Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουριστικός προορισμός δεν γεννιέσαι… Γίνεσαι!

Published

on

Πόθος όλων να γίνει η Ναύπακτος τουριστικός προορισμός. Το δικαιούται άλλωστε, γιατί και ομορφιά έχει και ιστορία έχει και ταυτότητα έχει. Δεν αρκούν όμως αυτά, για να γίνει πράξη το ζητούμενο. Ψάχνοντας το τι φταίει και η Ναύπακτος συνεχίζει να είναι παραθεριστικός τόπος των ομογενών, κυρίως Ελληνοαμερικάνων, και πέρασμα για το πλήθος των τουριστικών λεωφορείων που διέρχονται από το λιμάνι κάνοντας στάση για φωτογραφίες, οι περισσότεροι απαντούν ότι η Ναύπακτος υστερεί σε υποδομές.

Εύκολη απάντηση στο σύνθετο ερώτημα γιατί η Ναύπακτος δεν περιλαμβάνεται στους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Στο ερώτημα όμως αν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές, τι έχουν να απαντήσουν πρώτα αυτοί που διοικούν το δήμο και στη συνέχεια οι επαγγελματίες και οι πολίτες;

Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια απέκτησε Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης. Στο πιο κεντρικό σημείο, στο Λιμάνι.  Το κτήριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε με το πρόγραμμα LEADER για την τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί παρά να  επικροτηθεί η συγκεκριμένη δράση, γιατί δεν νοείται τουριστική πόλη χωρίς Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης.

Δεν φτάνει όμως μια πινακίδα που να πληροφορεί ότι στο συγκεκριμένο κτήριο στεγάζεται  το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης. Χρειάζεται και να λειτουργεί σωστά.

Πρώτον, τα παντζούρια από τα πορτοπαράθυρα του κτηρίου είναι σχεδόν μόνιμα κλειστά.  Στην πρόσοψη του κτηρίου πέρα από την πινακίδα με τη χρήση του καμιά άλλη πληροφόρηση. Γιατί να μην υπάρχουν κάποια banner που να τραβούν το ενδιαφέρον των δημοτών και των επισκεπτών; Γιατί να μην υπάρχουν  προθήκες με ενημερωτικές αφίσες για τις εκδηλώσεις που γίνονται;  Πέρα από τους επισκέπτες ακόμα και οι δημότες αν ήξεραν ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έβρισκαν ενημέρωση, δεν θα περίμεναν τον ντελάλη με την ντουντούκα να αναγγείλει  πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Δεύτερον, το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης ταυτίζεται με τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών! Αδιανόητο μεν, συμβαίνει δε στην πόλη μας.. Δεν είναι ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης του Δήμου; Πώς μένουν ανοιχτά  στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές τα Κέντρα Τουριστικής Πληροφόρησης καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. ;

Τρίτον, τι υλικό ενημέρωσης και προβολής διαθέτει το Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης; Είναι εύχρηστο και ελκυστικό; Ποιες είναι οι ψηφιακές δυνατότητες ενημέρωσης που δίνονται στους επισκέπτες αυτής της πόλης; Τι έχει κάνει η διοίκηση του δήμου για αυτό;

Μια σύγχρονη υποδομή που θα μπορούσε να γίνει σπουδαίο  εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης βαλτώνει. Ας μην λέμε λοιπόν ότι λείπουν οι υποδομές στην πόλη μας,  απουσιάζει η στρατηγική και το σχέδιο αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν.

Όλοι περνάμε από το λιμάνι και απέξω από το κτήριο Ναυπακτία, ελάχιστοι ξέρουν το ρόλου του, αλλά ο δήμος ως αρμόδιος φορέας και ιδιοκτήτης του κτηρίου δεν παίρνει καμιά απολύτως πρωτοβουλία για την σωστή αξιοποίησή του.

Όταν ακόμα και εμείς οι ίδιοι περνάμε απέξω και φεύγουμε, πώς θέλουμε οι τουρίστες να μένουνε;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ