Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Όργανο πολιτικής συζήτησης και πολιτικού σχεδιασμού το δημοτικό συμβούλιο, για το καλό του τόπου μας»

Published

on

Σχεδόν τέσσερα χρόνια θητείας συμπλήρωσε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, με έντονη να είναι η κριτική που ακούγεται μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν έχει να εμφανίσει κανένα δημοπρατημένο έργο του ΕΣΠΑ, ότι προχωρά σε σωρεία απ’ ευθείας αναθέσεων, αλλά και για διαμάχες ανάμεσα στα μέλη της δημοτικής παράταξης, που πλέον είναι εμφανείς. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, μιλά στο Nafsweek ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας Κώστας Καρακώστας.

 

Τι έχετε να απαντήσετε στην κριτική που γίνεται από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Μπουλέ, ότι δεν έχετε δημοπρατήσει ούτε ένα έργο του ΕΣΠΑ μέχρι τώρα; 

«Τον αφήσαμε να το πει τρεις-τέσσερις φορές ώστε να μην μπορεί να το πάρει πίσω και ήρθε η ώρα να πάρει την απάντηση του. Έχουν δημοπρατηθεί αρκετά έργα του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα υπογράφτηκε σύμβαση για την κατασκευή του Ειδικού σχολείου, δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες το Ξενία, έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά από έργα του ΕΣΠΑ το γήπεδο του Λυγιά και το γήπεδο της Γαβρολίμνης, έχει υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της τηλεμετρίας, για την αντιμετώπιση των διαρροών στο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ. Βρήκαμε μία σειρά από έργα απενταγμένα και καταφέραμε και τα εντάξαμε και εννοώ την αναβάθμιση του Βιολογικού της Ναυπάκτου και τον Βιολογικό καθαρισμό της Άνω χώρας.

Μία υπόθεση που κάποιοι τόλμησαν να κατηγορήσουν τη δημοτική αρχή. Δικαιωθήκαμε  ακόμα και με δικαστική απόφαση. Σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια θητείας μόνο από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικής αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ φέτος.  Δεν είναι βέβαια όλα έργα του ΕΣΠΑ είναι και από το τεχνικό πρόγραμμα. Να σκεφτείτε ότι έχουμε έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτά τα τρεισήμισι χρόνια η ΣΑΤΑ στο δήμο ήταν 500.000 το χρόνο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτό το ποσό των 12 εκατομμυρίων δεν βάζω τα 2,5 εκατομμύρια της ΔΕΥΑΝ ούτε τα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ του Βιολογικού καθαρισμού,  ούτε τις 500 χιλιάδες για την προστασία των γεωτρήσεων στον Εύηνο. Δεν βάζω μέσα την Αναβάθμιση της ύδρευσης των δυτικών περιοχών.  Δηλαδή,  συνολικά έχει δημοπρατηθεί έργο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ,  με χρηματοδότηση από το κράτος μόνο 2 εκατομμύρια αυτά τα χρόνια!

Αυτό σημαίνει ότι βρήκαμε τον τρόπο, τα εντάξαμε σε προγράμματα, βρήκαμε χρηματοδοτήσεις και έχουμε καταφέρει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα σε αυτό τον τομέα. Όπως λειτουργεί το ΕΣΠΑ δημιουργεί αρκετές καθυστερήσεις.  Στη θητεία μας βγαίνουν προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ 2014-2020, όμως η πρώτη πρόσκληση του ΕΣΠΑ βγήκε τον Μάιο του 2016 και σε αυτή εντάξαμε το Ξενία, με μελέτη που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου και με βοήθεια  και άλλων.

Μένει βεβαίως αρκετή δουλειά να γίνει.  Ένα τμήμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είναι και το πρόγραμμα Leader, με την πρόσκληση για τα δημόσια έργα να βγαίνει το Μάιο που μας πέρασε και το πρόγραμμα να κλείνει τον Αύγουστο του 2018. Βρεθήκαμε στην αρχή του ΕΣΠΑ που δεν υπήρχαν πολλές προσκλήσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα πράγματα, αν είχε ανοίξει νωρίτερα το ΕΣΠΑ και να φαίνονται και έργα στην κοινωνία».

Πέρα από τα μεγάλα έργα υπάρχει και η καθημερινότητα. Τι έχετε κάνει σε αυτό το κομμάτι;

«Στο θέμα της αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών έχουμε σκοράρει σε υψηλό σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό. Ένα χαρακτηριστικό της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ότι τόλμησε να ακουμπήσει ζητήματα που κανείς δεν τα ακουμπούσε στο παρελθόν.  Ήμουν νιος και γέρασα που άκουγα ότι πρέπει να γίνει ασφαλτόστρωση των παζαριών, τολμήσαμε και το κάναμε. Χρόνια παρατηρούσαμε το Ξένια να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την υπόθεση να έχει αντιστραφεί σήμερα. Έχει γίνει ο περιβάλλων χώρος, ο χώρος στάθμευσης αλλά και το ίδιο το κτίριο έχει θωρακιστεί από τα νερά και βέβαια έχει και μέλλον ακόμη, αφού άμεσα δημοπρατείται το έργο.   Για χρόνια αναρωτιόμουν γιατί δεν είχαν αλλάξει οι στάσεις της αστικής συγκοινωνίας μέσα στην πόλη και να πάνε σε σημεία ώστε να μην εμποδίζουν την κίνηση.     Το αλλάξαμε, τοποθετήσαμε στέγαστρα, η μεταφορά του ΚΤΕΛ είναι πραγματικότητα. Θέματα της καθημερινότητας που μέχρι τώρα κανένας δεν τα προσέγγιζε.  Επίσης κάναμε έναν προγραμματισμό για τα προαύλια των σχολείων. Βλέπουν όλοι πως έχουν αναμορφωθεί τα προαύλια και έχουν μετατραπεί σε χώρους άθλησης, σε κάθε γειτονιά. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η ανάπλαση στο προαύλιο του ΕΠΑΛ, με γήπεδο 5Χ 5 με πλαστικό τάπητα που μπορούμε να του δώσουμε διάφορες χρήσεις στο μέλλον.

Αναβαθμίσαμε το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Λυκείου με χρήματα του δήμου. Να πω για την πλατεία του Λυγιά που είχε ξεκινήσει επί θητείας του κ. Παπαθανάση και καταφέραμε και την φτιάξαμε με μικρό κόστος. Ειδικά στην Τοπική κοινότητα Λυγιά δώσαμε λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και παραδίνουμε το  γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα. Άλλο χαρακτηριστικό της Δημοτικής μας αρχής είναι να κάνει παρεμβάσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ποσό 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο χώρο του κολυμβητηρίου. Φιλοδοξούμε με αυτό το ποσό να διαμορφώσουμε στο κολυμβητήριο 300 τετραγωνικά σε γραφεία όπου θα στεγάσουν και θα λύσουν προβλήματα σε υπηρεσίες. Πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πως θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος της πισίνας. Λύσεις που πιθανόν τις έβλεπαν και οι παλιότεροι, ίσως όμως δεν είχαν την τόλμη να τις κάνουν.

Από το 2011 που άλλαξε η νομοθεσία για τις παιδικές χαρές έπρεπε σαν Δήμος να  προσαρμοστούμε και να ξηλωθούν οι παλιές, να φτιάξουν καινούργιες. Σήμερα έχουμε 12  – 14 παιδικές χαρές υπό πιστοποίηση, που ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά με τις περιφράξεις και τα δάπεδα. Δημοπρατείται αυτές τις μέρες έργο 220.000 ευρώ για παιδικές χαρές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου και 50.000 ευρώ για τα ορεινά. Στη Ναύπακτο φτιάξαμε 10 παρκινγκ μέσα στον ιστό της πόλης, εμβαδού 9 στρεμμάτων και χωρητικότητας 450 αυτοκίνητων. Θα μπορούσε να είχαν γίνει και από τους προηγούμενους. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει στόχο να μην αφήνει άλυτα προβλήματα. Δέστε στις παραλίες τις ομπρέλες και τα όργανα που έχουμε τοποθετήσει.

Θα μπορούσαν και στο παρελθόν να ξεμπερδέψουν το θέμα στις νεροτσουλήθρες. Τολμήσαμε, πήραμε απόφαση από το δικαστήριο και πλέον ο χώρος είναι στον Δήμο και ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ετοιμάζουμε παρεμβάσεις και για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, σε συνεννόηση  με το ίδρυμα και τον Μητροπολίτη. Άμεσα θα φύγει ο υποσταθμός της ΔΕΗ που βρίσκεται στην πλατεία Παπαχαραλάμπους. Κάναμε αλλαγές αλλά και επιμήκυνση του χρόνου που είναι πεζοδρομημένες οι παραλίες. Όλα αυτά είναι παρεμβάσεις μέσα στον αστικό ιστό, στην καθημερινότητα των πολιτών, τολμήσαμε και τις κάναμε. Αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθεί και το περιβόητο μπαστούνι μπροστά από το λιμάνι. Πήραμε επίσης τις αδειοδοτήσεις και βάλαμε τα χρήματα για τα πεζοδρόμια στο Σκα. Με το ΕΣΠΑ να βρίσκεται στην κορυφή αυτή τη στιγμή και με σχεδιασμούς για πολλά άλλα πράγματα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, σε καιρούς δύσκολους, ολοκληρώνει ένα πολύ σημαντικό έργο».

Στα θέματα της καθημερινότητας εντάσσεται και το κυκλοφοριακό. Μετά τη συζήτηση και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται στη φάση της εφαρμογής;

«Στο κυκλοφοριακό, η πρώτη σοβαρή παρέμβαση θεωρώ ότι ήταν η δημιουργία των 10 χώρων στάθμευσης. Η δεύτερη είναι η μεταφορά του ΚΤΕΛ στο Σκα, με την τρίτη παρέμβαση να είναι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Εκτιμάμε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές  Οκτωβρίου θα μπει σε λειτουργία, με τη φιλοσοφία να εκμεταλλευτούμε τις θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στους κεντρικούς άξονες της πόλης, με μία ώρα δωρεάν στάθμευση και την επόμενη ώρα με κόστος 1 ευρώ, με χρήση κάρτας ή με sms από κινητό τηλέφωνο. Στοχεύσαμε στους δύο κεντρικούς δρόμους που λειτουργεί η αγορά ώστε να υπάρχει εναλλαγή στη στάθμευση. Δεν σημαίνει ότι με αυτό το σύστημα θα λύσουμε το κυκλοφοριακό. Η Ναύπακτος έχει εκ των πραγμάτων πρόβλημα με τη στένωση που υπάρχει στη στροφή στο λιμάνι».

Μία ακόμα παρέμβαση είναι και η Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου. Η μελέτη, ανέβηκε – κατέβηκε με παρατηρήσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα;

«Αυτό το έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την πόλη. Είχαμε και έχουμε στο μυαλό μας να συνεχίσουμε την ανάπλαση που ξεκίνησε ο προηγούμενος δήμαρχος στο ανατολικό τμήμα της πόλης και που ουσιαστικά υλοποιήθηκε στη δική μας θητεία και να τα συνδέσουμε όλα αυτά, μαζί με τις παρεμβάσεις στο Ξενία και την παρέμβαση στην οδό Αποκαύκου. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε στην πλατεία Παπαχαραλάμπους.  Όσον αφορά τώρα για αυτή καθ’ αυτή την Ανάπλαση έχει λάβει οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ, η μελέτη υποβλήθηκε στο ΚΑΣ, έγιναν οι παρατηρήσεις, οι παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν στη μελέτη και υποβάλλεται πάλι  στο ΚΑΣ με αναμενόμενη την άδεια.  Να σημειώσω ότι όταν βρίσκεσαι στην καρδιά ενός ιστορικού, ενός αρχαιολογικού τόπου είναι δύσκολη η μελέτη για έργα αναπλάσεων, για αυτό και υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Μαζί με το έργο της ανάπλασης επεξεργαζόμαστε και μία σειρά άλλα πράγματα όπως η παρέμβαση στο αλσύλλιο του Γριμπόβου. Πιστεύω ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος στο Ξενία. Επίσης, επικαιροποιώντας τη μελέτη για το Πολιτιστικό μονοπάτι πιστεύουμε ότι θα ενταχθεί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 600.000 ευρώ, μία πολύ σημαντική διαδρομή μέσα στην καστροπολιτεία Ναυπάκτου. Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε και για το πρόγραμμα Leader με μία σειρά έργων που θα καταθέσουμε. Όλα αυτά, με την υλοποίησή τους θα μπορούμε να πούμε ότι η Ναύπακτος είναι εντελώς άλλη από τη Ναύπακτο τουλάχιστον που παραλάβαμε εμείς ως δημοτική αρχή.

Στο πρόγραμμα Leader ετοιμάζουμε να εντάξουμε περιπατητικά και ποδηλατικά μονοπάτια στη Ναύπακτο, στο Αντίρριο και στη Χαλκεια βέβαια, το αναρριχητικό πάρκο της Βαράσοβας.  Στο Leader μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση και άλλοι φορείς του δημοσίου, με την Αρχαιολογία να καταθέτει πρόταση για ανακατασκευή και συντήρηση του ανατολικού βραχίονα του λιμανιού μέχρι το ρολόι και το Φάλτσοπόρτι και πρόταση για την ανάδειξη των κρηνών που υπάρχουν στο κάστρο.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσουμε και στην πεζοδρόμηση γύρω από την Αγία Παρασκευή, ουσιαστικά φτιάχνοντας μία πλατεία στο χώρο, αλλάζοντας την εικόνα στην περιοχή. Ανάλογες τέτοιες ανάπλασης έχουμε στον Πλάτανο, στην Πυλήνη, στην Αποδοτία και στο Αντίρριο. Στο πρόγραμμα Leader θα κατατεθεί και η πρόταση για τη δημιουργία πίστας BMX. Μαζί με τα  έργα που έχουν σχεδιαστεί και αυτά που έχουν δημοπρατηθεί η δημοτική αρχή δεν άφησε κάτι που να μην το αγγίξει, ακόμα και χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη Ναύπακτο. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, με την οριστική ένταξη για χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων, την κατασκευή τρίτου κυττάρου στο ΧΥΤΑ και μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.  Υπάρχει έτοιμη πρόταση για άλλα 5 εκατομμύρια για υπογειοποίηση των κάδων, και το Πράσινο Σημείο, που θα δώσουν μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ένα σοβαρό κομμάτι που για χρόνια ακούμε αλλά δεν βλέπουμε είναι αυτό της δημιουργίας μαρίνας στη πόλη. Έχετε καταθέσει πρόταση για τουριστικό καταφύγιο, ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

«Θεωρήσαμε ότι έργα της τάξης των 20 και 25 εκατομμυρίων, που στο παρελθόν σχεδιάζονταν στο συγκεκριμένο σημείο για μαρίνα, δεν θα έβρισκαν ποτέ χρηματοδότηση. Για αυτό ακριβώς χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον, εφόσον αλλάξει η οικονομική κατάσταση στη Χώρα, κάτι μεγαλύτερο, να μελετήσουμε την περίπτωση δημιουργίας ενός τουριστικού καταφυγίου χωρητικότητας 100 σκαφών.  Μας πρότεινε λοιπόν η Περιφέρεια χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Intereg, βλέποντας ότι είμαστε αρκετά μπροστά σε επίπεδο ωριμάνσεων (υπολείπονται μία δύο μελέτες ακόμα).  Πλέον ανοίγει ο δρόμος να μην συζητάμε εντελώς θεωρητικά για μαρίνα αλλά να εξασφαλίσουμε τις αδειοδοτήσεις και με τα χρήματα πού δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της».

Τελευταία ασκείται  κριτική στην δημοτική αρχή για μία σειρά αναθέσεων ύψους περίπου 300 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να απαντά κανείς. Τι έχετε να μας να μας πείτε επ’ αυτού;

«Αυτό το ποσό μπορεί να είναι και λίγο λιγότερο, όμως σε αυτές τις αναθέσεις αναφερόμαστε σε παιδικές χαρές. Στο πόσο κόστισαν δηλαδή 13 καινούργιες παιδικές χαρές που έγιναν και θυμάστε  τους κατοίκους του Γαλατά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να ζητάνε με άμεσο τρόπο την δημιουργία παιδικής χαράς στην περιοχή τους. Μέσα σε μία εβδομάδα, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η παιδική χαρά στο Γαλατά ήταν έτοιμη. Εάν δεν κάναμε τις αναθέσεις δεν θα είχαν γίνει μέχρι σήμερα οι παιδικές χαρές στο Γρίμποβο και στην Ψανή και δεν είναι μόνο οι παιδικές χαρές, είναι τα παγκάκια και οι ομπρέλες που τοποθετήθηκαν στις παραλίες.  Ο Δήμος μπορεί να λειτουργεί και έτσι. Υπάρχει η νομοθεσία των απ’ ευθείας αναθέσεων όταν θες κάτι σύντομα.   Μέχρι ένα ποσό μπορείς να κάνεις απ’ ευθείας ανάθεση. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τον Αύγουστο του 2014,  δηλαδή τον τελευταίο μήνα της θητείας του προηγούμενου δημάρχου, πρόλαβε και έκανε 96 απ’ ευθείας αναθέσεις.  Ίσως έκανε και λογικά. Είχε χάσει τις εκλογές, όμως ο δήμος έπρεπε να λειτουργήσει.

Με αυτόν τον τρόπο εμείς λύσαμε τα πιεστικά προβλήματα των παιδικών χαρών και ετοιμάζουμε και για τη Ναύπακτο και τις δημοτικές ενότητες την συνολική αναβάθμιση τους με περιφράξεις και  δάπεδα, μέσα από τη χρηματοδότηση των 220.000 ευρώ. Όλα αυτά θα γίνουν με δημοπρασίες. Να σημειώσω εδώ ότι το Τεχνικό πρόγραμμα όλο πήγε με δημοπρασίες. Όλο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, και βέβαια αυτός είναι ο μαγικός τρόπος για να αυξήσεις τα χρήματα καθώς οι εκπτώσεις στις δημοπρατήσεις φτάνουν στο 50%».

Από εδώ και πέρα και με δεδομένο ότι φτάνουμε στον τελευταίο χρόνο της Δημοτικής θητείας,  να αναμένουμε έξαρση σε κάποια έργα, εντάξεις δημοπρατήσεις…

«Ο Δήμος έχει συνέχεια και μπορεί πιθανόν να μην παρευρίσκομαι ως αντιδήμαρχος στα εγκαίνια του Ξενία, δεν είναι όμως και αυτό που με ενδιαφέρει. Το σημαντικό είναι ότι  θα εγκατασταθεί ο εργολάβος τα Χριστούγεννα και θα υλοποιηθεί το έργο.  Άνθρωποι να κόβουν κορδέλες πάντα βρίσκονται. Το δύσκολο είναι να σχεδιάσεις κάποια έργα και κυρίως να εξασφαλίσεις τη χρηματοδότησή τους. Από κει και πέρα, ο τρόπος που εκτελούνται τα δημόσια έργα είναι εκπληκτικά αργός.  Όταν εμείς παραδώσουμε όμως 5- 10 έργα στη φάση της υλοποίησης ή της ένταξή τους, αυτό είναι το στοίχημα το δικό μας.  Φανταστείτε τον Σεπτέμβριο του 2014 που παραλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή να μας είχε παραδώσει ο προηγούμενος δήμαρχος αντίστοιχα 5-10 έργα για υλοποίηση, ενταγμένα. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τέτοια πράγματα και όλη η δουλειά έγινε από την αρχή και νομίζω ότι η τοπική κοινωνία το αντιλαμβάνεται αυτό».

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μία δημοτική αρχή να βρίσκεται σε μία διαμάχη. Αυτή η εικόνα βγαίνει προς τα έξω.  Διαφορετικές ομάδες που μεταξύ τους συγκρούονται. Τι συμβαίνει τελικά;

«Νομίζω ότι πρέπει να κόβουμε σιγά-σιγά τις παλιές συνήθειες και να συνηθίσουμε στην εικόνα μιας Δημοτικής Αρχής που αποτελείται από ομάδες και άτομα που όμως συμφωνούν και συγκλίνουν για το καλό του δήμου. Θεωρώ ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική αφού ψηφίζεται τον Ιούλιο ο νόμος. Για να αντιληφθεί ο κόσμος, εάν οι δημοτικές εκλογές του 2014 γίνονταν με απλή αναλογική, πιθανόν δήμαρχος να ήταν ο Λουκόπουλος και αντιδήμαρχοι να ήταν ή ο κ. Μπούλες ή ο κ. Παπαθανάσης ή κάποια στελέχη από τις παρατάξεις τους. Υποχρεωτικά για να λειτουργήσει ο δήμος, η παράταξη του Λουκόπουλου θα έπρεπε να συνεργαστεί με την παράταξή του κ.  Παπαθανάση ή πιθανόν άλλων.

Φανταστείτε λοιπόν τον κ. Λουκόπουλο στη θέση του δημάρχου και στα δεξιά του ως αντιδήμαρχο τον κ. Μπουλέ ή την κα. Ζιαμπάρα. Και όμως αυτά θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα, έτσι πρέπει να γίνει, έτσι μπορούμε να συνεννοηθούμε παρ’ όλες τις διαφωνίες μας. Και σήμερα το 80 με 90% των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνες, αλλά και διαφορετικές απόψεις να υπάρχουν, για να υπάρχει προϋπολογισμός και να λειτουργήσει ο δήμος αλλά και για να γίνουν έργα πρέπει να συνεννοηθούμε. Αυτή η εικόνα είναι και η εικόνα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, μίας παράταξης που περιέχει ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, με άλλη φιλοσοφία ο καθένας, που αποφασίσαμε να συγκλίνουμε στα κομβικά ζητήματα. Σήμερα γίνεται μία διαμάχη μεταξύ εμένα του κ. Κοτρωνιά, του κ. Κοτσάνα, του κ. Σύψα, και αναφέρομαι σε αντιδημάρχους, για το ποιος θα παράξει μεγαλύτερο έργο.

Σαφώς και προσεγγίζονται κάποια θέματα από διαφορετική πλευρά, αλλά στο τέλος υπάρχει σύνθεση και δεν πειράζει αυτό, δεν είναι κατά ανάγκη κακό, πρέπει να το συνηθίσουμε. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουμε και διαφωνίες, αλλά στο όνομα του να πάει αυτός ο τόπος μπροστά τις παραμερίζουμε και δουλεύουμε μαζί.  Αυτό λοιπόν θα γίνεται και στην επόμενη δημοτική θητεία, με την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια υπό καθεστώς απλής αναλογικής και νομίζω ότι πρέπει να κριθούμε από το αποτέλεσμα.  Δεν με ενδιαφέρει αν προσωπικά διαφωνώ με τον κ. Σαλαμούρα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι με τη δουλειά όλων και με μπροστά τον κ. Σαλαμούρα ήρθαν 15 εκατομμύρια στη Ναύπακτο για το ΧΥΤΑ και για τα Πράσινα Σημεία. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες διαφωνίες έχω εγώ. Δουλειά λοιπόν, σύγκλιση απόψεων, με κύριο στόχο να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.

Πρέπει να γίνει όργανο πολιτικής συζήτησης και πολιτικού σχεδιασμού το δημοτικό συμβούλιο και εφόσον τα καταφέρουμε ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας. Οι διαφωνίες και μέσα στη δημοτική μας ομάδα είναι θεμιτές, είναι διαχειρίσιμες, είναι λογικές, δεν πρέπει να τις κρύβουμε. Αυτό που πρέπει να φροντίζουμε είναι οι όποιες διαφωνίες μας να μη μας εμποδίζουν, σήμερα την Ενωτική Πρωτοβουλία, στο μέλλον μία συμμαχική παράταξη που θα διοικήσει το δήμο, να παράξουμε έργο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών: Χάνεται η ακτογραμμή Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας

Published

on

By

Με ανοικτή επιστολή, κάτοικοι των περιοχών Αντιρρίου – Μακύνειας και  Ρίζας και όχι μόνο, επαναφέρουν το θέμα της διάβρωσης της ακτής, προς ενημέρωση των πολιτών, παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό των ενεργειών τους μέχρι και σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους αρμόδιους ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τα ακόλουθα :

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τη συνάντηση κάλυψαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Lepanto, NafpaktiaNews, Nafsweek.gr).

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Από την επιτροπή των κατοίκων

Κωνσταντίνος  Ντούνης του Γεωργίου

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη του Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ