Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Όργανο πολιτικής συζήτησης και πολιτικού σχεδιασμού το δημοτικό συμβούλιο, για το καλό του τόπου μας»

Published

on

Σχεδόν τέσσερα χρόνια θητείας συμπλήρωσε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, με έντονη να είναι η κριτική που ακούγεται μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν έχει να εμφανίσει κανένα δημοπρατημένο έργο του ΕΣΠΑ, ότι προχωρά σε σωρεία απ’ ευθείας αναθέσεων, αλλά και για διαμάχες ανάμεσα στα μέλη της δημοτικής παράταξης, που πλέον είναι εμφανείς. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, μιλά στο Nafsweek ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας Κώστας Καρακώστας.

 

Τι έχετε να απαντήσετε στην κριτική που γίνεται από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Μπουλέ, ότι δεν έχετε δημοπρατήσει ούτε ένα έργο του ΕΣΠΑ μέχρι τώρα; 

«Τον αφήσαμε να το πει τρεις-τέσσερις φορές ώστε να μην μπορεί να το πάρει πίσω και ήρθε η ώρα να πάρει την απάντηση του. Έχουν δημοπρατηθεί αρκετά έργα του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα υπογράφτηκε σύμβαση για την κατασκευή του Ειδικού σχολείου, δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες το Ξενία, έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά από έργα του ΕΣΠΑ το γήπεδο του Λυγιά και το γήπεδο της Γαβρολίμνης, έχει υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της τηλεμετρίας, για την αντιμετώπιση των διαρροών στο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ. Βρήκαμε μία σειρά από έργα απενταγμένα και καταφέραμε και τα εντάξαμε και εννοώ την αναβάθμιση του Βιολογικού της Ναυπάκτου και τον Βιολογικό καθαρισμό της Άνω χώρας.

Μία υπόθεση που κάποιοι τόλμησαν να κατηγορήσουν τη δημοτική αρχή. Δικαιωθήκαμε  ακόμα και με δικαστική απόφαση. Σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια θητείας μόνο από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικής αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ φέτος.  Δεν είναι βέβαια όλα έργα του ΕΣΠΑ είναι και από το τεχνικό πρόγραμμα. Να σκεφτείτε ότι έχουμε έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτά τα τρεισήμισι χρόνια η ΣΑΤΑ στο δήμο ήταν 500.000 το χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτό το ποσό των 12 εκατομμυρίων δεν βάζω τα 2,5 εκατομμύρια της ΔΕΥΑΝ ούτε τα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ του Βιολογικού καθαρισμού,  ούτε τις 500 χιλιάδες για την προστασία των γεωτρήσεων στον Εύηνο. Δεν βάζω μέσα την Αναβάθμιση της ύδρευσης των δυτικών περιοχών.  Δηλαδή,  συνολικά έχει δημοπρατηθεί έργο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ,  με χρηματοδότηση από το κράτος μόνο 2 εκατομμύρια αυτά τα χρόνια!

Αυτό σημαίνει ότι βρήκαμε τον τρόπο, τα εντάξαμε σε προγράμματα, βρήκαμε χρηματοδοτήσεις και έχουμε καταφέρει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα σε αυτό τον τομέα. Όπως λειτουργεί το ΕΣΠΑ δημιουργεί αρκετές καθυστερήσεις.  Στη θητεία μας βγαίνουν προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020, όμως η πρώτη πρόσκληση του ΕΣΠΑ βγήκε τον Μάιο του 2016 και σε αυτή εντάξαμε το Ξενία, με μελέτη που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου και με βοήθεια  και άλλων.

Μένει βεβαίως αρκετή δουλειά να γίνει.  Ένα τμήμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι και το πρόγραμμα Leader, με την πρόσκληση για τα δημόσια έργα να βγαίνει το Μάιο που μας πέρασε και το πρόγραμμα να κλείνει τον Αύγουστο του 2018. Βρεθήκαμε στην αρχή του ΕΣΠΑ που δεν υπήρχαν πολλές προσκλήσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα πράγματα, αν είχε ανοίξει νωρίτερα το ΕΣΠΑ και να φαίνονται και έργα στην κοινωνία».

Πέρα από τα μεγάλα έργα υπάρχει και η καθημερινότητα. Τι έχετε κάνει σε αυτό το κομμάτι;

«Στο θέμα της αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών έχουμε σκοράρει σε υψηλό σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό. Ένα χαρακτηριστικό της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ότι τόλμησε να ακουμπήσει ζητήματα που κανείς δεν τα ακουμπούσε στο παρελθόν.  Ήμουν νιος και γέρασα που άκουγα ότι πρέπει να γίνει ασφαλτόστρωση των παζαριών, τολμήσαμε και το κάναμε. Χρόνια παρατηρούσαμε το Ξένια να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την υπόθεση να έχει αντιστραφεί σήμερα. Έχει γίνει ο περιβάλλων χώρος, ο χώρος στάθμευσης αλλά και το ίδιο το κτίριο έχει θωρακιστεί από τα νερά και βέβαια έχει και μέλλον ακόμη, αφού άμεσα δημοπρατείται το έργο.   Για χρόνια αναρωτιόμουν γιατί δεν είχαν αλλάξει οι στάσεις της αστικής συγκοινωνίας μέσα στην πόλη και να πάνε σε σημεία ώστε να μην εμποδίζουν την κίνηση.     Το αλλάξαμε, τοποθετήσαμε στέγαστρα, η μεταφορά του ΚΤΕΛ είναι πραγματικότητα. Θέματα της καθημερινότητας που μέχρι τώρα κανένας δεν τα προσέγγιζε.  Επίσης κάναμε έναν προγραμματισμό για τα προαύλια των σχολείων. Βλέπουν όλοι πως έχουν αναμορφωθεί τα προαύλια και έχουν μετατραπεί σε χώρους άθλησης, σε κάθε γειτονιά. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η ανάπλαση στο προαύλιο του ΕΠΑΛ, με γήπεδο 5Χ 5 με πλαστικό τάπητα που μπορούμε να του δώσουμε διάφορες χρήσεις στο μέλλον.

Αναβαθμίσαμε το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Λυκείου με χρήματα του δήμου. Να πω για την πλατεία του Λυγιά που είχε ξεκινήσει επί θητείας του κ. Παπαθανάση και καταφέραμε και την φτιάξαμε με μικρό κόστος. Ειδικά στην Τοπική κοινότητα Λυγιά δώσαμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και παραδίνουμε το  γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα. Άλλο χαρακτηριστικό της Δημοτικής μας αρχής είναι να κάνει παρεμβάσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ποσό 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο χώρο του κολυμβητηρίου. Φιλοδοξούμε με αυτό το ποσό να διαμορφώσουμε στο κολυμβητήριο 300 τετραγωνικά σε γραφεία όπου θα στεγάσουν και θα λύσουν προβλήματα σε υπηρεσίες. Πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πως θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος της πισίνας. Λύσεις που πιθανόν τις έβλεπαν και οι παλιότεροι, ίσως όμως δεν είχαν την τόλμη να τις κάνουν.

Από το 2011 που άλλαξε η νομοθεσία για τις παιδικές χαρές έπρεπε σαν Δήμος να  προσαρμοστούμε και να ξηλωθούν οι παλιές, να φτιάξουν καινούργιες. Σήμερα έχουμε 12  – 14 παιδικές χαρές υπό πιστοποίηση, που ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά με τις περιφράξεις και τα δάπεδα. Δημοπρατείται αυτές τις μέρες έργο 220.000 ευρώ για παιδικές χαρές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου και 50.000 ευρώ για τα ορεινά. Στη Ναύπακτο φτιάξαμε 10 παρκινγκ μέσα στον ιστό της πόλης, εμβαδού 9 στρεμμάτων και χωρητικότητας 450 αυτοκίνητων. Θα μπορούσε να είχαν γίνει και από τους προηγούμενους. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει στόχο να μην αφήνει άλυτα προβλήματα. Δέστε στις παραλίες τις ομπρέλες και τα όργανα που έχουμε τοποθετήσει.

Θα μπορούσαν και στο παρελθόν να ξεμπερδέψουν το θέμα στις νεροτσουλήθρες. Τολμήσαμε, πήραμε απόφαση από το δικαστήριο και πλέον ο χώρος είναι στον Δήμο και ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ετοιμάζουμε παρεμβάσεις και για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, σε συνεννόηση  με το ίδρυμα και τον Μητροπολίτη. Άμεσα θα φύγει ο υποσταθμός της ΔΕΗ που βρίσκεται στην πλατεία Παπαχαραλάμπους. Κάναμε αλλαγές αλλά και επιμήκυνση του χρόνου που είναι πεζοδρομημένες οι παραλίες. Όλα αυτά είναι παρεμβάσεις μέσα στον αστικό ιστό, στην καθημερινότητα των πολιτών, τολμήσαμε και τις κάναμε. Αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθεί και το περιβόητο μπαστούνι μπροστά από το λιμάνι. Πήραμε επίσης τις αδειοδοτήσεις και βάλαμε τα χρήματα για τα πεζοδρόμια στο Σκα. Με το ΕΣΠΑ να βρίσκεται στην κορυφή αυτή τη στιγμή και με σχεδιασμούς για πολλά άλλα πράγματα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, σε καιρούς δύσκολους, ολοκληρώνει ένα πολύ σημαντικό έργο».

Στα θέματα της καθημερινότητας εντάσσεται και το κυκλοφοριακό. Μετά τη συζήτηση και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται στη φάση της εφαρμογής;

«Στο κυκλοφοριακό, η πρώτη σοβαρή παρέμβαση θεωρώ ότι ήταν η δημιουργία των 10 χώρων στάθμευσης. Η δεύτερη είναι η μεταφορά του ΚΤΕΛ στο Σκα, με την τρίτη παρέμβαση να είναι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Εκτιμάμε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές  Οκτωβρίου θα μπει σε λειτουργία, με τη φιλοσοφία να εκμεταλλευτούμε τις θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στους κεντρικούς άξονες της πόλης, με μία ώρα δωρεάν στάθμευση και την επόμενη ώρα με κόστος 1 ευρώ, με χρήση κάρτας ή με sms από κινητό τηλέφωνο. Στοχεύσαμε στους δύο κεντρικούς δρόμους που λειτουργεί η αγορά ώστε να υπάρχει εναλλαγή στη στάθμευση. Δεν σημαίνει ότι με αυτό το σύστημα θα λύσουμε το κυκλοφοριακό. Η Ναύπακτος έχει εκ των πραγμάτων πρόβλημα με τη στένωση που υπάρχει στη στροφή στο λιμάνι».

Μία ακόμα παρέμβαση είναι και η Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου. Η μελέτη, ανέβηκε – κατέβηκε με παρατηρήσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα;

«Αυτό το έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την πόλη. Είχαμε και έχουμε στο μυαλό μας να συνεχίσουμε την ανάπλαση που ξεκίνησε ο προηγούμενος δήμαρχος στο ανατολικό τμήμα της πόλης και που ουσιαστικά υλοποιήθηκε στη δική μας θητεία και να τα συνδέσουμε όλα αυτά, μαζί με τις παρεμβάσεις στο Ξενία και την παρέμβαση στην οδό Αποκαύκου. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε στην πλατεία Παπαχαραλάμπους.  Όσον αφορά τώρα για αυτή καθ’ αυτή την Ανάπλαση έχει λάβει οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ, η μελέτη υποβλήθηκε στο ΚΑΣ, έγιναν οι παρατηρήσεις, οι παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν στη μελέτη και υποβάλλεται πάλι  στο ΚΑΣ με αναμενόμενη την άδεια.  Να σημειώσω ότι όταν βρίσκεσαι στην καρδιά ενός ιστορικού, ενός αρχαιολογικού τόπου είναι δύσκολη η μελέτη για έργα αναπλάσεων, για αυτό και υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Μαζί με το έργο της ανάπλασης επεξεργαζόμαστε και μία σειρά άλλα πράγματα όπως η παρέμβαση στο αλσύλλιο του Γριμπόβου. Πιστεύω ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος στο Ξενία. Επίσης, επικαιροποιώντας τη μελέτη για το Πολιτιστικό μονοπάτι πιστεύουμε ότι θα ενταχθεί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 600.000 ευρώ, μία πολύ σημαντική διαδρομή μέσα στην καστροπολιτεία Ναυπάκτου. Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε και για το πρόγραμμα Leader με μία σειρά έργων που θα καταθέσουμε. Όλα αυτά, με την υλοποίησή τους θα μπορούμε να πούμε ότι η Ναύπακτος είναι εντελώς άλλη από τη Ναύπακτο τουλάχιστον που παραλάβαμε εμείς ως δημοτική αρχή.

Στο πρόγραμμα Leader ετοιμάζουμε να εντάξουμε περιπατητικά και ποδηλατικά μονοπάτια στη Ναύπακτο, στο Αντίρριο και στη Χαλκεια βέβαια, το αναρριχητικό πάρκο της Βαράσοβας.  Στο Leader μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση και άλλοι φορείς του δημοσίου, με την Αρχαιολογία να καταθέτει πρόταση για ανακατασκευή και συντήρηση του ανατολικού βραχίονα του λιμανιού μέχρι το ρολόι και το Φάλτσοπόρτι και πρόταση για την ανάδειξη των κρηνών που υπάρχουν στο κάστρο.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσουμε και στην πεζοδρόμηση γύρω από την Αγία Παρασκευή, ουσιαστικά φτιάχνοντας μία πλατεία στο χώρο, αλλάζοντας την εικόνα στην περιοχή. Ανάλογες τέτοιες ανάπλασης έχουμε στον Πλάτανο, στην Πυλήνη, στην Αποδοτία και στο Αντίρριο. Στο πρόγραμμα Leader θα κατατεθεί και η πρόταση για τη δημιουργία πίστας BMX. Μαζί με τα  έργα που έχουν σχεδιαστεί και αυτά που έχουν δημοπρατηθεί η δημοτική αρχή δεν άφησε κάτι που να μην το αγγίξει, ακόμα και χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη Ναύπακτο. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, με την οριστική ένταξη για χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων, την κατασκευή τρίτου κυττάρου στο ΧΥΤΑ και μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.  Υπάρχει έτοιμη πρόταση για άλλα 5 εκατομμύρια για υπογειοποίηση των κάδων, και το Πράσινο Σημείο, που θα δώσουν μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ένα σοβαρό κομμάτι που για χρόνια ακούμε αλλά δεν βλέπουμε είναι αυτό της δημιουργίας μαρίνας στη πόλη. Έχετε καταθέσει πρόταση για τουριστικό καταφύγιο, ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

«Θεωρήσαμε ότι έργα της τάξης των 20 και 25 εκατομμυρίων, που στο παρελθόν σχεδιάζονταν στο συγκεκριμένο σημείο για μαρίνα, δεν θα έβρισκαν ποτέ χρηματοδότηση. Για αυτό ακριβώς χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον, εφόσον αλλάξει η οικονομική κατάσταση στη Χώρα, κάτι μεγαλύτερο, να μελετήσουμε την περίπτωση δημιουργίας ενός τουριστικού καταφυγίου χωρητικότητας 100 σκαφών.  Μας πρότεινε λοιπόν η Περιφέρεια χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Intereg, βλέποντας ότι είμαστε αρκετά μπροστά σε επίπεδο ωριμάνσεων (υπολείπονται μία δύο μελέτες ακόμα).  Πλέον ανοίγει ο δρόμος να μην συζητάμε εντελώς θεωρητικά για μαρίνα αλλά να εξασφαλίσουμε τις αδειοδοτήσεις και με τα χρήματα πού δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της».

Τελευταία ασκείται  κριτική στην δημοτική αρχή για μία σειρά αναθέσεων ύψους περίπου 300 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να απαντά κανείς. Τι έχετε να μας να μας πείτε επ’ αυτού;

«Αυτό το ποσό μπορεί να είναι και λίγο λιγότερο, όμως σε αυτές τις αναθέσεις αναφερόμαστε σε παιδικές χαρές. Στο πόσο κόστισαν δηλαδή 13 καινούργιες παιδικές χαρές που έγιναν και θυμάστε  τους κατοίκους του Γαλατά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να ζητάνε με άμεσο τρόπο την δημιουργία παιδικής χαράς στην περιοχή τους. Μέσα σε μία εβδομάδα, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η παιδική χαρά στο Γαλατά ήταν έτοιμη. Εάν δεν κάναμε τις αναθέσεις δεν θα είχαν γίνει μέχρι σήμερα οι παιδικές χαρές στο Γρίμποβο και στην Ψανή και δεν είναι μόνο οι παιδικές χαρές, είναι τα παγκάκια και οι ομπρέλες που τοποθετήθηκαν στις παραλίες.  Ο Δήμος μπορεί να λειτουργεί και έτσι. Υπάρχει η νομοθεσία των απ’ ευθείας αναθέσεων όταν θες κάτι σύντομα.   Μέχρι ένα ποσό μπορείς να κάνεις απ’ ευθείας ανάθεση. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τον Αύγουστο του 2014,  δηλαδή τον τελευταίο μήνα της θητείας του προηγούμενου δημάρχου, πρόλαβε και έκανε 96 απ’ ευθείας αναθέσεις.  Ίσως έκανε και λογικά. Είχε χάσει τις εκλογές, όμως ο δήμος έπρεπε να λειτουργήσει.

Με αυτόν τον τρόπο εμείς λύσαμε τα πιεστικά προβλήματα των παιδικών χαρών και ετοιμάζουμε και για τη Ναύπακτο και τις δημοτικές ενότητες την συνολική αναβάθμιση τους με περιφράξεις και  δάπεδα, μέσα από τη χρηματοδότηση των 220.000 ευρώ. Όλα αυτά θα γίνουν με δημοπρασίες. Να σημειώσω εδώ ότι το Τεχνικό πρόγραμμα όλο πήγε με δημοπρασίες. Όλο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια αυτός είναι ο μαγικός τρόπος για να αυξήσεις τα χρήματα καθώς οι εκπτώσεις στις δημοπρατήσεις φτάνουν στο 50%».

Από εδώ και πέρα και με δεδομένο ότι φτάνουμε στον τελευταίο χρόνο της Δημοτικής θητείας,  να αναμένουμε έξαρση σε κάποια έργα, εντάξεις δημοπρατήσεις…

«Ο Δήμος έχει συνέχεια και μπορεί πιθανόν να μην παρευρίσκομαι ως αντιδήμαρχος στα εγκαίνια του Ξενία, δεν είναι όμως και αυτό που με ενδιαφέρει. Το σημαντικό είναι ότι  θα εγκατασταθεί ο εργολάβος τα Χριστούγεννα και θα υλοποιηθεί το έργο.  Άνθρωποι να κόβουν κορδέλες πάντα βρίσκονται. Το δύσκολο είναι να σχεδιάσεις κάποια έργα και κυρίως να εξασφαλίσεις τη χρηματοδότησή τους. Από κει και πέρα, ο τρόπος που εκτελούνται τα δημόσια έργα είναι εκπληκτικά αργός.  Όταν εμείς παραδώσουμε όμως 5- 10 έργα στη φάση της υλοποίησης ή της ένταξή τους, αυτό είναι το στοίχημα το δικό μας.  Φανταστείτε τον Σεπτέμβριο του 2014 που παραλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή να μας είχε παραδώσει ο προηγούμενος δήμαρχος αντίστοιχα 5-10 έργα για υλοποίηση, ενταγμένα. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τέτοια πράγματα και όλη η δουλειά έγινε από την αρχή και νομίζω ότι η τοπική κοινωνία το αντιλαμβάνεται αυτό».

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μία δημοτική αρχή να βρίσκεται σε μία διαμάχη. Αυτή η εικόνα βγαίνει προς τα έξω.  Διαφορετικές ομάδες που μεταξύ τους συγκρούονται. Τι συμβαίνει τελικά;

«Νομίζω ότι πρέπει να κόβουμε σιγά-σιγά τις παλιές συνήθειες και να συνηθίσουμε στην εικόνα μιας Δημοτικής Αρχής που αποτελείται από ομάδες και άτομα που όμως συμφωνούν και συγκλίνουν για το καλό του δήμου. Θεωρώ ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική αφού ψηφίζεται τον Ιούλιο ο νόμος. Για να αντιληφθεί ο κόσμος, εάν οι δημοτικές εκλογές του 2014 γίνονταν με απλή αναλογική, πιθανόν δήμαρχος να ήταν ο Λουκόπουλος και αντιδήμαρχοι να ήταν ή ο κ. Μπούλες ή ο κ. Παπαθανάσης ή κάποια στελέχη από τις παρατάξεις τους. Υποχρεωτικά για να λειτουργήσει ο δήμος, η παράταξη του Λουκόπουλου θα έπρεπε να συνεργαστεί με την παράταξή του κ.  Παπαθανάση ή πιθανόν άλλων.

Φανταστείτε λοιπόν τον κ. Λουκόπουλο στη θέση του δημάρχου και στα δεξιά του ως αντιδήμαρχο τον κ. Μπουλέ ή την κα. Ζιαμπάρα. Και όμως αυτά θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα, έτσι πρέπει να γίνει, έτσι μπορούμε να συνεννοηθούμε παρ’ όλες τις διαφωνίες μας. Και σήμερα το 80 με 90% των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνες, αλλά και διαφορετικές απόψεις να υπάρχουν, για να υπάρχει προϋπολογισμός και να λειτουργήσει ο δήμος αλλά και για να γίνουν έργα πρέπει να συνεννοηθούμε. Αυτή η εικόνα είναι και η εικόνα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, μίας παράταξης που περιέχει ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, με άλλη φιλοσοφία ο καθένας, που αποφασίσαμε να συγκλίνουμε στα κομβικά ζητήματα. Σήμερα γίνεται μία διαμάχη μεταξύ εμένα του κ. Κοτρωνιά, του κ. Κοτσάνα, του κ. Σύψα, και αναφέρομαι σε αντιδημάρχους, για το ποιος θα παράξει μεγαλύτερο έργο.

Σαφώς και προσεγγίζονται κάποια θέματα από διαφορετική πλευρά, αλλά στο τέλος υπάρχει σύνθεση και δεν πειράζει αυτό, δεν είναι κατά ανάγκη κακό, πρέπει να το συνηθίσουμε. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουμε και διαφωνίες, αλλά στο όνομα του να πάει αυτός ο τόπος μπροστά τις παραμερίζουμε και δουλεύουμε μαζί.  Αυτό λοιπόν θα γίνεται και στην επόμενη δημοτική θητεία, με την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια υπό καθεστώς απλής αναλογικής και νομίζω ότι πρέπει να κριθούμε από το αποτέλεσμα.  Δεν με ενδιαφέρει αν προσωπικά διαφωνώ με τον κ. Σαλαμούρα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι με τη δουλειά όλων και με μπροστά τον κ. Σαλαμούρα ήρθαν 15 εκατομμύρια στη Ναύπακτο για το ΧΥΤΑ και για τα Πράσινα Σημεία. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες διαφωνίες έχω εγώ. Δουλειά λοιπόν, σύγκλιση απόψεων, με κύριο στόχο να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.

Πρέπει να γίνει όργανο πολιτικής συζήτησης και πολιτικού σχεδιασμού το δημοτικό συμβούλιο και εφόσον τα καταφέρουμε ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας. Οι διαφωνίες και μέσα στη δημοτική μας ομάδα είναι θεμιτές, είναι διαχειρίσιμες, είναι λογικές, δεν πρέπει να τις κρύβουμε. Αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι οι όποιες διαφωνίες μας να μη μας εμποδίζουν, σήμερα την Ενωτική Πρωτοβουλία, στο μέλλον μία συμμαχική παράταξη που θα διοικήσει το δήμο, να παράξουμε έργο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ