Πόθος όλων να γίνει η Ναύπακτος τουριστικός προορισμός. Το δικαιούται άλλωστε, γιατί και ομορφιά έχει και ιστορία έχει και ταυτότητα έχει. Δεν αρκούν όμως αυτά, για να γίνει πράξη το ζητούμενο. Ψάχνοντας το τι φταίει και η Ναύπακτος συνεχίζει να είναι παραθεριστικός τόπος των ομογενών, κυρίως Ελληνοαμερικάνων, και πέρασμα για το πλήθος των τουριστικών λεωφορείων που διέρχονται από το λιμάνι κάνοντας στάση για φωτογραφίες, οι περισσότεροι απαντούν ότι η Ναύπακτος υστερεί σε υποδομές.
Εύκολη απάντηση στο σύνθετο ερώτημα γιατί η Ναύπακτος δεν περιλαμβάνεται στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Στο ερώτημα όμως αν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές, τι έχουν να απαντήσουν πρώτα αυτοί που διοικούν το δήμο και στη συνέχεια οι επαγγελματίες και οι πολίτες;
Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια απέκτησε Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης. Στο πιο κεντρικό σημείο, στο Λιμάνι. Το κτήριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε με το πρόγραμμα LEADER για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί παρά να επικροτηθεί η συγκεκριμένη δράση, γιατί δεν νοείται τουριστική πόλη χωρίς Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης.
Δεν φτάνει όμως μια πινακίδα που να πληροφορεί ότι στο συγκεκριμένο κτήριο στεγάζεται το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης. Χρειάζεται και να λειτουργεί σωστά.
Πρώτον, τα παντζούρια από τα πορτοπαράθυρα του κτηρίου είναι σχεδόν μόνιμα κλειστά. Στην πρόσοψη του κτηρίου πέρα από την πινακίδα με τη χρήση του καμιά άλλη πληροφόρηση. Γιατί να μην υπάρχουν κάποια banner που να τραβούν το ενδιαφέρον των δημοτών και των επισκεπτών; Γιατί να μην υπάρχουν προθήκες με ενημερωτικές αφίσες για τις εκδηλώσεις που γίνονται; Πέρα από τους επισκέπτες ακόμα και οι δημότες αν ήξεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έβρισκαν ενημέρωση, δεν θα περίμεναν τον ντελάλη με την ντουντούκα να αναγγείλει πολιτιστικές εκδηλώσεις!
Δεύτερον, το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης ταυτίζεται με τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών! Αδιανόητο μεν, συμβαίνει δε στην πόλη μας.. Δεν είναι ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης του Δήμου; Πώς μένουν ανοιχτά στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές τα Κέντρα Τουριστικής Πληροφόρησης καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. ;
Τρίτον, τι υλικό ενημέρωσης και προβολής διαθέτει το Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης; Είναι εύχρηστο και ελκυστικό; Ποιες είναι οι ψηφιακές δυνατότητες ενημέρωσης που δίνονται στους επισκέπτες αυτής της πόλης; Τι έχει κάνει η διοίκηση του δήμου για αυτό;
Μια σύγχρονη υποδομή που θα μπορούσε να γίνει σπουδαίο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης βαλτώνει. Ας μην λέμε λοιπόν ότι λείπουν οι υποδομές στην πόλη μας, απουσιάζει η στρατηγική και το σχέδιο αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν.
Όλοι περνάμε από το λιμάνι και απέξω από το κτήριο Ναυπακτία, ελάχιστοι ξέρουν το ρόλου του, αλλά ο δήμος ως αρμόδιος φορέας και ιδιοκτήτης του κτηρίου δεν παίρνει καμιά απολύτως πρωτοβουλία για την σωστή αξιοποίησή του.
Όταν ακόμα και εμείς οι ίδιοι περνάμε απέξω και φεύγουμε, πώς θέλουμε οι τουρίστες να μένουνε;