Η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και η λειτουργία τους με τις πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν προοπτική άμεσης υλοποίησης, με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας και των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη).
Φορέας υλοποίησης επιλέγεται ο μη κερδοσκοπικός φορέας ΔΕΠΑΝ, το Δίκτυο των 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ με μεγάλο εύρος υλοποίησης μελετών και έργων που ανήκει ουσιαστικά στους φορείς κεντρικού Δημοσίου. Η ΔΕΠΑΝ είναι, επίσης, Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η χρηματοδότηση ανέρχεται έως 2.464.750 ευρω (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και δεν επιβαρύνει τους πόρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αφού προέρχεται από ειδικά εγκεκριμένη χρηματοδότηση του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογράψουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα Λιμενικά Ταμεία και η ΔΕΠΑΝ, θα υλοποιηθεί σε οκτώ υποέργα και θα περιλαμβάνει:
την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών, •την συγκρότηση φακέλου για την άδεια ίδρυσης των υδατοδρομίων, •την υποβολή δελτίων για την αδειοδότησή τους, •την προμήθεια εξοπλισμού, • την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των απαραίτητων υποδομών στην χερσαία και την υδάτινη ζώνη του λιμένα για την λειτουργία υδατοδρομίων •το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης υδατοδρομίων •τον συντονισμό,την διαχείριση και την τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση της πράξης.
Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται έως δέκα οκτώ μήνες, αλλά ο στόχος υλοποίησης του έργου με συντονισμένες και ταχείες ενέργειες ορίζεται σε έξι μήνες από την θέση σε ισχύ της Σύμβασης, ενώ από το τελικό διάστημα θα υπολογισθεί και το τελικό κόστος της συνεργασίας με την ΔΕΠΑΝ.
Για τον προϋπολογισμό του έργου, έχει εφαρμοσθεί το αυστηρό πλαίσιο υπολογισμού και διαδικασιών του ΕΣΠΑ, παρότι το έργο δεν χρηματοδοτείται από πόρους ΕΣΠΑ αλλά απο πόρους Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης οι προμήθειες έχουν υπολογισθεί βάσει του νόμου των δημοσίων συμβάσεων 4412/16, και ακολουθούν τις προδιαγραφές EASA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Αεροπορική Ασφάλεια) ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοστολογούνται βάσει του νόμου του 2005 (σε ισχύ), που αφορά στην αξιοποίηση επιστημονικού προσωπικού.
Η Προγραμματική Σύμβαση για την σύναψη της οποίας έδωσε το πράσινο φως το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο και άρτια κοστολογημένο σχέδιο και δεν επιδέχεται σύγκριση με τις γενικόλογες, αποσπασματικές αναθέσεις έργων και ελλιπείς φακέλους της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Σε κάθε περίπτωση όμως οποιοδήποτε σχετικό παραδοτέο έργο υπάρχει, θα συνυπολογιστεί και θα αφαιρεθεί από το γενικό κόστος.
Στόχος είναι η συνεννόηση, η συνεργασία και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την επιτυχία του εγχειρήματος και την πρωτοπορία των Ιονίων Νήσων.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.