Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελικά 9 οι αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ναυπακτίας (πίνακας)

Published

on

Στους εννέα φτάνει τελικά ο αριθμός των αντιδημάρχων στον Δήμο Ναυπακτίας, σύμφωνα με την  υπ. Αρ. 1333 Εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπ. Εσωτερικών με την οποία, αποτυπώνονται και αναλύονται οι βασικοί παράμετροι που διέπουν το θεσμό του «Αντιδημάρχου» ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου (που ξεκινά από  1η Ιανουαρίου 2024 και ολοκληρώνεται  την 31η  Δεκεμβρίου 2028),  και σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 3 του ν. 5056/2023 (Α’ 163) και 118 του ν.5079/2023 (Α’ 215), οι οποίες επέφεραν αλλαγές στις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 3852/2010 (Α’ 87).

Στην Εγκύκλιο παρέχονται πληροφορίες και αναλυτικές διευκρινήσεις για θέματα που αφορούν τον ορισμό αντιδημάρχων και τον αριθμό αυτών κατά περίπτωση, έμμισθων και άμισθων.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο αριθμός των έμμισθων αντιδημάρχων που ο δήμαρχος δύναται να ορίσει βάσει μόνιμου πληθυσμού,  για τον Δήμο Ναυπακτίας, που καταγράφει πληθυσμό 26.000 περίπου  είναι  έως  πέντε (5)

Στους δήμους που προήλθαν από συνένωση, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3852/2010, ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που τους αποτελούν είναι από πέντε (5) έως και επτά (7)

Προσαύξηση αριθμού αντιδημάρχων λόγω κατάργησης/λύσης νομικών προσώπων

Με τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 2 του ν. 5056/2023, δίνεται η δυνατότητα, από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, δηλ. από την 1η Ιανουαρίου 2024, ορισμού ενός (1) επιπλέον αντιδημάρχου σε δήμους των οποίων τα νομικά πρόσωπα, όπως αυτά προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 2 του ν. 5056/2023, είχαν μέσο όρο προϋπολογισμού την τελευταία πενταετία άνω των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ.

Ο δήμαρχος στους αντιδημάρχους που προσαυξάνονται , στον αριθμό της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010, λόγω της κατάργησης νομικών προσώπων, δεν υποχρεούται να τους αναθέσει αποκλειστικά αρμοδιότητες σχετικά με το αντικείμενο των καταργημένων νομικών προσώπων.

Ο αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων σε κάθε δήμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ανώτατου αριθμού των έμμισθων αντιδημάρχων που μπορεί να οριστούν σε κάθε δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 και 2Α του άρθρου 59 του ν. 3852/2010.

Συνολικά ο δήμαρχος Ναυπακτίας έχει την δυνατότητα να ορίσει έως και εννέα (9) αντιδημάρχους, επτά  έμμισθους και δυο άμισθους.

Να σημειώσουμε πως στον παρακάτω πίνακα του υπουργείου  αναφέρονται 8 αντιδήμαρχοι καθώς δεν έχει υπολογιστεί μια  θέση αντιδημάρχου σύμφωνα με τον  ν. 5056/2023 από την κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου – ΚΕΔΝ.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες του Nafsweek.gr ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας είχε προχωρήσει στις επιλογές του και πριν την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου επί της οδού Αθ. Νόβα

Published

on

By

Με την τοποθέτηση των σημάνσεων από τον εργολάβο στο ένα ρεύμα της οδού Αθ. Νόβα/ Μεσολογγίου ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Ναυπάκτου.

Το έργο και για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση στην πόλη θα εκτελείται τμηματικά και ανά οικοδομικό τετράγωνο, αρχής γενομένης από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου, έως την οδό Κοτίνη.

Αναφορικά με την κυκλοφορία, η αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων επί της Νόβα θα γίνεται μέσω φωτεινού σηματοδότη και εκ περιτροπής.

Να  θυμίσουμε πως το έργο αφορά την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης που είναι από αμιαντοσωλήνα και την τοποθέτηση δίδυμων αγωγών, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων, που θα ξεκινούν από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου μέχρι την Λαγκαδούλα και την συμβολή της Νόβα με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει προϋπολογισμό  530.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ