Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη σπατάλη τροφίμων

Published

on

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα στον χώρο των τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίας, αλλά και μία ανησυχία των καταναλωτών.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών  με δείγμα  καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο    ποσοστό σπατάλης φαγητού (food waste) στα ελληνικά νοικοκυριά η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν σπαταλούν καθόλου τρόφιμα

 

Η πλειοψηφία σε ποσοστό 60% δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%, το 9% από 10-25% και το 2% πάνω από 25%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300 χιλ. τόνους τροφίμων ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200 χιλ. καταναλωτών, κάτι ενδεικτικό της σημασίας του   θέματος. Τα στοιχεία αυτά είναι η εκτίμηση των ίδιων των καταναλωτών, η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά κανόνα χαμηλότερη της πραγματικής      σπατάλης.

Σημειώνεται όμως ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, τα στοιχεία είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της Movinga , οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά, όπως ΗΠΑ 24%, Καναδάς 18%, Μεγάλη Βρετανία 15%, Γαλλία 14%, Βέλγιο 14%, Ιταλία 13%, Αυστρία 13% κ.α.

Σε ποια τρόφιμα γίνεται σπατάλη

Όσον αφορά τις κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζεται σπατάλη. Tο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών στις οποίες σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές (68%) δηλώνουν ότι καταγράφουν σπατάλη και ακολουθούν το ψωμί και αρτοσκευάσματα στο 58%, τα αλλαντικά στο 37%, τα γαλακτοκομικά στο 29%, τα γλυκά και σνακ στο 28%, το γάλα στο 27%.

Μικρότερη σπατάλη καταγράφεται στα ξηρά τρόφιμα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια στο 15% λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των προϊόντων και το κρέας-ψάρι στο 14% λόγω της μεγαλύτερης αξίας/κιλό των προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν σε ένα βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων.

Όπως καταγράφεται,  το 81% του κοινού δηλώνει ότι νιώθει άσχημα όταν πετάει τρόφιμα, κάτι που  δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αντι-μετώπιση του προβλήματος.

Παρόλα αυτά, μόλις το 11% δηλώνει ότι θεωρεί ότι η ποσότητα τροφίμων που σπαταλάει το νοικοκυριό του είναι    μεγάλη.

Σε σχέση με τους λόγους στους οποίους αποδίδουν την σπατάλη, το 21% την αποδίδει στην κακή διαχείριση των υπολειμμάτων φαγητού στο νοικοκυριό και το 18% σε πραγματοποίηση μεγαλύτερων αγορών από όσες χρειάζονται.

Oι καταναλωτές σε ποσοστό 30% θεωρούν ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να βοηθηθούν από τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές αποδίδουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη δική τους κινητοποίηση την προσπάθεια μείωσης της σπατάλης, αλλά χρειάζονται και την αρωγή τρίτων.

Η έρευνα αναδεικνύει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει σημαντική επίδραση στην ελληνική κοινωνία και αρκετά μεγάλα μεγέθη, τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν σε οργανωμένες δράσεις διαχείρισης τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«AHEPA CUP 2024 Beach Volleyball tournament» 19-21 Ιουλίου στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ήδη μια δεκαετία επιτυχημένης παρουσίας στην πόλη της Ναυπάκτου συμπλήρωσε το «AHEPA CUP 2024 Beach Volleyball tournament» και μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή με καινούριες εγκαταστάσεις-κόσμημα για το άθλημα και την περιοχή στην παραλία Βαριάς (πρώην νεροτσουλήθρες).

Οι προετοιμασίες είναι στην τελική ευθεία και όλα δείχνουν ότι και η φετινή διοργάνωση που έχει προγραμματισθεί από  19 έως 21 Ιουλίου θα κινηθεί σε υψηλά στάνταρ αθλητικού θεάματος και συγκινήσεων.

Το τουρνουά μικτών ομάδων αποτελεί συνδιοργάνωση με τον αθλητικό σύλλογο “Ομόνοια Ναυπάκτου”, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας ενώ είναι εγκεκριμένη διοργάνωση από την Ελληνική Ομοσπονδία πετοσφαίρισης και υπό την αιγίδα της AHEPA Hellas.

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και γίνονται ηλεκτρονικά στο http://ahepacup.blogspot.com (αποστολή της αίτησης στο omonoianafpaktou@gmail.com ή ahepacup@gmail.com) ή στο τηλέφωνο 6972090641, μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και ώρα 21.00

Η διοργάνωση αφορά μικτές ομάδες 2 ατόμων (αθλητής-αθλήτρια) και είναι ανοιχτή σε κάθε ηλικία και αγωνιστικό επίπεδο.

Οι αγώνες προγραμματίζονται για τις 20-21 Ιουλίου ενώ αν χρειαστεί μπορεί να υπάρξουν και προκριματικοί αγώνες την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“2ο ΑΝΘΟΦΥΤΟ RUN”

Published

on

By

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 θα διεξαχθούν στο Ανθόφυτο Ναυπακτίας οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη της Γρανίτσας που περιλαμβάνουν το 2ο RUN  με αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ ,παιδικό αγώνα και αγώνα για ΑΜΕΑ, καθώς και εκδηλώσεις στη πλατεία του χωριού με την επιμνημόσυνη δέηση ,την ανάκρουση του εθνικού ύμνου  και την κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη πλατεία με τοπικούς  μεζέδες και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής .

ΟΡΓΑΝΩΣΗ : Εξωραϊστικός πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοφυταίων

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Ναυπακτίας

ΜΕ ΤΗΝ  ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ : Του Συλλόγου LEPANTO RUNNERS

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ : Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας ( Ο.ΣΥ.Ν )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας διαρκείας! Πότε η έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες

Published

on

By

Μετά την υποχώρηση των ισχυρών ανέμων, η χώρα έχει μπει σε συνθήκες καύσωνα διαρκείας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας πριν από τις 21 Ιουλίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες ναι μεν δεν φτάνουν σε ακραία επίπεδα, ωστόσο διατηρούνται για αρκετές ημέρες.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ύψη έως τις 21 Ιουλίου και θα φτάσει τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι και η νέα εβδομάδα προβλέπεται το ίδιο ζεστή, ίσως από τα μέσα της εβδομάδας να ανέβει μάλιστα ακόμη λίγο ο υδράργυρος. Ουσιαστική έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προβλέπεται πριν από τις 24 Ιουλίου.

Επιβάρυνση του οργανισμού

Να τονιστεί ότι η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο.

Προτείνεται να αφήσουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τέλος, συστήνεται υπομονή καθώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουν αλλάξει τα καλοκαίρια στη χώρα μας. Η Φύση έχει τους μηχανισμούς να επαναφέρει την κανονικότητα, απλά αυτό δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο και θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Ο καιρός της εβδομάδας με μια ματιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ