Αρχίσαμε με βαρύγδουπες ανακοινώσεις για το έργο της ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα της πόλης και όλοι πιστέψαμε ότι θα μπαίναμε σε μια προσωρινή περιπέτεια αλλά θα λύναμε οριστικά προβλήματα που μας βασανίζουν και μας κρατάνε καθηλωμένους εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια για το σχεδιασμό του έργου ελάχιστοι γνώριζαν. Επί δημοτικής αρχής Λουκόπουλου το έργο ψηφίστηκε χωρίς να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την εικόνα του.
Η τότε αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή της συζήτησης ώστε να διαμορφώσει άποψη για το θέμα και τα πιθανά προβλήματα που έπρεπε να προβλεφθούν και για να λάβουν γνώση οι επαγγελματίες της πόλης που θα έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Σήμερα που βρισκόμαστε στη έναρξη της υλοποίησης του έργου διαπιστώνουμε ότι:
Η οδός Τζαβέλα στενεύει και στο μέλλον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με διπλή κατεύθυνση
Στην οδό Μπότσαρη από το κτήριο της μητρόπολη μέχρι την οδό Αγελάου θα γίνει μόνο αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με πέτρες. Όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το λιμάνι και την αποχέτευση θα ξανασκεπαστούν και θα παραμείνουν ως έχουν.
Μελέτη εφαρμογής για το έργο φαίνεται ότι δεν υπάρχει ή αν υπάρχει δεν πρόβλεψε την υφιστάμενη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ακόμα και η απλή πλακόστρωση είναι προβληματική αφού κάτω από την σημερινή άσφαλτο υπάρχει τσιμεντόστρωση που δεν προβλέπεται η αποξήλωσή της.
Έτσι οι πέτρες που προβλέπονται μαζί με το ανάλογο μπετό που θα χρειασθεί για τη στερέωσή τους ξεπερνάνε το αναλογούν ύψος και δημιουργούν άλλες παρενέργειες σε σχέση με τα πεζοδρόμια.
Με αυτά ως δεδομένα είναι εύλογη η ανησυχία των πολιτών και ιδίως των επαγγελματιών που καλούνται για 7 μήνες, όπως ειπώθηκε, να υποστούν τη δραματική μείωση των εργασιών τους, σε μια περίοδο που ακόμα και οι πληρωμή των παγίων υποχρεώσεων είναι για πολλούς ανέφικτη.
Με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται το έργο κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
α) Γιατί στο λιμάνι δεν μελετήθηκε η αποκατάσταση των σπηλαιώσεων και η αντικατάσταση του παντοροϊκού συστήματος αποχέτευσης ; Τα προβλήματα αυτά δεν είναι πιο σοβαρά από την αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα;
β) Με την απλή λογική δεν πρέπει να προηγούνται τα υπόγεια έργα και να ακολουθούν τα επιφανειακά που είναι πολύ πιο εύκολα στην κατασκευή τους ;
γ) Αν στο μέλλον αποφασίσουμε να αλλάξουμε το παντοροϊκό σύστημα αποχέτευσης θα ξαναχαλάσουμε το πλακόστρωτο που τώρα φτιάχνουμε πετώντας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
δ) Τι θα κάνουμε όμως και με την κυκλοφορία των οχημάτων αφού η Τζαβέλα δεν θα μπορεί να γίνει διπλής κατεύθυνσης ;
Υποτίθεται ότι τα ερωτήματα αυτά θα εύρισκαν απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε πριν λίγες ημέρες με μοναδικό θέμα την ανάπλαση.
Αυτό που εισέπραξαν οι δημότες και ιδίως οι επαγγελματίες που παραβρέθηκαν ήταν η πλήρης απογοήτευση.
Τέσσερις ώρες συζήτηση και αντεγκλήσεις χωρίς καμία ουσία. Κανένα από τα ερωτήματα δεν απαντήθηκε. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε που να λαμβάνει υπόψη όσα προαναφέραμε. Σε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο έργο για τη Ναύπακτο οι επαγγελματίες έφυγαν με πλήρη απογοήτευση για το παρόν και το μέλλον της πόλης το ίδιο ισχύει και για εκείνους που παρακολούθησαν τη συζήτηση από το διαδίκτυο.
Τολμάμε να θέσουμε το ερώτημα. Είναι σήμερα δυνατόν από το έργο της ανάπλασης να εξαιρεθεί το τμήμα της οδού Μπότσαρη ;
Αν η απάντηση είναι θετική ας το τολμήσουμε.
Σε ένα ή δύο χρόνια θα μπορέσουμε να αναπλάσουμε πλήρως το τμήμα αυτό μετά από πλήρη μελέτη για το σύνολο των απαιτήσεων του έργου και της περιοχής του αρχαίου λιμένα και όχι μόνο για την αλλαγή του ασφαλτοτάπητα.
Το άρθρο 47 του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του εκλογικού πλαισίου, καθώς καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων και τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το άρθρο διατηρεί τη λογική του ενιαίου δημοτικού συνδυασμού. Κάθε παράταξη καταρτίζει έναν συνολικό συνδυασμό για ολόκληρο τον δήμο, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο και με επιμέρους υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια και δημοτική κοινότητα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο εντάσσονται:
► οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι,
► οι υποψήφιοι σύμβουλοι κοινότητας,
► καθώς και οι εκπρόσωποι κοινοτήτων έως 300 κατοίκων.
Κάθε δημοτικός συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους εκπροσώπους των δημοτικών κοινοτήτων, σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) τουλάχιστον των δημοτικών κοινοτήτων.
Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας δημοτικός συνδυασμός είναι:
α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό τοις εκατό (100%).
β) Για τους υποψήφιους συμβούλους και τους εκπροσώπους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατό τοις εκατό (100%). Ειδικά στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και τριακοσίους (300)κατοίκους ο συνδυασμός δύναται να έχει έως και τρεις (3) υποψηφίους εκπροσώπους.
γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και εξαιρουμένων, από τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων, των εκπροσώπων δημοτικών κοινοτήτων.
► Κάθε δημοτικός συνδυασμός δύναται να περιλαμβάνει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έως και το δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον οι υποψήφιοι αυτοί κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών συμπληρώνουν έως και το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους.
► Κάθε συνδυασμός: α) Για τις δημοτικές εκλογές δύναται να περιλαμβάνει:
Έως έναν (1) υποψήφιο, o οποίος εκλέγεται άνευ σταυρού προτίμησης, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από έως και δεκαπέντε (15) μέλη.
Έως δύο (2) υποψήφιους, οι οποίοι εκλέγονται άνευ σταυρού προτίμησης, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από δεκαεννέα (19) έως είκοσι εννέα (29) μέλη.
Έως τρεις (3) υποψήφιους, οι οποίοι εκλέγονται άνευ σταυρού προτίμησης, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από τριάντα πέντε (35) μέλη και άνω.
► Κάθε δημοτικός συνδυασμός υποβάλλει συνολικό παράβολο ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου.
α) Χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ για δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους.
β) Δυο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ για δήμους με πληθυσμό μεταξύ δύο χιλιάδων ενός (2.001) κατοίκων και δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων.
γ) τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για δήμους με πληθυσμό μεταξύ δέκα χιλιάδων ενός (10.001) κατοίκων και πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.
δ) πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για δήμους με πληθυσμό μεταξύ πενήντα χιλιάδων ενός (50.001) κατοίκων και εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) κατοίκων.
ε) επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ για δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των εκατό πενήντα χιλιάδων ενός κατοίκων (150.001).
Σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εισάγει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνοντας για πρώτη φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία τόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και για τα συμβουλευτικά δημοτικά δημοψηφίσματα και την ανάδειξη των συμβουλίων νέων.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επιχειρεί να μεταφέρει σημαντικό μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας στο ψηφιακό περιβάλλον. Μια νέα εκλογική διαδικασία που αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, διευκολύνοντας όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται εκτός του τόπου όπου είναι δημότες.
Αρχή από τις δημοτικές του 2028
Στο επίκεντρο της νέας αρχιτεκτονικής βρίσκεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με ηλεκτρονική ψήφο για την ανάδειξη δημάρχων/δημοτικών συμβουλίων και περιφερειαρχών/περιφερειακών συμβουλίων αρχής γενομένης από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2028.
Ο εκλογέας διατηρεί το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη φυσική παρουσία και την ηλεκτρονική συμμετοχή, χωρίς να καταργείται η παραδοσιακή μορφή ψηφοφορίας. Ωστόσο, για την αποτροπή της διπλής ψήφου, όσοι επιλέγουν την ηλεκτρονική διαδικασία εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και αποκλείονται από την ψηφοφορία με φυσική παρουσία.
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προβλέπεται να διεξάγεται σε ειδικά εκλογικά τμήματα ηλεκτρονικής ψήφου που θα λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα υπό την προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 30 εκλογείς ανά δήμο, προκειμένου να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και η αξιοπιστία της διαδικασίας.