Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών στην Δ.Ε Αντιρρίου – Όλοι έδειξαν το κράτος

Published

on

Η  σοβαρή απειλή για το Δήμο Ναυπακτίας που έχει ως αίτιο την κλιματική αλλαγή είναι η διάβρωση των ακτών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.                               Ο Πλατανίτης, η Παλιοπαναγιά, το Αντίρριο, η Ναύπακτος θα χάσουν σημαντικές εκτάσεις μέσα στα επόμενα μόλις χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη, η παραλία της Παλιοπαναγιάς  εμφανίζεται να καταποντίζεται. Στον Πλατανίτη το σύνολο της ακτογραμμής καλύπτεται από θάλασσα.

Στο Αντίρριο, οι εργοταξιακοί χώροι θα έχουν την ίδια κατάληξη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την δυτική προβλήτα του Αντιρρίου και το εκεί παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται μέχρι τα Κρυονέρια στην Χάλκεια.

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι του παραλιακού μετώπου της ΔΕ Αντιρρίου καθώς η  διάβρωση των ακτών είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού και δυστυχώς παραμένει άλυτο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Συνάντηση – ενημέρωση

Μετά από συνεννοήσεις της Επιτροπής των κατοίκων με τον δήμαρχο Ναυπακτίας   Βασίλη Γκίζα  έγινε συνάντηση — ενημέρωση σήμερα  Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο κτήριο «Ναυπακτία»  όπου και συμμετείχαν οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Χριστίνα Σταρακά και Σπύρος Τσιρώνης, ο   περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Θανάσης Μαυρομάτης , ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου , ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρος Τσέλιος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδροι κοινοτήτων  που πλήττονται από το φαινόμενο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και αρκετοί πολίτες.

Κατά την συνάντηση έγινε εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής    Αντιρρίου-Ρίζας από  τα μέλη της  Επιτροπής Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη και Χριστίνα Αλεξοπούλου , με σκοπό να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση τεχνικής μελέτης αλλά και τεχνικού έργου για την αποφυγή της περεταίρω διάβρωσης και της αποκατάστασης της  παραλιακής ζώνης.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο οι βουλευτές όσο και ο περιφερειάρχης αλλά και ο δήμαρχος Ναυπακτίας  τόνισαν την ανάγκη να κινηθεί ο  κρατικός μηχανισμός , ως αρμόδιος για το θέμα.

Χαρακτηριστικά  ο περιφερειάρχης τόνισε πως θα προχωρήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του,  σε  ενέργειες  προς το κράτος , το οποίο και έχει την όλη ευθύνη   τόσο της μελέτης όσο και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος .  Σε κάθε περίπτωση ζήτησε την ανανέωση του ραντεβού με την Επιτροπή  για κοινή πορεία  προς τα επόμενα βήματα.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας ανέφερε πως θα  έπρεπε  να είχε συνεδριάσει  η αρμόδια Επιτροπή της Κτηματικής  Υπηρεσίας ώστε να καταγράψει  και να πιστοποιήσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το πρώτο βήμα.

Δυστυχώς, χρόνιες παθογένειες του κεντρικού κράτους, με τις αρμοδιότητες να είναι αλληλοκαλυπτόμενες, με ενέργειες,  καταγραφές και παρεμβάσεις να λιμνάζουν για δεκαετίες,  οδηγούν εκ του ασφαλούς σε φαινόμενα Θεσσαλίας που θα κληθούν οι πολίτες να τα ζήσουν και πάλι.

Πέραν της κλιματικής κρίσης καταγράφεται και μια ακόμα, αυτή της κεντρικής διοίκησης που με δύσκαμπτους και αλληλοκαλυπτόμενους μηχανισμούς  παρεμβαίνει  ετεροχρονισμένα  πάνω από το “χυμένο γάλα…”

Η επιτροπή

Ντούνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Τραπεζικός Υπάλληλος ΕΤΕ)

Τσιαμτσιούρη Αλεξάνδρα (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού και ΠΟΥ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Αγγελόπουλος Αντώνιος (Συνταξιούχος, πρώην Γραμματέας του πρώην Δήμου Αντιρρίου)

Αλεξοπούλου Χριστίνα (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Πάστρα Ελένη (Δικηγόρος)

Τρομάρας Κωνσταντίνος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός)

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Πέμπτη: Ακολουθία Αχράντων Παθών – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης – Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μετά την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, με 158 ψήφους υπέρ και 141 κατά, στο σύνολο των 299 ψηφισάντων βουλευτών, πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα υπάρχει ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα  το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα λειτουργεί ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ενώ περιφερειακό Πρωτοδικείο θα λειτουργήσει στη Ναύπακτο.

Κατά την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μίλησε για νομοσχέδιο ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Θέση που δεν συμμερίστηκε η αντιπολίτευση μιλώντας είτε για κατάργηση δικαστηρίων είτε για ανεπάρκεια υποδομών σε τεχνολογία και προσωπικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τετάρτη Ακολουθία Μυστικού δείπνου – Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ