Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το χειροκρότημα για το Δημόσιο σύστημα υγείας

Published

on

Άρθρο-Άσπρο-Μαύρο-Nafsweek

Η Ελληνική κοινωνία μέσα στη δεκαετή κρίση έζησε τεράστιες ανατροπές. Κατακτήσεις που κέρδισε με πολύχρονους αγώνες χάθηκαν μέσα από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την κρίση. Το δικαίωμα στην εργασία, η υγεία, η παιδεία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά   δικαιώματα, ήταν από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών αυτών.

Ο ιδεολογικός μανδύας όλων αυτών των πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ο νεοφιλελευθερισμός και       οι αγορές που θα έδιναν ποιοτικές και οικονομικές λύσεις υποκαθιστώντας το σπάταλο κράτος και το δημόσιο τομέα που εκτρέφει «τεμπέληδες» και μπαίνει εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο τομέας της υγείας ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο στόχαστρο των  ιδιωτικών συμφερόντων.  Περικοπές μισθών, κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, ελλείψεις, ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, είχαν ένα και μοναδικό σκοπό.

Να αμαυρώσουν δηλαδή την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτή λύση που δεν ήταν άλλη παρά      η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου έπρεπε να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Οι περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία    αλλά και η ιδεολογική επίθεση που δέχθηκε  το σύστημα τα τελευταία χρόνια το βρήκαν απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Ενώ η Ελληνική κοινωνία προστρέχει στο δημόσιο      σύστημα υγείας το ίδιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προέκυψαν. Οι κενές θέσεις σε ιατρικό και    νοσηλευτικό προσωπικό, τα ελάχιστα εργαστήρια, τα προβλήματα οργάνωσης κλπ δυσκολεύουν πού τη   διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε με τον κορωνοϊό.

Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσαν :

Οι κραυγές απόγνωσης των νοσηλευτριών και οι επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο επιστημονικός και ψύχραιμος λόγος των γιατρών που δίνουν τη μάχη κατά της επιδημίας με υπευθυνότητα

Η παρουσία στα ΜΜΕ Ελλήνων επιστημόνων που  διαπρέπουν σε ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και για τους οποίους δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να εργασθούν στη χώρα μας.

Οι νέοι Έλληνες γιατροί που ξενιτεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης επειδή τα οικονομικά της χώρας δεν μπορούσαν να καλύψουν το μισθό τους στο δημόσιο  σύστημα υγείας, τώρα όμως θα πληρώσουμε τις επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία από την επιδημία που σε πρώτη φάση ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα φροντίσει       ο ίδιος προσωπικά για τα αιτήματα του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος η δήλωση του νεοδημοκράτη βουλευτή και πρώην υπουργού υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ότι:

« Όλα τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν σχετικά με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να μην ξαναπιάσουν την πένα τους να ξαναγράψουν τα ίδια.      Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ με τους γιατρούς δεν ξέρω για τί θα μιλάγαμε σήμερα».

Το χειροκρότημα λοιπόν για να είναι ειλικρινές πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους και μετά την κρίση του κορωνοϊού για ένα Δυνατό Δημόσιο Σύστημα  Υγείας. 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Βρούτσης: Πιθανόν και νέο «800άρι» το επόμενο δίμηνο 

Published

on

By

Επίδομα-800-ευρώ

O Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για τον τρόμο που έχει δημιουργήσει στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα το παρατεταμένο λουκέτο στην αγορά ο κορονοϊός και την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκαλεί η πανδημία, τόνισε:

Για το «800άρι» είπε ότι θα δοθεί μέχρι και τις 15 του τρέχοντος τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς με την παράταση που δόθηκε ως τις 10 Απριλίου στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ πάει την πληρωμή λίγο πιο πίσω.

Για το αν έχουν λεφτά τα ταμεία για να υπάρξει το επίδομα των 800€ για τον Μάη και τον Ιούνη: «Έχουμε εξαγγείλει ότι η περίμετρος των επιχειρήσεων θα μεγαλώσει και το 85% μπαίνει σήμερα κάτω από την ομπρέλα των 800€. Αν συνεχιστεί θα διευρυνθεί το 800άρι».

Ο υπουργός Εργασίας ήταν καθησυχαστικός αναφέροντας ότι θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει ακόμα κι αν τραβήξει περισσότερο η ιστορία και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση για μείωση μισθών μιας και «Με όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιέχει μείωση συντάξεων ή μισθών. τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί». Παράλληλα τόνισε ότι η εικόνα των στοιβαγμένων συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες θα αλλάξει, καθώς «ο στόχος για να βγάλουμε ψηφιακή σύνταξη παραμένει, αν δεν πάμε Ιούνιο θα πάμε τον Ιούλιο σίγουρα».

Για το φόβο έκρηξης της ανεργίας ξεκαθάρισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μπουν λουκέτα, να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ώθηση στην αγορά μόλις τελειώσει αυτό. Διατηρούμε καύσιμα, κρατήστε το αυτό, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τον Μάρτιο έδειξε γενναιότητα η ελληνική επιχείρηση. Δεν είχαμε κύμα απολύσεων που να οφείλεται σε λουκέτα. Αν υπήρξε άνοδος της ανεργίας, οφείλεται σε μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα τον Μάρτιο κράτησε».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ένταξη οικοδόμων στην οικονομική ενίσχυση

Published

on

By

Το ΕΚΝΔ και το Συνδικάτο Οικοδόμων ενημερώνουν τους συναδέλφους οικοδόμους ότι σε συνέχεια επιστολών Εργατικών Κέντρων, πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΓΣΕΕ εντάσσεται και ο κατασκευαστικός κλάδος στην επιδότηση των 800 ευρώ.

Αναλυτικά:

41.10 Ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων
41.20 Κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη
42.99 Κατασκευή άλλων έργων πολιτικού μηχανικού π.δ.κ.α.
43.11 Κατεδαφίσεις
43.12 Προετοιμασία εργοταξίου
43.13 Δοκιμαστικές γεωτρήσεις
43.21 Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
43.22 Υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης
43.29 ‘Αλλες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις
43.31 Επιχρίσεις κονιαμάτων
43.32 Ξυλουργικές εργασίες
43.33 Επενδύσεις δαπέδων και τοίχων
43.34 Χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων
43.39 Άλλες κατασκευαστικές εργασίες ολοκλήρωσης και τελειώματος
43.91 Δραστηριότητες κατασκευής στεγών
43.99 Άλλες εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με το μεγαλύτερο ποσοστό ακαθάριστων εσόδων, όπως αποτυπώνεται στην περιοδική δήλωση Ε3, έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στο αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Για το ΕΚΝΔ                                                                         Για το Συνδικάτο Οικοδόμων

Χάρος Αριστομένης                                                               Μητσόπουλος Δημήτριος

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Απλά μαθήματα από τον κορωνοϊό – Παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας

Published

on

By

Άσπρο-Μαύρο-Nafsweek-Άρθρο

Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού αναπόφευκτα πολλαπλασίασε τις ώρες σύνδεσης του ανθρώπου και των μελών της οικογένειας με την τηλεόραση και τα διαδικτυακά μέσα πληροφόρησης. Οι κραυγές αγωνίας των συνανθρώπων μας από την Ιταλία και την Ισπανία, που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά από τον κορωνοϊό, για το έλλειμμα αλληλεγγύης από τις ισχυρότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ενεργοποιούν τον προβληματισμό μας για την ανάγκη επανεξέτασης της κρατικής πολιτικής σε δυο βασικούς τομείς που αφορούν την υγεία και την επιβίωση των πολιτών.

Σε ότι αφορά την Υγεία, η εμπειρία που βιώνουμε με τον κορωνοϊό έχει αποδείξει περίτρανα την ανάγκη για τη διατήρηση και την ενίσχυση ενός ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Υγείας. Για το θέμα αυτό ακόμα και οι πιο ακραίοι υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού αναγκάζονται σήμερα να παραδεχτούν ότι χωρίς τους γιατρούς και όλο το υγειονομικό προσωπικό, που δίνουν την πιο σκληρή μάχη για την καταπολέμηση του υιού, οι άνθρωποι θα πέθαιναν στους δρόμους. Αυτούς τους ανθρώπους κι αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να υπερασπιστούμε όχι μόνο τώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά κι αφού θα έχει ξεπεραστεί κι η σημερινή κρίση.

Ένα δεύτερο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες του οποίου αποκαλύπτονται σήμερα. Στον καταμερισμό εργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα με ή χωρίς διαπραγμάτευση κατατάχθηκε στις χώρες του αποκλειστικού τουριστικού ενδιαφέροντος. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία τουριστικών υποδομών και στη μετατόπιση της απασχόλησης από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια στο σύνολο σχεδόν της χώρας αυτό που ως μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης προτείνεται και προβάλλεται είναι ο τουρισμός.            Αυτό ανεξάρτητα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής αλλά και τις δεξιότητες της νέας γενιάς στις οποίες η ελληνική οικογένεια επενδύει μέσω των σπουδών.

Αυτός ο μονόπλευρος προσανατολισμός της χώρας προς τον τουρισμό οδήγησε στην καταστροφή άλλων παραγωγικών τομέων της χώρας με αποτέλεσμα να εισάγουμε προϊόντα που στο παρελθόν μπορούσαμε να παράγουμε αλλά και να κάνουμε εξαγωγές. Σήμερα εισάγουμε μεγάλο μέρος προϊόντων που σχετίζονται με τη διατροφή του λαού και τα οποία πληρώνουμε από τα έσοδα του τουρισμού. Η σημερινή κρίση ήταν επόμενο να πλήξει καίρια φέτος τον τομέα του τουρισμού  χωρίς μάλιστα να μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος των ζημιών του κλάδου για τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα από ποιες πηγές εσόδων θα πληρωθούν οι δαπάνες των εισαγωγών που είναι αναγκασμένη να κάνει η χώρα μας; Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν ότι σε μια τέτοια πρωτοφανή πλέον κρίση θα έχουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των μεγάλων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θεωρούμε ότι η επόμενη μέρα μετά την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να μας βρει ενωμένους και σύμφωνους ότι στον παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο διατροφικός τομέας επιβάλλεται να έχει κεντρική θέση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι είναι αναγκαίο για τη διατροφή και επιβίωση του λαού μας χωρίς να εξαρτιόμαστε από την αλληλεγγύη τρίτων.

Δεν γνωρίζουμε επίσης  πότε θα ξεσπάσει η επόμενη η κρίση ούτε και τον χαρακτήρα τον οποίο θα έχει. Οφείλουμε όμως από το μάθημα του κορωνοϊού  όχι μόνο να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα αλλά να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε την κοινωνία από επερχόμενους κινδύνους.

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ