Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσκεψη για την πορεία του έργου της ανάπλασης από Ομοσπονδία, παρατάξεις & φορείς

Published

on

Την Δευτέρα 28-2-2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΔ με θέμα την πορεία του έργου της ανάπλασης που βρίσκεται σε στασιμότητα και με εμφανή πλέον τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος :

 1. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
 2. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας
 3. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας
 4. Εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου
 5. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου
 6. Εκπρόσωπος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νίας

οι οποίοι και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή για την ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης.

Η  σύσκεψη κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις :

Α. Η αναγκαιότητα του έργου 

 1. Για την υγεία των πολιτών προβλέπεται η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που είναι από αμίαντο, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την αρχή της οδού Θέρμου.
 2. Για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται ο διαχωρισμός των λυμάτων από τα όμβρια νερά για την ίδια περιοχή ώστε τα λύματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα.
 3. Για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας είναι αναγκαίες οι υποδομές που προβλέπονται με αυτό το έργο. Αυτές πρέπει να προηγηθούν και να ακολουθήσει η οποιαδήποτε ανάπλαση σε δημόσιους χώρους.

Β. Σκόπιμες καθυστερήσεις 

 1. Το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο για την Ναύπακτο αυτή τη δημοτική περίοδο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 19-6-2019.   Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 24 μήνες με παράδοσή του στις 19-6-2021 !!
 2. Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η αναίτια καθυστέρηση στην υλοποίησή του και οι παρατάσεις που δίνονται με κίνδυνο να ματαιωθεί.
 3. Ο δήμαρχος συστηματικά αποφεύγει να συζητήσει τα όποια προβλήματα του έργου στο δημοτικό συμβούλιο. Προσπαθεί όμως με πολλούς πλάγιους τρόπους να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το έργο έχει δυσκολίες και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να αποκτήσει μάλιστα πολιτικά ερείσματα η άποψή του και για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες, σε επίσημες επαφές του με την ΟΕΒΕΝ και τη Δημοτική Κοινότητα εξέφρασε την άποψη ότι το τμήμα του έργου που αφορά το διαχωρισμό των λυμάτων από τα όμβρια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς δήθεν λόγους.
 4. Στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Η δημοτική αρχή δηλαδή να αναζητά τρόπους να σταματήσει ένα τόσο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 5. Στην ίδια λογική κινείται και ο εργολάβος ο οποίος για δικούς του λόγους φαίνεται ότι δεν θέλει να συνεχίσει το έργο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι  χρειάστηκε 2,5 χρόνια για πλακοστρώσεις  γύρω από το λιμάνι, έργο που μπορούσε ολοκληρωθεί σε τρεις-πέντε μήνες.
 6. Ο εμπαιγμός προς την κοινωνία φαίνεται και από  την πλακόστρωση των οδών Αγελάου και ΣοΪδά που παραμένουν κλειστές για ένα και πλέον χρόνο χωρίς κανένας από τη δημοτική αρχή να εξηγεί το λόγο και τις δυσκολίες που συναντάει αυτή η πλακόστρωση !!!
 7. Ο εργολάβος, με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής,  άρχισε από τα εύκολα και «έφαγε το ψαχνό» τώρα αναζητάει τρόπους να αποφύγει το δύσκολο τμήμα του έργου που είναι οι αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Γ. Μέτρα για την ολοκλήρωση του έργου

 1. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο, έχει εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση και δεν έχει κανένα αντικειμενικό πρόβλημα. Τα όποια προβλήματα, όπως σε κάθε έργο, είναι διαχειρίσιμα και η δημοτική αρχή πρέπει  να αναλάβει τις ευθύνες της.
 2. Η δημοτική αρχή Γκίζα πρέπει να απομακρύνει κάθε σκέψη για μη ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης που πέραν των άλλων, είναι πολύ πιθανόν να βάλει το δήμο  μας σε οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες. Για τους λόγους αυτούς θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.
 3. Τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας είναι πολλά και κάθε μέρα γίνονται πιο περίπλοκα. Στο μέλλον η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομών που έχει  ανάγκη η πόλης μας θα δυσκολέψει πολύ. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Για το λόγο αυτό η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει το αυτονόητο. Να ολοκληρωθεί το έργο που είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται χωρίς αιτία σε μεγάλη καθυστέρηση.
 4. Η κοινωνία ζητάει την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης και οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στα καθήκοντα για τα οποία την εξέλεξαν οι δημότες.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία πολιτών: “Το έβαλαν στα πόδια”

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ανάπλασης, αναφέρει:

“Μόνο ως ανεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των συμβούλων της αντιπολίτευσης που εδώ και τόσους μήνες εγκαλούσαν τη δημοτική αρχή ότι δεν έφερνε προς συζήτηση το θέμα της ανάπλασης, και όταν αυτό ήρθε… απλά εγκατέλειψαν τα έδρανά τους.

 • Γιατί δεν έμειναν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα και με την ψήφο τους τις μέχρι τώρα θέσεις τους;
 • Γιατί απέφυγαν να είναι παρόντες στη διαδικασία, δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τόσο δύσκολη απόφαση και να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου για τη συνέχιση ή μη του έργου;

Ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κορυφαίου οργάνου και να λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση.

Η εν γένει στάση των μελών της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου, αποκαλύπτει τη μία και μοναδική εξ αρχής επιδίωξή τους.  Τη δημιουργία της τέλειας παγίδας για τη δημοτική αρχή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σύρουν το δήμαρχο και τη συμπολίτευση μέχρι τις εκλογές.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό.  Το χειρότερο είναι ότι μπροστά σε αυτή τους την επιδίωξη, δεν είχαν καμία απολύτως αναστολή να βάλουν σε περιπέτειες μια ολόκληρη πόλη με ένα έργο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να ολοκληρωθεί.  Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ότι όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τώρα που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, δεν πρότειναν το παραμικρό ως λύση στα σοβαρότατα προβλήματα του έργου.  Μοναδικό αφήγημά τους; «Το έργο πρέπει να γίνει».  Χωρίς καμία άλλη εξήγηση, χωρίς καμία απολύτως πειστική πρόταση.

Η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δε σύρθηκε και δεν παρασύρθηκε.  Ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεδομένα του έργου και τα στοιχεία που υπάρχουν με τις υπογραφές των πλέον αρμοδίων στελεχών του δήμου.  Και όλα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.

 1. Έλλειψη νόμιμης χρηματοδότησης ως προς τις μη επιλέξιμες δαπάνες
 2. Έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών ως προς τα ευρήματα μετά το σκανάρισμα
 3. Έλλειψη σωστού εργολάβου

Τα υπόλοιπα αποτελούν αντιπολιτευτικές κορώνες με μηδενικό αντίκρισμα και ευτυχώς για όλους μας η κοινωνία γνωρίζει”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κικίλιας: «Η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης»

Published

on

By

Επίσκεψη στην Ναύπακτο πραγματοποίησε το πρωί σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Τον υπουργό,  τον βουλευτή  Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη υποδέχτηκε στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Γιάννης Παπαϊωαννίδης και Ντίνος Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος της    Αιτωλικής Γιώργος Κοτρώνης.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου και με την ολοκλήρωσή της έγιναν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Για συνεργασίες, με στόχο την  τουριστική εξωστρέφεια, με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς  γίνονται σημαντικά πράγματα στην περιοχή, με το υπουργείο να συνδράμει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και το θέμα της μαρίνας Ναυπάκτου, με θετικά στοιχεία το ενδιαφέρον για εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων πέραν του Ατλαντικού, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός χαρακτήρισε την Ναύπακτο και την Ναυπακτία ως έναν παγκόσμιο προορισμό για τον εναλλακτικό τουρισμό.

Για μαγικό τόπο που έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ιστορία,  πολιτισμό θαλάσσιο μέτωπο ,όπως και  ορεινό όγκο που προσφέρει μοναδικές απολαύσεις. Είμαστε ένας άξιος προορισμός και ως Δυτική Ελλάδα και ως Ναύπακτος και είναι κάτι που θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται μέσα από τις διαρκείς προσπάθειες, τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναμνηστική πλακέτα της πόλης της Ναυπάκτου για τον εορτασμό των 450 ετών από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, προσέφερε ο Δήμος Ναυπακτίας μέσω του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Ντίνου Τσουκαλά στο υπουργό Τουρισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Θέμης Δαβανέλλος και εκπρόσωποι των επαγγελματιών.

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα συσκευασίας μελιού «Styliaras Honey» όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της καθώς και την ζυθοποιία  Πλούμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μετάθεση την Δευτέρα της συζήτησης για την Ανάπλαση

Published

on

By

Αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ανάπλασης. Για το λόγο οτι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά το μέλλον της πόλης μας, τόσο η Ομοσπονδία -ΟΕΒΕΝ όσο και το σύνολο των συμβούλων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ  Γ. Σιμάκη να μεταθέσει τη συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα, αίτημα το οποίο δεν εισακούστηκε.

Ακολουθούν οι επιστολές των δημοτικών συμβούλων και η απάντηση Σιμάκη

“Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της επιτροπής που συγκροτήθηκε για το έργο της ανάπλασης μας στείλατε την Παρασκευή 24/6/22 πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 30/6/22.

Γνωρίζετε τη σοβαρότητα του θέματος και το ενδιαφέρον που έχουν οι συμπολίτες μας για το έργο της ανάπλασης που καθυστερεί ανεξήγητα μέχρι σήμερα και με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσής του.

Με αυτό ως δεδομένο μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι επιλέξατε για την ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα είναι ανοιχτά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους περιλαμβάνεστε και εσείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Για το θέμα αυτό έχετε λάβει την από 24/6/22 σχετική διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας.

Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι σήμερα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τα συγκαλείτε Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα. Ως εκ τούτου είναι προφανής η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας σας να καλέσετε την ειδική αυτή συνεδρίαση για την Πέμπτη το απόγευμα με στόχο να δυσκολέψετε την παρουσία δημοτικών συμβούλων και να αποτρέψετε την παρουσία πολιτών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο έργο.

Πέραν αυτών, γνωρίζετε κ πρόεδρε ότι για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεση τους. Τα έγγραφα αυτά μπορούμε να τα ζητήσουμε σήμερα Δευτέρα 27/6/22 και είναι αμφίβολο αν θα μας δοθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας δίνετε  καθόλου χρόνο να τα μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος (νομικές, τεχνικές, οικονομικές κλπ)

Για να μελετήσουμε το θέμα και να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ζητάμε να μεταθέσετε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το απόγευμα της Δευτέρας 4/7/22. Ουσιαστικά πρόκειται για μετάθεση της συζήτησης κατά μια εργάσιμη ημέρα χωρίς να  προκύπτει κάποιο πρόβλημα για το δήμο. Άλλωστε έχουν παρέλθει τρία χρόνια και το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά και μετά από συνεχείς πιέσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.  Με τον τρόπο αυτό θα μας δώσετε ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να μελετήσουμε καλύτερα το φάκελο του έργου και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε δεδομένη την πρόσκλησή σας προς το μελετητή ώστε να παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ και να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις πάνω στη μελέτη που συνέταξε.

Ναύπακτος 27/6/2022

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Λουκόπουλος Παναγιώτης

Σιαμαντας Γεωργιος

Χρυσανθόπουλος Λάμπρος

Κονίδας Παναγιώτης

Δημητρόπουλος Νικόλαος

Σκαρλάτος

Μπουλές Ιωάννης

Κοτσανας Ανδρέας

Ασημακόπουλος Νικόλαος

Καλαβρουζιώτη Παναγιώτα

Γούλας Γεώργιος

Ασημακόπουλος Γεώργιος

 

Η απάντηση του προέδρου του ΔΣ Γ. Σιμάκη

“Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι φροντίζουμε πάντοτε για τη διευκόλυνση του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Προς ενημέρωσή σας, τη συγκεκριμένη ημέρα που προτείνετε θα απουσιάζουν τουλάχιστον 2 μέλη του συμβουλίου.

Σας υπενθυμίζω ότι, κατά τη τελευταία συνεδρίαση ζητήσατε την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση του σώματος, η οποία βάσει των διαδικασιών που απαιτούνται, είναι η Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, η οποία και τελικώς επελέγη.  Σημειώνω δε ότι, προφανώς και υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία σας, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να δοθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από μέρους σας. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, είχατε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε κατάλληλα”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ