Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουριστικός προορισμός δεν γεννιέσαι… Γίνεσαι!

Published

on

Πόθος όλων να γίνει η Ναύπακτος τουριστικός προορισμός. Το δικαιούται άλλωστε, γιατί και ομορφιά έχει και ιστορία έχει και ταυτότητα έχει. Δεν αρκούν όμως αυτά, για να γίνει πράξη το ζητούμενο. Ψάχνοντας το τι φταίει και η Ναύπακτος συνεχίζει να είναι παραθεριστικός τόπος των ομογενών, κυρίως Ελληνοαμερικάνων, και πέρασμα για το πλήθος των τουριστικών λεωφορείων που διέρχονται από το λιμάνι κάνοντας στάση για φωτογραφίες, οι περισσότεροι απαντούν ότι η Ναύπακτος υστερεί σε υποδομές.

Εύκολη απάντηση στο σύνθετο ερώτημα γιατί η Ναύπακτος δεν περιλαμβάνεται στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Στο ερώτημα όμως αν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές, τι έχουν να απαντήσουν πρώτα αυτοί που διοικούν το δήμο και στη συνέχεια οι επαγγελματίες και οι πολίτες;

Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια απέκτησε Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης. Στο πιο κεντρικό σημείο, στο Λιμάνι.  Το κτήριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε με το πρόγραμμα LEADER για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί παρά να  επικροτηθεί η συγκεκριμένη δράση, γιατί δεν νοείται τουριστική πόλη χωρίς Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης.

Δεν φτάνει όμως μια πινακίδα που να πληροφορεί ότι στο συγκεκριμένο κτήριο στεγάζεται  το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης. Χρειάζεται και να λειτουργεί σωστά.

Πρώτον, τα παντζούρια από τα πορτοπαράθυρα του κτηρίου είναι σχεδόν μόνιμα κλειστά.  Στην πρόσοψη του κτηρίου πέρα από την πινακίδα με τη χρήση του καμιά άλλη πληροφόρηση. Γιατί να μην υπάρχουν κάποια banner που να τραβούν το ενδιαφέρον των δημοτών και των επισκεπτών; Γιατί να μην υπάρχουν  προθήκες με ενημερωτικές αφίσες για τις εκδηλώσεις που γίνονται;  Πέρα από τους επισκέπτες ακόμα και οι δημότες αν ήξεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έβρισκαν ενημέρωση, δεν θα περίμεναν τον ντελάλη με την ντουντούκα να αναγγείλει  πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Δεύτερον, το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης ταυτίζεται με τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών! Αδιανόητο μεν, συμβαίνει δε στην πόλη μας.. Δεν είναι ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης του Δήμου; Πώς μένουν ανοιχτά  στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές τα Κέντρα Τουριστικής Πληροφόρησης καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. ;

Τρίτον, τι υλικό ενημέρωσης και προβολής διαθέτει το Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης; Είναι εύχρηστο και ελκυστικό; Ποιες είναι οι ψηφιακές δυνατότητες ενημέρωσης που δίνονται στους επισκέπτες αυτής της πόλης; Τι έχει κάνει η διοίκηση του δήμου για αυτό;

Μια σύγχρονη υποδομή που θα μπορούσε να γίνει σπουδαίο  εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης βαλτώνει. Ας μην λέμε λοιπόν ότι λείπουν οι υποδομές στην πόλη μας,  απουσιάζει η στρατηγική και το σχέδιο αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν.

Όλοι περνάμε από το λιμάνι και απέξω από το κτήριο Ναυπακτία, ελάχιστοι ξέρουν το ρόλου του, αλλά ο δήμος ως αρμόδιος φορέας και ιδιοκτήτης του κτηρίου δεν παίρνει καμιά απολύτως πρωτοβουλία για την σωστή αξιοποίησή του.

Όταν ακόμα και εμείς οι ίδιοι περνάμε απέξω και φεύγουμε, πώς θέλουμε οι τουρίστες να μένουνε;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας την Τετάρτη 21/2 

Published

on

By

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί  την  Τετάρτη   21-02-2024   και  ώρα  18:00     στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Πλημμυρικά φαινόμενα στην δημοτική κοινότητα Ξηροπηγάδου από το χείμαρρο «Τζάβαρη» (δημοτικός σύμβουλος κ. Γουρζής Σπυρίδων)

2. Ενέργειες για την μελέτη προστασίας ακτογραμμής από την διάβρωση τον καιρικών φαινομένων. (δημοτικός σύμβουλος κ. Σιαμαντάς Γεώργιος)

3. Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης της γέφυρας Μόρνου – Δάφνης ενέργειες από πλευράς του Δήμου Ναυπακτίας. (δημοτικός σύμβουλος κ. Ασημακόπουλος Γεώργιος)

4. Χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό και την λειτουργίας του Ξενία. (δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας Γεώργιος)

5. Μέτρα προστασίας και διαχείρισης αγελών αγρίων αλόγων στη δημοτική κοινότητα Γαλατά.  (δημοτικός σύμβουλος κ. Καλαβριζιώτης )

6. Ενέργειες για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας)

7. Κριτήρια και όροι στις απευθείας αναθέσεις. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κεχαγιάς Παναγιώτης)

8.  Πότε ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία το πολύπαθο έργο της «Αποχέτευσης Αντιρρίου» (δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς Ανδρέας)

 

Δημοτική Κοινότητας Στύλιας (πρόεδρος κ. Αλεξόπουλος Σπυρίδων)

  1. Επαναλειτουργία γεώτρησης στη θέση Ρουπάκια.
  2. Συντήρηση των δύο υδρομαστεύσεων στη θέση Κρύα Βρύση.
  3. Αποκατάσταση της Μπακόβρυσης η οποία καταστράφηκε από πλημμύρα.

Δημοτική Κοινότητα  Ξηροπηγάδου (πρόεδρος κ. Πετσίνης Βασίλειος)

  1. Επικινδυνότητα οδοστρώματος στην οδό Μόρνου της δημοτικής κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Δημοτική Κοινότητα Αντιρρίου (πρόεδρος κ. Ταμπάκης Νικόλαος)

  1. Αποκατάσταση Δυτικής προβλήτας Αντιρρίου. Πλήρη ενημέρωση για την νέα χρηματοδότηση του έργου ύψους 900.000,00€.
  2. Δράσεις για τη βιωσιμότητα του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Δημοτική κοινότητα Καταφυγίου ( πρόεδρος κ. Θεοδωρόπουλος Αλέξανδρος)

  1. Ενημέρωση για την συνδετήρια 24η -25η  επαρχιακή οδό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάηκαν δυο ηλικιωμένοι στην Ναύπακτο

Published

on

By

Απανθρακωμένα βρέθηκαν σήμερα το πρωί δυο ηλικιωμένα αδέλφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που διέμεναν σε μονοκατοικία στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Τους ηλικιωμένους που πρόσφατα είχαν επιστρέψει από την Γερμανία, φρόντισε γυναίκα η οποία φτάνοντας στο σπίτι σήμερα το πρωί βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα.

Απανθρακωμένη στο κρεβάτι βρισκόταν η ηλικιωμένη γυναίκα ενώ δίπλα σε καρέκλα νεκρός ήταν ο αδελφός της.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική όπου σε λίγο χρόνο έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φάρμακα: Αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Published

on

By

Στην αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1.700 καθημερινά φάρμακα εφάρμοσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας με αυτή του την απόφαση, αφαιρεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, και τα φορτώνει στους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων και των πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις “φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή.

Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μιλούν για δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών και  διευκρινίζουν ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ