“Οφίτσια” στους “πρόθυμους” συμβούλους της παράταξης Μπουλέ από τον κ.Γκίζα για να αποσκιρτήσουν τον Σεπτέμβριο!!!
Με τον παραπάνω τίτλο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάμε μπροστά” Ανδρέας Κοτσανάς αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
” Μετά την διαφαινόμενη απόφαση του κ. Μπουλέ να διαφοροποιηθεί και ουσιαστικά να αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο από την συνδιοίκηση του δήμου Ναυπακτίας το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων παλαιοκομματικών πρακτικών από τον κ.Γκίζα, που μπροστά στην διαφαινόμενη απώλεια “δεδηλωμένης” στη Δημοτική Αρχή “δίνει τα ρέστα” του για να κρατήσει στους κόλπους της συνδιοίκησης τούς “πρόθυμους” της παράταξης Μπουλέ “δελεάζοντας” τους με “Παροχές και Οφίτσια”.
Πιο συγκεκριμένα στον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου κ.Τσέλιο ο δήμαρχος τελευταία έχει εκχωρήσει υπέρμετρες αρμοδιότητες και καθήκοντα χωρίς κανένα “όριο και έλεγχο” με χαρακτηριστικό αυτών ο κ.Τσέλιος καθημερινώς να επιδίδεται σε “απροκάλυπτες εξυπηρετήσεις ημετέρων” που δραστηριοποιούνται στην χερσαία ζώνη λιμένος, να προβαίνει με τις “ευλογίες” του δημάρχου σε υπέρογκες απευθείας αναθέσεις σε “κολλητούς και φίλους” παρά τα ισχνά οικονομικά του λιμενικού ταμείου, να του παραχωρεί με την σύμφωνη γνώμη του πολυτελές γραφείο στο κτήριο “Ναυπακτία”, και τέλος να τον “συγκαλύπτει απροκάλυπτα” στην μη κατάθεση του “πόθεν έσχες”.
Στον έτερο δημοτικό σύμβουλο Πυλήνης και πολιτικά “προστατευόμενο” του κ.Τσέλιου εντεταλμένο σύμβουλο κ. Μουχτούρη, ο κ.Γκίζας το τελευταίο διάστημα προκειμένου “να τον δελεάσει” του έχει παραχωρήσει δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα είναι το πρώην δημαρχιακό όχημα (τζιπ) με αλόγιστη και προκλητική χρήση από μέρους του, ενώ παράλληλα φημολογείται πως του έχουν δοθεί “εγγυήσεις για ανάληψη Αντιδημαρχίας” τον Σεπτέμβριο.
’Οσον αφορά τον εντεταλμένο σύμβουλο Αντιρρίου κ.Καραδήμα ήδη ο κ.Γκίζας τον αποκαλεί δημόσια “Αντιδήμαρχο” προεξοφλώντας ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος μέχρι τις επικείμενες δημαιρεσίες του Σεπτεμβρίου θα έχει ανεξαρτοποιηθεί από την παράταξη Μπουλέ και θα οριστεί και τυπικώς “Αντιδήμαρχος” Αντιρρίου από τον κ.Γκίζα.
Τέλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ.Κοτρώνης, εδώ και καιρό έχει επιλέξει μοναχικό δρόμο μακριά από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε και είναι δεδομένο ότι αποτελεί “ξένο σώμα” από την παράταξη Μπουλέ και θα συνεχίζει να στηρίζει μέχρι τέλους την Δημοτική Αρχή Γκίζα.
Κύριε Γκίζα όταν με την ανάληψη των καθηκόντων σας μιλούσατε για διαφορετικό “ύφος και ήθος” εννούσατε αυτές τις “τυχοδιωκτικές” πρακτικές οι οποίες μετατρέπουν το Δήμο Ναυπακτίας σε ένα απέραντο “Αλισβερίσι” “
Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Καταστατική θέση αιρετών – Μελέτη ΕΕΤΑΑ για λειτουργικό κόστος των Δήμων – Νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ για τους Δήμους
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους την τρέχουσα περίοδο, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 14/07/2026.
1. Ειδικότερα έγινε συζήτηση για το μείζον θέμα που προέκυψε με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ για την καταστατική θέση των αιρετών, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αντιδήμαρχοι που είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή εργάζονται ως ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, ιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τίθενται πλέον σε αναστολή καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ως άνω ρύθμιση, ειδικά για τους άμισθους αντιδημάρχους, οδηγεί στην ουσία στην απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς οι απολαβές τους περιορίζονται στην αντιμισθία, που εν προκειμένω δεν υπάρχει.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στους Δήμους αφ’ ενός, που σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των στελεχών, αποθαρρύνεται περαιτέρω η συμμετοχή στα κοινά της Τ.Α.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ζητήσει να υπάρξει τροπολογία – μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι οι αλλαγές θα γίνουν από τη νέα δημοτική περίοδο και η οποία επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ.
2. Ως προς τη μελέτη λειτουργικού κόστους των Δήμων που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, κρίνεται ως θετική πρωτοβουλία. Επισημαίνουμε προς τούτο τα πάγια αιτήματά μας για: σταδιακή αύξηση των ΚΑΠ σε βάθος πενταετίας, ώστε να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ, απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην Τ.Α., θεσμική δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους, π.χ. η χρηματοδότηση για τα αδέσποτα θα έπρεπε να είναι 1 δισ. 900 εκατ. ευρώ και αποδίδονται μόνο 350 εκατ. ευρώ περίπου στους ΟΤΑ της χώρας και νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικών υποδομών με προτεραιότητα στο οδικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο και την αντισεισμική θωράκιση.
3. Ως προς την κατανομή επιπλέον θέσεων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ της ΔΥΠΑ, προτείνονται τα παρακάτω:
Να διασφαλιστούν 8.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων για την Τ.Α.
Κριτήρια κατανομής πέραν του πληθυσμιακού και της έκτασης να είναι η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και το παραλιακό μέτωπο κάθε Δήμου.
Η έναρξη του νέου προγράμματος να μετατεθεί για το Νοέμβριο του 2026, καθότι οι Δήμοι απασχολούν εργαζόμενους (2μηνα, 3μηνα) για δράσεις πυροπροστασίας και λοιπές έκτακτες ανάγκες.
Να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης δαπάνης με έκτακτη χρηματοδότηση για όσους έχουν παραμείνει με προσωρινές διαταγές στους Δήμους, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, διότι η επιβάρυνση αυτή τη στιγμή καταβάλλεται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα άνεργοι που είχαν απασχοληθεί στα προηγούμενα.
Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην απαιτείται τίτλος σπουδών Δ.Ε. για τους οδηγούς αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για ευνόητους λόγους.
Τέλος, μετά από διαλογική συζήτηση, επισημάνθηκε ότι με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι επί του συνόλου του νέου δημοτικού κώδικα, με αφορμή τον αιφνιδιασμό στο ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών, πάγια θέση των ΟΤΑ είναι ότι όταν υπάρχουν αλλαγές, αυτές πρέπει να συζητούνται και να καθορίζονται έγκαιρα με διαβούλευση και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις εκ των υστέρων.
Μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Δημόσιες ΣΑΕΚ.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αρχίσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Συνολικά 89.032 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
► Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες μεταβολές στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι στο 1ο και το 4ο (Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις.
Στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.