Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου – Πρώτη Συνεδρίαση του Νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Λιδωρίκι Δήμου Δωρίδας, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Λιδωρικίου, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Δήμους-Μέλη του Δικτύου από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλήθος στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Με την έναρξη της Συνέλευσης, καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου ο Πρόεδρός του και Δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης. Πρόεδρος της Συνέλευσης διετέλεσε η κ. Ελένη Λουκά, πρώην εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας στο Δίκτυο και τέως Αντιπρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του νέου μέλους του Δικτύου, Δήμου Ηράκλειας και της υπέροχης λίμνης Κερκίνης, από τους κ.κ Γεώργιο Κουτσάκη, Δήμαρχο Ηράκλειας και Δημήτριο Χαβαλέ, Αντιδήμαρχο Ηράκλειας.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσίαση των μαθητών του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, του περιβαλλοντικός προγράμματος με θέμα «Μία Λίμνη-Χίλιες εικόνες», όπου παρουσιάστηκαν τα φυσικά και τεχνητά χαρακτηριστικά των λιμνών Μόρνου, Λίμνης Πλαστήρα και Παμβώτιδας, η επίδρασης τους στο ανθρώπινο περιβάλλον καθώς και οι δυνατότητες ορθής εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο.
O Πρόεδρος, παρουσίασε τις δράσεις του Δικτύου της τελευταίας πενταετίας καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων για το 2020 με όλα τα μέλη να αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε σε εγχώριο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών της Συνέλευσης με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις επί ορισμένων δράσεων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών το επόμενο διάστημα.
Έπειτα στο πλαίσιο συζήτησης και ενημέρωσης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, εγκρίθηκαν ο οικονομικός ισολογισμός έτους 2019, η έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής έτους 2019 και ο οικονομικός Προϋπολογισμός έτους 2020. Επίσης όλα τα μέλη ενημερώθηκαν και ενέκριναν την τροποποίηση του Καταστατικού του Δικτύου.
Στη συνέχεια, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου. Μετά τη λήξη των αρχαιρεσιών, η νέα διοίκηση που προέκυψε έχει ως εξής:
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2023:
Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη Συνεδρίασή του, με πρώτη απόφαση τη συγκρότηση του σε Σώμα. Με το πέρας της Συνεδρίασης, τα νεοεκλεγέντα μέλη ευχήθηκαν για την ανάπτυξη μιας καρποφόρας συνεργασίας, προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να πραγματοποιηθούν οι δράσεις πάνω σε όλα τα καίρια ζητήματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση.
Η Συνέλευση σε συνδυασμό με την άρτια φιλοξενία και συμβολή του Δήμου Δωρίδας, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πόλη του Λιδωρικίου, τις φυσικές ομορφιές του ορεινού αλλά και παραθαλάσσιου Δήμου Δωρίδος καθώς και να περιηγηθούν στην πανέμορφη λίμνη του Μόρνου.
Με εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, η Ναύπακτος γιόρτασε με λαμπρότητα την Αγία Παρασκευή.
Στις 19:00 τελέστηκε Μεγάλος Πολυαρχιερατικὸς Εσπερινός, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου και Ισπανίας & Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπου.
Ακολούθησε αρτοκλασία στην Πλατεία Φαρμάκη, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή του Κλήρου, των τοπικών αρχών, πλήθους πιστών και με επικεφαλής την Παπαχαραλαμπείο Φιλαρμονική.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 26 Ιουλίου στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στις 7:00 το απόγευμα θα τελεστούν ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.
Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου διοργανώνουν εκδήλωση για τους απόδημους Ναυπακτίους, την Τρίτη, 28 Ιουλίου 2026 και ώρα 20:30 στο Ενετικό Λιμάνι (δυτικός βραχίονας).
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Χορωδία Δημοτικής Μουσικής της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Π.Αναστασόπουλου και τμήματα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Ναυπάκτου (Λ.Π.Χ.Ο.Ν.) «Ανεμογιάννης» και του Ναυπακτιακού Χορευτικού Ομίλου Φίλων Ελληνικής Παράδοσης (ΝΑ.Χ.Ο.Φ.Ε.Π.) «Ναυς».
Το Κάστρο της Ναυπάκτου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Είναι ένα μνημείο που δεν ξεχωρίζει μόνο για την ιστορική και αρχαιολογική του αξία, αλλά και για τη μοναδική αρμονία που είχε διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες ανάμεσα στα τείχη και το φυσικό περιβάλλον.
Οι πρόσφατες εκτεταμένες υλοτομίες, που πραγματοποιήθηκαν με το σκεπτικό της προστασίας του κάστρου από πυρκαγιά και της ανάδειξης των τειχών, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία υιοθετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε ως αποτέλεσμα μια εικόνα που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο οποιονδήποτε αγαπά το μνημείο.
Σήμερα, μεγάλο μέρος του κάστρου θυμίζει περισσότερο έναν γυμνό βραχώδη λόφο παρά το ιστορικό τοπίο που γνωρίζαμε επί δεκαετίες. Η εικόνα αυτή, κατά την άποψή μου, αδικεί το ίδιο το μνημείο και απογοητεύει ακόμη και πολλούς από εκείνους που πίστευαν ότι η απομάκρυνση μέρους της βλάστησης θα βοηθούσε στην ανάδειξη των τειχών.
Το κάστρο δεν ήταν απροστάτευτο
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την υλοποίηση του έργου «Συνολική Ανάδειξη του Κάστρου Ναυπάκτου», την περίοδο 2005–2008, δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης.
Το έργο περιλάμβανε και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας:
εγκαταστάθηκε πλήρες δίκτυο πυρόσβεσης στις τρεις πρώτες ζώνες του κάστρου,
δημιουργήθηκαν πυροσβεστικές φωλιές από την Ακρόπολη μέχρι την κύρια είσοδο,
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η προστασία του μνημείου από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είχε ήδη αποτελέσει βασική προτεραιότητα της προηγούμενης μεγάλης ανάδειξής του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης της βλάστησης. Σημαίνει όμως ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί μια πιο ισορροπημένη λύση, με επιλεκτικές απομακρύνσεις και σωστή διαχείριση του πρασίνου, χωρίς να αλλοιωθεί τόσο δραστικά η φυσιογνωμία του χώρου.
Η πραγματική πρόκληση σήμερα είναι η προσβασιμότητα
Ίσως όμως το σημαντικότερο ζήτημα να μην είναι πλέον τα δέντρα.
Το πραγματικό στοίχημα είναι να αποκτήσει το Κάστρο της Ναυπάκτου ουσιαστική και ασφαλή πρόσβαση για όλους τους πολίτες.
Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά και επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση προς τα ανώτερα διαζώματα του κάστρου.
Άλλωστε, η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε δημόσια ακόμη και από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, κατά τα εγκαίνια των αιθουσών του Μουσείου Βυζαντινών Εκθεμάτων στην Ακρόπολη του κάστρου.
Αυτό θα έπρεπε σήμερα να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
Χρειάζεται συνολική κυκλοφοριακή λύση
Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η προτεινόμενη λύση της λωρίδας επιβράδυνσης στον περιφερειακό δρόμο, με σύνδεση προς τον δασικό δρόμο του πρώτου διαζώματος.
Η θέση της προβλεπόμενης εισόδου βρίσκεται επάνω σε έντονη στροφή της περιμετρικής οδού, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οδική ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της παρέμβασης.
Ίσως θα άξιζε να εξεταστεί μια διαφορετική τεχνική προσέγγιση, όπως η κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στο τμήμα της περιμετρικής που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κάστρο, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ασφαλούς οδικής σύνδεσης προς το μνημείο.
Μια τέτοια λύση ενδεχομένως να εξυπηρετούσε καλύτερα τόσο τους επισκέπτες όσο και την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Το Κάστρο αξίζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό
Η προστασία ενός ιστορικού μνημείου δεν εξαντλείται στην αποκάλυψη των τειχών του. Οφείλει να συνδυάζει την αρχαιολογική ανάδειξη, τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, την περιβαλλοντική ισορροπία, την πυροπροστασία, την ασφάλεια και κυρίως την προσβασιμότητα για όλους.
Το Κάστρο της Ναυπάκτου δεν είναι απλώς ένα αρχαιολογικό μνημείο. Είναι το σύμβολο της πόλης, ένας ζωντανός χώρος ιστορίας, πολιτισμού και αναψυχής.
Η συζήτηση, λοιπόν, δεν πρέπει να περιορίζεται στο αν κόπηκαν πολλά ή λίγα δέντρα. Πρέπει να αφορά το πώς θέλουμε να είναι το Κάστρο της Ναυπάκτου τα επόμενα πενήντα χρόνια: ένα μνημείο ζωντανό, προσβάσιμο, ασφαλές και αρμονικά ενταγμένο στο φυσικό του περιβάλλον.
Η ιστορία και η φύση δεν είναι αντίπαλοι. Στη Ναύπακτο μπορούν —και πρέπει— να συνυπάρχουν.