Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τοπικές «γκρίνιες»

Published

on

Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση αφήνει περιθώρια γκρίνιας όχι μόνο στο πλαίσιο ελέγχου από τους αιρετούς που δεν ασκούν διοίκηση αλλά και από πολίτες που θέλουν να έχουν και να εκφράζουν άποψη.

Ο πρώτος βασικός λόγος είναι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την εξάπλωση του covid 19 που προκαλεί μεγάλες δόσεις φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες όχι μόνο στο αν θα νοσήσουν οι ίδιοι ή ο στενός τους περίγυρος  αλλά κι αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επαγγελματικά και οικονομικά. Ακόμα και στις πιο χαλαρωτικές συζητήσεις στις παραλίες η αβεβαιότητα είναι αυτή που κυριαρχεί και το μόνο που φαίνεται να είναι βέβαιο είναι ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς κι ασήκωτος.

Σε τοπικό επίπεδο παρόλο που δεν καταγράφηκαν κρούσματα και η κίνηση ήταν σχετικά καλή – αν κρίνουμε τουλάχιστον από το μποτιλιάρισμα και την αδυναμία εξεύρεσης θέσης στάθμευσης καθώς κι από βιντεάκια και στόρις που αναρτώνται ευρέως στο διαδίκτυο – δεν φαίνεται οι φετινές        εισπράξεις να μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές μαξιλάρι για το χειμώνα. Η απουσία των Ελληνοαμερικάνων είναι αισθητή και η κατάσταση θα επιδεινωθεί και από τη ματαίωση, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα, τόσο των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας όσο και των Παζαριών που αποτελούσαν μια σοβαρή τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού που θα φανούν από τέλη Αυγούστου και μετά θα έρθουν και θα «κουμπώσουν» με τις οικονομικές ζημιές που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί επιχειρήσεις της πόλης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στο έργο της ανάπλασης.  Η υπομονή φαίνεται να έχει εξαντληθεί για πολλούς οι οποίοι δηλώνουν πλέον ευθέως  την αγωνία τους αλλά και τις έντονες ανησυχίες τους για την εξέλιξη του έργου με σαφείς βολές εναντίον του νυν δημάρχου και της σημερινής διοίκησης.

Κι ενώ η ανάπλαση ξεκίνησε με αγάνες φαίνεται να γεμίζει αγκάθια και να ανοίγει πληγές στο σημερινό δήμαρχο,     παρόλο που ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ευθύνεται ούτε για τη μελέτη ούτε για την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο του έργου. Όλα αυτά έχουν βάση, όμως στη φουρτούνα ο καπετάνιος είναι αυτός που κρίνεται κι αναλαμβάνει τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία.

Πέρα όμως από το δύσκολο οικονομικό τοπίο, βασικός λόγος που καλλιεργείται γκρίνια και ένα αίσθημα ότι τίποτε δεν προχωρά σε αυτή εδώ την πόλη, είναι και το γεγονός ότι το σύστημα διοίκησης παρόλο που στηρίζεται στη   συνεργασία είναι αυστηρά δημαρχοκεντρικό με αποτέλεσμα να μην δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στους εκλεγμένους συμβούλους να έχουν ενημέρωση και να εκφράζουν άποψη.  Τα τηλεσυμβούλια έχουν στερήσει από τους  φορείς και τους πολίτες όχι μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφράζονται αλλά και να ενημερώνονται.     Σε κάποιους δήμους έχουν εξευρεθεί χώροι, όπως κλειστά γυμναστήρια ή μεγάλες αίθουσες, όπου συνεδριάζουν δια ζώσης λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο δήμαρχος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να εξευρεθεί χώρος για να γίνονται δια ζώσης τα δημοτικά συμβούλια.   Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να ενημερώνονται από αναρτήσεις, βίντεο και σχόλια μεμονωμένων συμβούλων ή και πολιτών. Το τελευταίο διάστημα πολλοί έγιναν γεωπόνοι και εξέφρασαν άποψη σχετικά με το αν καταστράφηκαν ή όχι τα δέντρα που κόπηκαν στις νεροτσουλήθρες. Και μαζί με τα δέντρα που κόπηκαν φούντωσαν και τα σενάρια με το τι πρόκειται να γίνει στο χώρο. Η ευθύνη για όλο αυτή τη σεναριολογία είτε είναι βάσιμη είτε είναι αβάσιμη βαρύνει το δήμαρχο και όσους ασκούν διοίκηση.

Πέρα του ότι αυτού του είδους η ενημέρωση είναι ελλειμματική είναι και ελαττωματική. Δεν είναι σφαιρική δεν είναι  ουσιαστική και το βέβαιο είναι ότι αυτό προκαλεί φθορά στη διοίκηση αφού δεν παρέχεται η δυνατότητα έγκυρης ενημέρωσης με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αμφισβήτηση για κάθε τι που γίνεται. Ακόμα κι αν κάτι είναι καλό, βάλλεται μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται.

 

ΕΛΛΑΔΑ

“Μαρτυρίες και Μνήμες της Μικράς Ασίας” από το 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

100  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1922 – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ

To 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ   ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ σας προσκαλεί στην εκδήλωση  με θέμα:

“Μαρτυρίες και Μνήμες της Μικράς Ασίας”  την Κυριακή 26. 3. 2023 και ώρα 19:30 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ