Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα γιατί γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου;

Published

on

Σε όλο σχεδόν τον κόσμο η γέννηση του Χριστού γιορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι Χριστιανοί σήμερα δεν μπορούν να φανταστούν τα Χριστούγεννα οποιαδήποτε άλλη ημέρα από τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.  Στην πραγματικότητα όμως η ακριβής ημέρα γέννησης δεν είναι γνωστή. Δεν γνωρίζουμε καν το ακριβές έτος, λένε οι ειδικοί. Αιτία της ανακριβούς παράδοσης είναι ότι ο εορτασμός των γενεθλίων είναι ένα έθιμο σχετικά καινούριο αφού κάποτε η ημερομηνία γέννησης δεν είχε καμία σημασία.

Για τους τρεις πρώτους αιώνες της ύπαρξης του Χριστιανισμού, η γέννηση του Ιησού Χριστού δεν γιορτάστηκε καθόλου.    Οι σημαντικότερες αργίες της θρησκείας ήταν τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου, που γιόρταζαν την άφιξη των Μάγων μετά τη γέννηση του Ιησού και το Πάσχα, που γιόρταζαν την ανάσταση του Ιησού.

Η πρώτη επίσημη αναφορά στις 25 Δεκεμβρίου ως εορτή για τα γενέθλια του Ιησού εμφανίζεται σε ένα πρώιμο ρωμαϊκό ημερολόγιο από το 336 μ.Χ.

Πραγματικά, όμως, γεννήθηκε ο Ιησούς στις 25 Δεκεμβρίου; Πιθανώς όχι. Η Βίβλος δεν αναφέρει τα ακριβή γενέθλιά του και η ιστορία της Γέννησης περιέχει αντιφατικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, η παρουσία των βοσκών και των προβάτων τους υποδηλώνουν μια ανοιξιάτικη γέννηση. Όταν οι αξιωματούχοι της εκκλησίας εγκαταστάθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου στα τέλη του τρίτου αιώνα, πιθανότατα ήθελαν την ημερομηνία να συμπίπτει με τα υπάρχοντα παγανιστικά πανηγύρια που τιμούν τον Κρόνο (τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας) και τη Μίθρα (τον περσικό θεό του φωτός). Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ευκολότερο να πείσει τους ειδωλολάτρες της Ρώμης να αποδεχτούν τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο τους επόμενους αιώνες, αλλά πολλοί Χριστιανοί συνέχισαν να θεωρούν τα Θεοφάνια και το Πάσχα πιο σημαντικά.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλογή προϊόντων από το σύλλογο “Σκέπη” για τη στηριξη οικογενειών στις γιορτές

Published

on

By

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει:  
“Η Γέννηση του Χριστού μας σε λίγες ημέρες, θα φέρει αισιοδοξία, ευτυχία, υγεία, αγάπη και ευημερία σε όλα τα σπιτικά.
Ο σύλλογος ΣΚΕΠΗ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα στηρίξει τις αδύναμες οικογένειες μοιράζοντας δέματα με τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, ώστε όλες οι οικογένειες, να νιώσουν τη Χριστουγεννιάτικη ζεστασιά και αυτά τα Χριστούγεννα να είναι πραγματικά ευτυχισμένα για όλους.
Ήδη στα γραφεία μας ξεκίνησε η συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας όπως γάλα, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη κλπ, και παρακαλούμε όποιους από τα μέλη, φίλους και συμπολίτες μας επιθυμούν και στο βαθμό που ο καθένας μπορεί, να συστρατευθούν μαζί μας, συνεισφέροντας οτιδήποτε από τα αναφερόμενα είδη.
Η παραλαβή θα γίνεται κατά το ωράριο λειτουργίας των γραφείων στην οδό Τολμίδου 12 ώρες 9:00 έως 11:00 καθημερινά και 17:00 έως 19:00 κάθε Τρίτη.
Σε περίπτωση όπου κάποιος αδυνατεί να τα προσκομίσει ο ίδιος, μπορεί να επικοινωνήσει για να δρομολογηθεί η παραλαβή τους από εθελοντές του συλλόγου.
Σας ευχαριστούμε θερμά.”

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας Βάσω Νταουσάνη εκλέχτηκε στην πρώτη θέση με 46 ψήφους.

Στις εκλογές του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Ψήφισαν 128 Έγκυρα 128                      

Ενότητα υπαλλήλων Δημοσίου –ΟΤΑ 57 ψήφοι και 4 έδρες 44,5 %

ΔΑΚΕ. 41 ψήφοι και 3 έδρες 32 %

ΔΑΣ  19 ψήφοι και 2 έδρες 14,8 %

ΕΑΜ 11 ψήφοι  8,7 %

Εκλέγονται

Νταουσάνη Βάσω  46

Τσούκας Βαγγέλης 38

Πανταζής Θάνος 38

Κιρκινέζος Μπάμπης 36

Πανάς Νώντας. 30

Τσιτσέλης  Σωκράτης 25

Μυλωνάς Παναγιώτης 21

Μαλάτου Σόφη 17

Φραγκούλης Δημήτρης 12

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

290.000 ευρώ στην Κοινότητα Κλεπά, για τις κατολισθήσεις

Published

on

By

Υπογράφτηκε από τον  υπουργό υποδομών και δικτύων Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή σήμερα η έγκριση ποσού 290.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης του 2015.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεπά Ντίνος  Μπάκας:

«Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω έγγραφο στο βαϊμπερ μου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κύριο Μάριο Σαλμά που αφορά το αίτημα της κοινότητας Κλεπά για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης έτους 2015, όπως φαίνεται ο υπουργός υποδομών και δικτύων κύριος Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής έχει υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους όλων των Κλεπαϊτών να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σαλμά διότι κράτησε τον λόγο του που μας έδωσε δημοσίως στην κεντρική πλατεία της Κλεπάς, τον Αύγουστο, διότι και άλλοι βουλευτές και πολιτευτές πέρασαν, υποσχέθηκαν και μετά απλά μας ΞΕΧΑΣΑΝ. Και αυτό είναι προς τιμήν του κυρίου Σαλμά διότι η Κλεπά είναι ένα ορεινό χωριό των 130 ψήφων περίπου που όπως είπε “αν και δεν πήρα καμία ψήφο από την Κλεπά εγώ θα καθαρίσω για Εσάς”. Αυτό σημαίνει πολιτικό ήθος και το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πολύ μεγάλα προβλήματα άσχετα εάν από πίσω υπάρχουν πολλοί οι λίγοι ψήφοι. Να σημειώσω εδώ ότι κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί έμειναν στην ιστορία όπως ο (μαύρος καβαλάρης) Πλαστήρας Νικόλαος ο οποίος πέθανε πραγματικά στο ράντζο αρνούμενος την πολυτέλεια του κρεβατιού διότι κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι του κοιμώντουσαν στο πάτωμα και την σύνταξη του την μοίραζε στους φτωχούς. Αυτά τα ήθη λοιπόν πρέπει να τα επιβραβεύουμε με την ΦΗΦΟ ΜΑΣ ΌΛΟΙ ΌΣΟΙ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. Και πάλι ευχαριστώ στον κύριο Μάριο Σαλμά, η σκυτάλη από δω και πέρα μεταφέρετε στον δήμο Ναυπακτίας ο οποίος θα πρέπει να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά για επ’ ευθείας αναθέσει του έργου.  Σε τρεις μήνες κλείνουμε 8 χρόνια από την κατολίσθηση, δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε κι’ άλλο κύριοι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ