Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλα τριγύρω αλλάζουνε… κι’ όλα τα ίδια μένουν!

Published

on

Το κουδούνι του σχολείου χτύπησε, και ως είθισται να λέμε, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του πια.

Και η επαναφορά στη ρουτίνα ποτέ δεν ήταν εύκολη, πολύ περισσότερο στην εποχή μας,  που όλα γίνονται πιο ζόρικα. Πονοκέφαλο πλέον προκαλεί για κάθε σχεδόν οικογένεια η έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού συνοδεύεται από μια μακριά λίστα υποχρεώσεων, που σχεδόν όλες  έχουν κόστος.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ανακοινώθηκαν αλλαγές στο σχολικό σύστημα και νέος τρόπος εισαγωγής από του χρόνου στα πανεπιστήμια.

Άλλη μια ρουτίνα για την ελληνική κοινωνία έχουν γίνει οι συνεχόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να το σχολιάσω αυτή την περίοδο, που έχει αρχίσει ένας νέος «εμφύλιος» μεταξύ των «λατινοθρεμμένων και κοινωνιολογοθρεμμένων», ένας «εμφύλιος» που έφτασε να πάρει και ιδεολογικές – πολιτικές αποχρώσεις, («δυτικοφρονούντες λατινοθρεμμένοι vs «αριστεροφρονούντες κοινωνιολογοθρεμμένοι»!!!)  σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις αλλά και πλήθος ανεπίσημων σχολίων σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με αυτά και με τα άλλα στην μικρή μας πόλη έχουμε αποδεχτεί άλλη μια ρουτίνα πολλών χρόνων. Το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Τα μισθωμένα κτίρια, που στεγάζουν τα βρέφη και τα παιδιά  της  προσχολικής ηλικίας και  σχεδόν όλα τα νήπια, τις λυόμενες αίθουσες για πάρα πολλούς  μαθητές του δημοτικού, τις μισθωμένες αίθουσες των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και το διαρκώς επαπειλούμενο για φυγή ΤΕΙ.

Γνωρίζω ότι οι δημοτικοί άρχοντες, οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι, θα έχουν να πουν πολλά, για να υπερασπιστούν ο καθένας τη δική του περίοδο διοίκησης. Δεν θα διαφωνήσω με τις φιλότιμες προσπάθειες όλων, που πολλές από αυτές είχαν θετικά αποτελέσματα, αυτό όμως δεν αναιρεί τη σκληρή πραγματικότητα των πολύ μεγάλων προβλημάτων της σχολικής στέγης στη Ναύπακτο.

Πρόβλημα χρόνιο και μέχρι σήμερα κατά βάση άλυτο παρά τις παρεμβάσεις  που έχουν γίνει. Και παραμένει άλυτο, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε μια συνολική προσέγγιση για το θέμα.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε μια συνολική αποτύπωση – μελέτη όλων των δεδομένων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους.

Οι περιορισμοί που μπαίνουν από το σχέδιο πόλης, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι περιορισμένοι πόροι και τα δημογραφικά δεδομένα θα πρέπει να μελετηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για τη σχολική στέγη, που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν οι διοικήσεις και θα αποτελεί τη βάση διεκδίκησης όλων για τη δημιουργία σύγχρονων προσχολικών και σχολικών μονάδων.

Δύσκολο ακούγεται, γιατί όπου εμπλέκονται πολλοί στη χώρα μας, μπερδεύονται τα πράγματα και χάνεται το δάσος.

Και όσο πιο μικρή μια κοινωνία, μεγαλώνουν τα μπερδέματα. Ας περιμένουμε,  μήπως ο  Κλεισθένης, που ευαγγελίζεται τις συνεργασίες και τη σύμπλευση,  βάλει το χέρι του.

Η ελπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία. Αλλιώς τα βρέφη θα ενηλικιώνονται και σαν γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κτίρια που οι ίδιοι πέρασαν τη  σχολική τους ζωή.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ