την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης και οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στα καθήκοντα για τα οποία την εξέλεξαν οι δημότες.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Published

on

By

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα από τον μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη δεν θα λείψουν οι τοπικές συννεφιές το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε διαστήματα ηλιοφάνειας και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 19 βαθμούς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε άφθονη ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 22 βαθμούς.

Την Μεγάλη Παρασκευή  θα έχουμε αρχικά ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι και μετά προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες. Η θερμότερη ημέρα θα είναι η μεγάλη Παρασκευή και θα φτάσει ο υδράργυρος έως 24 βαθμούς. Από την μεγάλη Παρασκευή θα πνέουν δυτικοί άνεμοι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχει εναλλαγή συννεφιά με ήλιο. Η θερμοκρασία στους 21-22 βαθμούς.

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γενικά η τάση του καιρού στο Ιόνιο (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και βορειότερα) θα υπάρχουν βροχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή στην Κέρκυρα κυρίως το μεσημέρι θα έχουμε βροχές με συνολικό ύψος 25-30 χιλιοστά.

Στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο προβλέπονται βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ύψους 20-30 χιλιοστά.

Στην Κεφαλονιά μετά το μεσημέρι μέχρι τις μεσονύχτιες ώρες θα ρίξει 15-25 χιλιοστά νερού

Στον Πύργο προβλέπονται τις βραδινές ώρες και τις μεσονύχτιες ώρες προς την αλλαγή για Δευτέρα του Πάσχα 10-20 χιλιοστά βροχής.

Στον Δυτική Αχαΐα γύρω από τον Άραξο προβλέπονται 10-15 χιλιοστά τις μεσονύχτιες ώρες μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην Πάτρα αρχικά θα έχει αραιή συννεφιά και μετά το απόγευμα στις 4-5 θα αυξηθεί η συννεφιά και θα επιστρέψει ο βοριάς. Αυτός ο βοριάς θα δώσει πιο αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενούς τοπικής ψιχάλας προς την πλευρά του Αιγίου αλλά προς το τέλος τη δύση του ηλίου περίπου 5-8 χιλιοστά βροχής.

Η Πάτρα όμως, ως υπήνεμη πλευρά έχει μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες αραιά και που. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν θα βρέξει.

Πηγή: pelop.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου

Published

on

By

Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 478.503 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά.

Στις εργασίες που ήδη ξεκίνησαν περιλαμβάνονται οι εξωτερικές μονώσεις στους τοίχους και τη στέγη του σχολικού συγκροτήματος, αντικαταστάσεις κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων, αισθητήρες φωτισμού καθώς και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου.

«Στόχος μας η διασφάλιση ενός ασφαλούς, υγιούς και σύγχρονου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Μεγάλη Παρασκευή στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Ναύπακτος αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πέραν της φυσικής και ιστορικής ομορφιάς της, κερδίζει τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο έθιμο της Περιφοράς των Επιταφίων.  Ξεκινώντας η πομπή, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, από τις δύο κεντρικές Ενορίες, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής καταλήγει στο Ενετικό Λιμάνι.

Εκεί, δεκάδες ανάμενες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, με φροντίδα του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας, στο πρώτο μέρος του τελετουργικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00’,  θα ακουστεί το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη (βιολί 1), Αλέξανδρο Λώλη (βιολί 2), Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα) και τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο (βιολοντσέλο).  Ερμηνεύουν η Ελένη Βουγιουκλή και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο δεύτερο μέρος θα συμπράξουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Μικτή Χορωδία Cantelena υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Συµµετέχει η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και οι πιανίστες Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Αφήγηση-απαγγελία: ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ