Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές και στο Λύκειο

Published

on

Το τελικό κείμενο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Συνοπτικά οι αλλαγές αφορούν: Μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας – Περιορισμό των μαθημάτων Ομάδων προσανατολισμού – Αύξηση της ύλης – Οι Ομάδες Προσανατολισμού αλλάζουν – Αλλαγές στα εσπερινά Λύκεια

Η μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας

«Το νέο σύστημα μειώνει δραστικά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες) γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας προσκρούουν σήμερα στην απόλυτη αδιαφορία των μαθητών. Έτσι δίνεται στη Γ΄ Λυκείου ένας και όχι δύο αντιφατικοί μεταξύ τους στόχοι, ώστε να ανακτήσει τη λειτουργικότητά της και την αξία της μέσα στο συνολικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, από το 2020-21, θα εξορθολογιστεί το πρόγραμμα της Α΄και Β΄ Λυκείου και θα καταργηθεί ο διαχωρισμός σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου, που υποχρεώνει σήμερα τους μαθητές να αποφασίζουν πρόωρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Οι μαθητές πλέον να κάνουν την επιλογή τους με την προαγωγή τους στη Γ΄ ΓΕΛ, σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους».

Ο περιορισμός των μαθημάτων Ομάδων προσανατολισμού

Σήμερα κάθε Ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές αλλά και μαθήματα που δεν εξετάζονται. Το νέο σύστημα κρατάει μόνο αυτά που εξετάζονται. Έχει έτσι τη δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές/υποψηφίους μια λιτή δομή που τους επιτρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με τα μαθήματα με τα οποία στην πραγματικότητα ασχολούνται λόγω των πανελλαδικών. Και να ασχολούνται περισσότερες ώρες.

Η αύξηση της ύλης

Σε μαθήματα προσανατολισμού στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σημαντικά υπάρχει και σχετική αύξηση της ύλης. Η αύξηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι αναλογική. Στην ουσία λοιπόν, αν κάποιος συνυπολογίσει τη μείωση των αντικειμένων με την αύξηση της ύλης, ο τελικός φόρτος του μαθητή/υποψήφιου της Γ΄ Λυκείου μειώνεται και, το κυριότερο, εστιάζεται σε αυτά που πραγματικά απασχολούν τους μαθητές.

Τα σχολεία γίνονται φροντιστήρια;

Σε καμία περίπτωση, δηλώνει ο υπουργός τονίζοντας πως: «Το φροντιστήριο μαθαίνει τον μαθητή/πελάτη πώς να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πανελλαδικές. Αυτή είναι η αποστολή του και την εκπληρώνει λιγότερο ή περισσότερο καλά. Η δουλειά του σχολείου είναι εντελώς διαφορετική. Με πέντε χρόνια δευτεροβάθμιας που έχουν προηγηθεί, ο μαθητής έχει αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ως μελλοντικός πολίτης, κοινωνός κοινωνίας. Στην Γ΄ Λυκείου έχει την ευκαιρία να σκεφθεί και να εμβαθύνει πάνω στη γνώση. Όμως ούτε η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας ούτε η δυνατότητα εμβάθυνσης της γνώσης μπορούν να γίνουν εν κενώ ή γενικά και αφηρημένα. Με το νέο σύστημα δίνεται στον κάθε μαθητή η δυνατότητα να μάθει να εμβαθύνει και να κρίνει τη γνώση και την επιστήμη στα αντικείμενα τα οποία θα τον απασχολήσουν στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του».

Αλλάζουν οι Ομάδες Προσανατολισμού

Σήμερα έχουμε τρεις ομάδες Προσανατολισμού και τέσσερα επιστημονικά πεδία. Το νέο σύστημα προτείνει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού, κάθε μία σε απόλυτη αντιστοίχιση με ένα επιστημονικό πεδίο. Φυσικά υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα η πρόσβαση στα οποία μπορεί να γίνει από περισσότερες της μιας Ομάδες Προσανατολισμού, από περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία. Αυτό που καταργείται είναι η δυνατότητα με ένα μάθημα Γενικής Παιδείας να ανοίγει η πρόσβαση σε άλλο επιστημονικό πεδίο. Σήμερα, μόνο το 30% των υποψηφίων σπουδάζει αυτό που θα ήθελε, όπως αυτό αντανακλάται στις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που, καθώς σπουδάζουν κάτι που δεν θέλουν, λιμνάζουν και δεν παίρνουν πτυχίο για πολλά χρόνια. Το νέο σύστημα προτρέπει τους υποψηφίους να κατευθυνθούν στα τμήματα που πραγματικά θέλουν και όχι απλά να «πετύχουν κάπου». Αντίληψη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι ότι το σημαντικό δεν είναι να γίνει κάποιος φοιτητής όπου να ‘ναι αλλά να σκεφθεί ότι η επιλογή του θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή.

Η ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου

«Με το νέο σύστημα το απολυτήριο Λυκείου αποκτά τη σοβαρότητα που του αξίζει. Το απολυτήριο έχει σήμερα απαξιωθεί, ακριβώς γιατί θεωρείται μια απλή διαδικαστική υπόθεση. Όμως η απαξίωση αυτή είναι τελικά βλαπτική για τους ίδιους τους μαθητές. Με το απολυτήριο αυτό κάποιοι θα αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να αποκτάται με τρόπο που το μειώνει ως τίτλο. Σήμερα οι μαθητές εξετάζονται για το απολυτήριο σε τέσσερα μαθήματα, εντελώς διαφορετικά από εκείνα στα οποία θα εξεταστούν αμέσως μετά στις πανελλαδικές. Αυτό σημαίνει διπλή προετοιμασία, εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι οι μαθητές δε χρειάζεται να προετοιμαστούν για το απολυτήριο, επειδή οι σημερινές εξετάσεις είναι εικονικές. Αν είναι έτσι, ας το πουν ευθέως. Αν ωστόσο η σημασία των απολυτηρίων εξετάσεων δεν αμφισβητείται, με το νέο σχέδιο οι εξετάσεις για το απολυτήριο απλοποιούνται, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές» τονίζεται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων

Προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία όχι μόνο δεν αποστερεί από τα σχολεία την αυτονομία τους για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των εξετάσεων.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου».

Διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό του απολυτηρίου , με το νέο σύστημα ισχύουν τα εξής: «Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5.

Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο Μ.Ο. διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης

Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων

Στη διαμόρφωση του Γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.

Εξάλλου, οι απολυτήριες εξετάσεις σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. Εκτός από το ότι τα θέματα θα είναι από εκπαιδευτικούς της περιοχής τους, το σημαντικότερο είναι ότι οι απολυτήριες εξετάσεις δεν είναι ανταγωνιστικές· δεν περνάει όποιος πήρε καλύτερο βαθμό από ανθυποψηφίους του αλλά απλά όποιος πήρε βαθμό απόλυσης (9,5). Σε επόμενα σχολικά έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με την ενίσχυση της αξιοπιστίας του απολυτηρίου επιτυγχάνεται και η ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων των ΓΕΛ στην αγορά εργασίας, αφού είναι προσόν διορισμού μέσω ΑΣΕΠ».

Αλλαγές στα εσπερινά Γενικά Λύκεια

«Σήμερα οι απόφοιτοι των εσπερινών ΓΕΛ έχουν ένα επιπλέον ποσοστό 1% για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Για να το εξασφαλίσουν πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένο χρόνο σε εσπερινά λύκεια (διετία στο παλιό τετραετές, τριετία στο νέο τριετές). Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουν καν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ούτε καν με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ, διότι δεν έχουν την ίδια ύλη. Με το νέο σύστημα, η Δ΄ Λυκείου τετραετούς και η Γ΄ Λυκείου τριετούς εσπερινού ΓΕΛ διατηρούν το δικαίωμα του 1%, με τους ίδιους όρους που ισχύει και σήμερα. Το πρόγραμμά τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, δηλαδή: 6 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 1 ώρα Θρησκευτικά και τρία μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού, καθένα με 6 ώρες. Η ύλη θα εξομοιωθεί με εκείνη των ημερησίων λυκείων και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το 1% θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την ίδια χρονιά, μαζί με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων της Γ’ Λυκείου

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος της προτεινόμενης αναμόρφωσης είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που οφείλονται κυρίως στη διττή ιδιότητα όσων φοιτούν σε αυτή την τάξη, δηλαδή αφενός του μαθητή Λυκείου και αφετέρου του υποψήφιου φοιτητή ΑΕΙ. «Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε στην αδιαφορία των μαθητών για όσα μαθήματα δεν εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αντιμετώπιση γενικά του σχολείου ως πάρεργου με αντίστοιχη προσήλωση στην παραπαιδεία, την υποβάθμιση του απολυτήριου και, βεβαίως, την άσκηση ασφυκτικής καθημερινής πίεσης στους νέους αλλά και στις οικογένειές τους που αναγκάζονται να δαπανούν για κάθε “φουρνιά” υποψηφίων 2,5 δισ. ευρώ για την προετοιμασία προς τις πανελλαδικές».

Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τονίζεται πως δημιουργείται παρέμβαση στη δομή και το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, στον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην προοπτική σταδιακής καθιέρωσης της ελεύθερης πρόσβασης. «Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με βάση τη φιλοσοφία της προσέγγισης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτάσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην περίοδο 2015-2016, τα πορίσματα των συζητήσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ίδια περίοδο, καθώς και μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου 2018.»

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΕΘ, «οι αλλαγές εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενισχύει τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου με ολοκλήρωση της βασικής μόρφωσης στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά συγχρόνως είναι και στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί για την ελληνική νεολαία μια παιδεία σύγχρονη και ελκυστική που να ανταποκρίνεται στις πολύπλοκες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, τόσο σε απόκτηση γνώσεων όσο και στην καλλιέργεια των αξιών. Στόχος είναι η συγκρότηση ελεύθερων, δημοκρατικών και υπεύθυνων αυριανών πολιτών, αλλά και η ορθή προετοιμασία των αυριανών επιστημόνων, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό, με εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά πεδία με ουσιαστική εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στο σχολείο και όχι αποστήθιση, και με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικό συμβούλιο 26/3/25  – Πρώτο θέμα η αποχώρηση από τον ΣΠΟΑΚ

Published

on

By

Με πρώτο θέμα την οριστική αποχώρηση του Δήμου Ναυπακτίας από τον  «ΣΠΟΑΚ Ο ΑΡΙΩΝ», συνεδριάζει την Τετάρτη 26-03-2025 στις 18:00, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής (δυτική αίθουσα), το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας, με 18 ακόμα θέματα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

  1. Έκδοση απόφασης επί της σύμφωνης γνώμης Δημάρχου Δήμου Ναυπακτίας, περί της οριστικής αποχώρησης του Δήμου Ναυπακτίας από τον «Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου «ΣΠΟΑΚ Ο ΑΡΙΩΝ». ( εισηγητή κ. Δήμαρχος )
  2. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2025. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  3. Τροποποίηση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) Δήμου έτους 2025. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  4. Πληρωμή λογαριασμών έργων από άλλη πηγή χρηματοδότησης : α) εξόφληση 2ης εντολής πληρωμής έργου “Βελτίωση εκσυγχρονισμός αναρριχητικού πεδίου Βαράσοβας” ανάδοχος Λαγκαδινός Ιωάννης και β) εξόφληση 6ης εντολής πληρωμής έργου “Εκσυγχρονισμός πεζοπορικών διαδρομών ΔΕ Αποδοτίας” ανάδοχος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος και ΣΙΑ ΕΕ. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  5. Απόδοση του 25% του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους πωλητών λαϊκών αγορών από 01/01/2018 έως 31/12/2023 στην Π.Δ.Ε. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  6. Αίτηση χορήγησης άδειας στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίριο της Κ. Μαμουλάδας του Δήμου Ναυπακτίας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Επιτήρησης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μείωσης του κινδύνου από Δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  7. Έγκριση Προϋπολογισμού έτους 2025 Κληροδοτήματος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΠΛΟΥΜΗ. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  8. Ορισμός μελών Επιτροπής Υλοποίησης Σκοπού Κληροδοτήματος ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠ. ΓΡΑΒΒΑΝΗ. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
  9. Αντικατάσταση εκπροσώπων Δήμου Ναυπακτίας στην Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών της προγραμματικής σύμβασης της πράξης / του έργου «Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών όρους Βαράσοβας». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος)
  10. Αντικατάσταση εκπροσώπων Δήμου Ναυπακτίας στην Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών της προγραμματικής σύμβασης της πράξης / του έργου «Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος)
  11. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Παπαχριστοπούλου στην πόλη της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος)
  12. Έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δήμου Ναυπακτίας 2025. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  13. Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων, σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν.4735/2020 Φ.Ε.Κ. 197Α. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  14. Επιχορήγηση εκπολιτιστικού Συλλόγου «Απανταχού Σκαλιωτών». (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  15. Ορισμός εκπροσώπων σε Σχολικά Συμβούλια. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  16. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
  17. Διαγραφή παιδιού από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. (εισηγήτρια κ. Ρισβά-Πατακοπούλου Μαρίνα )
  18. Ορισμός ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την συμμετοχή τους σε γνωμοδοτική επιτροπή σχετικά με ναυάγια, για το έτος 2025. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  19. Ορισμός ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την συμμετοχή τους σε γνωμοδοτική επιτροπή θεμάτων θαλασσίων μέσων αναψυχής, για το έτος 2025. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

« ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ»: Κάθε μέρα και όχι μια μέρα, να είναι η ώρα της γης

Published

on

By

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται πλέον εμφανείς στη ζωή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η «Ώρα της Γης» λειτουργεί ως μια δυνατή υπενθύμιση για την επείγουσα δράση που πρέπει όλοι να λάβουμε, για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη!

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλο τον κόσμο, κλείνουμε τα φώτα για μια ώρα σήμερα Σάββατο 22 Μαρτίου στις 20.30 έως 21.30 και ευχόμαστε: κάθε ημέρα να είναι η ώρα της γης και όχι μόνο για μια ημέρα!

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι θύρες USB της smart τηλεόρασής μας είναι πιο χρήσιμες από ό,τι νομίζουμε! – 4+1 έξυπνοι τρόποι για να τις αξιοποιήσουμε

Published

on

By

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια «πειράζουν» την smart  τηλεόρασή τους μετά την εγκατάστασή της. Με τις διάφορες επιλογές ασύρματης συνδεσιμότητας, τις εφαρμογές για τηλέφωνα και τα τηλεχειριστήρια, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν. Η τηλεόρασή μας διαθέτει τουλάχιστον μία θύρα USB 2.0 στο πίσω ή στο πλαϊνό πάνελ, δίπλα στις βασικές θύρες HDMI. Συχνά τις αγνοούμε, αλλά αυτές οι θύρες USB εξακολουθούν να αποτελούν υποχρεωτική προσθήκη στην κατασκευή των περισσότερων τηλεοράσεων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πιο χρήσιμες από ότι νομίζουμε. Ακολουθούν 4+1 τρόποι με τους οποίους μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ να αξιοποιήσουμε τις θύρες USB της τηλεόρασής μας.

  1. Μετατροπή της τηλεόρασής μας σε προβολέα διαφανειών ή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων: Τα περισσότερα νέα μοντέλα τηλεοράσεων διαθέτουν δύο θύρες USB 2.0 και συχνά μια θύρα USB0 για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Η οθόνη της τηλεόρασής μας είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από την οθόνη του υπολογιστή μας, οπότε γιατί να μην τη χρησιμοποιήσουμε για να προβάλουμε φωτογραφίες ή να αναπαράγουμε βίντεο; Σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος εξωτερικού σκληρού δίσκου ή στικάκι δεδομένων θα λειτουργήσει σαν να το συνδέαμε σε φορητό υπολογιστή. Η τηλεόρασή μας θα αναγνωρίσει αμέσως μια συνδεδεμένη συσκευή και θα μας προσφέρει ένα μέσο πρόσβασης και πλοήγησης στα αρχεία πολυμέσων μας.
  1. Μετατροπή της τηλεόρασής μας σε σταθμό εργασίας: Κατά την εργασία μας με χρήση υπολογιστή, χρησιμοποιούμε συχνά υπολογιστικά φύλλα Excel (spreadsheets), έγγραφα, διανυσματικά γραφικά, βίντεο και ιστοσελίδες που γεμίζουν την οθόνη του υπολογιστή μας. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος οθόνης για δημιουργούς και επαγγελματίες είναι 27 ίντσες. Η αγορά πολλαπλών οθονών υψηλής ποιότητας (ή υπερμεγέθων πάνελ 32 ιντσών) μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Αλλά αν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε λίγη ακρίβεια χρωμάτων και ανάλυση για περισσότερη επιφάνεια σε μια οθόνη τηλεόρασης 55 ιντσών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην τηλεόρασή μας έναν USB προσαρμογέα Bluetooth για να συνδέσουμε ασύρματα περιφερειακά, όπως ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Έτσι μπορούμε να δουλέψουμε τα αρχεία μας στην τηλεόραση. Μια μεγαλύτερη οθόνη επιτρέπει περισσότερο χώρο για να κάνουμε πολλαπλές εργασίες, να δουλέψουμε πάνω σε σύνθετα σχέδια και να προβάλουμε ταυτόχρονα όλα τα ανοιχτά παράθυρα που χρησιμοποιούμε. Θα χρειαστεί να συνδέσουμε αυτά τα περιφερειακά εργαλεία μέσω USB για να κάνουμε τη δουλειά μας.
  1. Κάνουμε τη «γερασμένη» τηλεόρασή μας ιδανική για streaming: Η παλιά τηλεόραση που έχουμε στην κρεβατοκάμαρά μας απαιτεί μια streaming συσκευή για να έχουμε πρόσβαση στο Netflix, το Prime Video, το HBO Max και άλλες πλατφόρμες. Πολλές συσκευές streaming, ειδικά οι νεότερες, απαιτούν σύνδεση σε πρίζα για τροφοδοσία. Αλλά ορισμένες από αυτές, όπως τα Amazon Fire Sticks και τα Google Chromecasts παλαιότερης γενιάς, μπορούν να τροφοδοτούνται από την τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα την κάνουν πιο «smart». Όλες οι συσκευές streaming συνδέονται απευθείας στις τηλεοράσεις μέσω θυρών HDMI για να λειτουργήσουν, αλλά ορισμένες μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα μέσω USB. 
  1. Φορτίζουμε συσκευές USB: Στην πραγματικότητα, μπορούμε να φορτίσουμε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή μέσω της θύρας USB της τηλεόρασής μας με το κατάλληλο καλώδιο. Αν έχουμε ποτέ φορτίσει το τηλέφωνό μας συνδέοντάς το στη θύρα USB του φορητού μας υπολογιστή, μπορείτε να κάνουμε το ίδιο με την τηλεόρασή μας. Το μειονέκτημα είναι ότι οι περισσότερες θύρες USB της τηλεόρασης έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά δεδομένων και την τροφοδοσία συσκευών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, οπότε δεν τραβούν πολύ ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μιας τηλεόρασης ως κόμβου φόρτισης θα είναι σχετικά αργή, ακόμη και για κάτι όπως ένα χειριστήριο παιχνιδιών κονσόλας. Αλλά και πάλι, αν βρισκόμαστε πραγματικά σε δύσκολη θέση, είναι μια επιλογή.
  1. Bonus: Ενημέρωση λογισμικού: Δεν ακούγεται τόσο φανταχτερό όσο τα άλλα οφέλη σε αυτήν την λίστα, αλλά αν η έξυπνη τηλεόρασή μας δεν διαθέτει internet ή αν έχουμε μια μη έξυπνη τηλεόραση, είναι σημαντικό να διατηρούμε το λογισμικό ενημερωμένο μέσω της θύρας USB. Οι κατασκευαστές συχνά εισάγουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, βελτιωμένες επιδόσεις και διορθώσεις σφαλμάτων με την περιστασιακή ενημέρωση και μπορούμε να κατεβάσουμε το πιο πρόσφατο λογισμικό μέσω των ειδικών σελίδων υποστήριξης. Πρέπει να μεταβούμε στις ειδικές σελίδες των κατασκευαστών, να αναζητήσουμε το μοντέλο του προϊόντος μας, να κατεβάσουμε το πιο πρόσφατο αρχείο λογισμικού σε ένα στικάκι USB και να το συνδέσουμε στην τηλεόρασή μας για να κάνουμε την αναβάθμιση.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ