Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι κρυφές εκπλήξεις των δημοτικών εκλογών

Published

on

Οι φετινές δημοτικές  εκλογές είναι γεμάτες  κρυφές εκπλήξεις και για αυτό και θα εξελιχθούν σε σκληρή μάχη σώμα με σώμα και κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει  για τίποτε και για κανέναν.

Τα νέα στοιχεία αυτών των εκλογών είναι:

Η αποσύνδεση της εκλογής των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμία δημοτική παράταξη να μην μπορεί με ασφάλεια να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων τοπικών συμβούλων στο δικό της ποσοστό. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μέχρι και σήμερα κανένα τοπικό συμβούλιο δεν εμφανίζεται με το όνομα των υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλουν να ταυτίζονται με υποψηφίους δημάρχους. Με αυτό τον τρόπο το εκλογικό σώμα απελευθερώνεται εντελώς.

Η πολυδιάσπαση και η συμμετοχή πολλών υποψηφίων συνδυασμών. Το νέο εκλογικό σύστημα έδωσε τη δυνατότητα να είναι εύκολη η κάθοδος πολλών συνδυασμών. Σοβαρό κίνητρο ήταν και η ευκολία να καταλάβει ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού μια έδρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων συμβούλων που αναγκαστικά οδηγεί σε άσκηση τεράστιας πίεσης στο εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, που όλοι γνωρίζονται καλά και έχουν συγγενικές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Η κυριαρχία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των υποψηφίων στην εικόνα. Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο φαίνεσθαι και η μάχη δίνεται στα γραφεία των επικοινωνιολόγων. Η καλύτερη εμφάνιση, το καλύτερο στήσιμο, η καλύτερη φωτογράφιση, το καλύτερο σποτάκι. Αυτά πλέον προβάλλει το σύστημα, αυτά δίνουν οι υποψήφιοι στο εκλογικό σώμα.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε μια ανάσα πριν από τις εκλογές και να μην γνωρίζει η κοινωνία τα προγράμματα και τις θέσεις όλων των υποψηφίων. Μιλάμε πλέον για καθαρή αισθητικοποίηση των εκλογών και της πραγματικότητας.

Η απάθεια και η αδιαφορία του εκλογικού σώματος. Τα συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αντί να ενεργοποιούν και να κινητοποιούν την κοινωνία την έχουν οδηγήσει  στην υιοθέτηση μιας «απολιτικ στάσης». Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν μεγάλη συμβολή τα Μ.Μ.Ε  που εντέχνως καλλιεργούν το λαΪκισμό και κατεβάζουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Η απουσία πολιτικού λόγου. Γενικόλογες υποσχέσεις, γλυκανάλατες διαπιστώσεις, λαϊκίστικες προσεγγίσεις με έντονες δόσεις παροχολογίας και με συγκεκαλυμμένη την τάση εκμετάλλευσης των ανθρώπων που μαστίζονται από την κρίση. Οι περισσότερες εμφανίσεις των επικεφαλής χαρακτηρίζονται από μια στρογγυλεμένη θεώρηση των πραγμάτων με τη γενική υπόσχεση θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, σίγουρα υπάρχουν  λύσεις. Ελάχιστοι εκφράζουν άποψη για το πώς θα γίνει αυτό.

Το εκλογικό δικαίωμα που πλέον ασκείται από την ηλικία των 17 ετών. Εντελώς νέα δεδομένα δημιουργεί η συμμετοχή με ψήφο των δεκαεφτάχρονων νέων , όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 2002,στις φετινές εκλογές. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο εκλογικό σώμα, που είναι βέβαιο ότι  θα επηρεάσει ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ