Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Χώροι στάθμευσης και προοπτικές

Published

on

Δεν είναι οι φετινές ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλούν σκέψεις και προβληματισμό για το κυκλοφοριακό στη Ναύπακτο. Ανέκαθεν ταλαιπωρούσε τους δημότες και τους επισκέπτες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Και το κυκλοφοριακό συνδέεται άμεσα και με τους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι ανέκαθεν βρίσκονταν σε έλλειψη συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και λειτουργώντας ως τροχοπέδη για τον όποιο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.

Πρόσκαιρες λύσεις έχουν δοθεί. Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο προστέθηκαν μισθωμένοι χώροι στάθμευσης στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή που καλύπτει από την πλατεία Πια ως την πλατεία Κεφαλοβρύσου.

Η αλήθεια είναι ότι  η λύση αυτή υπήρξε πραγματικά ανακουφιστική, παρόλο που αντικειμενικά είναι ακριβή, αν υπολογίσει κανείς το μίσθωμα σε σχέση με τις θέσεις που καλύπτονται.  Επίσης αξιοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και η περιοχή στο ΕΠΑΛ, κάτι που είχε προταθεί και σε κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί από το δήμο τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μια σημαντική ανάσα. Στη σημερινή δημοτική περίοδο διαμορφώθηκε πρόχειρα ο χώρος κοντά στην Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν αυτοκίνητα.

Το βέβαιοι είναι ότι οι λύσεις αυτές είναι και θα πρέπει να είναι προσωρινές – με το φόβο βέβαια ότι στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Στο πλαίσιο αυτό των προσωρινών λύσεων θα μπορούσαν αντίστοιχα να διαμορφωθούν ως προσωρινοί χώροι στάθμευσης ο χώρος των Παζαριών (εξάλλου φέτος λόγω συνθηκών δεν φαίνεται να γίνονται Παζάρια) και  ο δημοτικός χώρος κοντά στις νεροτσουλήθρες. Αναμφισβήτητα θα προστεθούν πολλές θέσεις στάθμευσης και με μηδενικό σχεδόν κόστος για το δήμο και κατ΄επέκταση για τους δημότες.

Όλα αυτά βέβαια εντάσσονται στις πρόσκαιρες λύσεις που δίνονται εξαιτίας της πίεσης που δημιουργεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ωστόσο σε καμία περίπτωση ο δήμος και οι δημότες δεν θα πρέπει να επαναπαύονται σε τέτοιες λύσεις αλλά να προχωρούν στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση μελετών που θα δώσουν οριστική λύση στο     πρόβλημα.

Εξάλλου στα προεκλογικά προγράμματα όλων σχεδόν των παρατάξεων συναντάμε τη δημιουργία χώρων στάθμευσης με προτεραιότητα έναν στα ανατολικά και έναν στα δυτικά της πόλης. Είναι βέβαιο ότι αν ο δήμος προετοιμαστεί θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τους είτε μέσω προγραμμάτων ή ακόμα και μέσω δανεισμού.

Ο σύμβουλος της κοινότητας Ναυπάκτου κ. Γιώργος Υφαντής στη συζήτηση για την ανάπλαση των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων εισηγήθηκε πέρα των άλλων να εξετασθεί και η δυνατότητα δημιουργίας υπόγειου         πάρκινγκ. Και εύκολα γίνεται κατανοητό, τι δυνατότητες θα έδινε μια τέτοια προοπτική και λύση.

Το βέβαιο είναι ότι ιδέες, προτάσεις  και λύσεις για το θέμα υπάρχουν πολλές αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση. Αρκεί δηλαδή οι δημοτικοί άρχοντες να αποφασίσουν να βάλουν το θέμα σε προτεραιότητα και να προχωρήσουν στις αντίστοιχες ενέργειες που θα δώσουν μόνιμες λύσεις. 

Εξάλλου είναι δεσμευμένοι και από το νόμο, αφού σύμφωνα και με τον Συνήγορο του Πολίτη «Ο προσδιορισμός χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά ο καθορισμός χώρων στάθμευσης εντάσσεται σε μια δέσμη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αποβλέπουν, κατ’ αρχάς, στη βελτίωση των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας, στην ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου και στην ομαλή διεξαγωγή της οδικής συγκοινωνίας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για την επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα πρέπει να συνοδεύονται από τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες. Συγκεκριμένα, οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων στις πόλεις δεν καθορίζονται τυχαία ή με κριτήριο τη λήψη     ανταλλαγμάτων από την παραχώρηση της χρήσεως.    Αντιθέτως απαιτείται ειδική κυκλοφοριακή – περιβαλλοντική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται υπόψη οι   διατάξεις του ΚΟΚ και αξιολογούνται αναλυτικά συγκεκριμένα στοιχεία»

Κι όλα αυτά φαίνονται χρονοβόρα και κοστοβόρα. Είναι όμως πραγματικά έτσι ή τελικά οδηγούν σε μεγαλύτερα πολλαπλά οφέλη;

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα είναι ο «καθαρός» μισθός από 1η Απριλίου-Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Published

on

By

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον Πρωθυπουργό, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε τα εξής:

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019.

585.000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.

Ως σήμερα ο κατώτατος (μικτός) μισθός ήταν στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξάνονται στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Η άρση του περιορισμού των τριετιών – για τους υπόλοιπους εργαζόμενους – θα αποφασισθεί όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Ήδη τον Ιανουάριο η ανεργία παρουσίασε μεγάλη μείωση στο 10,8%. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος του έτους θα εξετασθούν οι δείκτες και θα αποφασισθεί – εφόσον ο στόχος του 10% επιτευχθεί – πότε θα αρθεί το μέτρο του περιορισμού των τριετιών.

Ωστόσο η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ