Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίτλοι τέλους για «ΦιλόΔημο»

Published

on

τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Τα έργα που έχουν στηριχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στον Δήμο Ναυπακτίας αφορούν την αγορά των απορριμματοφόρων, την αποχέτευση Αντιρρίου, την ενίσχυση ύδρευσης των δυτικών περιοχών κ.α, τα οποία με τα νέα δεδομένα και την κατάργηση του προγράμματος  βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Ας δούμε τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, που ενώ μέχρι προ λίγων ημερών εξέδιδε προσκλήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σε 267 Δήμους, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι καταργείται το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εξαιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Δεν υπάρχουν λεφτά!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Θεοδωρικάκος-υπουργείο-εσωτερικών-πολιτική-τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει και με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών το 2018 το περίφημο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ένα πρόγραμμα που θα έφτανε έως 2 δις. ευρώ και έναντι αυτού του προγράμματος, από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν υπογραφεί για να προχωρήσουν έργα 1,250 δις. ευρώ. Επαναλαμβάνω 502 έργα, 1,250 δις. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι όμως, ό,τι οι πόροι δεν ήταν διασφαλισμένοι, διότι η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος έπρεπε να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα δάνειζε τους Δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πλήρωνε τα δανεικά των Δήμων, με πηγή όλων των χρημάτων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη δανειακή σύμβαση που είχε κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και η οποία είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2017, περιελάμβανε το ποσό των 134 εκ. ευρώ.

Ποιά είναι η αλήθεια; Τι έχει συμβεί;

Ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, όντας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, απούσα από τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, έταζε στους Δήμους έργα για τα οποία δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι διασφαλισμένοι πόροι. Με ποια ελπίδα;

Με την ελπίδα, ό,τι επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση διέλυσε τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, διότι απουσιάζουν οι μηχανικοί, έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός στους Δήμους, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα μελέτες και έργα, σου λέει θα βάλουμε ένα πρόγραμμα θεωρητικό 2 δις. ευρώ, μπορεί να γίνουν σε δέκα, δεκαπέντε χρόνια, γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει την ικανότητα να πάρει αυτά τα χρήματα, να τα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα και θα μείνουν υποσχέσεις και λόγια στα χαρτιά».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Ήταν ένα πρόγραμμα κατά κυριολεξία στον αέρα, η δανειακή σύμβαση στην οποία αναφέρθηκα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η απορρόφηση των έργων που έχει γίνει έως τώρα αφορά το ποσό των 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή πρόγραμμα 2 δις. ευρώ, το οποίο στην πραγματικότητα υλοποίησε 40 εκ. ευρώ. Υποσχέσεις 1,250 δις. ευρώ, ενώ είχαν, ενώ είχαν λεφτά για 134 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα».

Σχετικά με την απάντηση των κ.κ Σκουρλέτη και Χαρίτση, που λένε ότι είναι εύλογο και αυτονόητο το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές, ο υπουργός απαντά:

«… Υπολόγιζαν ότι οι Δήμοι δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν τα έργα, γιατί τους είχαν διαλύσει τον μηχανισμό υλοποίησης των έργων και επομένως δεν θα διαμαρτύρετο και κανείς.

Ήταν ένα πρόγραμμα που στην κομψότερη περιγραφή που μπορώ να σας κάνω είχε ελλιπέστατους πόρους. Ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ».

 

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, μετά από την κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει:  «…Πρακτικά λοιπόν, 31 Δεκεμβρίου που τελειώνει η σύμβαση, τελειώνει αυτό το πρόγραμμα, ανήκει στο παρελθόν. Τα έργα που έχουν προετοιμαστεί, γιατί αρκετά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε φάση εξέλιξης, διότι οι Δήμοι πήραν στα σοβαρά όλη αυτή την ιστορία και πολύ καλά έκαναν, εξαιρετικά καλά έκαναν, θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις Περιφέρειες, ώστε να μεταφέρουμε αυτά τα έργα από ένα πρόγραμμα που δεν είχε πόρους, στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν, τα σημαντικά έργα από αυτά, να γίνουν με άλλη χρηματοδότηση, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ».

 

Ταυτόχρονα σημείωσε:

«… Όταν συνειδητοποίησα, ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, ξεκίνησα αλλεπάλληλες επαφές και σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί και αυτοί από την πλευρά τους, ότι το πράγμα δεν προχωράει καλά γιατί δεν υπάρχει ούτε καν απορρόφηση των 134 εκ. ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτούς τους τέσσερις μήνες, τι έκανε; Πρώτον: Αρχές Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε εμείς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά, για πραγματικά έργα που θα αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Αρχές Ιανουαρίου θα πω πόσο είναι το ποσό των διασφαλισμένων πόρων. Δεν θέλω να πω κάτι αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος και το θεωρώ αυτό κρίσιμο».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο τραπέζι πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Μια απόφαση που είχε ληφθεί ορθώς αλλά σε μια περίοδο όπου ο κορωνοϊός είχε ουσιαστικά εκμηδενιστεί στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν καλά με την πανδημία.

Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλάζει το σκηνικό και στα σχολεία.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των επιστημόνων κάνουν λόγο για πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, κι αφού βεβαίως υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.

Η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άνοιγμα σχολείων: Τι λένε οι ειδικοί

Στο σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι όλα θα κριθούν στα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ομως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το επόμενο 15νθήμερο θα υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση για να κτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτέμβριου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσει αν τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτιναχθούν.

Ήδη οι χθεσινές ανακοινώσεις για πάνω από 260 κρούσματα, επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι εκδρομείς (Έλληνες και ξένοι) επιστρέφουν από νησιά και τουριστικούς προορισμούς και φέρνουν μαζί τους και τον ιό στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα.

Μια απόφαση για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς και για μετάθεσή της 20 ημέρες ή και ένα μήνα μετά ασφαλώς δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Από το πώς θα μπορέσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις γονικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν σε μητέρες και πατέρες, ειδικά τώρα που οι παππούδες και γιαγιάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα υπό το φόβο μήπως νοσήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλωματικός μαραθώνιος στο Μαξίμου – Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητά ο Μητσοτάκης

Published

on

By

Μέγαρο-Μαξίομου-σύσκεψη-κορονοιος

Διπλωματικός μαραθώνιος επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΑΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνο Φλώρο. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.  Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΥΠΕΞ να υποβάλλει αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλη Αυγούστου είχε προγραμματιστεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , ενώ τέλη Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα -και- την τουρκική προκλητικότητα.

Επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύης στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» .

«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η δήλωση που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος την Κυριακή για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν είναι απάντηση σε κανένα από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. «Θα οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» είπε και προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και θετική δέσμευση».

Ακόμα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρεις

Το Oruc Reis συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα ζητά ουσιαστικά την άμεση παρέμβαση της Ευρώπης.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει για το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ζητώντας να εγκαταλείψει η Συμμαχία την πολιτική των ίσων αποστάσεων. πηγή:ΑΠΕ

#Διευκρινίζεται οτι το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρεις, όπως και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν,  βρίσκονται μεν εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα όμως.  Αυτό σημαίνει πως εχθρική ενέργεια νοείται η περίπτωση που κατεβάσει τον εξοπλισμό του για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες. 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Τραβά το σχοινί” η Τουρκία – 10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Published

on

By

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis να μπαίνει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σήμερα το  απόγευμα (Δευτέρα 10/8/20) προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται ήδη δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σκάφος έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων – τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ελληνικές φρεγάτες που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του, εκπέμπουν προειδοποιητικό μήνυμα ότι πλέει παρανόμως  στον ασύρματο ανά 15 λεπτά, διευκρινίζοντάς του ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του ζητούν να να αποχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 19:30 τις Κυριακής, μέχρι λίγο μετά τις 19:00 της Δευτέρας, παρέμενε κλειστός ο πομπός του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ