Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστούγεννα, το ξύπνημα των αισθήσεων (του Βασίλη Πολιτόπουλου)

Published

on

Από τα μέσα του Νοέμβρη, ακόμα μία εθελοντική εργασία, μου επιβάλλει, με το θαμποχάραμα έξοδο από το σπίτι.

Πηγαίνοντας στη δουλειά, υποχρεώνομαι να περάσω από τρεις φούρνους.

Όμως ο πειρασμός της μεθυστικής μυρωδιάς στο γλυκών που ψήνονται με θέλγει να κάνω μία γωνία.  Να περάσω και από τέταρτο αρτοποιείο.

Το ευωδιαστό άρωμα που διαχέεται τις πρωινές ώρες, με αποζημιώνει από τις μπάτσες του τσουχτερού αέρα που δέχομαι ή το άνεμο βρόχο που χτυπά την ανοιχτή ομπρέλα μου.

Η κίνηση στους δρόμους είναι μηδαμινή. Έτσι η ευχάριστη μυρωδιά των γλυκών που απλώνονται στις λαμαρίνες, δεν μολύνεται από τα καυσαέρια των τροχοφόρων.

Πιστεύω ότι το άρωμα των γλυκών, που ετοιμάζονται αυτή την εποχή είναι ασύγκριτο, η μυρωδιά. Αυτό το ονειρώδες άρωμα που για λίγες ημέρες απλώνεται τριγύρω μας,  μπορεί να καλύπτει άσχημες οσμές της ωμής πραγματικότητας.

Μέρες των αισθήσεων οι χριστουγεννιάτικες. Χιονισμένα πανύψηλα βουνά, από το πασπάλισμα της κατάλευκης άχνης της ζάχαρης, οι κουραμπιέδες στους φούρνους, ξυπνούν αναμνήσεις εκδρομών στο χιόνι.

Δεν το βλέπω, το ονειρεύομαι όμως.

Τα φώτα που αναβοσβήνουν στα όμορφα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι πολύχρωμες γιρλάντες των μπαλκονιών, κάποιοι Αι -Βασίληδες που αναρριχώνται στους τοίχους έτοιμοι να μπουκάρουν στα δωμάτια των παιδιών, με γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Μαγεία ο στολισμός του Δήμου, στις πλατείες, στους δρόμους.

Ευχαριστεί τη ματιά όπου κι αν γυρίσει.

Η Χριστουγεννιάτικη απαλή μουσική ακούγεται ευχάριστα.

Οι μέρες αυτές έχουν τη χαρά να φιλοξενούν τα μελωδικά κάλαντα, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων.

Οι φιλαρμονικές των Δήμων ή Συλλόγων παιανίζουν τα κάλαντα σε πλατείες, σε δρόμους.  Από κοντά ομάδες παιδιών, με τις χαριτωμένες  φωνούλες τους, τέρπουν την ακοή. Μουσικοί Ρομά, με το θορυβώδες νταούλι, δίνουν εύθυμο τόνο στον πανηγυρισμό των καλάντων.

Δεν μπορώ να αρνηθώ, απολαμβάνω αυτή τη μουσική πανδαισία.

Η γεύση των πρώτων τραγανών μελομακάρονων, ευωδιαστή και γλυκιά, σηματοδοτεί την πορεία προς τα Χριστούγεννα. Ακολουθούν οι κατάλευκοι κουραμπιέδες που με το καβουρδισμένο αμύγδαλο και αρωματικό βούτυρο, αποκτούν ξεχωριστή γεύση και γίνονται ανάρπαστοι.

Τα βελούδα βγαίνουν από τα συρτάρια ν’ απλωθούν στα τραπέζια. Εκεί τοποθετούνται τα ακριβά σερβίτσια.

Με βελούδο τυλιγμένα τα κουτάκια των δώρων, ευχαριστούν την αφή.

Όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν σ’ αυτό το πανηγύρι χαράς.

Λέγεται πως τα Χριστούγεννα είναι μία καλοστημένη διεθνής επιχείρηση.

Σκέπτομαι, συμβαίνει και αυτό. Αλλά αναρωτιέμαι.

Αν δεν την είχε ανάγκη ο άνθρωπος, διαχρονικά, θα ήταν τόσο επιτυχής;

Στην καθημερινή πάλη για επιβίωση και μάλιστα με εμπόδια, η περίοδος των εορτών είναι πολύτιμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ