Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέμα ΤΕΙ: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων

Published

on

Μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου,  στα γραφεία της Ομοσπονδίας έκτακτη σύσκεψη για το θέμα του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου.

Η αιτία της έκτακτης αυτής σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου παιδείας και του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου για την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που  θέλει το τμήμα της Ναυπάκτου να απομακρύνεται από το Αντίρριο.

Στην έκτακτη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Θ. Παπαθανάσης, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Γ. Νταουσάνης, ο αντιδήμαρχος Γ. Σιαμαντάς,  οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ναυπακτίας Β. Γκίζας, και Ντ. Τσουκαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ναυπακτίας Μ. Ζιαμπάρα και ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Γούλας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Β. Τριανταφύλλου και ο καθηγητής του τμήματος Γ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρ. Χάρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Απ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσής επαγγελματιών Αντιρρίου Π. Τσουκαλάς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Εφ. Γρίνου,  Θ. Καλαβρουζιώτης – με την ιδιότητα και του αντιπρόεδρου της ΟΣΥΝ και ο Κ. Κωταντούλας.

Στις τοποθετήσεις τους οι μετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να παραμείνει το Τμήμα  του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.

Αν και κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Αιτωλ/νίας Δ. Κωνσταντόπουλο, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου για το θέμα, υποσχόμενος ότι το Τμήμα της Ναυπάκτου δεν κινδυνεύει, αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη να έρθει άμεσα το θέμα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες συντονισμένες κινήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Ξενία. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ομόφωνα να δραστηριοποιηθεί και πάλι η Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν χρόνια για το ΤΕΙ.

Στις τοποθετήσεις τους για το θέμα ανέφεραν:

Τάκης Λουκόπουλος (Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): « Μόλις πληροφορήθηκα ότι θα υπάρξει θέμα με το ΤΕΙ ήρθα σε επαφή με τους κυβερνητικούς βουλευτές και με διαβεβαίωσαν ότι δεν φεύγει το ΤΕΙ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της βουλής Γ. Βαρεμένο που είχε επικοινωνία με τον υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως κύριοι δεν εφησυχάζω, έχω ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Κ.Γαβρόγλου».

Βασίλης Τριανταφύλου (Πρύτανης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): «Αρνείται ο κ. Γαβρόγλου να δει την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παντελώς! Αναιρέθηκε το αρχικό σχέδιο που πρότεινε η Επιτροπή του ΤΕΙ για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και έκτοτε υπήρξαν διάφορες προτάσεις που δεν προχώρησαν.  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πήρε αρνητική απόφαση για την συνένωση, έγινε συνάντηση πρυτάνεων του Πανεπιστημίου με τον υπουργό όπου αναμένει να του καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις επόμενες ημέρες. Στην όλη διαδικασία εμείς ως ΤΕΙ δεν συμμετέχουμε καθόλου και ότι μαθαίνουμε είναι από διαρροές του υπουργείου! Γνωρίζω ότι γίνεται προσπάθεια, το τμήμα της Ναυπάκτου να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Αυτή την εικόνα έχουμε εμείς ως ΤΕΙ σήμερα.

 

Γιώργος Ασημακόπουλος (Καθηγητής τμήματος ΤΕΙ Ναυπάκτου):  Κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ναύπακτο τρέχουμε! Μετά το ξεχνάμε! Η κατάσταση στο τμήμα της Ναυπάκτου εδώ και χρόνια είναι τραγική. Για παράδειγμα το Μεταπτυχιακό γίνεται στην Πάτρα, όπως και δύο ερευνητικά εργαστήρια, μια και δεν υπάρχει χώρος. Από το 2008 ζητάμε 2.000 τετραγωνικά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε οι 1500 φοιτητές, τα 40 άτομα καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, με το κτιριακό να είναι μόνιμα το πρόβλημα. Αποτέλεσμα όταν υπάρχει κάποια ανακατάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να τρέχουμε. Αν θέλουμε το τμήμα στη Ναύπακτο αυτό το θέμα πρέπει να το λύσουμε. Να πω επίσης ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα στο Αντίρριο γιατί είναι μεγάλη η έλξη της Πάτρας για ένα τόσο μεγάλο τμήμα. Σαν δήμος θα μπορέσουμε να στεγάσουμε το τμήμα; Θα το αγκαλιάσουμε; Πρέπει να αποφασίσουμε.

Γιάννης Μπουλές ( Πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ): «Δεν άκουσα κάτι σαν διαδικασία από τον δήμαρχο για το πώς θα κρατηθεί στη Ναύπακτο το τμήμα. Να θυμίσω ότι το 2014 πριν παραδώσουμε τον Δήμο στη νέα διοίκηση υπήρξε σύσκεψη στο Αντίρριο για να πάρουμε μέτρα, μια και ήταν προφανές από τότε θα έχουμε εξελίξεις, όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε το παραμικρό. Λείπει ο προσανατολισμός. Δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα αν η πόλη έχει εκφρασμένη βούληση για το ΤΕΙ. Αν είχαμε θα είχαμε κάνει συζητήσεις, κινητοποιήσεις και θα είχε έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα. Άρα δεν το θέλει ο Δήμος ξεκάθαρα. Ήταν λύση ανάγκης το Αντίρριο και όχι προοπτικής για το ΤΕΙ, όμως είχαμε όλο το χρόνο να το δούμε και θα έπρεπε ήδη να είχαμε ενεργήσει για να φτιάξουμε υποδομές. Αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι απών και δεν έχουμε στρατηγική».

Θανάσης Παπαθανάσης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου):  «Σε κάθε περίπτωση πάμε αργά και δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Μόνο ενωμένοι σαν Ναυπακτία αλλά και ως Νομός θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα. Πρέπει άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και να δραστηριοποιηθεί και πάλι η επιτροπή που συστάθηκε μα απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με πρόταση και με συμμαχίες, ενέργειες επί της ουσίας για να μην επανερχόμαστε κάθε λίγα χρόνια και συζητάμε κάθε φορά τα ίδια».

Γιάννης Νταουσάνης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου): «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η άσχημη αυτή εξέλιξη για το ΤΕΙ έγινε από κακούς χειρισμούς. Μπορεί να μείνει το τμήμα αν κινητοποιηθούμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν οριστικές εγκαταστάσεις για το τμήμα, δεν γίνεται διαφορετικά. Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Να δεσμευτούμε ότι θέλουμε στον Δήμο το ΤΕΙ και να δεσμευτούμε για οριστικές εγκαταστάσεις που θα το στεγάσουν».

Γιώργος Γούλας (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Δυστυχώς κάθε φορά παίρνουμε μια παράταση ζωής και πάλι βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα παραμείνει το τμήμα στη Ναύπακτο και ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε για τις μόνο0μες εγκαταστάσεις του τμήματος. Να το συμπεριλάβουμε αν θέλετε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα προγράμματά τους, σαν κοινό στόχο.  Θεωρώ ότι η χρονική στιγμή είναι ευνοϊκή ώστε και αυτή τη φορά να σώσουμε το τμήμα μια και έρχονται εκλογές. Δεν μπορεί όμως όταν ένας δήμος μαζί με τις εταιρείες του διαχειρίζονται σε μια θητεία 250 εκατ ευρώ να συζητάμε ότι δεν έχουμε τις δυνατότητες να φτιάξουμε μόνιμες εγκαταστάσεις για το ΤΕΙ».

Βασίλης Γκίζας (υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου και την ανακατανομή των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι τοπικές κοινωνίες έρχονται δεύτερες, όμως θα πρέπει ως πνευματικά ιδρύματα να είναι πρωτίστως συνδεδεμένα και ενταγμένα στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς δεν έχω διαισθανθεί ότι οι φορείς, η κοινωνία, οι δημοτικές αρχές και το ίδιο το ίδρυμα, εναγωνίως θέλουν να παραμείνει τι τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν το θέλουμε, έστω και τώρα πρέπει να κινηθούμε με τον δήμο να έχει την πρωταρχική ευθύνη. Εάν χαθεί η ευκαιρία που λέγεται προεκλογική περίοδος δεν θα υπάρξει άλλη. Έπρεπε να έχουμε ήδη δράσει, θέλω να είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».

Ντίνος Τσουκαλάς (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας):  «Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη από την ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη. Προτεραιότητα οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν θέσουμε ως προτεραιότητα την παραμονή του ΤΕΙ και σε κοινή γραμμή σαν Νομός, σε μια συμφωνία που θα μας δώσει τμήματα και εδώ, νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε».  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

57 χρόνια από τότε που η δικτατορία σώζει την Ελλάδα από τους… Έλληνες!

Published

on

By

Πως η ίδια η χούντα περιέγραφε με  κωμικοτραγικό τρόπο τους «εθνικούς κινδύνους» και δικαιολογούσε τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Τα παρανοϊκά άλλοθι των δικτατόρων του 1967 μπορεί να προκαλούν εκ των υστέρων θυμηδία και στον καιρό τους να ήταν κωμικοτραγικά.

Αν 57 χρόνια μετά έχει κάποιο νόημα, όμως, να ανακληθούν στη μνήμη οι πρώτες και αμέσως μετά την επιβολή της χούντας δικαιολογίες για το στρατιωτικό – φασιστικό πραξικόπημα, αυτό δεν βρίσκεται στη φαιδρότητα της κατάστασης. Αλλά σε μια άλλη διαχρονικότητα.

Ιδού περί τίνος πρόκειται, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων.

Για την επιβολή της δικτατορίας, σε πρώτη φάση, κατασκευάστηκε από το κράτος και παρακράτος της Δεξιάς, τους στρατοκράτες και τους φορείς, γενικώς, της αντίδρασης μια δήθεν πραγματικότητα. Με βασικό υλικό την κινδυνολογία και τον φόβο.

Ο πυρήνας της ήταν πως «η Ελλάδα κινδυνεύει». Επομένως όλα επιτρέπονται για να …σωθεί η πατρίδα. Μετά, εν ονόματι αυτής ακριβώς της εικονικής πραγματικότητας, αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ελευθερίας, δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, των δικαιωμάτων κτλ.

Το σενάριο της…  «Επανάστασης»!

Η συνομωσία κατά της Ελλάδας θα κορυφωνόταν στις 23 Απριλίου 1967. Θ΄ άρχιζε από τη Θεσσαλονίκη και θα εξαπλωνόταν σ’ όλη τη χώρα. Το σύνθημα της εξέγερσης είχε δοθεί στις 18 Απριλίου. 30.000 άνδρες των Λαμπράκηδων και 2.000 πεπειραμένοι σαμποτέρ ήταν έτοιμοι να δράσουν. Οι αρχές ασφαλείας, που αριθμούσαν μόλις 27.000, δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό εχθρό, γι’ αυτό και καταφύγανε στο στρατό. Οι στρατιωτικοί, όμως, προκειμένου να μη αιματοκυλιστεί ο τόπος έδρασαν προληπτικά… Συλλάβανε τους εμπειροπόλεμους σαμποτέρ του «Λαϊκού Μετώπου» της Ένωσης Κέντρου –κομμουνιστών, όπως επίσης κι ελάχιστους άλλους πολιτικούς, που κινδύνευαν να τους σκοτώσουν οι συνωμότες κι έτσι η Ελλάδα σώθηκε…

«Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας δια να προλάβη τον εμφύλιον σπαραγμόν, να αποκαταστήση την τάξιν και να επαναφέρη την ενότητα του Εθνους….» Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακριβώς αυτό ήταν το αρχικό επίσημο σενάριο της χούντας για να …εξηγήσει στους Έλληνες την επιβολή της δικτατορίας.

Άλλο σενάριο θα εκπονήσουν, στην πρώτη επέτειο της «επανάστασης» (Μάρτιος 1968) οι γκαιμπελίσκοι της «Γενικής Διευθύνσεως Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως», που έχει καταλάβει ο αρχηγός της χούντας Γ. Παπαδόπουλος.

Η πρώτη «διαφωτιστική» έκδοση θ’ αποσυρθεί, αλλά θα παραμένει για πάντα για να προκαλεί τη νοημοσύνη. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε υπήρχαν μεν παρανοϊκοί συγγραφείς, αλλά δεν έλειπαν και ανεγκέφαλοι αναγνώστες…

Σοβαρές… αποδείξεις σχιζοφρένιας! 

«Ουδεμία αντίδρασις του λαού υπήρξεν. Αντιθέτως ο λαός υπεδέχθη την επέμβασιν του στρατού με ανακούφισιν. Τα δυο μοναδικά θύματα εσημειώθησαν εκ τυχαίων λόγων.        Το 99% των συλληφθέντων αποτελείται από γνωστούς σεσημασμένους κομμουνιστάς με πλουσίαν ανατρεπτικήν δράσιν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του καθεστώτος.

Αλλά γιατί συνελήφθησαν μέλη της κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία ; Η απάντηση είναι απολύτως σχιζοφρενική: «Μόνον το 1% των συλληφθέντων αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα τα πλείστα των οποίων ετέθησαν υπό προσωρινήν κράτησιν χάριν ασφαλείας των»!

Παραδόξως, εδώ υπήρχε και μια αλήθεια. Αυτό το 1% «μεταφραζόταν» σε 100 περίπου πολιτικούς, ενώ συνολικά οι πολίτες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 21ης Απριλίου έφταναν τις 10.000…

Οι κίνδυνοι, όμως, που απειλούσαν την Ελλάδα έπρεπε μετά την επίκλησή τους και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος ν’ αποδειχτούν. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο, που απασχολούσε. Το παν ήταν η επίκλησή, τα υπόλοιπα αδιάφορα και η σχετική …επιχειρηματολογία παραπέμπει και θυμίζει τρελοκομείο.

Τα πειστήρια της εξέγερσης συνομωσίας, που θα προσαχθούν, τα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή της χούντας, είναι πράγματι αδιάσειστα: ένα χαρτονόμισμα των 10 ρουβλίων, κατάλογοι μελών της ΕΔΑ κατά συνοικία και επάγγελμα, έπιπλα γραφείου και εκδόσεις της ΕΔΑ…

Παραδόξως ούτε ένα όπλο, έτσι για τα μάτια, δεν προσκόμισαν. Αλλά την τρίτη μέρα είπαν πως ανακάλυψαν αποθήκη με στολές αστυφυλάκων, που υποτίθεται θα χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Μετά την επικράτησή η χούντα δεν χρειαζόταν αποδείξεις για τις εθνικές απειλές. Ο κίνδυνος να γελοιοποιηθεί, κατασκευάζοντας αποδείξεις, παραμόνευε, καθώς ή ίδια ήταν ακριβώς ο εχθρός.

Άλλωστε τα παραμύθια ήταν χρήσιμα προ της 21ης Απριλίου. Τώρα απαιτούνταν η βία, οι διώξεις, οι φυλακές τα δεσμά…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ