Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιαστικά οι αλλαγές, με το βλέμμα στο 2020

Published

on

Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» καθώς συνεχώς και ως φαίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή του από το Σώμα.  Κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών κατατέθηκαν τροποποιήσεις με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου που φέρνουν τρείς σημαντικές αλλαγές. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση βιάζεται να κάνει τις αλλαγές για την κυβερνησιμότητα και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασχοληθεί για την εκ θεμελίων αναδιάρθρωση και κωδικοποίησης του νόμου της Αυτοδιοίκησης.

Κάνοντας μια σύγκριση με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου της δημόσιας διαβούλευσης, με  το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου που κατετέθη τελικά στη Βουλή, οι αλλαγές  που επέφερε η Κυβέρνηση στο αυτοδιοικητικό Μέρος Α’ είναι μικρές σε επιμέρους σημεία, ιδίως νομοτεχνικής φύσης και δεν μεταβάλλουν την πολιτική ουσία της νομοθετικής παρέμβασης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ άκουσε και διόρθωσε τα λάθη που εκ παραδρομής υπήρχαν στο Νομοσχέδιο , όχι όμως σημεία  που εμπεριείχαν και πολιτική αυτοδιοικητική ουσία.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η μεταβολή για τον ορισμό των Αιρετών Μελών στη διοίκηση των Νομικών Προσώπων Δήμων και Περιφερειών όπου:

– Το Ν/Σ αρχικά ανέφερε πως τα 3/5 “προέρχονται από την Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης” (να σημειωθεί ότι πλέον “παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος” είναι “οι συμπράττουσες παρατάξεις” για τους Δήμους όπου θα υπογραφεί “σύμπραξη”).

Τώρα αυτό άλλαξε σε: «τα 3/5 υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη».

Αναφορικά με την θητεία των Αντιδημάρχων ορίζεται ότι: Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.

Η ανάκληση του Αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν πως η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών.  Η ανάκληση του Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Σχετικά με την υποχρεωτική παραμονή του Αντιδημάρχου για έξι μήνες ό,τι κι αν γίνει, το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ως διάταξη που πρακτικά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας στη διακυβέρνηση των Δήμων.

 Οι αλλαγές και οι αναλύσεις επί του Νομοσχεδίου, αναλυτικά στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek,  που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ