Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλα τριγύρω αλλάζουνε… κι’ όλα τα ίδια μένουν!

Published

on

Το κουδούνι του σχολείου χτύπησε, και ως είθισται να λέμε, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του πια.

Και η επαναφορά στη ρουτίνα ποτέ δεν ήταν εύκολη, πολύ περισσότερο στην εποχή μας,  που όλα γίνονται πιο ζόρικα. Πονοκέφαλο πλέον προκαλεί για κάθε σχεδόν οικογένεια η έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού συνοδεύεται από μια μακριά λίστα υποχρεώσεων, που σχεδόν όλες  έχουν κόστος.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ανακοινώθηκαν αλλαγές στο σχολικό σύστημα και νέος τρόπος εισαγωγής από του χρόνου στα πανεπιστήμια.

Άλλη μια ρουτίνα για την ελληνική κοινωνία έχουν γίνει οι συνεχόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να το σχολιάσω αυτή την περίοδο, που έχει αρχίσει ένας νέος «εμφύλιος» μεταξύ των «λατινοθρεμμένων και κοινωνιολογοθρεμμένων», ένας «εμφύλιος» που έφτασε να πάρει και ιδεολογικές – πολιτικές αποχρώσεις, («δυτικοφρονούντες λατινοθρεμμένοι vs «αριστεροφρονούντες κοινωνιολογοθρεμμένοι»!!!)  σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις αλλά και πλήθος ανεπίσημων σχολίων σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με αυτά και με τα άλλα στην μικρή μας πόλη έχουμε αποδεχτεί άλλη μια ρουτίνα πολλών χρόνων. Το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Τα μισθωμένα κτίρια, που στεγάζουν τα βρέφη και τα παιδιά  της  προσχολικής ηλικίας και  σχεδόν όλα τα νήπια, τις λυόμενες αίθουσες για πάρα πολλούς  μαθητές του δημοτικού, τις μισθωμένες αίθουσες των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και το διαρκώς επαπειλούμενο για φυγή ΤΕΙ.

Γνωρίζω ότι οι δημοτικοί άρχοντες, οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι, θα έχουν να πουν πολλά, για να υπερασπιστούν ο καθένας τη δική του περίοδο διοίκησης. Δεν θα διαφωνήσω με τις φιλότιμες προσπάθειες όλων, που πολλές από αυτές είχαν θετικά αποτελέσματα, αυτό όμως δεν αναιρεί τη σκληρή πραγματικότητα των πολύ μεγάλων προβλημάτων της σχολικής στέγης στη Ναύπακτο.

Πρόβλημα χρόνιο και μέχρι σήμερα κατά βάση άλυτο παρά τις παρεμβάσεις  που έχουν γίνει. Και παραμένει άλυτο, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε μια συνολική προσέγγιση για το θέμα.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε μια συνολική αποτύπωση – μελέτη όλων των δεδομένων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους.

Οι περιορισμοί που μπαίνουν από το σχέδιο πόλης, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι περιορισμένοι πόροι και τα δημογραφικά δεδομένα θα πρέπει να μελετηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για τη σχολική στέγη, που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν οι διοικήσεις και θα αποτελεί τη βάση διεκδίκησης όλων για τη δημιουργία σύγχρονων προσχολικών και σχολικών μονάδων.

Δύσκολο ακούγεται, γιατί όπου εμπλέκονται πολλοί στη χώρα μας, μπερδεύονται τα πράγματα και χάνεται το δάσος.

Και όσο πιο μικρή μια κοινωνία, μεγαλώνουν τα μπερδέματα. Ας περιμένουμε,  μήπως ο  Κλεισθένης, που ευαγγελίζεται τις συνεργασίες και τη σύμπλευση,  βάλει το χέρι του.

Η ελπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία. Αλλιώς τα βρέφη θα ενηλικιώνονται και σαν γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κτίρια που οι ίδιοι πέρασαν τη  σχολική τους ζωή.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 453η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Στις 12 Οκτωβρίου η Τελετή Αναπαράστασης

Published

on

By

«…Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι
ή 
τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…»
Miguel de Cervantes Saavedra

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 453η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), του ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Miguel de Cervantes Saavedra έγραψε χαρακτηριστικά: «…Ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…».

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ναύπακτο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διαρκούν μία εβδομάδα, ενώ η τελετή της Αναπαράστασης αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Ναυπακτίας.  Το βράδυ του Σαββάτου, το Ενετικό Λιμάνι της πόλης μετατρέπεται σε ένα μοναδικό σκηνικό σύγκρουσης των Δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Φέτος, οι εορτασμοί είναι αφιερωμένοι στην πτώση της Αμμοχώστου, που προηγήθηκε της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, και κατεγράφη ως ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα του 16ου αιώνα με πανευρωπαϊκές προεκτάσεις.

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Εορτασμού (7 Οκτωβρίου – 13 Οκτωβρίου 2024):

 

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024

10:00′: Επίσκεψη των Κ.Δ.ΑΠ. Ναυπακτίας στην έκθεση «Τόπος & Μύθος», Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

20:00′: «7 Οκτωβρίου 1571: Η Μεγάλη Ναυμαχία της Ναυπάκτου5 Οκτωβρίου 1692: Μια μεγάλη πολιορκία – Πολεμικά γεγονότα την περίοδο 1687-1692, κατά τον 6ο Βενετοτουρκικό πόλεμο στην περιοχή της Ναυπάκτου», Χρήστος Σιαμαντάς, συντ/χος δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής Κτήριο Ναυπακτία

 Πέμπτη & Παρασκευή, 10-11 Οκτωβρίου 2024

10:00′-12:00′: «O Miguel de CervantesSaavedra διηγείται…» δρώμενο για παιδιά από 9 έως 12 ετών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Αύλειος χώρος Ιδρύματος Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη

Σάββατο , 12 Οκτωβρίου

11:00′: Υποδοχή του ιταλικού συλλόγου «Amicidi Lepanto», στο Δημαρχείο Ναυπακτίας.

16:00′: 13ο  ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ BLITZ «LEPANTΟ» Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) «ΕΠΑΧΤΟΣ».

21:00′: Αναπαράσταση Ναυμαχίας και παρέλαση με τη συμμετοχή του Ιταλικού Συλλόγου «Amici di Lepanto» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».

Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024

7:30′-10:30′: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου. Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

11:00′: Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων. Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

«Τόπος & Μύθος»: Έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Διοργάνωση:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

Διάρκεια έκθεσης: 

10-13 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 

11.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00

1-30 Οκτωβρίου:

Αποκλειστικά για τα σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννοήσεως με την ΕΦΑΑΙΤ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΧΙ από τους δημάρχους της Αιτωλ/νίας στα υπεράκτια αιολικά

Published

on

By

Την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 το μεσημέρι, στο Διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη, του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Στέλιου Μπλέτσα και Δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας και Δωρίδας, με θέμα τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.

Για μια ακόμα φορά η απόφαση ήταν ΟΧΙ στην τοποθέτηση  ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό κόλπο, με του δημάρχους να δεσμεύονται σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν σε επόμενες κινήσεις.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει πριν από λίγες ημέρες και το Περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Ελλάδας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου  Σπύρος Διαμαντόπουλος , Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας , Αμφιλοχίας  Αθανάσιος Τορουνίδης , Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης ,  και  Δωρίδας Δημήτριος Γιαννόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιτροπή αγώνα για τα αιολικά στον Πατραϊκό, στον δήμαρχο Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Συνάντηση, πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2024, της Επιτροπής αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο, με το Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, στο δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας τόνισε ότι «είναι αδιανόητος ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός μιας τέτοιας εγκατάστασης στον Πατραϊκό κόλπο, οι τοπικές κοινωνίες θα σταθούνε σθεναρά απέναντι και απαιτείται η ανάκληση κάθε επιζήμιου για τον τόπο μας, σχεδιασμού».

Οι Δήμοι και οι Φορείς της περιοχής μας πρέπει να συνεργαστούν, χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κοινή γραμμή αντίδρασης απέναντι στον όποιο σχεδιασμό για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ