Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η φτώχεια

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Με πηχυαίους τίτλους ανακοινώνεται η έμπνευση της Κυβέρνησης. Χορηγείται έκτακτο βοήθημα, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Ασαφής ο τίτλος, γέννησε προσδοκίες.

Συνήθισε όμως ο ελληνικός λαός τους τίτλους που εντυπωσιάζουν. Ανατρέχει στα ψιλά γράμματα.

Εκεί βρίσκεται κρυμμένη η αλήθεια. Αυτή που δείχνει την ωμή πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται για δώρο Πάσχα. Ένα ελάχιστο βοήθημα δίνεται στην τάξη των χαμηλοσυνταξιούχων που  μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Από μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να ελέγξει την ανοδική πορεία του τιμάριθμου.

Σοκάρει η αύξηση των τιμών βασικών αγαθών. Ποιος το αρνείται.

Ο εγωιστής ελληνικός λαός μέρα τη μέρα φτωχαίνει.

Απευθύνεται η Κυβέρνηση στη συμπαθή κατηγορία των συνταξιούχων. Γιατί αυτή αποτελεί τον εγγυητή της ομαλής οικογενειακής ζωής των νεωτέρων.  Αλλά βλέπει τις απολαβές της κουτσουρεμένες.

Βέβαια όχι με την έννοια της μείωσης των αποδοχών. Αλλά όταν ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, δεν περικόπτονται οι μισθοί;

Τι θυμήθηκα.  Μια δήλωση ενός καλλιτέχνη πριν από έξι εφτά χρόνια.

Μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να τραφεί με πέντε παξιμάδια, τρεις ελιές, μάλλον εννοεί το άτομο, μια ντομάτα. Καμιά ανάγκη δεν υπάρχει να τρώει κρέας αρνί καθημερινά. Μια δήλωση που παραπέμπει σε προσαρμογή στη νέα φτώχεια.

Δεν έχει στεγνώσει η τυπογραφική μελάνη των εφημερίδων που αναγγέλλουν, με μεγάλα γράμματα, το βοήθημα του Πάσχα και να η είδηση.

Χαμηλοσυνταξιούχος γηραιά κυρία, συλλαμβάνεται να κλέβει από σούπερ μάρκετ μικρή ποσότητα κρέατος και ανάλογη τυριού. Για να παραθέσει γεύμα στα παιδιά της, στα εγγόνια της. Και να γευθεί το κρέας.

Έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία φορά που το δοκίμασε. Φαίνεται τα Χριστούγεννα να κύλησαν με κοτόπουλο. Πιστή σ’ αυτό που αποφάνθηκε ο καλλιτέχνης. Όχι κάθε μέρα κρέας.

Δε συμφωνεί και με τη λαϊκή ρήση. Χριστού Λαμπρή κρέας, το βαρεθήκαμε.

Είναι πράγματι αθάνατη η ελληνική φυλή.

Φιλονικεί αν η παραβάτιδα έπρεπε να συρθεί στο δικαστήριο. Να δικασθεί για την επιπολαιότητά της.

Ή να θεωρηθεί μια γραφική παράβαση χωρίς συνέχεια.

Τη λύση έδωσε ο από μηχανής Θεός. Η άνωθεν παρέμβαση θεωρεί το συμβάν ως ασήμαντο.

Πώς το είπε κάποτε ο ΣΑΡΤΡ: «Οι φτωχοί δεν ξέρουν πως ο σκοπός της ζωής τους είναι να γίνονται αποδέκτες της γενναιοδωρίας μας».

Ούτε κουβέντα πώς έφθασε σ’ αυτή την ενέργεια η γηραιά κυρία. Ούτε μια λέξη, μια τομή στην κοινωνική πολιτική. Πολύς λόγος όμως για Αϊ-Γιάννηδες και Ιαβέρηδες. Άλλη εκείνη η εποχή, διαφορετική η σημερινή. Ξεδιπλώνεται μια νέα μεταφυσική της φτώχειας. Λησμονείται από τους πολλούς. Η φτώχεια ιστορικά δεν κανονικοποιείται.

Μοιραία οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο – Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Published

on

By

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, δημιουργείται στην Ναύπακτο Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, το 80% των υποθέσεων, που αφορούν στους δημότες, θα εκδικάζεται στο εξής στην Ναύπακτο, ενώ σήμερα εκδικαζόταν μόλις το 20% από αυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση αυτή της Ναυπάκτου δεν αποτελεί χατίρι, αλλά φυσική συνέχεια της σταθερά ανοδικής αναπτυξιακής πορείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ναυπακτίας και βασίζεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΜΕ:  Εργατική Πρωτομαγιά  «Μόνη ελπίδα η πάλη των λαών»

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου τίμησε το ΠΑΜΕ την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Στους συγκεντρωμένους απεύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μπίμπας, μέλος του Συνδικάτου οικοδόμων και του Εργατικού κέντρου με σύνθημα  «Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών».

Ακολούθησε  απότιση τιμής στο μνημείο εθνικής αντίστασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία

Published

on

By

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00′, στον Κήπο Ξενία.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι μια ημέρα γιορτής και όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αδεσποτάκια του Δήμου Ναυπακτίας που αναζητούν τη δική τους οικογένεια!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2634 3 60417.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ