ΕΛΛΑΔΑ
13 ερωτήματα για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού
Published
8 μήνες agoon

Ο τουρισμός ήταν ο κλάδος εκείνος που τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάκαμψη των περασμένων ετών. Όμως, στην παρούσα περίοδο είναι ο κλάδος που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και αυτός που θεωρείται και πιο δύσκολο να γίνουν οι όποιες προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Το CNN Greece προσπαθεί να απαντήσει σε ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τον ελληνικό τουρισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.
Πότε θα γίνει η επανεκκίνηση;
Τυπικά, την 1η Ιουνίου με το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των χώρων εστίασης. Μέσα στον Ιούνιο, θα επιτραπεί και το άνοιγμα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι, βέβαια, τα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας που θα περιλαμβάνουν όλους τους όρους υγιεινομικής προστασίας. Τα πρωτόκολλα αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Ουσιαστικά, πάντως, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν «ανοίξουν» εκ νέου τα σύνορα. Κάτι που σημαίνει πρακτικά επανέναρξη αεροπορικών πτήσεων αλλά και να είναι εφικτό να δούμε οδικές αφίξεις, κυρίως από τις γειτονικές χώρες.
Θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία;
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως αρκετοί ξενοδόχοι, ιδίως όσοι έχουν ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν. Ο λόγος είναι πως τα έσοδα που αναμένεται να έχουν -ακόμη και στα πλέον αισιόδοξα σενάρια- πολύ δύσκολα θα καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας.
Ένα ζήτημα που έχει προκύψει αφορά πάντως τις σχέσεις ξενοδόχων με τους tour operators. Σε περίπτωση που κάποιος ξενοδόχος επιλέξει να μην ανοίξει, ενδέχεται να έχει πρόβλημα στις συμφωνίες για το 2021 δεδομένου ότι οι μεγάλοι tour operators θα επιδιώξουν να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, η οποία, άλλωστε, θεωρείται και από τις καλύτερες περιπτώσεις κυρίως λόγω της καλής εικόνας της όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενδεχομένως, οι ξενοδόχοι που διαθέτουν περισσότερα του ενός ξενοδοχεία να επιλέξουν να ανοίξουν ένα ή ορισμένα από αυτά προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις των tour operators.
Θα έχει πρόβλημα το Airbnb και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Ένα από τα αιτήματα του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και των συνδέσμων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων είναι να μην επιτραπεί τη φετινή σεζόν να λειτουργήσουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυρίως το Airbnb. Ο λόγος που επικαλούνται είναι πως θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί ότι θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινομικής προστασίας που θα υπάρξουν.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική αντίδραση από το υπουργείο Τουρισμού και γενικότερα τους αρμόδιους φορείς.
Από την άλλη πλευρά, το Airbnb έσπευσε να παρουσιάσει, τουλάχιστον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα νέο πρωτόκολλο καθαρισμού και απολύμανσης των καταλυμάτων που περιλαμβάνει στην πλατφόρμα της. Η πρωτοβουλία προβλέπει την έκδοση πιστοποιητικού
στους οικοδεσπότες που έχουν ολοκληρώσει για τους νέους κανόνες υγιεινής, οι οποίοι καταρτίστηκαν βάσει των συστάσεων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών και εμπειρογνωμόνων της υγείας. Αν θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο για την Ευρώπη, θα περιμένουμε για να το δούμε. Όπως και το αν θα είναι αρκετό αυτό το πρωτόκολλο.
Πόσο θα διαρκέσει η σεζόν;
Τα τελευταία χρόνια, είχε υπάρξει μία προσπάθεια για επιμήκυνση της σεζόν με στόχο να υπάρχουν σημαντικές ροές τουριστών από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Φέτος, η εκτίμηση είναι πως η σεζόν θα μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, δεδομένου ότι υπάρχει η αίσθηση πως αρκετοί Ευρωπαίοι -κατά κύριο λόγο- θα προτιμήσουν να κάνουν τις διακοπές τους το φθινόπωρο ξεκινώντας από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο, κάτι που δεν αποκλείουν οι επιστήμονες.
Σε τι είδους εμπειρία θα πρέπει να επικεντρωθούμε;
Θα πρέπει να περιμένουμε τα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας τόσο των ξενοδοχείων όσο και των χώρων εστίασης και αναψυχής αλλά και αυτών για τις οργανωμένες παραλίες. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» θα πρέπει να διαφοροποιηθεί αρκετά. Ενδεχομένως, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να κληθούν φέτος να προσφέρουν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές (π.χ. εκδρομές σε παραλίες χωρίς οδική πρόσβαση, περιπάτους, πολιτιστικές διαδρομές) στους τουρίστες που θα υποδεχθούν.
Τι θα γίνει με τις μεταφορές;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που υπάρχει. Ιδίως όσον αφορά στις αεροπορικές πτήσεις. Ένας βασικός λόγος είναι πως θα πρέπει το θέμα να ρυθμιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος. Πολλές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης αυτή τη στιγμή και είναι άγνωστο ακόμη και το ποιες θα δρομολογήσουν πτήσεις προς την Ελλάδα -και πόσες- κατά τη διάρκεια του 2020.
Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα των μέτρων υγειονομικής ασφαλείας στα αεροδρόμια όπου σίγουρα θα υπάρχει αρκετή ταλαιπωρία για τους επιβάτες, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και ζήτημα για κατοχή υγειονομικού διαβατηρίου.
Αρκετά ζητήματα προς επίλυση έχουν να κάνουν και με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές όπου θα πρέπει να διευκρινιστεί πόσοι επιβάτες θα είναι ανά πλοίο. Ο αναμενόμενα περιορισμένος αριθμός σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό αεροπορικών πτήσεων θα επηρεάσει και αυτός τον τελικό αριθμό των επισκεπτών, ειδικά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Οι τουρίστες θα έρχονται. Εμείς θα τους θέλουμε;
Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις χώρες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι βασικές χώρες προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία, είναι μάλλον κατανοητό ότι υπάρχει και το θέμα υπό ποιες προϋποθέσεις θα θέλουμε να υποδεχτούμε τουρίστες από αυτές τις χώρες. Άλλωστε, όπως τονίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ο πρωταρχικός στόχος για αυτό το καλοκαίρι είναι η υγειονομική προστασία της χώρας.
Επιπλέον, παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η διάθεση των ενδιαφερόμενων τουριστών, οι οποίοι ενδεχομένως και τη φετινή χρονιά να προτιμήσουν προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα τους ή προσβάσιμους με αυτοκίνητο, το οποίο τείνει να εξελιχθεί στο πιο ασφαλές μέσο μετάβασης για την τουριστική σεζόν του 2020.
Ποιες είναι οι αγορές που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν;
Σε μία αγορά που θα είναι πιο μικρή, στόχος της Ελλάδας είναι να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και χώρες που τα πήγαν καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, άρα εκτιμάται ότι θα υπάρχει και μεγαλύτερη διάθεση για τουρισμό. Επιπλέον, μία άποψη είναι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε σε γειτονικές χώρες, οι κάτοικοι των οποίων μπορούν να φθάσουν και οδικώς στην Ελλάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι χώρες των Βαλκανίων και γενικότερα της ανατολικής Ευρώπης θεωρούνται ως αγορές που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, όπως και αυτές του Ισραήλ αλλά και των κρατών της Μέσης Ανατολής.
Οι οδικές αφίξεις θα σώσουν την κατάσταση;
Τα τελευταία χρόνια, οι οδικές αφίξεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση και η εκτίμηση είναι πως φέτος θα έχουν μικρότερη πτώση σε σχέση με τις αεροπορικές, για προφανείς λόγους. Όμως, οι τουρίστες που προτιμούν να έλθουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο τους, σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, δαπανούν, κατά μέσο όρο, μικρότερα ποσά σε σχέση με εκείνους που έρχονται αεροπορικώς. Οπότε ακόμη και αν υπάρξει αύξηση, δύσκολα θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες.
Ο εσωτερικός τουρισμός και τα κουπόνια δεν μπορούν να βοηθήσουν;
Πολύς λόγος έχει γίνει για τον εσωτερικό τουρισμό και την επέκταση του μέτρου του κοινωνικού τουρισμού. Παράγοντες του τουριστικού κλάδου επισημαίνουν ότι τα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό ανέρχονται περίπου στο 10% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων. Το ποσοστό μπορεί φέτος να αυξηθεί αλλά το απόλυτο νούμερο δύσκολα θα είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αναμένεται να περιορίσουν τον αριθμό των ημερών των διακοπών τους είτε επειδή ανησυχούν είτε επειδή δεν θα μπορούν για οικονομικούς λόγους.
Τα κουπόνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία μορφή βοήθειας αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μία ανάσα.
Πόσες θα είναι οι απώλειες;
Το 2019 έκλεισε με τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό να εκτιμώνται στα 18 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα που αφορούν όλους τους επιμέρους τομείς (μεταφορές, διαμονή, εστίαση κ.ά).
Οι συνολικές απώλειες μοιάζουν λίγο δύσκολο να εκτιμηθούν ιδίως από τη στιγμή που δεν έχει γίνει επανεκκίνηση για να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το τουριστικό ενδιαφέρον φέτος. Μία ένδειξη είναι πάντως ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) κάνει λόγο για απώλειες της τάξεως των 4,46 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Η υπάρχουσα εκτίμηση αναφέρει ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2022.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας;
Η κλασική έκφραση είναι πως ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η έμμεση επίπτωση του τουρισμού είναι εξίσου σημαντική με την άμεση και αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, ιδίως όταν ο τουρισμός άρχισε να παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βοηθώντας σημαντικά στη σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι άμεσες απώλειες στα τουριστικά έσοδα θα έχουν ως έμμεσο αποτέλεσμα και τη σημαντική πτώση των εσόδων σε αρκετούς ακόμη κλάδους της οικονομίας.
Πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε από τώρα το 2021;
Από τη στιγμή που είμαστε στα μέσα του 2020, θα ήταν μάλλον λάθος να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τη φετινή σεζόν. Πρωταρχικός στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών, η αύξηση του μεριδίου αγοράς και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε όσους τουρίστες έρθουν. Αν και σε αυτή την περίπτωση δείξουμε ως χώρα καλή εικόνα, τότε θα έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε το 2021 να είναι μία χρονιά ταχύτατης ανάκαμψης.
Του Δημήτρη Μαλλά – CNN Greece
Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ, με 20 ευρώ τον χρόνο.
Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας
You may like

Πώς μεθοδεύεται η αρπαγή της περιουσίας του Ελληνικού λαούΟ Γάλλος οικονομολόγος λέει: “Δεν μπορεί να επιβληθεί σε μια κοινωνία μεγαλύτερο κακό, από την χρησιμοποίηση του νόμου σαν μέσο αρπαγής”Στις 23/4/2010 με τον νόμο 3842/ΦΕΚ Α 58 ψηφίζεται και θεσμοθετείται το e-Periousiologio – το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Δηλαδή, το φακέλωμα της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών.Την ίδια εποχή μπήκαμε στην απάτη των μνημονίων. Το πρώτο μνημόνιο προβλέπει την υποθήκευση όλου του Δημοσίου και Ιδιωτικού πλούτου.
Ήδη από το 1824 και το 1825 που πήραμε τα δύο δάνεια της εξάρτησης και της υποτέλειας από τον Οίκο Λόφναν, 800.000 λίρες από το 1824 και τους αδελφούς Ρικάρντο 2.000.000 λίρες το 1825, η Ελλάδα πέρασε από την σκλαβιά των Οθωμανών στην σκλαβιά των δανειστών. Για τους τόκους παραχωρούμε στους δανειστές την παραγωγή των Ελληνικών μονοπωλίων (αλάτι – σπίρτα) και για το κεφάλαιο υποθηκεύσαμε όλη την ελεύθερη Ελλάδα, δηλαδή την Ρούμελη, τον Μωριά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.Το 1827 με την Ναυμαχία του Ναβαρίνου η οποία έγινε υπό την εποπτεία των ναυάρχων Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν (και οι τρεις μασόνοι 33ου βαθμού) η Ελλάδα τυπικά απελευθερώθηκε. Στην ουσία άλλαξε αφέντη και πέρασε στην εποπτεία των δανειστών. Από τότε μέχρι σήμερα τα δάνεια που λαμβάνει το «Ελληνικό Κράτος» συνεχώς ανανεώνονται, άλλωστε τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί.” Μένανδρος 391 π.Χ.Στις 27/5/2016 με τον Νόμο 4389 ιδρύεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ΑΑΔΕ, η οποία καθορίζει την φορολογική και οικονομική πολιτική της Ελλάδας χωρίς να την ελέγχει κανένας κρατικός
φορέας. Στην εποπτεία της ΑΑΔΕ πέρασαν οι ΔΟΥ (εφορίες) και τα τελωνεία. Δηλαδή οι Φορολογικοί πόροι Ιδιωτικοποιήθηκαν… και στους δανειστές μας. Οι ΑΑΔΕ πλέον, είναι και εκπρόσωπος των δανειστών.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 πρέπει το e-Περιουσιολόγιο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021 ασχέτως αν υπάρχει Κορονοϊός ή όχι.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα είναι ένα τρομακτικό φορολογικό Πογκρόμ που θα εφαρμοστεί εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει στην κυβέρνηση να νομοθετήσει την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το e Περιουσιολόγιο βασίζεται στην αρχή «ότι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται». Στην πραγματικότητα δηλαδή, με το ισόποσο πρόστιμο που θα προβλέπεται, το μη δηλωθέν περιουσιακό στοιχείο θα δημεύεται. Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις, θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο, δηλαδή θα κατάσχονται στο σύνολό τους.
Έτσι η εφορία η οποία ανήκει στην ΑΑΔΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο αποκτά πλήρη γνώση των περιουσιακών στοιχείων των φυσικών προσώπων. Είναι «ο παντεπόπτης οφθαλμός» της εφορίας.
«Το σύστημα» θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα κάνουν αποτίμηση της αξίας και του αριθμού των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Θα υπάρχουν στο «σύστημα» τεχνικές ελέγχου που θα εντοπίζουν τις αποκλίσεις μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων και των εσόδων των φορολογούμενων πολιτών.Γι’ αυτό ακριβώς σήμερα το κτηματολόγιο λειτουργεί βάσει των συμβολαίων των ακινήτων, όμως το περιουσιολόγιο που έρχεται θα είναι μια «δαμόκλειος σπάθη» για τα κεφάλαια των Ελλήνων φορολογουμένων.Η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει μια εφαρμογή «περιουσιακών στοιχείων» των φορολογουμένων πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι:Ακίνητα πάσης φύσεως
Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.Καταθέσεις σε Ελληνικές Τράπεζες
Καταθέσεις πάσης φύσεως στο εξωτερικό (σε φορολογικούς παραδείσους, σε κράτη που προστατεύουν το απόρρητο καταθέσεων κ.λπ.)
Θυρίδες και το περιεχόμενο των θυρίδων
Κοσμήματα πάσης φύσεως (αγορασμένα, δώρα γάμου, δώρα, κληρονομιά από τους προγόνους μας κ.λπ.)
Πίνακες (ότι ισχύει για τα κοσμήματα)
Χρυσός σε οποιαδήποτε μορφή (πλάκες χρυσού, χρυσές λίρες κ.λπ.)Μετοχές πάσης φύσεως
Ομόλογα πάσης φύσεως
Έντοκα γραμμάτια πάσης φύσεως
Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
Εταιρικά μερίδια
Συμμετοχή σε πάσης μορφής επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίας των φορολογουμένων. Δηλαδή ότι έχουμε σε ρευστό χρήμα στα σπίτια μας.Με την εφαρμογή του e-Περιουσιολογίου θα πάψουμε να είμαστε ιδιοκτήτες της περιουσίας μας (θα καταργηθεί η ιδιωτική περιουσία) αφού η ΑΑΔΕ θα μπορεί να μας φορολογεί κατ’ εκτίμηση ή κατά συνείδηση όπως προβλέπει ο άθλιος νόμος 4389 (η ΑΑΔΕ μπορεί να φορολογεί κατά συνείδηση).
Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν στοιχεία (έστω από λάθος) θα τιμωρούνται με πρόστιμο ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δήλωσαν. Ποιος όμως θα ορίζει την αξία αυτών των στοιχείων, π.χ. των κοσμημάτων ή των πινάκων; Μα φυσικά οι «ειδικοί» της ΑΑΔΕ.Τώρα οι «ειδικοί» θα παρέμβουν και στην ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Στην ουσία οι ειδικοί εκτελούν τις εντολές και των δανειστών.
Γι’ αυτό τον λόγο με τον Νόμο 4622/2019 δημιουργήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).Μια ανεξάρτητη αρχή χωρίς νομική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να ελέγχει κάθε Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα βάσει μόνο μιας ανώνυμης καταγγελίας ή μιας υπόνοιας;
ΤI νομικά εκτρώματα ψηφίζουν τις νύχτες οι Έλληνες βουλευτές ;Θα καταργηθεί δηλαδή το οικογενειακό άσυλο και η ατομική ιδιοκτησία; Οι τράπεζες και οι «εξωτερικοί χρήστες» του συστήματος όπως οι συμβολαιογράφοι, οι λογιστές , οι μηχανικοί, τα κτηματολόγια, τα υποθηκοφυλακεία, κ.λ,π. θα κοινοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.
Οι εσωτερικοί χρήστες, δηλαδή οι εφοριακοί, θα μπορούν να δίνουν τα στοιχεία των φορολογουμένων πολιτών σε εταιρείες όπως η Pal…..r , η οποία συνεργάζεται στο φακέλωμα των Ελλήνων πολιτών με το Ελληνικό κράτος;
Ποιος φορέας θα εκτιμά το σύνολο της περιουσίας όσο και τα επιμέρους στοιχεία που αποτελούν την περιουσία των φορολογουμένων;
Με τι κριτήρια και με τι εγγυήσεις διαφάνειας Δηλαδή, αν το κράτος λόγω κακοδιαχείρισης έχει ανάγκη φόρων, θα μπορεί να επιβάλει φόρο π.χ. ίσο με 30% της συνολικής περιουσίας των πολιτών;Το 10μηνο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020 το Ελληνικό κράτος δανείσθηκε 51 δις ΕΥΡΏ (σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ του κ. Κώστα Κόλμερ) ενώ έχει έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα περίπου 12 δισ ΕΥΡΏ. Έτσι το Δημόσιο Χρέος έχει φτάσει σε επίπεδα 210% του ΑΕΠ. Θα μπορεί λοιπόν η ΑΑΔΕ να επιβάλει ένα φόρο ίσο με 12 δις στις περιουσίες των φορολογουμένων πολιτών; Γιατί έτσι ορίζουν οι δανειστές;
Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κατάσχει κάθε περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων φορολογουμένων. Δηλαδή, αν κάποιος φορολογούμενος έχει από κληρονομιά της γιαγιάς του ή από δώρο γάμου ορισμένα κοσμήματα, θα είναι τεκμήριο αυξημένου εισοδήματος και θα φορολογηθεί;
Με τι συντελεστή εισοδήματος;Με αυτόν που θα επιβάλουν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις;
Οι στημένοι εκτιμητές των δανειστών θα παίρνουν προμήθεια ανάλογα με το ύψος του φόρου που θα επιβάλλεται ή ανάλογα με το ύψος της εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων;
Αυτό γίνεται με τους «διαχειριστές» των κόκκινων δανείων, οι οποίοι παίρνουν προμήθεια ανάλογα με την εισπραξιμότητα που θα επιβάλλουν στους άμοιρους δανειολήπτες.Οι διάφορες Ελληνικές…. κυβερνήσεις θα τολμήσουν να ψηφίσουν τον αποκεφαλισμό του Ελληνικού λαού;
Είτε μέσω ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε με την «στημένη κρίση» των Ιμίων, είτε μέσω μιας απάτης, όπως έγινε με την ληστεία του Χρηματιστηρίου ή της εφαρμογής νέων μνημονίων, είτε μέσω της απόλυτης βίας, όπως έγινε με τον Κορονοϊό που εξοντώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τολμήσει η Ελληνική Βουλή – που δημιούργησε την τερατόμορφη ΑΑΔΕ – να προσφέρει το κεφάλι του Ελληνικού λαού στους δανειστές;
Θα χρησιμοποιηθεί ο Κορονοϊός σαν εργαλείο αρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών μέσω του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου;
Αν, δηλαδή, σαν πρόσχημα αναφερθεί ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν θυσίες για να «αναστηλωθεί» η Ελληνική οικονομία και να προσφέρουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους για τον «Ιερό αυτό σκοπό» θα ψηφίσουν την ληστεία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών;Μήπως οι Έλληνες θα πρέπει να προσφέρουν την περιουσίας τους στους «κολλητούς ξένους επενδυτές» σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης; Μήπως θα πρέπει ξανά να ανακεφαλαιοποίησουν τις τράπεζες οι οποίες διαγράφουν τα δάνεια της Ελληνικής και ξένης αστικής τάξης, την ώρα που αρπάζουν τα σπίτια των φτωχών Ελλήνων δανειοληπτών;
Φυσικά, θα εμφανιστούν οι άθλιοι «ειδικοί» στα χορηγούμενα, με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ για να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι θα πρέπει να δώσει την περιουσία που έχει χρυσό πληρώσει για την «σωτηρία του κράτους». Τα ΜΜΕ θα αφιερώσουν διθυραμβικές εκπομπές στην «ανοικοδόμηση» της οικονομίας από τους καλούς ξένους «επενδυτές», οι οποίοι θα δανειστούν από τις ανακεφαλαιοποιημένες χρεοκοπημένες τράπεζες για να μην δώσουν ούτε ένα δικό τους ΕΥΡΩ.Το e-Περιουσιολόγιο είναι το όπλο που θα πυροβολήσει τους Έλληνες φορολογούμενους και μετά θα τους ληστέψουν οι δανειστές;
Η ΑΑΔΕ και η ΕΑΔ πρέπει να καταργηθούν άμεσα και οι ΔΟΥ και τα τελωνεία να τεθούν κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Να διοριστεί ένας Υπουργός Οικονομικών κοινής αποδοχής και να γίνει μια έντιμη οικονομική διαχείριση των φορολογικών εσόδων προς όφελος του Ελληνικού λαού.
Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να πάρουν άμεσα θέση και να χαρακτηρίσουν το e-Περιουσιολόγιο σαν αντισυνταγματικό έκτρωμα και να ακυρώσουν κάθε νόμο που αναφέρεται στο φακέλωμα της περιουσίας των Ελλήνων και την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Το e-Περιουσιολόγιο θα καταργήσει το οικογενειακό άσυλο αφού η ανεξάρτητη αρχή θα μπορεί να μπαίνει όποτε θέλει για έλεγχο στο κάθε σπίτι .
Η Ελληνική Αστυνομία που προέρχεται από τα σπλάχνα του λαού πρέπει να αρνηθεί κάθε συνεργασία με την ΕΑΔ και της ΑΑΔΕ, γιατί οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν ορκιστεί πίστη στο σύνταγμα. Πώς λοιπόν θα δεχθούν να είναι κάτω από την εποπτεία των δανειστών και ανεξάρτητων αρχών;
Ο πτωχευτικός κώδικας που χωρίς ντροπή ψήφισε η Ελληνική βουλή, το e-Περιουσιολόγιο και οι νόμοι που αρπάζουν (ληστεύουν) τα περιουσιακά στοιχεία των πιο αδύναμων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας (η Αστική Τάξη έχει μεταφέρει το σύνολο σχεδόν του πλούτου της σε φορολογικούς παραδείσους) δείχνουν την κατεύθυνση των επόμενων χρόνων. Γι’ αυτό δημιουργείται ένα απολυταρχικό κράτος μέσω νόμων όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η απαγόρευση της ελεύθερης άποψης, τα «περίεργα» Lockdown, η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος, [ από πότε έχετε να δείτε πορεία και απεργίες] , η διασπορά σκουπιδοειδήσεων και fake news από τα κανάλια, η ψήφιση νόμων κλοπής της ιδιωτικής περιουσίας των φορολογουμένων, η χειραγώγηση του δικαστικού σώματος, η εφαρμογή πειραμάτων ελέγχου του νου, η διαχείριση της συνείδησης με στόχο να έχουμε μια σκλαβοποιημένη και υποταγμένη κοινωνία.Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν μπορείτε να ταξιδέψετε μόνοι σας στα εξοχικά σας ή στις ιδιαίτερες πατρίδες σας;
Γιατί αυξάνονται τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αεροπλάνων, πλοίων, υπεραστικών λεωφορείων. Γιατί αυξάνονται συνεχώς τα διόδια; [ στην Ελλάδα μόνο].Για να πάω στα μέρη μου, στη Ναύπακτο με Ι.Χ. θέλω 150 ΕΥΡΩ. Γιατί απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες χώρες; Και ένα σωρό άλλες απαγορεύσεις που σας κάνουν δύσκολη την μετακίνηση; Γιατί απλώς οι Έλληνες πρέπει να αποξενωθούν από την ιδιωτική τους περιουσία, έτσι ώστε να την παραδώσουν χωρίς αντίσταση, αφού δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στις εκτός πόλης ιδιοκτησίες τους.Το e-Περιουσιολόγιο δεν πρέπει να περάσει αφού είναι ένα αντισυνταγματικό έκτρωμα που καταργεί στην ουσία την ιδιωτική περιουσία αφού θα την ελέγχει και θα την διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ όπως νομίζει.
Το θέμα του e-Περιουσιολογίου και η χωρίς όρια φορολόγηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων είναι ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό από οποιοδήποτε άλλο.
Όταν αποσύρουν τον Κορονοϊό ίσως να μην έχουμε ούτε ιδιωτική περιουσία ούτε ιδιωτική ζωή.

ΕΛΛΑΔΑ
Ερώτηση Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλ/νίας
Published
5 ώρες agoon
23/01/2021
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, με θέμα: «Ζητήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας»
Αναφέρει συνοπτικά:
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκάλεσει η πανδημία του Covid-19 στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας. Ανέφερε τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, την δραματική μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος (πωλείται 0,50-0,55 λεπτά ενώ το κόστος παραγωγής του ανέρχεται σε 0,65 λεπτά του ευρώ), τις σημαντικές αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μειώσεις στην εξισωτική αποζημίωση (ενώ το 2016 ήταν στα 20ευρώ/ζώο πλέον έχει φτάσει στα 7ευρώ/ζώο). Σημείωσε δε ότι η Πολιτεία δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’όψιν ότι στις ορεινές περιοχές, επικρατούν πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις πεδινές και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις τροφές, έχοντας σημαντικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους.
Οι κτηνοτρόφοι του ορεινού Βάλτου, του Ξηρομέρου, της Ναυπακτίας, του Μεσολογγίου, της περιοχής της Τριχωνίδας και όλης της Αιτωλοακαρνανίας, ενός νομού κατεξοχήν αγροτικής οικονομίας, είναι πλέον σε απόγνωση και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους.
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
- Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών εν μέσω πανδημίας και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας;
- Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να μειώνονται συνεχώς ενώ το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς;
- Θα αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο λόγω του Covid-19;
- Τέλος, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, πως σχεδιάζει το Υπουργείο να τις στηρίξει για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις συνέπειες της πανδημίας;

Υψηλή αρμοδιότητα στους δήμους αλλά και πολύ αυξημένη λογοδοσία, είναι η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές. Προηγήθηκε παρασκηνιακή διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και σε εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων.
Άλλωστε εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων «φωνάζουν» εδώ και χρόνια για τη μεγάλη ρίζα του προβλήματος στη χώρα, την εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ έχουν ζητήσει επιπλέον οριζόντια απαγόρευση πώλησης ζώων από pet shops – θέμα στο οποίο αναμένεται επίσης να «απαντήσει» το νομοσχέδιο.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον δύο κρίσιμες διατάξεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες των δήμων.
Από τη μια η κυβέρνηση καταρτίζει πλάνο νέων πόρων προς τους δήμους για να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες τους, ωστόσο αναμένεται ταυτόχρονα σφιχτό πλαίσιο ελέγχων, το οποίο θα καταλήγει σε… μπλόκο χρηματοδότησης (ακόμα και για άλλα έργα) εφόσον δεν πιάνονται οι καθορισμένοι στόχοι της προστασίας των ζώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερώτηση Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη Βουλή για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλ/νίας

«Εν τάξει» η πολεοδομική αναρχία

Υποχρεωτική στείρωση με επιδότηση για τα κατοικίδια

Aνοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΟΠΑΠ, κυνήγι-ψάρεμα

Συνάντηση Τσουκαλά και Παπαίωαννίδη με τον Σπήλιο Λιβανό

Αντικατάσταση δικτύου άρδευσης δύο πλατειών στον Γαλατά



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
-
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ3 έτη ago
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Τα νέα δεδομένα για τα Πολεοδομικά της Ναυπάκτου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 έτη ago
Μάντρα τέλος;
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ1 έτος ago
Από τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Επικίνδυνη εγκατάλειψη…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
Χόρεψαν με την ψυχή τους!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
«Έφυγε» ο Κώστας Κωτούλας…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
«Τίτλοι τέλους» για το τμήμα ΤΕΙ της Ναυπάκτου