Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

135.000 ελιές φυτεύτηκαν στην Ολυμπία

Published

on

Με την επίσημη εκδήλωση της μεγάλης δωρεάς των 135.000 νέων δενδρυλλίων Κορωνέικης ελιάς προς τους καλλιεργητές των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του περσινού  καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας».

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη, πραγματοποίησε  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την διεύθυνση της κ Σοφίας Ψαρά, τραγούδησαν  τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Σήμερα βρεθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα να καούν ή να υποστούν σοβαρή ζημιά. Με την παρουσία μου εδώ θέλω να εξάρω την ιδιωτική πρωτοβουλία, που για ακόμα μία φορά λειτούργησε άμεσα για την αποκατάσταση της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Με το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» παραδοθήκαν 135.000 νέα δενδρύλλια στους καλλιεργητές ελιάς που έχασαν το εισόδημα τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννο Γραμματίδη που επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.  Σας συγχαίρω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το φωτεινό παράδειγμά σας».

Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από φυσική καταστροφή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, προκειμένου να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας».

Ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας Σταύρο Βέρρα και Γιώργο Μικέογλου, το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως και τους Προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν.

Ενώ κλείνοντας, ευχαρίστησε τον μεγάλο χορηγό, τη ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της Γιώργο Στάσση, την Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Απ΄ την  πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι: «Η ελιά δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό προϊόν, αλλά ένα εθνικό σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από τους πανάρχαιους χρόνους. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται μοναδικά στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου η ελιά συνδέθηκε άρρηκτα με τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές Αξίες. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Arete Fund να οργανώσουν και να συντονίσουν μία μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ανασύστασης των ελαιώνων της Ολυμπίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, συνιστά μια μεγάλη, εθνικών διαστάσεων, προσφορά, που εκτός από την πολύτιμη στήριξη χιλιάδων αγροτών και των καλλιεργειών τους,  αποδεικνύει τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει για όλο τον πλανήτη η Αρχαία Ολυμπία. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων στις ΗΠΑ που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μας γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και τιμούν όμως την Ολυμπία. Και απέδειξαν πως οι κοινές αξίες και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Τους ευχαριστούμε και τους τιμάμε».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων : «Όταν στον τόπο μας χάθηκαν πέρυσι από την ολέθρια πυρκαγιά 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης μέσα σε λίγες μέρες, οι ελπίδες μας για γρήγορη αποκατάσταση ήταν ισχνές. Η κοινή λογική μας έδειχνε ότι η τεράστια καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, η πρωτοβουλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να δωρίσουν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ανέτρεψε τις αρχικές απαισιόδοξες σκέψεις μας.

Σημειώνεται, ότι στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έλαβε  χώρα η επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, βραβεύθηκαν οι μεγάλοι δωρητές, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, καθώς και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κηπάριο έναντι του Δημαρχείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν, όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου, ανάμεσα στους οποίους το ζεύγος Steven και Dianne de Laet, Ιδρυτές του Arete Fund με πλούσιο έργο στις Μυκήνες και τη Νεμέα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»

Published

on

By

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική αλλά και σ΄ όλους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε ξένες χώρες

Γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν; Πώς ταξίδεψαν; Πού δούλεψαν; Σε ποιές συνθήκες; Πώς τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι; Πώς στάθηκαν στις δυσκολίες;

Τη ζωή και τους αγώνες τους  εξιστορεί η ταινία:

«Λάντλοου: Οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα»
που θα προβληθεί την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 9μμ  στα γραφεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ευπάλιο (στο παλιό κτίριο της Ένωσης )

Στην περιοχή μας σε κάθε οικογένεια  υπάρχουν συγγενείς μετανάστες στην Αμερική. Είναι αυτοί που βοήθησαν τις οικογένειές τους να ξεχρεώσουν τους τοκογλύφους. Πάντρεψαν τις αδελφές τους. Έσωσαν από την πείνα και τη δυστυχία μετά τον πόλεμο τους συγγενείς τους. Βοήθησαν στην ανοικοδόμηση των χωριών τους και σε πολλά χωριά ακόμα βοηθούν. Η προσφορά τους είναι ακόμα ζωντανή στα χωριά μας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στην Αμερική. Εργάστηκαν στα αστικά κέντρα, στα ορυχεία της Δύσης, στην κατασκευή σιδηροδρόμων και στα υφαντουργεία της Νέας Αγγλίας.

λαικη-συσπείρωση-προβολή-ελληνες-στους-πολέμους-του-άνθρακα

Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη φτώχεια, τις δυσκολίες της ζωής τους, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στα ξένα. Ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει αιτίες, παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Με τη δουλειά των χεριών τους οι Έλληνες μετανάστες, μαζί με τους εργάτες από πλήθος χώρες, μεταμόρφωσαν τη “νέα γη” από τα σπλάχνα της ως τους ουρανοξύστες.  Έγραψαν ιστορία, ως αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, μια ιστορία που πρέπει να μαθευτεί. Μια ιστορία για την οποία, ακριβώς, ο κόσμος της δουλειάς και οι απόγονοί τους πρέπει να είναι περήφανοι.

Λίγα έχουν ειπωθεί για τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Αρκετά για εκείνους που πήγαν μετά τον πόλεμο. Πόσα γνωρίζουμε όμως για την πραγματική ζωή τους, τις δυσκολίες, τους αγώνες τους στην ξενιτειά;

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Tα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ναύπακτο

Published

on

By

προεόρτια-κοίμηση-θεοτόκου
Στά Προεόρτια τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τέτοια ἡμέρα ἡ θεία Λειτουργία, ὅταν δέν συνέπιπτε ἡμέρα Κυριακή, ἐτελεῖτο στό κεντρικό Παρεκκλήσιο πού βρίσκεται κάτω ἀπό τό Ἱερό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου, τό ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένο στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου. Ἐκεῖ προεορταζόταν τό μεγάλο γεγονός τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεώς της.

Ὅπως εἶπε Σεβασμιώτατος στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας, αὐτό τό Παρεκκλήσιο ἀφιερώθηκε στήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, διότι τά παλαιά χρόνια ἐδῶ στήν Ναύπακτο, πρίν ἀπό τήν κατάλυψή της ἀπό τούς Ὀθωμανούς, ἐτιμᾶτο ἰδιαιτέρως ἡ ἑορτή τῆς Παναγίας, διότι ὑπῆρχε μεγάλος Ἱερός Ναός, ρυθμοῦ Βασιλικῆς, πού ἦταν ἀφιερωμένος στήν κοίμηση τῆς Θεοτόκου, μέ τήν προσωνυμία ἡ Παναγία τῆς Ναυπάκτου. Τά θεμέλια αὐτοῦ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ ἔχουν ἀνευρεθῆ. Μέ τό κεντρικό Παρεκκλήσιο τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ συνεχίζουμε στήν Ναυπάκτο τήν τιμή τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς Θεοτόκου.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του μετά τό Εὐαγγέλιο ἀναφέρθηκε στήν ὀρθόδοξη ἀνθρωπολογία, μέ ἀφορμή τήν ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Χριστοῦ, πού ἑορτάσαμε, καί τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, πού θά ἑορτάσουμε.

Στήν θεία Λειτουργία παρευρέθηκε πλῆθος ἀνθρώπων, καί μέ τόν τρόπο αὐτόν ἑτοιμάσθηκαν γιά τήν μεγάλη ἑορτή.

Εκ της Ἱεράς Μητροπόπλεως

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ναυπακτίας:  Πρόγραμμα ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση και την πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει τις ωφελούμενες μητέρες ότι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της   ΕΕΤΑΑ, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» (πρώην Εναρμόνιση), περιόδου 2022-2023, παρατείνεται ως εξής:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Περίοδος ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων

Συμμετοχής

έως 17.8.2022

Ανακοίνωση Προσωρινών Αποτελεσμάτων

22.82022

Ηλεκτρονική Υποβολή Ενστάσεων

23 – 25.8.2022

Ανακοίνωση Οριστικών Αποτελεσμάτων

29.8.2022

Για την εξυπηρέτηση των Αιτούντων

τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5214600

e-mail: helpdeskchildhood@eetaa.gr

 

Τηλέφωνο πληροφοριών Δήμου Ναυπακτίας: 2634038637

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ