Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίτλοι τέλους για «ΦιλόΔημο»

Published

on

τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Τα έργα που έχουν στηριχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στον Δήμο Ναυπακτίας αφορούν την αγορά των απορριμματοφόρων, την αποχέτευση Αντιρρίου, την ενίσχυση ύδρευσης των δυτικών περιοχών κ.α, τα οποία με τα νέα δεδομένα και την κατάργηση του προγράμματος  βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Ας δούμε τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, που ενώ μέχρι προ λίγων ημερών εξέδιδε προσκλήσεις ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σε 267 Δήμους, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι καταργείται το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εξαιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Δεν υπάρχουν λεφτά!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Θεοδωρικάκος-υπουργείο-εσωτερικών-πολιτική-τίτλοι-τέλους-για-το-πρόγραμμα-ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει και με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών το 2018 το περίφημο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ένα πρόγραμμα που θα έφτανε έως 2 δις. ευρώ και έναντι αυτού του προγράμματος, από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν υπογραφεί για να προχωρήσουν έργα 1,250 δις. ευρώ. Επαναλαμβάνω 502 έργα, 1,250 δις. ευρώ. Η πραγματικότητα είναι όμως, ό,τι οι πόροι δεν ήταν διασφαλισμένοι, διότι η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος έπρεπε να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα δάνειζε τους Δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πλήρωνε τα δανεικά των Δήμων, με πηγή όλων των χρημάτων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη δανειακή σύμβαση που είχε κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και η οποία είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2017, περιελάμβανε το ποσό των 134 εκ. ευρώ.

Ποιά είναι η αλήθεια; Τι έχει συμβεί;

Ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, όντας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, απούσα από τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, έταζε στους Δήμους έργα για τα οποία δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι διασφαλισμένοι πόροι. Με ποια ελπίδα;

Με την ελπίδα, ό,τι επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση διέλυσε τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, διότι απουσιάζουν οι μηχανικοί, έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός στους Δήμους, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα μελέτες και έργα, σου λέει θα βάλουμε ένα πρόγραμμα θεωρητικό 2 δις. ευρώ, μπορεί να γίνουν σε δέκα, δεκαπέντε χρόνια, γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει την ικανότητα να πάρει αυτά τα χρήματα, να τα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα και θα μείνουν υποσχέσεις και λόγια στα χαρτιά».

 

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Ήταν ένα πρόγραμμα κατά κυριολεξία στον αέρα, η δανειακή σύμβαση στην οποία αναφέρθηκα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η απορρόφηση των έργων που έχει γίνει έως τώρα αφορά το ποσό των 40 εκ. ευρώ. Δηλαδή πρόγραμμα 2 δις. ευρώ, το οποίο στην πραγματικότητα υλοποίησε 40 εκ. ευρώ. Υποσχέσεις 1,250 δις. ευρώ, ενώ είχαν, ενώ είχαν λεφτά για 134 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα».

Σχετικά με την απάντηση των κ.κ Σκουρλέτη και Χαρίτση, που λένε ότι είναι εύλογο και αυτονόητο το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές, ο υπουργός απαντά:

«… Υπολόγιζαν ότι οι Δήμοι δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν τα έργα, γιατί τους είχαν διαλύσει τον μηχανισμό υλοποίησης των έργων και επομένως δεν θα διαμαρτύρετο και κανείς.

Ήταν ένα πρόγραμμα που στην κομψότερη περιγραφή που μπορώ να σας κάνω είχε ελλιπέστατους πόρους. Ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ».

 

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, μετά από την κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει:  «…Πρακτικά λοιπόν, 31 Δεκεμβρίου που τελειώνει η σύμβαση, τελειώνει αυτό το πρόγραμμα, ανήκει στο παρελθόν. Τα έργα που έχουν προετοιμαστεί, γιατί αρκετά από αυτά τα έργα βρίσκονται σε φάση εξέλιξης, διότι οι Δήμοι πήραν στα σοβαρά όλη αυτή την ιστορία και πολύ καλά έκαναν, εξαιρετικά καλά έκαναν, θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις Περιφέρειες, ώστε να μεταφέρουμε αυτά τα έργα από ένα πρόγραμμα που δεν είχε πόρους, στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν, τα σημαντικά έργα από αυτά, να γίνουν με άλλη χρηματοδότηση, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ».

 

Ταυτόχρονα σημείωσε:

«… Όταν συνειδητοποίησα, ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, ξεκίνησα αλλεπάλληλες επαφές και σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί και αυτοί από την πλευρά τους, ότι το πράγμα δεν προχωράει καλά γιατί δεν υπάρχει ούτε καν απορρόφηση των 134 εκ. ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτούς τους τέσσερις μήνες, τι έκανε; Πρώτον: Αρχές Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε εμείς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά, για πραγματικά έργα που θα αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες. Είμαστε σε διαπραγμάτευση. Αρχές Ιανουαρίου θα πω πόσο είναι το ποσό των διασφαλισμένων πόρων. Δεν θέλω να πω κάτι αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος και το θεωρώ αυτό κρίσιμο».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ