Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Καπετάνιος και ο μούτσος

Published

on

Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και ο σεβασμός των αρχόντων προς τον πολίτη. Αυτή τη βασική αρχή φαίνεται πως ξέχασαν τρείς υποψήφιοι δήμαρχοι – με πρώτο απ’  όλους τον απερχόμενο δήμαρχο – και, με ευτελή προσχήματα, δεν καταδέχτηκαν να εμφανιστούν στην χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη. Από φόβο μπροστά στην κάμερα; Από άγνοια των δημοτικών πραγμάτων; Από ασέβεια προς τον απλό πολίτη της Ναυπακτίας; Ή μήπως κατάλαβαν αυτό που ειπώθηκε σε άλλους καιρούς και περιστάσεις αλλά ταιριάζει στην περίπτωσή τους: ότι θα δοξασθούν κρυπτόμενοι και θα γελοιοποιηθούν εμφανιζόμενοι; Όπως και να έχει και οι τρεις τους κατάφεραν καίριο πλήγμα στη δημοκρατία. Απαξίωσαν την κρίση των Ναυπακτίων και πίστεψαν πως κρυπτόμενοι… προστατεύονται!

Αν έδειξε κάτι η κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας, είναι πως δεν στη φουρτούνα δεν μπορεί ο καθένας να κάνει τον καπετάνιο! Σαν έχει κάλμα και ο μούτσος πιάνει το τιμόνι. Όταν όμως τα πράγματα ζορίζουν, το καράβι χρειάζεται στιβαρά χέρια και έμπειρο καπετάνιο. Ο Δήμος Ναυπακτίας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε Δήμαρχο που διαθέτει γνώση, εμπειρία και διοικητικές ικανότητες. Που θα μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες, που θα ξέρει να κινηθεί στα δύσβατα μονοπάτια της κρατικής γραφειοκρατίας, που με διαφάνεια θα προστατεύει και θα αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ των δημοτών. Και το κυριότερο: στην εποχή της απλής αναλογικής θα μπορεί να διαχειρίζεται έναν πολιτικά ετερόκλητο αριθμό δημοτικών συμβούλων, να συνθέτει απόψεις, να οργανώνει και να ενοποιεί διάσπαρτες πολιτικές θέσεις.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ας ψηφίσουμε ορθολογικά. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις κουμπαριές, τη συγγένεια, τη φιλία, τα μικρορουσφέτια. Με το φίλο και το συγγενή σου φάε και πιες και (πολιτικό) νταραβέρι μην έχεις! Όπως δεν αναθέτουμε σε έναν άσχετο να μας φτιάξει το σπίτι αλλά αναζητούμε τον γνώστη και έμπειρο μηχανικό, έτσι και τη διοίκηση του Δήμου, που είναι το κοινό μας σπίτι, δεν την εμπιστευόμαστε σε ένα καλό αλλά ανίδεο άνθρωπο. Κάθε λαθεμένη επιλογή έχει κόστος για όλους. Και ένα είναι σίγουρο: πως στο τέλος εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το λογαριασμό!

Γι’  αυτό, λοιπόν, ψηφίζουμε ένα καταξιωμένο και δοκιμασμένο υποψήφιο. Και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους άλλους υποψήφιους, θεωρώ ότι κατ’ εξοχήν ο Γιάννης Μπουλές μπορεί σ’  αυτή τη συγκυρία να βάλει το Δήμο μας στις ράγες τις ανάπτυξης!  Στην πρώτη θητεία του ξεχρέωσε και νοικοκύρεψε το  Δήμο· η δεύτερη θητεία, λοιπόν, του ανήκει!

Νίκος Χαλαζιάς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ