Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Μαΐου , στο δημαρχείο της Ναυπάκτου, συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα και επαγγελματιών της Τοπικής κοινότητας Δάφνης, με θέμα συζήτησης τις συνέπειες από την απαγόρευση κυκλοφορίας στη γέφυρα του Μόρνου για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Το θέμα της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και την ερήμωση της περιοχής μετά το κλείσιμο της γέφυρας έθεσαν οι επαγγελματίες στον δήμαρχο, όσο και ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Δάφνης Νίκος Σιτίστας αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, ζητώντας άμεσες λύσεις.
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας σημείωσε πως συντάσσεται με τον προβληματισμό και την αγωνία των επαγγελματιών, τονίζοντας πως θα σταθεί δίπλα τους με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι το θέμα της γέφυρας Μόρνου εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη στατικότητας της γέφυρας.
Με τα αποτελέσματα της μελέτης να είναι άγνωστα το ερώτημα που μπαίνει και καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η όποια αναγκαία αποκατάσταση της γέφυρας μέχρι τότε, θα δοθεί αυτή στην κυκλοφορία;
Να θυμίσουμε πως την Τετάρτη 31 Μαΐου , στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση κατοίκων και επαγγελματιών στο Πνευματικό κέντρο Αγ. Παρασκευής Κ. Δάφνης, με θέμα το κλείσιμο της γέφυρας Μόρνου.
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα και με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος. Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής πρωτοβουλίας για την λειτουργική ολοκλήρωση του εγγειοβελτιωτικού έργου πεδιάδας Μόρνου. Αναφέρει στην επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Απευθύνομαι σε εσάς δημόσια, ως Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο του Δ.Σ. όσο και της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.
Γνωρίζετε ότι, το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου, ενώ ξεκίνησε πριν 20 και πλέον χρόνια, παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ορατό χρόνο λειτουργικής ολοκλήρωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, εγχώριων και (κυρίως) ευρωπαϊκών πόρων.
Οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι επί σειρά ετών ορατές και επώδυνες: τεμαχισμένα, υποκαλλιεργούμενα ή και μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, διαρκής οικονομική ζημία και απώλεια εισοδήματος, έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή. νέοι άνθρωποι να απομακρύνονται από την αγροτική δραστηριότητα.
Επιπλέον, συμβαίνει και κάτι πολύ απλό αλλά και ιδιαίτερα σοβαρό: η καθυστέρηση και η μη ολοκλήρωση του έργου δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα – αποτελεί και θέμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη διαχείριση δημόσιων πόρων.
Κύριε Υφυπουργέ,
Έχετε ενημερωθεί επανειλημμένα από τον Οργανισμό μας για το πρόβλημα. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η ουσιαστική πολιτική παρέμβαση που απαιτείται για να δοθεί ολοκληρωμένη λύση.
Η τοπική κοινωνία είναι απελπισμένη και ζητά συγκεκριμένες ενέργειες που οφείλετε να αναλάβετε για την άμεση λειτουργική ολοκλήρωση του Ε/Β έργου, ως Βουλευτής Φωκίδας και μέλος της Κυβέρνησης, η οποία εξάλλου έχει διακηρύξει κατ΄ επανάληψη τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, κάτι που είναι ζητούμενο και για την τοπική κοινωνία.
Ζητούμε από εσάς: να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, να συμβάλετε ενεργά στην εξασφάλιση άμεσης χρηματοδότησης για τις αναγκαίες υπολειπόμενες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.
Οι καλλιεργητές της πεδιάδας Μόρνου δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν το αυτονόητο: να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους με αξιοπρέπεια. Η πεδιάδα Μόρνου δεν μπορεί να περιμένει άλλο.»
Το περίπτερο της γειτονιάς είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς από τα 11.000 περίπτερα του 2010, σήμερα δεν έχουν επιβιώσει ούτε τα μισά – περίπου 4.500 με 4.700, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
Τα δε ψιλικατζίδικα-παντοπωλεία (μίνι-μάρκετ) έχουν επίσης μειωθεί, σχεδόν κατά το 1/3 (από 30.000 σε 21.000). Αντιθέτως, στον πολύφερνο κλάδο της μικρής λιανικής, παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας οι αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ασφυκτικός είναι ο κλοιός και για τα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και πρατήρια ψωμιού, καθώς η Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), που εκπροσωπεί και μεγάλες αλυσίδες, αναφέρει ότι σε 30 μήνες έχουν κλείσει πάνω από 3.000 καταστήματα του είδους.
Ζόρικη είναι η κατάσταση και για την αγορά του καφέ, όπου επίσης έχουν σημειωθεί πολύ υψηλές ανατιμήσεις. Από το 2021 οι επιχειρήσεις καφέ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διαδοχικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας και τις πρώτες ύλες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν τις επιβαρύνσεις στην αγορά.
Όσο για τους καταναλωτές, αυτό που «μυρίζονται» είναι νέες αυξήσεις στη λιανική και την εστίαση, με ή χωρίς πλαφόν.