Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

NGM – Όταν η νέα γενιά πρωτοπορεί

Published

on

Next generation minds

Μόλις έναν χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει η NGM (Next Generation Minds) και αυτά που έχουν πετύχει οι συντελεστές της λειτουργώντας με πάθος, δεν είναι λίγα σίγουρα.  Όλα ξεκίνησαν από το πάθος του εμπνευστή – ιδρυτή και σήμερα πρόεδρου της NextGenMinds, Κωνσταντίνου Μαλιάρη, καθώς ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την τεχνολογία, εξαιτίας του πατέρα του Ειρηναίου Μαλιάρη που είναι προγραμματιστής.

Μετά τα πρώτα ερεθίσματα, στην πορεία του ο Κωνσταντίνος κατάφερε να διακριθεί στην αστρονομία (Χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο το 2021), στην ρομποτική (Χρυσό, αργυρό και χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο με την εθνική ομάδα το 2021), να επιλεγεί για internship στο ερευνητικό κέντρο CERN, να λάβει πλήθος άλλων εθνικών διακρίσεων και τελικά να επιλεγεί με πλήρη υποτροφία από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard, για τις προπτυχιακές του σπουδές.  Το όραμα του  είναι να μεταφέρει γνώσεις, εμπειρίες και πρακτικές, στα παιδιά του τόπου του, αρχικά, και αργότερα σε κάθε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, για να τους προσφέρει τα εφόδια να κατακτήσουν τον κόσμο, από όποια κοινωνική τάξη ή τόπο και αν προέρχονται. Αυτό το όραμα έγινε πραγματικότητα με πρώτο σταθμό την δημιουργία του κέντρου NGM στην Ναύπακτο.

Ο βασικός σκοπός που δημιουργήθηκε το NGM  είναι ότι αφού τα παιδιά  δεν μπορούν να αποφύγουν την οθόνη να δρομολογηθεί αυτός ο εθισμός τους σε κάτι εποικοδομητικό και δημιουργικό.

Όπως μας εξηγεί ο Ειρηναίος Μαλιάρης «μέσα από παιχνίδια δημιουργούμε STEM. Το STEM είναι Τα αρχικά των λέξεων Science Technology Engineering Mathematics. Παίζοντας τα παιδιά εμπλέκονται με μαθηματικά τεχνολογία και προγραμματισμό, παιχνίδι που γίνεται μέσα από τους διαδραστικούς πίνακες που διαθέτει το NGM καταλήγουμε στη ρομποτική, πού είναι η εφαρμογή όλων των παραπάνω και τον προγραμματισμό.

Αυτό το κομμάτι ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες και φτάνει μέχρι και ενήλικες. Ακόμα στο κέντρο μας μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε επιμόρφωση και σε  εκπαιδευτικούς.

Όλο αυτό απευθύνεται σε ηλικία από 5 έως 105 ετών και επειδή θέλουμε να είναι δωρεάν τα πρωινά κάνουμε δωρεάν δράσεις ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο μέχρι και παιδιά του Λυκείου, όπου μας επισκέπτονται με τα σχολεία τους.

Επίσης έχουμε δράσεις με το Σύλλογο Αλκυόνη.

Απευθυνόμενοι τώρα σε γονείς τους δείχνουμε τι μπορούν να κάνουμε με τα παιδιά τους στο σπίτι, με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε να είναι δωρεάν.  Άρα μπορούν με ένα tablet να κατεβάσουν τα προγράμματα και να ασχοληθούν στο σπίτι τους».

Ποιος είναι ο στόχος ;

«Αυτή η εμπλοκή των παιδιών βοηθάει τα ίδια τα παιδιά να αποκτήσουν μία άλλη οπτική και για το ίδιο  το σχολείο.

Όταν κάνεις μαθηματικά παίζοντας δεν καταλαβαίνεις, δεν έχει την πίεση ότι πρέπει να καθίσει το παιδί να ασχοληθεί με ένα δύσκολο μάθημα. Με τον προγραμματισμό το παιδί ξεκινά και αποκτά μία δομή σκέψης, γράφει μία καλύτερη έκθεση, αρχίζει να αντιλαμβάνεται βαθύτερα τι πρέπει να κρατήσεις σε ένα κείμενο, σαν έννοιες, τα σημαντικά και τα ασήμαντα και έτσι αρχίζουν σιγά-σιγά χωρίς να το καταλαβαίνουν να γίνονται και καλύτεροι μαθητές. Αυτό αργότερα επειδή χτίζουν αυτή την αλληλουχία στον εγκέφαλό τους είναι σίγουρο ότι τα κάνει και καλύτερους ανθρώπους στην ζωή στην κοινωνία, έχοντας καλύτερα δομημένη σκέψη.

Τα παιδιά μαθαίνουν να συζητάνε μαθαίνουν να ακούν να συνεργάζονται, κοινωνικοποιούνται και όλο αυτό έχει σημαντικά αποτελέσματα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εμείς εδώ στο NGM  δεν ζητάμε ούτε προγραμματιστής να γίνει κανένας ούτε μηχανολόγοι, απλά να το λάβουν σαν εμπειρία, το οποίο θα εφαρμόσουν αργότερα στη ζωή τους.

Ταυτόχρονα προσθέτει εμπειρίες στα παιδιά καθώς συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σε επισκέψεις εταιρειών, κλπ.

Η NGM Team -με παιδιά ηλικίας 9-16, συμμετείχε στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής FLL στους προκριματικούς στα Ιωάννινα και στου τελικούς στην Θεσσαλονίκη, όπου και κατάκτησε την πρώτη θέσης στην κατηγορία Rising All-Star Award και επιλέχθηκε από το Τιτάν Ευκαρπίας για την επίσκεψη – εκπαίδευση της ομάδας. Επίσης δύο ομάδες τουNGM, με παιδιά ηλικίας 5-8 ετών συμμετείχε στο φεστιβάλ STEM στην Πάτρα. Μέσα από αυτές τις συμμετοχές τα παιδιά βλέπουν πως ο κόσμος είναι προσιτός, ανοίγονται ορίζοντες και φεύγουν από τα στενά όρια μιας τοπικής κοινωνίας».

Πώς μπορεί κάποιος να σας προσεγγίσει να έρθει σε επαφή μαζί σας;

«Εμείς έχουμε ένα μότο: Εάν δεν θέλει το παιδί όσο και να προσπαθήσει ο γονιός  δεν μπορεί να καταφέρουμε κάτι. Ουσιαστικά μας ενδιαφέρει να έρθουν εδώ τα παιδιά  να δούνε, να δοκιμάσουν όλο αυτό και εφόσον θέλουν τα ίδια να παραμείνουν».

Στην ομάδα του NGM συμμετέχει  και το «μόνιμο χαμόγελο αισιοδοξίας»,  η νηπιαγωγός Μαρίνα Κουμουλέντζου,  που μέσα από διαδραστικά παιγνίδια και με το  σύγχρονο εξοπλισμό υλοποιούν μαζί με τον Ειρηναίο Μαλιάρη δράσεις, σεμινάρια, εργαστήρια δεξιοτήτων και απογευματινά μαθήματα σε μαθητές και ενήλικες, με στόχο την  διάδοση της ρομποτικής και του STEΜ στα παιδιά  της πόλης μας και όχι μόνο.

Ένα εξαιρετικό δίδυμο που θα τους συναντήσουμε στον όμορφο και λειτουργικό χώρο  των  εγκαταστάσεων  του NGM, στην Παλαιοπαναγιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το NextGenMinds στην ιστοσελίδα:  nextgenminds.org/ & Fb & Instagram  –  Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει – Τα τμήματα θα είναι αυστηρά 12 άτομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου  ( Video – Φωτο)

Published

on

By

Με τη θεαματική αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου,  η Ναύπακτος τίμησε  την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας του 1571 που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου  με εκκίνηση της θεματικής παρέλασης που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες», του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη» και του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».

Ακολούθησαν στις 21:00’ τα δρώμενα για την Αναπαράσταση στο Ενετικό Λιμάνι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σιούντα.

Συντελεστές:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Εno Shkodrani

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Ασημακοπούλου

VIDEO – ΓΡΑΦΙΚΑ – ΑNIMATION: Γιώργος Ντάλης

ΣΧΕΔΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Κυριάκος Σφακιανάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου

ΒΟΗΘΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΥ: Παναγιώτης Κερασιάς

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Καραχάλιου «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Polydoros creative events support

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ Conference Hellas O.E

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: IONIAN CHANΝEL

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ηχογραφημένη Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Δημήτρης ΣιούνταςΒαγγέλης Λιοδάκης

Δον Χουάν:     Περικλής Σιούντας

Καρδινάλιος Γραμβέλ: Κωνσταντής Μιζάρας

Μαρκαντόνιο Κολόνα: Νίκος Γαρόζης

Σεμπαστιάν Βενιέρ: Χρήστος Σταθόπουλος

Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς: Μπάμπης Αρταβάνης

Ομάδα τσίρκου: X-Saltibagos (Μαρία Βάρσου, Γιώργος Γαρόζης, Μαρία Θεοδωροπούλου, Fred Ashcraft, Ευτυχία Χρυσοβέργη, Ν. Αθανασόπουλος)

Βαρκάρης: Κοσμάς Μαλλίδης

Πολεμιστές: Ομάδα νέων, αποτελούμενη από μέλη της Θεατρικής και Χορευτικής Ομάδας του «Τεχνουργείον-Πολυχώρος Τέχνης», και του συλλόγου «Ναύπακτος-Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα κοστούμια του χορού αποτελούν ευγενική παραχώρηση του συλλόγου «Ναύπακτος- Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζωντανά (20:30) η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

By

Τί θα δούμε στη φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Αυτό το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου η Ναύπακτος τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,

Στις 20:30’ θα πραγματοποιηθεί η θεματική παρέλαση που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες», του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη» και του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».

Ενώ, στις 21:00’ θα ξεκινήσει η Τελετή Αναπαράστασης στο Ενετικό Λιμάνι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας θα μεταδώσει ζωντανά μέσα από τα κανάλια του στο διαδίκτυο το τελετουργικό.

Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Σιούντας δίνει το στίγμα των όσων θα βιώσουμε αυτό το Σάββατο, στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου:

«Το κυρίαρχο στοιχείο της αισθητικής της φετινής μας αναπαράστασης είναι ο δισδιάστατος κόσμος, με στοιχεία Μαύρου Θεάτρου που δηλώνεται από τη σκηνογραφία και υπηρετείται από τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή είναι να τονιστεί η ματαιότητα του πολέμου και της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας– ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές! Με όλα αυτά που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη μας να αρθρώσουμε μια αντιπολεμική κραυγή».

Συντελεστές:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Εno Shkodrani

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Ασημακοπούλου

VIDEO – ΓΡΑΦΙΚΑ – ΑNIMATION: Γιώργος Ντάλης

ΣΧΕΔΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Κυριάκος Σφακιανάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου

ΒΟΗΘΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΥ: Παναγιώτης Κερασιάς

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Καραχάλιου «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Polydoros creative events support

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ Conference Hellas O.E

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: IONIAN CHANΝEL

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ηχογραφημένη Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Δημήτρης ΣιούνταςΒαγγέλης Λιοδάκης

Δον Χουάν:     Περικλής Σιούντας

Καρδινάλιος Γραμβέλ: Κωνσταντής Μιζάρας

Μαρκαντόνιο Κολόνα: Νίκος Γαρόζης

Σεμπαστιάν Βενιέρ: Χρήστος Σταθόπουλος

Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς: Μπάμπης Αρταβάνης

Ομάδα τσίρκου: X-Saltibagos (Μαρία Βάρσου, Γιώργος Γαρόζης, Μαρία Θεοδωροπούλου, Fred Ashcraft, Ευτυχία Χρυσοβέργη, Ν. Αθανασόπουλος)

Βαρκάρης: Κοσμάς Μαλλίδης

Πολεμιστές: Ομάδα νέων, αποτελούμενη από μέλη της Θεατρικής και Χορευτικής Ομάδας του «Τεχνουργείον-Πολυχώρος Τέχνης», και του συλλόγου «Ναύπακτος-Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα κοστούμια του χορού αποτελούν ευγενική παραχώρηση του συλλόγου «Ναύπακτος- Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 286 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 286ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Ημέρες Ναυμαχίας :

Με την κορύφωση των εκδηλώσεων, την τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ενετικό λιμάνι της πόλης, ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του ιστορικού    γεγονότος…

# Τι απαντούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Nafsweek.gr:

Αποκλειστική συνέντευξη παραχωρούν στο Nafsweek.gr  οι τέσσερεις υποψήφιοι δήμαρχοι   Ναυπακτίας. Ο Βασίλης Γκίζας,  ο Τάκης Λουκόπουλος, ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Μπίμπας, απαντούν σε κοινές για όλους ερωτήσεις που τους θέσαμε…

#   ΧΥΤΑμαχίες: Μπαράζ ανακοινώσεων και μομφών για τον ΧΥΤΑ  :

Το θέμα του ΧΥΤΑ του δήμου Ναυπακτίας που λειτουργεί στην Βλαχομάνδρα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου να κατηγορεί την σημερινή δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα…

#  Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ :

Καθυστέρηση παρατηρείται από τον αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης –  (ΕΕΤΑΑ)  στην καταβολή των δεδουλευμένων σε όλα τα ΚΔΑΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας…

#   Φαινόμενο διάθλασης…    ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Στις ψηφιακές παρέες που συγκροτούμε επιλέγουμε άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς, κυρίως,   κώδικες. Ο δικός μας ψηφιακός μικρόκοσμος, όμως…

#   Κυριαρχία Φαρμάκη στην Δυτική Ελλάδα :

Την απόλυτη κυριαρχία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15-19 Σεπτεμβρίου 2023…

#   Εξαφανίζονται  οι μαθητές της Α’ δημοτικού :

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, ο αριθμός των μαθητών της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου σημείωσε πτώση κατά 16,5%.  Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς  μέχρι το 2100, ο αριθμός των μαθητών των πρώτων δύο βαθμίδων εκπαίδευσης …

#   Ξεκινά σύντομα η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στην οδό Μεσολογγίου:

Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινά σύντομα το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό…

#   Τίμησαν τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο :

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο σε συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν και της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ό Επαχτος»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ