Από τις 10 Μαΐου θα επιτρέπεται και πάλι με φυσική παρουσία η διενέργεια πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα και σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επίσης, από 15 Μαΐου ξεκινάει διά ζώσης η διενέργεια κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων και σχολών της Ιατρικής, καθώς και κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές.
Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ, ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Παρομοίως, διά ζώσης θα γίνονται οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.
Η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων ορίζεται στις 19 Μαΐου-30 Μαΐου, «μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test), που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν από την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο».
Επίκειται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με ρυθμίσεις σχετικά με τις κλινικές, εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις, τα πρακτικά μαθήματα αλλά και τις κατατακτήριες εξετάσεις, την αποσαφήνιση των υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων.
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόσφατη οριζόντια σύσταση, που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας για «απομάκρυνση και αντικατάσταση» της Πικροδάφνης (Nerium oleander) από σχολεία, πάρκα και δημόσιους χώρους.
♦ «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο ξεκίνησε ο δημόσιος πανικός, δεν περιλαμβάνει ανάλυση επικινδυνότητας, που είναι το ουσιαστικό επιστημονικό στοιχείο που μπορεί να αναδείξει επικινδυνότητα» τονίζει η ΠΕΕΓΕΠ και υπογραμμίζει ότι:
♦ «Η εκρίζωση και αντικατάσταση εκατομμυρίων φυτών θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και του κράτους με δυσβάσταχτα ποσά, τη στιγμή που η πικροδάφνη απαιτεί ελάχιστη διαχείριση και ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος».
Η ΠΕΕΓΕΠ εκφράζει την αντίθεσή της στην εκρίζωση της Πικροδάφνης – Πρόταση για «Ζωντανές Σχολικές Αυλές» αντί για περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου έπεσε η αυλαία για 15η χρονιά για το «ΟΙΚΟθέατρο» 2026, με δύο θεατρικές παραστάσεις:
«Η περιπέτεια της τελευταίας σταγόνας» διασκευή από το 1ο ΔΣ Δάφνης Ναυπακτίας και τη μικτή θεατρική ομάδα του από τις Β’,Γ ’και Δ’ τάξεις. Τα παιδιά θύμισαν σε όλους πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόσο σημαντικό είναι να το σεβόμαστε. Με απλά παραδείγματα και δημιουργικές σκηνές μάς έδειξαν ότι ακόμη και μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του Γιάννη Ξανθούλη από το 2ο ΔΣ Ναυπακτίας και την ΣΤ1’ τάξη, όπου η ιστορία επικεντρώνεται σε μια “Τσιμεντούπολη”, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν πάρκα και καθαρό περιβάλλον, με το σύννεφο να συμβολίζει την ελπίδα και την οικολογία.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς του 1ου Δ.Σ. Δάφνης Ναυπακτίας: στη Δντρια Μαρία Ντιλούδη, στους εκπαιδευτικούς Αθανάσιο Χρά, Αικατερίνη Σερεμέτη, και στην Θεατρολόγο Πηνελόπη Κολοκοτσά.
Συγχαρητήρια πολλά και στους εκπαιδευτικούς του 2ου Δ.Σ. Ναυπάκτου: στη Δντρια Τίνα Σταυράκη, την εκπαιδευτικό της ΣΤ1’ τάξης Γλυκερία Παϊσίου τη θεατρολόγο Ιωάννα Σακούλη και την εικαστικό Δήμητρα Σταυροπούλου, οι οποίοι με πολύ αγάπη σκηνοθέτησαν τις παραστάσεις και στήριξαν τους μαθητές στην προσπάθειά τους.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια αισθητικής Βάσω Κυπαρίσση καθώς και της μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ειδικότητας αισθητικής τέχνης, οι οποίες εθελοντικά έκαναν το μακιγιάζ των μικρών μαθητών.
Χορηγοί υποστηρικτές της δράσης είναι το προϊόν βούτυρο Lurpak της εταιρίας Arla, τα καταστήματα τροφίμων #smΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τα υγρά αντιβακτηριδιακά μαντήλια #Wethankies της εταιρίας Mega Disposables S.A. και η #ΝέαΟδός αυτοκινητόδρομος ΔΕ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 18.00 ολοκληρώνεται η δράση «ΟΙΚΟθέατρο» με τις δύο τελευταίες θεατρικές παραστάσεις στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα Ναυπάκτου, από τα δημοτικά σχολεία, Δάφνης και 2ο Ναυπάκτου.
«Η περιπέτεια της τελευταίας σταγόνας» που παρουσιάζει το 1ο Δ.Σ. Δάφνης Ναυπάκτου – τάξεις Β’ Γ’ & Δ’
*Τα παιδιά θυμίζουν σε όλους πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόσο σημαντικό είναι να το σεβόμαστε. Με απλά παραδείγματα και δημιουργικές σκηνές, τα παιδιά μάς δείχνουν ότι ακόμη και μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
«Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του I. Ξανθούλη που παρουσιάζει το 2ο ΔΣ Ναυπάκτου – τάξη ΣΤ’
*Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια “Τσιμεντούπολη”, όπου οι κάτοικοι διεκδικούν πάρκα και καθαρό περιβάλλον, με το σύννεφο να συμβολίζει την ελπίδα και την οικολογία.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ – ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 18:00