Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος δεν είναι μόνο η Ναύπακτος

Published

on

O Γαλατάς είναι ο κάμπος της Ναυπακτίας και  μαζί με το Κρυονέρι συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Γαλατά.  Είναι η μεγαλύτερη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ναυπακτίας μια και  αριθμεί  1.224 κατοίκους. Το χωριό αποτελείται από τους οικισμούς Νέο Γαλατά (Συνοικισμός), Κάτω Γαλατά, Πετράλωνα, Παλιόστανη, Νέο οικισμό και τον παραλιακό οικισμό Κρυονερίου.  Η καθημερινότητα και όχι μόνο που απασχολεί την Τοπική Κοινότητα Γαλατά, έχει φέρει τις σχέσεις των δημοτών με την δημοτική αρχή να μην βρίσκονται σήμερα και στο καλύτερο επίπεδο.  «Δεν μπορεί να μας παρατάνε, να μας έχουν αφημένους στην τύχη μας», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λευτέρης Μπαλωμένος, στην συνάντηση που είχαμε. «Από τον  Γαλατά,  που είναι ένα μεγάλο χωριό ο Δήμος εισπράττει πάρα πολλά χρήματα, αυτά που επιστρέφουν σε εμάς είναι τίποτα», μας τόνισε φανερά αγανακτισμένος. Το Nafsweek.gr σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης καταγράφει τα θέματα, τα προβλήματα και όλα όσα τέθηκαν από τον πρόεδρο. Θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων  όσο και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.

Η Τοπική κοινότητα Γαλατά έχει διαχρονικά παράπονα από τον Δήμο Ναυπακτίας. Ποια είναι αυτά τα θέματα και τι πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί;                                                                                    «Όσον αφορά την καθημερινότητα, όλες τις Κοινότητες έχουν προβλήματα.  Τον τελευταίο καιρό, μετά από πρόταση που είχα κάνει στο δημοτικό συμβούλιο, μέσω του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Τραχύλη για το θέμα των “πενθήμερων”,  ανταποκρίθηκε ο Δήμος.  Έφεραν κάποιους εργάτες και προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα!  Είναι μεγάλος ο τόπος και προσπαθούμε να κάνουμε καθαριότητα σε κοινόχρηστους χώρους,  δρόμους κλπ. Θέματα ακόμα που αφορούν τις κεραίες, την παιδική χαρά την οποία δεν ολοκλήρωσαν.  Το χορτάρι φτάνει ένα μετρό,  δεν έγινε περίφραξη δεν έχει μπει φωτισμός δεν έγινε απολύτως τίποτα.  Άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό με το νεκροταφείο.  Είχε μπει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από τον  κ. Τραχύλη, εμείς είχαμε πάρει απόφαση η δημοτική κοινότητα, όποιον ενδιαφέρεται να πουλήσει κτήμα για να γίνει το νεκροταφείο, εκτός οικισμού.  Έχει βρεθεί κάποιος, έγινε προσφορά που θα σταλεί με απόφαση της τοπικής κοινότητας στο δήμο για να έρθουν να κάνουν ελέγχους και να έρθουν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη.  Χρόνια αυτό το θέμα και πρέπει να δοθεί κάποια λύση.  Είχαν δεσμευτεί επίσης για το πολιτιστικό κέντρο.  Ένα κτήριο 400 τετραγωνικά μέσα στο κέντρο του χωριού στο οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν ποντίκια και φίδια και προσπαθούμε όταν έχουμε ένα μηχάνημα να το καθαρίσουμε. Μένει έτσι!  Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να το δει ο Δήμος είναι να αυξήσει κατά ένα δρομολόγιο την εβδομάδα την αποκομιδή των σκουπιδιών. Θα πρέπει να κάνουν έναν ανασχεδιασμό μια και ο καιρός έχει ανοίξει,  έρχεται περισσότερος κόσμος και πρέπει να υπάρχει καθαριότητα και να μην έχουμε τα σκουπίδια στους κάδους για μέρες.

Κυνηγοί προγραμμάτων…

Ένα μεγάλο θέμα είναι η ΣΑΤΑ για το οποίο είχε δεσμευτεί και ο κύριος Μπουλές και η σημερινή δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος είχε έρθει εδώ στο Γαλατά και δεσμεύτηκε. Με είχε καλέσει και στο σπίτι του τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, του δήλωσα δημόσια στήριξη και το υποσχέθηκε. Είναι χρήματα που τα δικαιούμαστε και μας τα πήραν με το έτσι θέλω.  Πρέπει να τα επιστρέψουν στο Γαλατά.  Το έκλεισαν το θέμα μετά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο κακώς, εγώ θα το ξανανοίξω μαζί  και πολλά άλλα. Όταν βγήκε η δημοτική αρχή Λουκόπουλου μας είπαν θα εντάξουν το Κρυονέρι τη Γλυφάδα και το Ορειβατικό μονοπάτι  σε πρόγραμμα. Τρέχαμε μέσα έξω,  Γαλατά- Ναύπακτο και μου λέγανε οτι εσείς  σαν ενότητα δεν πρέπει να κυνηγάτε την ΣΑΤΑ, αλλά να κυνηγάτε προγράμματα. Απάντησα και στον Κοτρωνιά και στον Σίψα ότι:  “είστε αδιάβαστοι κύριοι”.  Επικαλέσθηκαν μάλιστα και την μαρτυρία του Σιαμαντά,  που μας είχε ένα μήνα πέρα δώθε. Αν αφήναμε τις δουλειές μας αν είχαμε βενζίνη να βάλουμε δε μας ρώτησε κανένας.  Αποτέλεσμα να μην έχει γίνει τίποτα.

Δεκαοκτώ μήνες χωρίς γιατρό!

Ένα ακόμα θέμα είναι το Αγροτικό Ιατρείο, που είχαμε ενάμιση χρόνο χωρίς γιατρό, αφού είχε πάρει την αναρρωτική άδεια γιατί ήταν έγκυος η γιατρός.  Δεν μας έδωσε λύση πότε η δημοτική αρχή.  Βγήκαν κάποιες ανακοινώσεις, για δικούς τους λόγους που τους γνωρίζει ο Σιαμαντάς.  Τον διέψευσα. Η λύση δόθηκε όταν κάλυψε  τα έξοδα για τη μετακίνηση του γιατρού, όταν είχε ρεπό, από τον  κ. Τσουκαλά και είναι προς τιμή του. Γι’ αυτό τον αγαπάνε εδώ οι  Γαλατιανοί. Από το 2016, κάτι που εμείς δεν γνωρίζαμε και φέτος το μάθαμε, πάρθηκε απόφαση από την 6η ΥΠΕΕ και το υπουργείο ότι το περιφερειακό ιατρείο Γαλατά περνάει στο κέντρο υγείας Ναυπάκτου. Αυτό δεν το γνώριζαν οι κύριοι της δημοτικής αρχής, δεν ενημερώθηκαν, δεν άνοιξαν ποτέ τα κιτάπια τους να ενημερώσουν και εμάς;  Τους ενημερώνουμε λοιπόν εμείς που ασχολούμαστε, μια και αυτοί ασχολούνται με τις αυλές τους, τούς φίλους τους και τους συγγενείς τους,  με τίποτα άλλο κι ότι γίνεται γύρω από το «αλωνάκι τους», και η περιφέρεια να πάει να πνιγεί!  Μπορεί βέβαια να τους συμφέρει αυτό το πράγμα να μη γνωρίζουν, γιατί απ’ την άλλη μεριά τους κολλάει ο κάθε πρόεδρος και ο πρόεδρος του Γαλατά,  σκεπτόμενοι  πονηρά…

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου Αντώνης Φράγκος, μαζί με μέλη του Δ.Σ του Ταμείου, σας επισκέφθηκαν  ανακοινώνοντας της ένταξη του Κρυονερίου αλλά και του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου της περιοχής σε αυτό. Τι θέματα του θέσατε και τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει από εδώ και πέρα;                                                                                                                    Πραγματικά πριν λίγες ημέρες είχε έρθει ο κύριος Φράγκος με το συμβούλιο εδώ στο Κρυονέρι.  Μας είπαν ότι θα φτιάξουμε εκείνο θα φτιάξουμε το άλλο…  Τίποτα δεν έκαναν. Για μία ακόμη φορά τις μέρες της Εξόδου του Μεσολογγίου που το Κρυονέρι κατακλύζεται με πάρα πολύ κόσμο στα μαγαζιά που υπάρχουν,  στα ξενοδοχεία που είναι όλα γεμάτα, και πάλι  είμασταν χωρίς φωτισμό!  Στα σκοτάδια!!!  Όλο θα, θα, θα…  Ότι πρέπει, να γίνει τουλάχιστον τώρα, να γίνει πριν το καλοκαίρι που θα έρθει ο κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουν το λιμάνι μη σκοτωθεί κανένας…

Μείναμε στα… σχέδια!  

Εδώ και τρία χρόνια έχουμε βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα να κάνουμε μια πλατεία στον οικισμό σε ένα αμφιθεατρικό τοπίο που βλέπει όλο τον κάμπο του Γαλατά και το πατραϊκό κόλπο.  Έναν χώρο με τέσσερα διαζώματα μέσα στο πεύκο. Μας δουλεύουν!!!  Φέρανε στην αρχή έναν ιδιώτη αρχιτέκτονα, αν δεν κάνω λάθος, για να κάνει τα σχέδια.  Εμείς τους είπαμε τις σκέψεις μας και τι θέλουμε στο χώρο. Μετά από λίγο διάστημα ήρθε η κυρία Λαλοπούλου μαζί με τον εργολάβο τον κύριο Λιάρο και μας είπαν ότι θα ρίξουν τσιμέντα!  Καταλαβαίνετε ότι ένας τέτοιος  χώρος δεν είναι για τσιμεντοποίηση. Ήρθαν χωρίς σχέδιο και μελέτη!  Πως πας να φτιάξεις δημόσιο έργο χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη, μια πλατεία, δεν ξέρω πως μπορεί να γίνεται αυτό!   Με πήρε αργότερα τηλέφωνο κυρία Λαλοπούλου και μου είπε ότι:  “να δείτε πως μπορεί να βάλτε αυτά τα χρήματα κάπου αλλού”…  Της απάντησα ότι θα μας υποδείξετε εσείς και ο κύριος Καρακώστας που θα βάλουμε τα χρήματα, από τη στιγμή που έχει πάρει απόφαση την τοπική κοινότητα για το συγκεκριμένο χώρο;  Αυτά συνέβαιναν επί τρία χρόνια!    Οι τελευταίες εξελίξεις…   με πήραν ένα τηλέφωνο και μου είπαν ότι τελικά έχουν βγάλει κάποιο σχέδιο για το χώρο.  Τους απάντησα πως πρέπει να έρθουν επιτόπου για να πάμε στο χώρο να μας εξηγήσουν κάποια πράγματα σαν μορφωμένοι άνθρωποι και από την πλευρά μας και εμείς να πούμε την άποψη μας. Περιμένουμε…

Διάβρωση ακτών …

Εδώ και αρκετά χρόνια η περιοχή, όπως και όλος ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός, αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα της διάβρωσης των ακτών και τις συνέπειές του.  Υπάρχει κάποια εξέλιξη για την αντιμετώπισή του;

Από το 2011 έχω αναδείξει το θέμα της διάβρωσης των ακτών και πότε δεν έγινε καμία κίνηση, ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε από την σημερινή.  Ο Σιαμαντάς έφερε κάποιους καθηγητές πανεπιστημίου εδώ, και από τότε έχουμε να τους ξαναδούμε…  Η πιο μεγάλη διάβρωση είναι στις εκβολές του Εύηνου,  χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι και το υπόλοιπο μέτωπο και το Κρυονέρι δεν έχει θέμα. Ούτε μελέτες ούτε ευρωπαϊκά προγράμματα που λέγανε, τίποτα δεν κάνανε. Τι  να πούνε σε μένα ο Κοτρωνιάς  ο Σύψας;  Ας πάει ο ένας να πετάει με τα αεροπλάνα και  ο άλλος να κάνει γυμναστική στο γυμνάσιο, αντί να μας λένε στα δημοτικά συμβούλια να τρέχουμε για προγράμματα . Ο Μπαλωμένος είναι καλός όσο δεν μιλάει,  όταν “τους τα χώνει” τότε γίνεται εχθρός.  Να ξέρετε ένα πράγμα, ότι από μένα θα τα ακούνε όλοι και ο επόμενος δήμαρχος που θα είναι  ο Τσουκαλάς γιατί τον αγαπάει ο κόσμος, και αυτός θα τα ακούει.

Μεγάλο θέμα είναι τα κουνούπια!

Τον Ιανουάριο μήνα η απόφαση της κοινότητας πηγαίνει στο Δήμο και στην υπηρεσία περιβάλλοντος για τα περεταίρω. Να πάρουν μέτρα και να προγραμματίσουν για τους απαραίτητους ψεκασμούς.   Μπήκε Απρίλιος και ακόμα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι προτίθενται να κάνουν. Το μήνυμα που θέλω να του στείλω είναι ότι ο Γαλατάς δεν θα γίνει πειραματόζωο, μία να παίρνουνε μια τον έναν εργολάβο και μία τον άλλον.  Πέρυσι έγινε κάποια δουλειά με το μακαρίτη τον κύριο Πέτσα με το ελικόπτερο,  φέτος όμως δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα. Επί Δήμου Χάλκειας υπήρχε κάποιο συνεργείο από τα Γιάννενα, οι οποίοι κάνανε πάρα πολύ καλή δουλειά.  Ξέρανε τον τόπο ήξεραν που θα ραντίσουν, ήξεραν τι θα έκαναν.  Δεν τους έχουν ενοχλήσει καθόλου.  Αυτό εμένα που με ενδιαφέρει είναι να προστατεύεται ο κόσμος και φέτος όπως φαίνεται θα έχουμε έξαρση  στα κουνούπια γιατί έριξε πάρα πολλά νερά στην περιοχή, ενώ προβλέπονται μεγάλες ζέστες κάτι που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.  Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή να λάβει έγκαιρα τα μέτρα για τα κουνούπια.

Κλείνοντας την συνέντευξή του στο Nafsweek.gr, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά, σημείωσε με έμφαση:

«Ο Δήμος δεν είναι μόνο η Ναύπακτος και η πόλη της Ναυπάκτου.  Ο Δήμος είναι από το Γαλατά μέχρι το φράγμα του Εύηνου και τη Γραμμένη οξιά.  Αν δεν τους αρέσει να μας διώξουν να μας πούνε δεν σας θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε.  Δεν μπορεί να μας παρατάνε, να μας έχουν αφημένους στην τύχη μας. Από τον  Γαλατά,  που είναι ένα μεγάλο χωριό ο Δήμος εισπράττει πάρα πολλά χρήματα. Αν έχουν τα κότσια ας μας πούνε τι εισπράττουν από κάθε χωριό.  Δεν τα λένε…  Το μόνο που ξέρουν είναι να πηγαίνουν και να κλαίγονται σε υπουργεία για να παίρνουν χρηματοδοτήσεις από τους κολλητούς τους και απ’ ότι ξέρω όλο και κάτι παίρνουν για τους Ορεινούς όγκους… Μόνο για τα χωριά μας δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ!!!  Όσον αφορά για τα Τεχνικά Προγράμματα το κάνουν επίτηδες για να βγούνε του χρόνου στις εκλογές και να πούμε ότι, να έχουμε μελέτες, έχουμε το ένα, έχουμε το άλλο.  Τίποτα δεν έχουνε.  Με τα δικά μας τα λεφτά κάνουν πολιτική.  Να ντρέπονται, τέσσερα χρόνια διοίκηση και δεν έχει γίνει τίποτα».

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχής συναπάντημα    (γράφει η Ειρήνη Κατσάμπα)

Published

on

By

Τη συνάντησα τυχαία σε μια εκδήλωση στο λιμάνι Μεσολογγίου. Καθόταν μόνη της και κοίταζε αυτούς που χόρευαν.

Στο μελαγχολικό της βλέμμα έβλεπες ξεκάθαρα την ψυχή της να κάνει τσαλίμια και να αιμορραγεί συγχρόνως.

Λίγο πιο κει καθόταν η ξαδέρφη μου. Τη φωτογράφισα.

Πλησίασα δειλά να ρωτήσω την ηλικιωμένη κυρία αν μου επιτρέπει να φωτογραφίσω κι εκείνη. Με πρόλαβε όμως. -Θα με βγάλεις κι εμένα μια φωτογραφία; Με ρώτησε.

-Ναι, ευχαρίστως. Αλλά πού θα σας βρω να σας τη δώσω; Δεν είμαι από δω.

-Από πού είσαι;

-Από τη Ναύπακτο. Αλλά έρχομαι συχνά εδώ.

-Πότε θα ξανάρθεις; Σε μια βδομάδα; Δέκα μέρες; Με ρώτησε με αγωνία.

-Δεν ξέρω. Πείτε μου πού να την αφήσω.

-Να μου τη δώσεις τώρα απάντησε-πίστευε πως μπορούσα να την εκτυπώσω εκείνη τη στιγμή.

-«Γιαγιά», της είπα κρατώντας της το χέρι, «δεν γίνεται τώρα». Πρέπει να πάω σε κατάστημα να την εκτυπώσω, προσπάθησα να της εξηγήσω ενώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν άκουσε τίποτα. Το ηχείο ήταν πάνω από το κεφάλι της. Μπορεί ακόμα και να μην καταλάβαινε τί της έλεγα.

– Να την αφήσω στο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Πέτρου στην πλατεία;

Κούνησε το κεφάλι καταφατικά. Κρατούσε στα χέρια της ένα ματσάκι λουλούδια.

Τα λατρεύει σκέφτηκα. Το ίδιο κάνω κι εγώ σε κάθε μου απόδραση μαζεύω λουλούδια. Ντυμένη όμορφα με καθαρά ρούχα, καλοχτενισμένη, κι ένα φουλάρι στο λαιμό που πρόσθετε μια ιδιαίτερη πινελιά στο ντύσιμό της και την προστάτευε συνάμα από το κρύο. Μια φιγούρα που δεν περνούσε απαρατήρητη!

Θαυμάζω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που κυκλοφορούν πάντα περιποιημένοι. Δείχνουν πόσο αγαπούν τη ζωή!

Έμεινα να κοιτάζω μια τους πολύχρωμους χαρταετούς στον ουρανό, μια τα μικρά παιδιά που έτρεχαν και γελούσαν και μια εκείνη που είχε χαθεί στις σκέψεις της.

Στο βάθος οι βάρκες και τα ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι.

Πόσες διαφορετικές εικόνες στον καμβά της ζωής!

Πόσες φουρτούνες να πέρασε κι εκείνη ψάχνοντας το λιμάνι της.

Το βρήκε άραγε ή ακόμα θαλασσοδέρνεται;

Διάφορα ερωτήματα βομβάρδιζαν το μυαλό μου και το κεφάλι μου άρχισε να βαραίνει λες και είχα πιει ένα βαρέλι κρασί.

Πάμε να χορέψουμε, πρότεινε η ξαδέρφη μου και την ακολούθησα αφήνοντας ένα μουδιασμένο χαμόγελο να σκάσει σαν πυροτέχνημα στα χείλη μου.

Την άφησα και μπήκα στο χορό αλλά η ματιά μου ήταν συνεχώς πάνω της.

Αναρωτιόμουν δεν έχει κανέναν αυτή η γυναίκα; Οικογένεια, φίλους, κάποιον τέλος πάντων να της κάνει παρέα μια τέτοια μέρα.

Μπήκα στη θέση της. Πόσο επώδυνη είναι η μοναξιά τέτοιες ώρες;

Ένιωθα πως είχα μερίδιο ευθύνης για τον πόνο της.

Πώς μπορούσα εγώ να χορεύω, όταν εκείνη καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα τελείως μόνη; Κάποια κυρία με έσπρωξε και με έβαλε χωρίς να με ρωτήσει να σύρω το χορό.

Ωστόσο εγώ έχανα τα βήματά μου γιατί πονούσα. Εκείνη τη στιγμή τη βλέπω να σηκώνεται με σκυμμένο το κεφάλι και αργόσυρτα βήματα και να φεύγει. Δεν έχασα χρόνο.

Έτρεξα προς το μέρος της, την πήρα από το χέρι και την έβαλα να σύρει το χορό.

Αν κάποιον έπρεπε να καμαρώσουμε ήταν εκείνη και μόνο εκείνη!

Στα πρώτα της κιόλας βήματα ξεχύθηκε στο πρόσωπό της όλος ο πόνος και η πίκρα που της έδωσε η ζωή.

Έσκυψε και πετούσε λίγα – λίγα τα λουλούδια που κρατούσε, με τέτοια ευλάβεια, λες κι εκείνη την ώρα κάποιον άγιο προσκυνούσε. Ίσως πάλι να φαντασιωνόταν κάποια στιγμή από τα νιάτα της που της πετούσαν λουλούδια όταν χόρευε. Μπορεί πάλι να μην το έκανε ποτέ κανένας για κείνη και της έμεινε ανεκπλήρωτη επιθυμία, παράπονο κρυφό και τώρα τα πρόσφερε στον εαυτό της. Μόνο εκείνη ξέρει.

Αφού τέλειωσε το χορό και έλαβε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, ένας ολόλαμπρος ήλιος ήρθε και θρονιάστηκε μέσα της.

Όρθωσε τους ώμους της, αποτίναξε προς στιγμή το φορτίο που κουβαλούσε και με μια αέρινη σβελτάδα πήγε και ξανακάθισε στη θέση της. Το σκοτάδι στο βλέμμα της είχε χαθεί.  Ξαναμάζεψε λουλούδια κι έμεινε εκεί ως το τέλος της εκδήλωσης να μας παρακολουθεί.

Σε λίγο τα ηχεία έκλεισαν. Μπορούσαμε πια να συνεννοηθούμε.

Με μια παιδιάστικη αφέλεια, μου έδωσε το τηλέφωνό της, χωρίς να το ζητήσω, μου είπε το όνομά της και πού είναι το σπίτι της.

Ήθελα να τη ρωτήσω γιατί ήταν μόνη της αλλά δίστασα. Φοβήθηκα μήπως τις ξύσω πληγές. Ας γύριζε στη γωνίτσα της ανάλαφρη έστω για μια μέρα. Της άξιζε και το δικαιούταν -όπως ο καθένας μας άλλωστε.[1]

Υποσχέθηκα πως θα της τηλεφωνήσω να συναντηθούμε να της δώσω τη φωτογραφία.

Η κυρία Ελένη. Μια αρχόντισσα 90 χρονών μόνη! Μια αξιοπρεπέστατη κυρία -όπως και τόσες άλλες στην ηλικία της-που κρύβει περίτεχνα τον πόνο της και υπομένει καρτερικά τη μοναξιά της κοιτώντας μας στα μάτια.

Κι εμείς;

Τί κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους εμείς;

Πού κοιτάμε;

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φρακάραμε…

Published

on

By

Χρόνιο το πρόβλημα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν βρεθεί χώρος να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία που φτάνουν στη Ναύπακτο.

Συμπτωματικά έφτασαν και σταμάτησαν για να κατεβάσουν κόσμο στο λιμάνι δυο λεωφορεία και η πόλη έπαθε κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Τουριστικός προορισμός δεν γίνεσαι αν φρακάρεις με δυο λεωφορεία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“H ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024” – εμείς συμμετέχουμε!

Published

on

By

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά ως τη θερμότερη παγκοσμίως και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δείκτες εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης με 1,45°C, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω υποχώρηση των παγετώνων.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωθώντας τον πλανήτη “στο χείλος της καταστροφής”.

   Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

   Η αξία της προστασίας του, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

   Ας αναδείξουμε με τη συμμετοχή μας στην φετινή «Ώρα της Γης» την αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του!

   Εμείς συμμετέχουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ