Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές και στο Λύκειο

Published

on

Το τελικό κείμενο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Συνοπτικά οι αλλαγές αφορούν: Μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας – Περιορισμό των μαθημάτων Ομάδων προσανατολισμού – Αύξηση της ύλης – Οι Ομάδες Προσανατολισμού αλλάζουν – Αλλαγές στα εσπερινά Λύκεια

Η μείωση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας

«Το νέο σύστημα μειώνει δραστικά τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα), Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες) γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας προσκρούουν σήμερα στην απόλυτη αδιαφορία των μαθητών. Έτσι δίνεται στη Γ΄ Λυκείου ένας και όχι δύο αντιφατικοί μεταξύ τους στόχοι, ώστε να ανακτήσει τη λειτουργικότητά της και την αξία της μέσα στο συνολικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, από το 2020-21, θα εξορθολογιστεί το πρόγραμμα της Α΄και Β΄ Λυκείου και θα καταργηθεί ο διαχωρισμός σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β΄ Λυκείου, που υποχρεώνει σήμερα τους μαθητές να αποφασίζουν πρόωρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Οι μαθητές πλέον να κάνουν την επιλογή τους με την προαγωγή τους στη Γ΄ ΓΕΛ, σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους».

Ο περιορισμός των μαθημάτων Ομάδων προσανατολισμού

Σήμερα κάθε Ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές αλλά και μαθήματα που δεν εξετάζονται. Το νέο σύστημα κρατάει μόνο αυτά που εξετάζονται. Έχει έτσι τη δυνατότητα να προσφέρει στους μαθητές/υποψηφίους μια λιτή δομή που τους επιτρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με τα μαθήματα με τα οποία στην πραγματικότητα ασχολούνται λόγω των πανελλαδικών. Και να ασχολούνται περισσότερες ώρες.

Η αύξηση της ύλης

Σε μαθήματα προσανατολισμού στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σημαντικά υπάρχει και σχετική αύξηση της ύλης. Η αύξηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι αναλογική. Στην ουσία λοιπόν, αν κάποιος συνυπολογίσει τη μείωση των αντικειμένων με την αύξηση της ύλης, ο τελικός φόρτος του μαθητή/υποψήφιου της Γ΄ Λυκείου μειώνεται και, το κυριότερο, εστιάζεται σε αυτά που πραγματικά απασχολούν τους μαθητές.

Τα σχολεία γίνονται φροντιστήρια;

Σε καμία περίπτωση, δηλώνει ο υπουργός τονίζοντας πως: «Το φροντιστήριο μαθαίνει τον μαθητή/πελάτη πώς να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πανελλαδικές. Αυτή είναι η αποστολή του και την εκπληρώνει λιγότερο ή περισσότερο καλά. Η δουλειά του σχολείου είναι εντελώς διαφορετική. Με πέντε χρόνια δευτεροβάθμιας που έχουν προηγηθεί, ο μαθητής έχει αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ως μελλοντικός πολίτης, κοινωνός κοινωνίας. Στην Γ΄ Λυκείου έχει την ευκαιρία να σκεφθεί και να εμβαθύνει πάνω στη γνώση. Όμως ούτε η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας ούτε η δυνατότητα εμβάθυνσης της γνώσης μπορούν να γίνουν εν κενώ ή γενικά και αφηρημένα. Με το νέο σύστημα δίνεται στον κάθε μαθητή η δυνατότητα να μάθει να εμβαθύνει και να κρίνει τη γνώση και την επιστήμη στα αντικείμενα τα οποία θα τον απασχολήσουν στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του».

Αλλάζουν οι Ομάδες Προσανατολισμού

Σήμερα έχουμε τρεις ομάδες Προσανατολισμού και τέσσερα επιστημονικά πεδία. Το νέο σύστημα προτείνει τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού, κάθε μία σε απόλυτη αντιστοίχιση με ένα επιστημονικό πεδίο. Φυσικά υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα η πρόσβαση στα οποία μπορεί να γίνει από περισσότερες της μιας Ομάδες Προσανατολισμού, από περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία. Αυτό που καταργείται είναι η δυνατότητα με ένα μάθημα Γενικής Παιδείας να ανοίγει η πρόσβαση σε άλλο επιστημονικό πεδίο. Σήμερα, μόνο το 30% των υποψηφίων σπουδάζει αυτό που θα ήθελε, όπως αυτό αντανακλάται στις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που, καθώς σπουδάζουν κάτι που δεν θέλουν, λιμνάζουν και δεν παίρνουν πτυχίο για πολλά χρόνια. Το νέο σύστημα προτρέπει τους υποψηφίους να κατευθυνθούν στα τμήματα που πραγματικά θέλουν και όχι απλά να «πετύχουν κάπου». Αντίληψη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι ότι το σημαντικό δεν είναι να γίνει κάποιος φοιτητής όπου να ‘ναι αλλά να σκεφθεί ότι η επιλογή του θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή.

Η ενίσχυση της αξίας του απολυτηρίου

«Με το νέο σύστημα το απολυτήριο Λυκείου αποκτά τη σοβαρότητα που του αξίζει. Το απολυτήριο έχει σήμερα απαξιωθεί, ακριβώς γιατί θεωρείται μια απλή διαδικαστική υπόθεση. Όμως η απαξίωση αυτή είναι τελικά βλαπτική για τους ίδιους τους μαθητές. Με το απολυτήριο αυτό κάποιοι θα αναζητήσουν μια θέση στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να αποκτάται με τρόπο που το μειώνει ως τίτλο. Σήμερα οι μαθητές εξετάζονται για το απολυτήριο σε τέσσερα μαθήματα, εντελώς διαφορετικά από εκείνα στα οποία θα εξεταστούν αμέσως μετά στις πανελλαδικές. Αυτό σημαίνει διπλή προετοιμασία, εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι οι μαθητές δε χρειάζεται να προετοιμαστούν για το απολυτήριο, επειδή οι σημερινές εξετάσεις είναι εικονικές. Αν είναι έτσι, ας το πουν ευθέως. Αν ωστόσο η σημασία των απολυτηρίων εξετάσεων δεν αμφισβητείται, με το νέο σχέδιο οι εξετάσεις για το απολυτήριο απλοποιούνται, αφού οι μαθητές θα εξεταστούν ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές» τονίζεται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων

Προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία όχι μόνο δεν αποστερεί από τα σχολεία την αυτονομία τους για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των εξετάσεων.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα ξεκινούν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση. Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το Δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου».

Διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό του απολυτηρίου , με το νέο σύστημα ισχύουν τα εξής: «Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5.

Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο Μ.Ο. διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης

Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων

Στη διαμόρφωση του Γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.

Εξάλλου, οι απολυτήριες εξετάσεις σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. Εκτός από το ότι τα θέματα θα είναι από εκπαιδευτικούς της περιοχής τους, το σημαντικότερο είναι ότι οι απολυτήριες εξετάσεις δεν είναι ανταγωνιστικές· δεν περνάει όποιος πήρε καλύτερο βαθμό από ανθυποψηφίους του αλλά απλά όποιος πήρε βαθμό απόλυσης (9,5). Σε επόμενα σχολικά έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με την ενίσχυση της αξιοπιστίας του απολυτηρίου επιτυγχάνεται και η ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων των ΓΕΛ στην αγορά εργασίας, αφού είναι προσόν διορισμού μέσω ΑΣΕΠ».

Αλλαγές στα εσπερινά Γενικά Λύκεια

«Σήμερα οι απόφοιτοι των εσπερινών ΓΕΛ έχουν ένα επιπλέον ποσοστό 1% για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Για να το εξασφαλίσουν πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένο χρόνο σε εσπερινά λύκεια (διετία στο παλιό τετραετές, τριετία στο νέο τριετές). Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουν καν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ούτε καν με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ, διότι δεν έχουν την ίδια ύλη. Με το νέο σύστημα, η Δ΄ Λυκείου τετραετούς και η Γ΄ Λυκείου τριετούς εσπερινού ΓΕΛ διατηρούν το δικαίωμα του 1%, με τους ίδιους όρους που ισχύει και σήμερα. Το πρόγραμμά τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, δηλαδή: 6 ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 1 ώρα Θρησκευτικά και τρία μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού, καθένα με 6 ώρες. Η ύλη θα εξομοιωθεί με εκείνη των ημερησίων λυκείων και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το 1% θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις την ίδια χρονιά, μαζί με τους αποφοίτους των ημερησίων ΓΕΛ», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων της Γ’ Λυκείου

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος της προτεινόμενης αναμόρφωσης είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που οφείλονται κυρίως στη διττή ιδιότητα όσων φοιτούν σε αυτή την τάξη, δηλαδή αφενός του μαθητή Λυκείου και αφετέρου του υποψήφιου φοιτητή ΑΕΙ. «Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε στην αδιαφορία των μαθητών για όσα μαθήματα δεν εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αντιμετώπιση γενικά του σχολείου ως πάρεργου με αντίστοιχη προσήλωση στην παραπαιδεία, την υποβάθμιση του απολυτήριου και, βεβαίως, την άσκηση ασφυκτικής καθημερινής πίεσης στους νέους αλλά και στις οικογένειές τους που αναγκάζονται να δαπανούν για κάθε “φουρνιά” υποψηφίων 2,5 δισ. ευρώ για την προετοιμασία προς τις πανελλαδικές».

Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τονίζεται πως δημιουργείται παρέμβαση στη δομή και το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, στον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην προοπτική σταδιακής καθιέρωσης της ελεύθερης πρόσβασης. «Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με βάση τη φιλοσοφία της προσέγγισης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτάσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην περίοδο 2015-2016, τα πορίσματα των συζητήσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ίδια περίοδο, καθώς και μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου 2018.»

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΕΘ, «οι αλλαγές εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενισχύει τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου με ολοκλήρωση της βασικής μόρφωσης στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά συγχρόνως είναι και στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί για την ελληνική νεολαία μια παιδεία σύγχρονη και ελκυστική που να ανταποκρίνεται στις πολύπλοκες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, τόσο σε απόκτηση γνώσεων όσο και στην καλλιέργεια των αξιών. Στόχος είναι η συγκρότηση ελεύθερων, δημοκρατικών και υπεύθυνων αυριανών πολιτών, αλλά και η ορθή προετοιμασία των αυριανών επιστημόνων, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό, με εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά πεδία με ουσιαστική εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στο σχολείο και όχι αποστήθιση, και με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ» – Άρθρο της Χριστίνας Σταρακά

Published

on

By

Άρθρο της υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΚΑΡΦΙ

“Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που λέει αυτά που εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. Πώς; Δίνοντας πρώτη το παράδειγμα σε όλα. Μιλάει για αξιοκρατία και αξιολόγηση στο δημόσιο; Τα κάνει πράξη πρώτα η ίδια πιάνοντας το νήμα του OpenGov από εκεί που κόπηκε το 2011 και στελεχώνοντας  κάθε θέση ευθύνης, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, με  αξιοκρατία. Μιλάει για επιτελικό κράτος; Κάνει πράξη το επιτελικό κράτος αποκεντρώνοντας εξουσία, αρμοδιότητες και πόρους από το πρωθυπουργικό και τα υπουργικά γραφεία προς την κοινωνία. Μιλάει για θεσμικότητα, λειτουργία της δημοκρατίας και έλεγχο κάθε εξουσίας; Ξεκινάει από την δική της εξουσία, δίνει προτεραιότητα στην Διαύγεια και την ηλεκτρονική διαβούλευση, σέβεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, νομοθετεί σωστά, αφήνει τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν την δουλειά τους.

Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα δείχνει ότι έχει την θέληση και θα αποδεικνύει ότι έχει την βούληση να οικοδομήσει μία ισχυρή δημοκρατία με ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, όπως υπογραμμίζει συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, και όχι ένα πελατειακό κράτος, εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας, που διοικείται είτε από «κολλητούς» είτε από «ανιψιούς».

 Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που θεμελιώδης λόγος ύπαρξής της είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν πάμε πουθενά σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων όπου τα 3 εκατομμύρια βρίσκονται σε ή κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Μία χώρα με πάνω από 1 εκατομμύριο κόκκινα δάνεια, πάνω από 4 εκατομμύρια να χρωστάνε στην εφορία και με ένα φορολογικό σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή, χαϊδεύει τον πλούτο και τσακίζει την μισθωτή εργασία. Δεν πάμε πουθενά με μία Ελλάδα που έχει όλες τις λάθος πρωτιές στην Ευρώπη: πρώτη στα έξοδα κατοικίας και ενοίκια για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πρώτη στο πιο αργό και ακριβό internet, πρώτη στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Μία χώρα όπου οι ελληνικές οικογένειες δίνουμε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο για την…δωρεάν δημόσια παιδεία και πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία στην Ευρώπη.

Έχουμε πετύχει πάρα πολλά μεταπολιτευτικά, αλλά αν δεν ξεριζώσουμε τις ανισότητες υπονομεύουμε όσα καταφέραμε, υποσκάπτουμε την ίδια την Δημοκρατία μας.

Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που πορεύεται με ενσυναίσθηση, όχι με βάση επικοινωνιακά εγχειρίδια. Δεν προκαλεί, ανακαλύπτοντας την «συγνώμη» μόνο όταν έχει πολιτικό πρόβλημα. Μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν κρύβεται πίσω από το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι προκάτοχοί της, δεν προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, σέβεται εμάς τους πολίτες και την νοημοσύνη μας γιατί καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την σεβαστούμε και εμείς. Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα μπορεί να κοιτάει κάθε πολίτη, και ιδίως τη νέα γενιά στα μάτια, και να πείθει ότι πραγματικά νοιάζεται και προσπαθεί για την υγεία τους την παιδεία τους, την ασφάλειά τους, τις προοπτικές τους, το μέλλον τους.

Η επόμενη ηγεσία της χώρας πρέπει να έχει σφραγίδα ειλικρίνειας, κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Ο πήχης είναι ψηλά. Και δεν θα μπορέσουμε να τον υπερβούμε, αν η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την σφραγίδα της ανανέωσης, της σοβαρότητας και της εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ.” 

 

 

 

 

 

 

  

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Φαρμάκης στο RGC 2023

Published

on

By

«Να σκοτώσουμε τον παλιό κακό μας εαυτό για να δώσουμε στη νέα γενιά το μέλλον που της αξίζει»

Την ανάγκη ισχυρής και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, ως προϋπόθεση συνολικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και την ανάγκη να «σκοτώσουμε τον παλιό κακό μας εαυτό» – όπως χαρακτηριστικά είπε – επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στην έναρξη του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης (RGC 2023) που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Υπό το βάρος και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Συνέδριο γίνεται και φέτος στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης της Πάτρας, εδώ όπου χτυπάει η καρδιά της πιο μεγάλης ελπίδας που έχει αυτή η πατρίδα. Ένας τόπος γεμάτος με νέα και όμορφα παιδιά, που διαθέτουν αρετές και ικανότητες, ταλέντα και όνειρα. Χρέος δικό μας είναι να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να αναδείξουν τις αρετές και τις ικανότητές τους.  Να στρώσουμε τον δρόμο ώστε τα ταλέντα και οι ικανότητές τους να δημιουργήσουν λεωφόρους προς το μέλλον», σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό πρέπει «να αποδεικνύουμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας» και ότι φέρνει αποτέλεσμα η προσπάθεια για έναν τόπο «όπου η κομματοκρατία, η μετριοκρατία, ο ωχαδελφισμός και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας θα έχουν γίνει οριστικό παρελθόν».

Πρώτη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης “Regional Growth Conference”, που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.
(ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
/ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ/

Εστιάζοντας στην μέχρι σήμερα προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής στη Δυτική Ελλάδα, υπογράμμισε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια προσπαθήσαμε καθημερινά να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και η δουλειά μας να παράγει απτό αποτέλεσμα για όλους. Είμαστε περήφανοι γιατί υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία και μετρήσεις που δείχνουν ότι καταφέραμε πολλά.  Όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί όμως, δείχνουν ότι αυτές τις 1.200 περίπου μέρες που πέρασαν, δόθηκε μία μεγάλη μάχη με την υστέρηση, αλλά και με τις επείγουσες συνθήκες που επικράτησαν, η οποία έφερε αποτέλεσμα. Κερδίσαμε πολλά μέτρα σε έναν τόπο που μέχρι πρότινος έκανε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Πρόσθεσε πως η δουλειά που ήδη έγινε είναι η βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας και κατέληξε: «Οι προκλήσεις, όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά πολλαπλασιάζονται. Όπως έλεγα προτού ακόμα εκλεγώ Περιφερειάρχης, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν βλέπουμε καρέκλες. Βλέπουμε μόνο ανθρώπους. Κοιτάζουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και προχωράμε μαζί τους.  Ξέρουμε πως ότι κάνουμε, το κάνουμε για τον τόπο μας και για τους δικούς μας ανθρώπους. Με αυτή τη νοοτροπία και με αυτή την αγάπη θα προχωρήσουμε.  Με χαμηλά το κεφάλι και ψηλά τα μανίκια. Ελπίζοντας ότι οι δύσκολες μέρες που δεν εξαρτώνται από εμάς, δεν θα κρατήσουν για πάντα. Αλλά και οι δύσκολες μέρες που εξαρτώνται από εμάς, θα παρέλθουν. Γιατί εμείς γινόμαστε σοφότεροι κι καλύτεροι…».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας πρέπει να είναι μία ευρωπαϊκή περιφέρεια καινοτομικής επιχειρηματικότητας»

Published

on

By

Στην επιτάχυνση που καταγράφεται σε πολλούς δείκτες κατά την τελευταία τριετία επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στην συνάντηση εργασίας με θέμα  την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει βήματα προόδου, καθώς οι καινοτομικές επιδόσεις της αυξήθηκαν κατά 24% , αλλά, όπως τόνισε, «κατατάσσεται στις μέτρια καινοτόμες Περιφέρειες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας και ορισμένες «χτυπητές» αδυναμίες, όπως είναι για παράδειγμα, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ΠΔΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο σε σύγκριση με το εθνικό ποσοστό, όσο κυρίως με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό»

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που όλοι θα θέλαμε και το λόγο αυτό ανέφερε «θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το βήμα μας, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα της επόμενης 5ετίας να γίνει μία, πραγματικά ευρωπαϊκή περιφέρεια και στον τομέα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας».

Σε ό,τι αφορά  το πλαίσιο αναθεώρησης της RIS3, πρόσθεσε ότι αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις και συνυπολογίζοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής RIS 2021-2027 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφεται στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός  των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027 για δράσεις RIS3 ανέρχεται σε 13 εκ. ευρώ και αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του άξονα προτεραιότητας 1 για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027, ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων με το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους. Έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό, μπροστά μας» συμπλήρωσε ο κ. Φαρμάκης.

Συνεχίζοντας η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιωάννα Φαναριώτου παρατήρησε ότι ο προγραμματισμός και η υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 είναι μια δυναμική διαδικασία που όμως εξελίσσεται και συνδιαμορφώνεται από τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την δημιουργική υλοποίηση των ιδεών και τη μεταμόρφωση της έρευνας σε παραγωγική καινοτομία και κερδοφόρα επιχειρηματική δράση.  «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργείς ο ίδιος. Και για αυτό θα σας καλέσουμε να συνεργαστούμε. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες δημοσιότητας που θα σας δώσουν την ευκαιρία να διατυπώσετε τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας και να δημιουργήστε το μέλλον για την καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε η ίδια.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις πληροφόρησης προκειμένου η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης να διεισδύσει στους χώρους της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας προσελκύοντας όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή και να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ