Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το χειροκρότημα για το Δημόσιο σύστημα υγείας

Published

on

Άρθρο-Άσπρο-Μαύρο-Nafsweek

Η Ελληνική κοινωνία μέσα στη δεκαετή κρίση έζησε τεράστιες ανατροπές. Κατακτήσεις που κέρδισε με πολύχρονους αγώνες χάθηκαν μέσα από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την κρίση. Το δικαίωμα στην εργασία, η υγεία, η παιδεία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά   δικαιώματα, ήταν από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών αυτών.

Ο ιδεολογικός μανδύας όλων αυτών των πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ο νεοφιλελευθερισμός και       οι αγορές που θα έδιναν ποιοτικές και οικονομικές λύσεις υποκαθιστώντας το σπάταλο κράτος και το δημόσιο τομέα που εκτρέφει «τεμπέληδες» και μπαίνει εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο τομέας της υγείας ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο στόχαστρο των  ιδιωτικών συμφερόντων.  Περικοπές μισθών, κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, ελλείψεις, ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, είχαν ένα και μοναδικό σκοπό.

Να αμαυρώσουν δηλαδή την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτή λύση που δεν ήταν άλλη παρά      η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου έπρεπε να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Οι περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία    αλλά και η ιδεολογική επίθεση που δέχθηκε  το σύστημα τα τελευταία χρόνια το βρήκαν απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Ενώ η Ελληνική κοινωνία προστρέχει στο δημόσιο      σύστημα υγείας το ίδιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προέκυψαν. Οι κενές θέσεις σε ιατρικό και    νοσηλευτικό προσωπικό, τα ελάχιστα εργαστήρια, τα προβλήματα οργάνωσης κλπ δυσκολεύουν πού τη   διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε με τον κορωνοϊό.

Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσαν :

Οι κραυγές απόγνωσης των νοσηλευτριών και οι επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο επιστημονικός και ψύχραιμος λόγος των γιατρών που δίνουν τη μάχη κατά της επιδημίας με υπευθυνότητα

Η παρουσία στα ΜΜΕ Ελλήνων επιστημόνων που  διαπρέπουν σε ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και για τους οποίους δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να εργασθούν στη χώρα μας.

Οι νέοι Έλληνες γιατροί που ξενιτεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης επειδή τα οικονομικά της χώρας δεν μπορούσαν να καλύψουν το μισθό τους στο δημόσιο  σύστημα υγείας, τώρα όμως θα πληρώσουμε τις επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία από την επιδημία που σε πρώτη φάση ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα φροντίσει       ο ίδιος προσωπικά για τα αιτήματα του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος η δήλωση του νεοδημοκράτη βουλευτή και πρώην υπουργού υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ότι:

« Όλα τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έγραφαν σχετικά με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να μην ξαναπιάσουν την πένα τους να ξαναγράψουν τα ίδια.      Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ με τους γιατρούς δεν ξέρω για τί θα μιλάγαμε σήμερα».

Το χειροκρότημα λοιπόν για να είναι ειλικρινές πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους και μετά την κρίση του κορωνοϊού για ένα Δυνατό Δημόσιο Σύστημα  Υγείας. 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Δήμων Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Θέρμου και Δωρίδος επί αναπτυξιακών θεμάτων και στοχεύσεων

Published

on

By

Στο Δημαρχείο Ξηρομέρου, στον Αστακό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα, Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρου, Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, Δωρίδος κ. Γιώργου Καπεντζώνη και της Αντιδημάρχου Θέρμου κας. Γιάννας Καλημέρη με θέματα συζήτησης το κοινό τουριστικό προϊόν των πέντε Δήμων και το ενδεχόμενο σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, κ.κ. Γιώργος Κοτρώνης και Μπάμπης Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κ. Νίκος Κωστακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ. Σωτήρης Γερόλυμος, ο Αντιδήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δωρίδος κ.κ. Κώστας Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου και Δήμος Ταράτσας.

Με τη βούληση των Δημάρχων και τη στήριξη της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, οι συζητήσεις μεταξύ των πέντε Δήμων θα συνεχιστούν με σκοπό τη διαμόρφωση κοινών στοχεύσεων και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών επί αναπτυξιακών θεμάτων, με γνώμονα το κοινό όφελος.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στα ΚΕΠ δεκαπέντε νέες διαδικασίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Published

on

By

ΚΕΠ-Ναύπακτος
Στα ΚΕΠ εντάσσονται, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, δεκαπέντε πιστοποιητικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το gov.gr. Η υπηρεσία αφορά τους πολίτες που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και εντάσσεται στο πλαίσιο μετεξέλιξης των ΚΕΠ στο μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το Δημόσιο.

Επιπλέον, μετά από πρόταση της κοινής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) μεταξύ των πιστοποιητικών που θα χορηγούνται από τα ΚΕΠ είναι και το πιστοποιητικό περί θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση (προσωρινή ή οριστική) για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα πιστοποιητικά τα οποία θα είναι στο εξής διαθέσιμα από τα ΚΕΠ, είναι τα εξής:

 1. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΜΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
 3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΜΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 4. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΜΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
 5. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟY
 6. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
 7. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ/ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 8. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ/ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
 9. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 10. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΚΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 11. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΘΕΣΕΩΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Ή ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
 12. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΝΔΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 13. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 14. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
 15. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΚΑΤA ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΡΙΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του solon.gov.gr και των ΚΕΠ, προκειμένου τόσο η αποστολή του αιτημάτων όσο και η παραλαβή των διοικητικών προϊόντων να γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα συνεχιστεί προκειμένου να ενταχθεί στα ΚΕΠ το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, με στόχο τόσο τη βελτίωση της φυσικής εξυπηρέτησης του Πολίτη όσο και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το δικαστικό μας σύστημα.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών σε Ι.Χ. και ταξί

Published

on

By

Συγκεκριμένα:
-Για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
-Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
-Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου βαν οχήματα.

Όσον αφορά στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα:
-Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
-Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
-Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

Η χρήση μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και τον οδηγό είναι υποχρεωτική στις παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

Τέλος, ο κλιματισμός συστήνεται να χρησιμοποιείται με ρυθμίσεις, ώστε να μην ανακυκλώνεται ο αέρας και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα. Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ