Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

46 χρόνια μετά…

Published

on

Η κυπριακή τραγωδία δεν ξεκίνησε με την τουρκική εισβολή, προκύπτοντας εκ του μηδενός.

Αυτά είναι τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία…

Στις 15 Ιουλίου του 1974, γύρω στις 8.15, από το στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς, τανκς έκαναν την εμφάνισή τους, με κατευθύνσεις το Προεδρικό Μέγαρο, το κτίριο Τηλεπικοινωνιών και το κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Τα τανκς συνήθιζαν να βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα θα έπαιρναν τελείως διαφορετική τροπή. Δεν πέρασε πολύ ώρα από την εμφάνιση των τεθωρακισμένων και οι πυροβολισμοί που ακούγονταν από διάφορα σημεία προκάλεσαν αναταραχή σε ολόκληρη την κυπριακή πρωτεύουσα.

Εκείνη την ώρα, ο Μακάριος υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο Έλληνες μαθητές από σχολεία της Αλεξάνδρειας και προτού αρχίσει η τελετή υποδοχής, τα άρματα μάχης, που είχαν φτάσει απέξω, άρχισαν να βάλλουν κατά του Προεδρικού Μεγάρου.

Στόχος εκτός από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, ήταν το κτίριο των Τηλεπικοινωνιών, το Αρχηγείο της αστυνομίας, το στρατόπεδο του εφεδρικού σώματος και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), ενώ άνδρες της ΕΛΔΥΚ επιτέθηκαν στον Αερολιμένα της Λευκωσίας. Η αντίσταση που εκδηλώθηκε ήταν έντονη αλλά όχι τόση ώστε να υπερισχύσει των πραξικοπηματιών.

Έτσι, μετά από δύο ώρες περίπου, η Λευκωσία ανήκε πια στη Χούντα και η θέση του προέδρου στο Νίκο Σαμψών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα εκείνο το πρωί με τη μετάδοση της παρακάτω ανακοίνωσης: «Σήμερον την πρωίαν, η Εθνική Φρουρά επενέβη διά να σταματήση τον αδελφοκτόνον πόλεμον. Η Εθνική Φρουρά είναι την στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως. Ο Μακάριος είναι νεκρός». Βέβαια, ο Μακάριος είχε προλάβει να διαφύγει στην Πάφο απ’ όπου, σ’ έναν τοπικό ραδιοσταθμό που, ενώ λειτουργούσε ως λήψεως, τον έκαναν και αναμεταδόσεως, απηύθυνε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Αττίλας ’74: Ο Βιασμός της Κύπρου

Εν τω μεταξύ, μεγάλη στρατιωτική δύναμη από τη χούντα στη Λευκωσία, διατεταγμένη από την Αθήνα, ξεκίνησε για την Πάφο. Την άλλη μέρα ελικόπτερο της Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μετέφερε τον Μακάριο στη βρετανική στρατιωτική βάση της Επισκοπής, κοντά στη Λεμεσό, και από εκεί ένα στρατιωτικό αεροπλάνο τον πήγε στη Μάλτα. Από εκεί, στην Αγγλία και στην Αμερική.

Οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος στην επιτροπή της Βουλής, αποκάλυψαν ότι η χούντα των Αθηνών είχε αποφασίσει, τουλάχιστον, από τις αρχές του 1974 την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου με πρωτοβουλία του αόρατου δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη.

Το πραξικόπημα πυροδοτεί ταυτόχρονα εξελίξεις στην Άγκυρα που εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει στρατιωτική δράση εις βάρος της Κύπρου.

Παρά τις παραινέσεις του Βρετανού ομολόγου του, Χάρολντ Ουίλσον, και του υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Κάλαχαν, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ βλέπει ως μόνη λύση την εισβολή στην Κύπρο.

Ο έκτακτος απεσταλμένος του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Κίσινγκερ, υφυπουργός εξωτερικών, Τζο Σίσκο, προσπαθεί με συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Λονδίνου – Άγκυρας και Αθηνών, να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά… αποτυγχάνει!

Το χρονικό…

Είναι το απόγευμα της 19ης Ιουλίου του 1974, η ζέστη είναι αποπνικτική και οι παραλίες της Κύπρου, είναι γεμάτες από κόσμο που αναζητούν λίγη δροσιά. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 18.23 και κείνη την ώρα το επίγειο ραντάρ της Ναυτικής Διοίκησης Κύπρου, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου και συγκεκριμένα στο ακρωτήρι Άγιος Ανδρέας, εντόπισε την Τουρκική νηοπομπή, 4 αποβατικά σκάφη, στα ανοικτά της Κυρήνειας. Ειδοποιούνται αμέσως με κατεπείγοντα σήματα η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Κάθε μισή ώρα, από τις 7μ.μ. (19.00) μέχρι και στις 04.50 το πρωί της 20ης Ιουλίου, η Ναυτική Διοίκηση Κύπρου, αναφέρει λεπτομερώς τις κινήσεις των Τουρκικών αποβατικών σκαφών. Η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία, που ουσιαστικά είναι και πολιτική ηγεσία, εκτιμά πως πρόκειται για άσκηση του τουρκικού στόλου ή έτσι τους «πληροφόρησαν» από την Αμερικανική Πρεσβεία και δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο. Ούτε καν αυτό της αυξημένης επιτήρησης!!!

Στις 5 παρά 10 το πρωί της 20ης Ιουλίου, τα τουρκικά αποβατικά απέχουν μόνο 8 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κυρήνειας και ουδείς, Έλληνας ή Ελληνοκύπριος πολιτικός ή στρατιωτικός, ανησυχεί!!

Δέκα λεπτά αργότερα, γύρω στις 5, με το πρώτο φως της μέρας , άρχισαν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την Τουρκική Αεροπορία. Πάνω από 70 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προσέβαλαν και κατέστρεψαν, τον Ναυτικό Σταθμό της Κυρήνειας, τα στρατόπεδα πεζικού και πυροβολικού, το οδικό δίκτυο ανατολικά της Κυρήνειας, τον σταθμό Εγκαίρου Προειδοποίησης της Αεροπορίας και το Ραντάρ του Ναυτικού, στον Άγιο Αντρέα. Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, τα Τουρκικά αεροσκάφη χτύπησαν εγκαταστάσεις του Γενικού Επιτελείου της Κυπριακής Εθνοφρουράς, διάφορα στρατόπεδα στη Λευκωσία και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου).

Ο «Αττίλας» βρισκόταν στην Κύπρο για να γράψει το τέλος του προοιμίου μιας τραγωδίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, 46 χρόνια μετά,  με  εδάφη χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκονται υπό κατοχή…

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα είναι ο «καθαρός» μισθός από 1η Απριλίου-Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Published

on

By

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον Πρωθυπουργό, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε τα εξής:

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019.

585.000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.

Ως σήμερα ο κατώτατος (μικτός) μισθός ήταν στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξάνονται στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Η άρση του περιορισμού των τριετιών – για τους υπόλοιπους εργαζόμενους – θα αποφασισθεί όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Ήδη τον Ιανουάριο η ανεργία παρουσίασε μεγάλη μείωση στο 10,8%. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος του έτους θα εξετασθούν οι δείκτες και θα αποφασισθεί – εφόσον ο στόχος του 10% επιτευχθεί – πότε θα αρθεί το μέτρο του περιορισμού των τριετιών.

Ωστόσο η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ