Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ειδήσεις από το… παρελθόν

Published

on

Παρελαύνουν στις σημερινές «ειδήσεις» οι μεγάλοι ευεργέτες του 19ου αιώνα, για τους οποίους ορθώς ελέχθη ότι υπήρξαν ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Ένα τραγικό ατύχημα μεταξύ Οθωνών και Ερρικούσας της Κέρκυρας.

Οι Ηπειρώτες της διασποράς συνδράμουν τους εν Ηπείρω συμπατριώτες τους. Ένας Γιαννιώτης Εβραίος δραπετεύει από την συμμορία που τον αιχμαλώτισε και μια συμπλοκή στην Άρτα, μεταξύ Εβραίων. Ένας Πέρσης, επισκέπτεται, με την ευκαιρία των εορτασμών της 25ετίας, από της ανόδου του βασιλέως Γεωργίου Α’ στον Ελληνικό θρόνο, την Ακρόπολη 2.360 χρόνια μετά την καταστροφή της από τον Ξέρξη. Ένας ένθερμος Ούγγρος ελληνιστής επισκέπτεται την Αθήνα και στους Παξούς πεθαίνει η αδελφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Αλλά, παραθέτω, επί λέξει τις σχετικές «ειδήσεις» από αθηναϊκές εφημερίδες, οι οποίες, πλην μιας, ευρίσκονται στην φιλόξενη Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου.

Οι ειδήσεις:

ΕΘΝΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ, 9-1-1873. Ο διά τας γενναίας αυτού υπέρ εκπαιδευτικών έργων προσφοράς διακρινόμενος ομογενής Γ. Ζαρίφης προσήνεγκε κατ’ αυτάς εις το Εθνικόν Νοσοκομείον το ποσόν χιλίων λιρών, προϊόν στοιχήματος όπερ είχε τεθή μεταξύ αυτού και του Εξ. Χρηστάκη Εφένδη Ζωγράφου επί τινος ζητήματος της ημέρας. Είθε πάσαι αι μεταξύ των ομογενών τραπεζιτών και πλουσίων αναφυόμεναι διαφωνίαι να καταλήγωσιν εις αποτέλεσμα ομοίως ευάρεστον διά τα Εθνικά ημών καταστήματα. (Βυζαντίς)

 ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 5-4-1888. Ο εκ Δελβινακίου της Άνω ηπείρου κ. Νικόλαος Β. Στύλος σπουδαστής της Χημείας εν Μονάχω, ανηγορεύθη εσχάτως εν τω Πανεπιστημίω διδάκτωρ με τον βαθμόν άριστα.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 8-4-1888. Πλοιάριον κατευθυνόμενον εξ Οθωνών εις Ερρικούσαν της Κερκύρας ανετράπη ένεκα κακοκαιρίας και επνίγησαν οι εν αυτώ επιβάται, δήμαρχος Διαποντίων Χ. Ορφανός, δημοτικός σύμβουλος Σ. Κωτώλης, χειρούργος Δ. Πάσχος, Χωροφύλαξ Κ. Σουλιώτης και εις έτερος άγνωστος, διεσώθησαν δε τρεις. […]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 24-5-1888. Το συμβούλιον της Αδελφότητος των εν Αθήναις παρεπιδήμων ηπειρωτών εν τη συνεδρία αυτού της 19ης Μαΐου συνέστησεν επιτροπήν προς συλλογήν βοηθημάτων υπέρ των εκ πείνης δεινοπαθούντων εν Ηπείρω, αποτελουμένην εκ των κυρίων Ν. Βότσαρη, Κ. Καραπάνου, Γ. Βασιλείου, Μ. Μελά, Γ. Δούμα, Γ. Παχύ, Ευθ. Χατζηπέτρου, Ι. Τζίτζη, Γ. Δουρούτη, Μ. Λάππα, Γ. Φίλη.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 21-7-1888. Ο γενναίος πάντοτε χορηγός εν πάση ευγενεί πράξει μεγάτιμος ομοεθνής κ. Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος απέστειλε 1.000 μεν φράγκα υπέρ των εν Ηπείρω πασχόντων, 500 δε, υπέρ του εν Κωνσταντινουπόλει Παρθεναγωγείου, του ιδρυθέντος και προστατευομένου υπό του Πατριάρχου των αρμενοκαθολικών κ. Αζαριάν.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 30-8-1888. Ο αιχμαλωτισθείς εν τη Περιφερεία Τρικάλων Ισραηλίτης Κοφφίνας υπό ληστρικής συμμορίας Καραναστάση απέδρα την 23ην τρέχοντος μηνός εκ δάσους τρίωρον απέχοντος των Δερβενών της Ελασσώνος, καθ’ ήν ώραν διήρχετο τουρκικόν απόσπασμα, καταφυγών εις το χωρίον Ζιμνιάται, οπόθεν απεστάλη κατά διαταγήν του στρατάρχου Εγιούπ Πασά εις Ιωάννινα.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 10-9-1888. Αφήκετο ο αιδέσιμος παπά Χρήστος εφημέριος της μονής της Αγίας Τριάδος Πέπελης προς συλλογήν εράνων εις σύστασιν σχολείου κεντρικού εν τη Μονή διά τα πέριξ χωρία αυτής απέχοντα 10 ώρας της πρωτευούσης, 12 ώρας των Ζωγραφείων, 15 ώρας των Ζαπείων, 6 ώρας από την Δρόβιανην. […]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 17-9-1888. Όπισθεν του Φρουρίου Άρτης συμπλακέντες οι Ισραηλίται Αβραάμ Μωσέ Μαρούλιας, ετών 14 και ο Ισαάκ Ιακώβ Σαμπάς, ετών 18, ο πρώτος εκτύπησε δια γρόνθου τον δεύτερον εις τον κρόταφον και τον αφήκε νεκρόν. […]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 18-10-1888. Ο αντιπρόσωπος της Περσίας Νεριμάν Χαν, συνοδευόμενος υπό του κ. Δημάρχου ανήλθεν εις την Ακρόπολιν και περιειργάσθη μετά μεγίστου ενδιαφέροντος πάντα τα αρχαία μνημεία. Από δύο χιλιάδων και τριακοσίων εξήκοντα ετών αφ’ ής δηλ. ημέρας ο Ξέρξης επολιόρκησε και κυρίευσε την Ακρόπολιν, ασθενώς υπερασπιζομένην υπό ευαρίθμων Αθηναίων γερόντων, ουδείς έτερος Πέρσης είχε πατήσει επί του Ιερού βράχου της Παλλάδος.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, Αφίκετο ο διάσημος Ούγγρος καθηγητής του εν Βουδαπέστη Πανεπιστημίου και θερμότατος φιλέλλην κ. Τέλφυς και κατέλυσεων εις το Ξενοδοχείον των «Αθηνών».

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 19-10-1888. Εν Παξοίς απεβίωσεων η Αγγελική Μάρκου Βελλιανίτου, αδελφή του Οδυσσέως Ανδρούτσου.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 24-10-1888. Χθες… ετελέσθησαν οι γάμοι του εξ Ευρυτανίας κ. Γεωργίου Κ. Κεφάλα μετά της… δεσποινίδος Παρασκευούλας Τσουκανέλη εξ Ιωαννίνων. Παράνυμφος η κ. Αγγελική Γιαπούλη λοχαγού.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 25-11-1888. Ο κ. Τέλφυ ο γνωστότατος τω ελληνικώ κοινώ φιλέλλην ελληνιστής, παρασκεύασε τοις λογίοις προχθές ωραίαν εσπερίδα εν τω Φιλολογικώ Συλλόγω «Παρνασσός» ομιλήσας θαυμασίως απταίστω ελληνική γλώσση και μετ’ εκτάκτου χάριτος «περί των σχολείων εν Ουγγαρία».

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 11-7-1888. Νέα εξεδόθη εν Βράιλα εφημερίς υπό τον τίτλον «Ελληνίς» εις σχήμα μικρόν, εκδιδομένη δις της εβδομάδος διευθυνομένη δ’ υπό του κ. Ν.Α. Κουτσαλέξη.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 10-9-1888. Ο εν Βερολίνω διακεκριμένος λόγιος κ. Μητσοτάκης εκλήθη όπως διδάξη την νεοεληνικήν εις την μνηστήν του διαδόχου Κωνσταντίνου πριγκίπισσα Σοφία.

 

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος AI Assistant της Google μπορεί να ελέγξει το Android κινητό μας

Published

on

By

Πρόσφατα η Google παρουσίασε το Project Astra, ένα φιλόδοξο βήμα προς έναν καθολικό ψηφιακό βοηθό που δεν απαντά απλά σε ερωτήσεις, αλλά κατανοεί το περιβάλλον μας, σχεδιάζει λύσεις και αναλαμβάνει δράση. Πρόκειται για μια πολυτροπική AI οντότητα που συνδυάζει εικόνα, ήχο και γλώσσα για να παρέχει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε το Project Astra της Google: Έναν AI βοηθό που κατανοεί, σχεδιάζει και ενεργεί για εμάς, ελέγχοντας ακόμα και το κινητό μας!

Πέρα από την αναζήτηση: Ένας βοηθός που αντιλαμβάνεται και ενεργεί

Το Project Astra δεν περιορίζεται σε απλές απαντήσεις. Κατανοεί το πλαίσιο, σχεδιάζει ενέργειες και τις εκτελεί. Σε μια επίδειξη, ένας χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα φρένα του ποδηλάτου του. Το Astra βρίσκει το εγχειρίδιο χρήσης, εντοπίζει τη σχετική σελίδα, προτείνει βίντεο επισκευής και εντοπίζει ανταλλακτικά, σε κοντινά καταστήματα. Όλα αυτά χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να αγγίξει την οθόνη του. Αυτό γίνεται μέσω ενός παράγοντα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει εφαρμογές Android προσομοιώνοντας το άγγιγμα της οθόνης, υποδεικνύοντας μια προηγμένη αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη δυνατότητα.

Το Astra επεξεργάζεται ταυτόχρονα βίντεο και ήχο, δημιουργώντας μια συνεχή ροή δεδομένων που του επιτρέπει να κατανοεί το περιβάλλον μας. Μπορούμε να του δείξουμε ένα αντικείμενο μέσω της κάμερας και να του κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα: «Αναγνώρισε ένα tweeter σε ένα ηχείο και εξήγησε τη λειτουργία του».

Μνήμη: Θυμάται, για να μας εξυπηρετεί καλύτερα

Το Astra διατηρεί μνήμη 10 λεπτών από τις αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας πιο φυσικές και συνεκτικές συνομιλίες. Μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες ερωτήσεις και να προσαρμόσει τις απαντήσεις του ανάλογα.

Ενσωμάτωση με το οικοσύστημα της Google

Χτισμένο πάνω στο μοντέλο Gemini 2.0, το Astra αξιοποιεί εργαλεία όπως τα Google Search, Maps και Lens, για να παρέχει πληροφορίες και να εκτελεί ενέργειες. Μπορεί να αλλάξει ρυθμίσεις στο Android, να εντοπίσει αντικείμενα μέσω της κάμερας και να παρέχει οδηγίες πλοήγησης. Το Astra δεν περιμένει εντολές. Αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και προτείνει ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει λάθη σε εργασίες ή να υπενθυμίσει προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Project Astra: Προκλήσεις και μέλλον

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες, το Astra βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών. Η ταχύτητα απόκρισης και η ακρίβεια είναι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Επιπλέον, η ενσωμάτωση σε τρίτες εφαρμογές και η διαχείριση προσωπικών δεδομένων αποτελούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Project Astra αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο έξυπνο και προληπτικό ψηφιακό βοηθό. Αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι δυνατότητές του υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρελθόν το «γκουκλάρισμα» – Τί ανακοίνωσε η Google

Published

on

By

Καταργείται σταδιακά το «γκουγκλάρισμα» για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς η Google στρέφεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των προγραμματιστών της, νέες εφαρμογές που στόχο έχουν να μετατοπίσουν την πανταχού παρούσα μηχανή αναζήτησης της Google από ένα κουτί επεξεργασίας λέξεων – κλειδιών σε ένα σύστημα «ψηφιακών πρακτόρων» που μπορούν να ανιχνεύουν τον ιστό και να απαντούν σε ερωτήσεις με βάση το πραγματικό περιβάλλον, τα γούστα και τις προτιμήσεις ενός ατόμου.

«Αυτό που μου λέει όλη αυτή η πρόοδος είναι ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της αλλαγής της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεκαετίες έρευνας γίνονται πλέον πραγματικότητα για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google και της μητρικής της εταιρείας Alphabet, σε συνέντευξη Τύπου πριν από το συνέδριο.

Η Google επεκτείνει τη λειτουργία AI Mode, η οποία προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε όσους είχαν εγγραφεί για να δοκιμάσουν πρώιμες λειτουργίες μέσω του προγράμματος Labs, σε όλους τους χρήστες των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής Google. Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργίας AI Mode και μιας τυπικής αναζήτησης Google είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τα ερωτήματα. Αντί να εξετάζει απλώς ολόκληρη την ερώτηση, η λειτουργία AI Mode αναλύει τα ερωτήματα σε επιμέρους θέματα και δημιουργεί πρόσθετες αναζητήσεις με βάση αυτά τα επιμέρους θέματα για να παρέχει μια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Η Google λέει ότι η λειτουργία AI Mode σύντομα θα αξιοποιήσει το ιστορικό αναζήτησης ενός ατόμου για να εξατομικεύσει περαιτέρω τις απαντήσεις και οι χρήστες θα μπορούν επίσης να τη συνδέσουν με άλλες εφαρμογές της Google, όπως το Gmail.

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις ερωτήσεις, η λειτουργία AI Mode αναμένεται να προσφέρει δύο βασικούς νέους τρόπους αναζήτησης: Έναν που ισχυρίζεται ότι θα διεκπεραιώνει εργασίες για λογαριασμό του χρήστη και έναν άλλο που θα του επιτρέπει να δείχνει στην Google το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου του. Παρόλο που το AI Mode είναι πλέον γενικά διαθέσιμο στις ΗΠΑ, αυτές οι δύο συγκεκριμένες λειτουργίες θα εξακολουθούν να απαιτούν από τους χρήστες να εγγραφούν στα Labs.

Η τεχνολογία Project Mariner της Google, την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ως ερευνητικό πρωτότυπο πέρυσι, θα είναι σε θέση να εκτελεί ορισμένες εργασίες για λογαριασμό ενός ατόμου και να απαντά σε ερωτήσεις που συνήθως απαιτούν πολλαπλά βήματα, υποστηρίζει η εταιρεία. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να κάνει μια ερώτηση όπως «Βρείτε δύο προσιτά εισιτήρια για τον αγώνα των Reds αυτή την Κυριακή στο κάτω επίπεδο» και η Google θα αναζητήσει εισιτήρια, θα αναλύσει τις επιλογές και την τιμολόγηση, θα συμπληρώσει αυτόνομα φόρμες και στη συνέχεια θα βγάλει εισιτήρια που ταιριάζουν στα κριτήρια του χρήστη.

Η λειτουργία AI Mode στην εφαρμογή Google αποκτά επίσης μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις για τον κόσμο γύρω τους. Η οπτική αναζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Google: το εργαλείο Lens της εταιρείας επιτρέπει ήδη στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει. Αλλά αυτή η λειτουργία πηγαίνει την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας στη Google τι βλέπει ένα άτομο σε πραγματικό χρόνο. Η ιδέα είναι να διευκολυνθεί η Google να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με σύνθετες εργασίες που είναι δύσκολο να περιγραφούν – όπως αν το συγκεκριμένο μπουλόνι στην εργαλειοθήκη έχει το σωστό μέγεθος για το πλαίσιο του ποδηλάτου που επισκευάζεται – απλά δείχνοντας το τηλέφωνο και ρωτώντας. Η Google έφερε προηγουμένως αυτή τη λειτουργία οπτικής αναζήτησης στον βοηθό Gemini στο Android, την οποία επεκτείνει τώρα στο iPhone.

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες αναζήτησης επικαλύπτονται με εκείνες που είναι διαθέσιμες στον βοηθό Gemini της Google, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση στους καταναλωτές. Ο Ρόμπι Στάιν, αντιπρόεδρος προϊόντων για την αναζήτηση της Google, δήλωσε στο CNN ότι η αναζήτηση είναι προσαρμοσμένη για μάθηση, ενώ το Gemini προορίζεται να είναι ένας βοηθός για εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα και η συγγραφή επιχειρηματικών σχεδίων εκτός από την απάντηση ερωτήσεων.

Όπως και να έχει, το μέλλον της αναζήτησης στο διαδίκτυο, προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον!

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λόγια του Έρωτα (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Κι ανυψώνονται απ’ τον χειμώνα κοιμισμένα ανθάκια κάθε φορά που οι φτέρνες σου πατούν πάνω στο χώμα καλή μου.

Χαμογελάει η ίδια η θλίψη με το που τα χείλη σου αποκτούν ανοδική πορεία όταν ακούς κάτι αστείο.

Μάγισσα, Κίρκη κι αφέντρα της καρδιάς μου ένα βλέμμα σου αποζητώ μέρα νύχτα μα εσύ μάλλον αγνοείς την παρουσία μου.

Σινιάλα σου στέλνει όλο μου το είναι μα εσύ με προσπερνάς .

Θέλεις να σκαλίσω το όνομα σου σε κάθε κορμό δέντρου που θα βρεθεί μπροστά μου;

Θέλεις να σου ορκιστώ αιώνια αφοσίωση ;

Αχ και πόσο θα ήθελα πάνω στον ομφαλό σου κύκλους να χαράξει η παλάμη μου !

Αχ πως θα ήθελα να κουρνιάσει ολάκερο το ισχνό κορμί μου μέσα στην πλούσια αγκαλιά σου !

Μου λείπεις ήδη ενώ δεν σε είχα ποτέ .

Είσαι το τέλος μου δίχως να μου έχεις χαρίσει ποτέ την αρχή σου .

Σου επιστρέφω τα ερωτόλογα που δεν θα λάβω ποτέ από σένα .

Σου χαρίζω το όλο μου χωρίς να μου δώσεις ποτέ ούτε ένα κομμάτι σου.

Απλά σε αγαπώ …

 

Από τις σκέψεις ενός ταπεινού ερωτευμένου άνδρα …

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ