Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΥΝ : Προστασία των Δασών της Ναυπακτίας

Published

on

Ανακοίνωση με θέμα «Προστασία των Δασών της Ναυπακτίας» εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων ΝαυπακτίαςΟΣΥΝ  και απευθύνεται προς όλους τους Συλλόγους μέλη της, ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.  Αναφέρει στην ανακοίνωση:

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Είναι διαπιστωμένο ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των δασικών πυρκαγιών με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και να διευρύνει τις επικίνδυνες προς ανάφλεξη εκτάσεις. Οι ακραίες συνθήκες έχουν αυξηθεί σε πολλές περιοχές και συνεπώς η πιθανότητα για μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ ισχυρή. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη και γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών είναι η εξάλειψη των κινδύνων που τις προκαλούν, όπως οι φυσικοί καθώς και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας αποτελείται από 6 Δημοτικές Ενότητες και 67 Τοπικές Κοινότητες εκ των οποίων οι 45 περίπου είναι στην στήν ορεινή περιοχή της . Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται μέσα σε εκτάσεις δάσους γεμάτες έλατα και άλλα είδη δέντρων. Ανατολικά τους βρίσκεται ο ποταμός Μόρνος και δυτικά ο Εύηνος. Με τέτοιο συνδυασμό τοπίων, με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο των ποταμών, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ορεινή Ναυπακτία χαίρει καθολικής αποδοχής ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς.

Το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Τα χωριά που περιβάλλονται από δάση γεμάτα έλατα, τα βουνά, τα ποτάμια, οι ρεματιές. Μέσα στα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας μπορεί κανείς να βρει εκτός από τα έλατα, πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, οξιές και καρυδιές. Θέαμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς το οποίο εκτοξεύεται το χειμώνα όπου το χιόνι σκεπάζει τα δέντρα και δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει εντός των συνόρων.

Γι’ αυτό το μεγάλο θέμα της προστασίας των δασών μας επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα και προβάλαμε το πρόβλημα και τις ανησυχίες μας.

Ο κ. Δήμαρχος βρήκε εύλογη την ανησυχία που υπάρχει και τη σημασία που δίνουμε στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες και συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρών, προκαλώντας σταδιακή ερημοποίηση των πληγέντων περιοχών. Ακόμα δύναται να προκαλέσουν τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών , άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών στον πρωτογενή τομέα, βλάβες σε διάφορες υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στη δασική αναψυχή και τον τουρισμό εν γένει.

Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΙΟΛΑΟΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» που συντάχτηκε από το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας στις 28.5.2021 με τις οδηγίες σχεδίασης της Γ.Γ.Π.Π. Με το Σχέδιο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους και μέσα στις 124 σελίδες του θα βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

– Ανάλυση κινδύνου

– Ρόλοι, αρμοδιότητες, δράσεις

– Κινητοποίηση πολιτικής προστασίας

– Επικοινωνίες

– Συντονιστικές οδηγίες, υλοποίηση δράσης

– Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών

– Υποστήριξη και εξέλιξη σχεδίου

– Και 8 παραρτήματα με ονόματα, τηλ., χώρους φιλοξενίας, αριθμό μόνιμων κατοίκων ανά τοπικό διαμέρισμα κλπ.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

H Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της που απορρέουν από τους σκοπούς ίδρυσης της προβάλει σήμερα ένα μεγάλο θέμα που εσείς ζητήσατε, όπως αυτό της προστασίας των Δασών μας και σας στέλνουμε το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» (πατήστε τον σύνδεσμο για να λάβετε σε μορφή pdf το σχέδιο) για την ενημέρωσή σας και την προετοιμασία σας για την αντιμετώπιση πιθανόν φαινομένων στους θερινούς μήνες σε συνεργασία με τους Τοπικούς Προέδρους, που σύμφωνα με το σχέδιο έχουν ενεργή συμμετοχή και αρμοδιότητες .

Ρόλοι υπάρχουν για τον καθένα από τους φορείς και είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο: ”Η Ναυπακτία ψηλά ”

 

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν

Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Γ. Παπαδόπουλος

Η Γραμματέας

Ιωάννα Πια

Ο Ταμίας

Κώστας Σαλτός

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ