Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίτλοι τέλους για «ΦιλόΔημο»

Published

on

τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Τα έργα που έχουν στηριχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στον Δήμο Ναυπακτίας αφορούν την αγορά των απορριμματοφόρων, την αποχέτευση Αντιρρίου, την ενίσχυση ύδρευσης των δυτικών περιοχών κ.α, τα οποία με τα νέα δεδομένα και την κατάργηση του προγράμματος  βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Ας δούμε τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, που ενώ μέχρι προ λίγων ημερών εξέδιδε προσκλήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σε 267 Δήμους, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι καταργείται το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εξαιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Δεν υπάρχουν λεφτά!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Θεοδωρικάκος-υπουργείο-εσωτερικών-πολιτική-τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει και με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών το 2018 το περίφημο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ένα πρόγραμμα που θα έφτανε έως 2 δις. ευρώ και έναντι αυτού του προγράμματος, από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν υπογραφεί για να προχωρήσουν έργα 1,250 δις. ευρώ. Επαναλαμβάνω 502 έργα, 1,250 δις. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι όμως, ό,τι οι πόροι δεν ήταν διασφαλισμένοι, διότι η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος έπρεπε να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα δάνειζε τους Δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πλήρωνε τα δανεικά των Δήμων, με πηγή όλων των χρημάτων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη δανειακή σύμβαση που είχε κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και η οποία είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2017, περιελάμβανε το ποσό των 134 εκ. ευρώ.

Ποιά είναι η αλήθεια; Τι έχει συμβεί;

Ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, όντας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, απούσα από τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, έταζε στους Δήμους έργα για τα οποία δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι διασφαλισμένοι πόροι. Με ποια ελπίδα;

Με την ελπίδα, ό,τι επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση διέλυσε τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, διότι απουσιάζουν οι μηχανικοί, έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός στους Δήμους, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα μελέτες και έργα, σου λέει θα βάλουμε ένα πρόγραμμα θεωρητικό 2 δις. ευρώ, μπορεί να γίνουν σε δέκα, δεκαπέντε χρόνια, γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει την ικανότητα να πάρει αυτά τα χρήματα, να τα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα και θα μείνουν υποσχέσεις και λόγια στα χαρτιά».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Ήταν ένα πρόγραμμα κατά κυριολεξία στον αέρα, η δανειακή σύμβαση στην οποία αναφέρθηκα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η απορρόφηση των έργων που έχει γίνει έως τώρα αφορά το ποσό των 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή πρόγραμμα 2 δις. ευρώ, το οποίο στην πραγματικότητα υλοποίησε 40 εκ. ευρώ. Υποσχέσεις 1,250 δις. ευρώ, ενώ είχαν, ενώ είχαν λεφτά για 134 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα».

Σχετικά με την απάντηση των κ.κ Σκουρλέτη και Χαρίτση, που λένε ότι είναι εύλογο και αυτονόητο το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές, ο υπουργός απαντά:

«… Υπολόγιζαν ότι οι Δήμοι δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν τα έργα, γιατί τους είχαν διαλύσει τον μηχανισμό υλοποίησης των έργων και επομένως δεν θα διαμαρτύρετο και κανείς.

Ήταν ένα πρόγραμμα που στην κομψότερη περιγραφή που μπορώ να σας κάνω είχε ελλιπέστατους πόρους. Ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ».

 

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, μετά από την κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει:  «…Πρακτικά λοιπόν, 31 Δεκεμβρίου που τελειώνει η σύμβαση, τελειώνει αυτό το πρόγραμμα, ανήκει στο παρελθόν. Τα έργα που έχουν προετοιμαστεί, γιατί αρκετά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε φάση εξέλιξης, διότι οι Δήμοι πήραν στα σοβαρά όλη αυτή την ιστορία και πολύ καλά έκαναν, εξαιρετικά καλά έκαναν, θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις Περιφέρειες, ώστε να μεταφέρουμε αυτά τα έργα από ένα πρόγραμμα που δεν είχε πόρους, στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν, τα σημαντικά έργα από αυτά, να γίνουν με άλλη χρηματοδότηση, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ».

 

Ταυτόχρονα σημείωσε:

«… Όταν συνειδητοποίησα, ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, ξεκίνησα αλλεπάλληλες επαφές και σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί και αυτοί από την πλευρά τους, ότι το πράγμα δεν προχωράει καλά γιατί δεν υπάρχει ούτε καν απορρόφηση των 134 εκ. ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτούς τους τέσσερις μήνες, τι έκανε; Πρώτον: Αρχές Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε εμείς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά, για πραγματικά έργα που θα αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Αρχές Ιανουαρίου θα πω πόσο είναι το ποσό των διασφαλισμένων πόρων. Δεν θέλω να πω κάτι αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος και το θεωρώ αυτό κρίσιμο».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόγραμμα 15 εκατ. για κοινόχρηστους χώρους σε όλους τους Δήμους

Published

on

By

Πρασινο-ταμειο-πρόγραμμα-15-εκατ-σε-όλους-τους-δήμους

Νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για Δήμους, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου κατά τη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.

Το Πρόγραμμα έχει τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις 2019» και αφορά σε ώριμες απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια.

Το νέο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας.

Ειδικότερα, για την απόκτηση των προβλεπόμενων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων – όπως πλατείες, άλση, χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές κ.ά. – το Πράσινο Ταμείο καταβάλλει την αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, μόνο κατά το μέρος που αφορά στις υποχρεώσεις των Δήμων και όχι των τρίτων. Διευκρινίζεται πως στο Πρόγραμμα δεν εντάσσονται κοινωφελείς χώροι, δρόμοι, πεζόδρομοι, υποδομές κ.λπ..

Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με το Πρόγραμμα αυτό το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει στην προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα έκτακτα φαινόμενα, στην προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των πόλεων.

 

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι κατά την ίδια συνεδρίαση, το Πράσινο Ταμείο, ενέκρινε ποσό 490.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 Το νέο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα αποτελεί μια νέα, ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για περιβαλλοντικές μελέτες. Στόχος είναι να επιταχύνει την εξυπηρέτηση όλων των αιτήσεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (helpdesk).

Η νέα πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020, θα φιλοξενηθεί στο G Cloud, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και θα εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες τεχνικές ασφαλείας. Το Υπουργείο αναφέρει πως έτσι εξασφαλίζεται ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των επενδύσεων στη Χώρα μας, αλλά και της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 2/12/2019 έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτημάτων για τα Προγράμματα

i)ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2019-2020 για όλους τους Δήμους της Χώρας και

  1. ii)ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

800.000 ευρώ από LEADER για αποκαταστάσεις σε  λιμάνι, βεζιρ Τζαμί και κρήνες κάστρου

Published

on

By

ναυπακτος-λιμάνι-

Έργα για την συντήρηση και αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου και την στερέωση του Βεζιρ Τζαμιού και αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών της Ναυπάκτου εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νιας και Λευκάδας.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 600.000 ευρώ για την κατασκευή του νοτιοανατολικού τείχους του λιμανιού και σε 200.000 ευρώ για την  αναστήλωση του Βαζίρ Τζαμιού και η αποκατάσταση των Οθωμανικών Κρηνών του κάστρου.

Ο δικαιούχος (Εφορεία Αρχαιοτήτων) οφείλει να ολοκληρώσει το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο της πράξης, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματός της και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30-06-2023.

Αξίζει να σημειωθεί, τόσο η προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όσο και του Δήμου Ναυπακτίας που με συντονισμένες ενέργειες υπέβαλλαν την συγκεκριμένη πρόταση προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER.

Μάλιστα από τις 19 συνολικά προτάσεις για έργα που είχε υποβάλλει ο Δήμος Ναυπακτίας, αν και το αρχικό ποσό χρηματοδότησης ήταν της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν όλα ανεβάζοντας το ποσό στα 6 εκατ. περίπου, μια και υπήρξε υπερδέσμευση του συνόλου των πόρων από το πρόγραμμα.

Ωστόσο ο δρόμος αναμένεται δύσκολος, με επόμενα βήματα την δημοπράτηση των έργων και στην συνέχεια την υλοποίησή τους, γεγονός που θα δώσει πρόσθετη αξία στην πόλη της Ναυπάκτου και τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινωνικό Μέρισμα – κριτήρια – δικαιούχοι

Published

on

By

Κοινωνικό-μέρισμα-δικαιούχοι

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα ποσά που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα θα είναι «μετρητά και στο χέρι»: Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 700 ευρώ ανά νοικοκυριό δικαιούνται 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Σύνολο 175 εκατ. ευρώ.

 Δικαιούχοι

Οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με φορολογητέα εισόδημα έως 20.000 – ωφελούμενοι 19.140

Οικογένειες με τουλάχιστον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο – εισόδημα 15.000 – ωφελούμενοι 16.778

Οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους, ένα παιδί και 15.00 ευρώ – ωφελούμενοι 40.927

Οικογένειες με ΑΜΕΑ – ωφελούμενοι 25.632

Επιπλέον κριτήρια είναι ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Και οι δύο γονείς φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το μέρισμα θα δοθεί φέτος χωρίς αιτήσεις.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μέσω taxisnet με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ