Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας –ΟΣΥΝ, με επιστολή της προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Κοινοποίηση και αποδέκτες τους: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Βουλευτή κ. Κώστα Καραγκούνη, Βουλευτή κ. Μάριο Σαλμά, Βουλευτή κ. Γιώργο Βαρεμένο, Βουλευτή κ. Θάνο Μωραΐτη, Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Βουλευτή κ. Νίκο Παπαναστάση, Δήμαρχο Ναυπακτίας, παραθέτει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατολίσθηση στην τοπική ενότητα Ποκίστας τον Ιανουάριο 2021 και ζητά την Αποκατάσταση του οδικού δικτύου της 24ης Επαρχιακής οδού Ναυπάκτου – Πλατάνου – Αράχωβας – Ψηλού Σταυρού – Ευρυτανία.
Αναφέρει η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ
Μετά τις θεομηνίες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας στις 26 Ιανουαρίου 2021 είχαμε κατολίσθηση εντός της τοπικής ενότητας Ποκίστας επί της 24ης Επαρχιακής οδού.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα χωριά της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται αποκλεισμένα, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος εξυπηρέτησης τους από τις 26 Ιανουαρίου 2021. Δεν υπάρχει συγκοινωνία, έχει διακοπεί η διέλευση οποιαδήποτε φορτηγού και η κυκλοφορία Ι.Χ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Από την πρώτη στιγμή οι τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Ναυπακτίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιλήφθηκαν του γεγονότος με την δέουσα σοβαρότητα και ταχύτητα.
Το ΙΓΜΕ έστειλε αμέσως πραγματογνώμονα και έκανε την δική του εισήγηση.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέταξε τον σχετικό φάκελο με τις προτάσεις της και την οικονομοτεχνική μελέτη και την έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας
Κύριε Υπουργέ
Θέλουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω
Λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης από περιφέρεια σε περιφέρεια μετά το τέλος των περιορισμών οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών των αποκλεισμένων περιοχών θέλουν να επισκεφτούν τα χωριά τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τους δικούς τους ανθρώπους που τόσο καιρό έχουν να δουν και δεν υπάρχει συγκοινωνία αφού το ΚΤΕΛ αδυνατεί να στείλει λεωφορεία λόγω της κατολίσθησης.
Οι τοπικές επιχειρήσεις και ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος και κοστοβόρος και η πρόσβαση επισκεπτών ουσιαστικά αδύνατη. Την στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, μετά την άρση των περιορισμών οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε αυτή την δυνατότητα. Να σημειωθεί ότι η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ελκυστικό και ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό και μάλιστα για εναλλακτικό τουρισμό και οι τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται πολύ στην τουριστική κίνηση.
Ο ανεφοδιασμός της αγοράς σε προϊόντα διατροφής και γενικά σε είδη super market γίνεται μέσω άλλων διαδρομών με μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση σε επικίνδυνο οδικό δίκτυο και το κυριότερο με υψηλό κόστος διανομής.
Λόγω των κοπαδιών που ξεκαλοκαιριάζουν στην ευρύτερη περιοχή ο ανεφοδιασμός με ζωοτροφές είναι εξαιρετικά δύσκολος και κοστοβόρος.
Στις παραπάνω περιοχές έχει σταματήσει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητά νέας οικοδομής, επισκευής, ανακαίνισης καθώς και όλα τα δημόσια έργα λόγω της μη πρόσβασης φορτηγών για την μεταφορά υλικών.
Κύριε Υπουργέ
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας κατέθεσε τον συγκεκριμένο φάκελο με τις προτάσεις της και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την άμεση υλοποίηση του έργου.
Μην αφήσετε αυτή την ορεινή περιοχή της πατρίδας μας στην τύχη της. Το Υπουργείο σας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση και εκτέλεση του Έργου.
Εάν για διάφορους υπηρεσιακούς λόγους υπάρχουν καθυστερήσεις είναι αναγκαίο να βρεθεί μια προσωρινή ασφαλή λύση για την πρόσβαση στα αποκλεισμένα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας μέχρι την τελική κατασκευή του Έργου.
Κλείνοντας να ευχηθούμε την όσο το συντομότερο αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσαν οι θεομηνίες, ελπίζοντας στις άμεσες και στοχευμένες ενέργειες σας».
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια σημαντική αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Είναι μια ημέρα με ουσιαστικό συμβολισμό και ξεκάθαρο στόχο: να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου στο μέλλον δεν θα είναι αναγκαία η ύπαρξή της.
Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες που γεννήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν στον δρόμο, δεν είναι αόρατα. Αποτελούν ευθύνη όλων μας. Η προστασία και η φροντίδα τους είναι ζήτημα πολιτισμού, σεβασμού προς τη ζωή και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Ο Δήμος Ναυπακτίας υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με βασικούς άξονες:
τη φροντίδα και προστασία τους
τη στείρωση και την ιατρική παρακολούθηση
την προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας
τη συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους πολίτες
Η υιοθεσία είναι μια πράξη αγάπης και ευθύνης, που προσφέρει σε ένα ζώο μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, καλούμε όλους να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια για την προστασία των αδέσποτων ζώων και να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με περισσότερη φροντίδα, υπευθυνότητα και σεβασμό.
Η κοινωνία, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί τα συνέδρια των κομμάτων.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ’ αυτά, η πολιτική ακτινοβολία που εκπέμπουν, έχει τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, στις άλλες Παρατάξεις.
Μ’ αυτές τις συνθήκες η προσοχή της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, ήταν στραμμένη στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ 27. 28. 29/03/2026.
Πριν αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος, είδαν το φως της δημοσιότητας, από επίδοξους μελλοντικούς αρχηγούς φτωχές, και άκαιρες απόψεις.
Δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε καμία περίπτωση συνεργασία με τη ΝΔ, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών.
Ένα θέμα εκτός χρονικού ορίζοντα και άκομψό που αντί να λύνει προβλήματα, καλλιεργούσε καινούργια.
Φαινόταν δηλαδή πρώτη θέση της ΝΔ ή η αντίστοιχη δεύτερη.
Και αυτό συνέβαινε, όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος απέκλειε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ.
Ζητούσε μάλιστα νίκη, έστω και με μία ψήφου παραπάνω, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτοδύναμο.
Αυτή η θολή προσυνεδριακή ατμόσφαιρα που σκόπιμα υπερτονιζόταν από κύκλους, εντός και εκτός της Παράταξης, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου αμβλύνθηκε.
Πρυτάνευσε πνεύμα πλήρους πολιτικής ενότητας.
Το Συνέδριο, όχι μόνο από τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και από την κοινωνία γενικά, πλήρες, εξαιρετικό και εποικοδομητικό, έτυχε ευμενούς απήχησης.
Παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτό ένα ξάστερο πλαίσιο αρχών και προτεραιοτήτων, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο φιλολαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Οπωσδήποτε σημαντικό γεγονός αποτελεί η ανάδειξη μεγάλου αριθμού στελεχών, ικανών και έτοιμων ν’ αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πολιτική, αναδείχτηκαν με σαφήνεια και πειστικότητα.
Δείχνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ όχι μόνο μπορεί αλλά και θέλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτικών στο κράτος.
Μίλησε με καθαρούς όρους στην κοινωνία γιατί η ενότητα που σφυρηλατήθηκε, έδιωξε το άγχος που μέχρι την παραμονή του Συνεδρίου προβαλλόταν.
Αγκαλιάζει με το πρόγραμμά του όλες τις γενιές με δίκαιη αντιμετώπιση
Ξεχώρισε το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά, σ’ όλες τις φάσεις της πορείας της.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω τη μεστή περιεχομένου πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκου ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ.
Αποδείχτηκε ότι η Παράταξη έχει αρχηγό και εν δυνάμει υποψήφιο Πρωθυπουργό.
Είναι ο κατάλληλος και μοναδικός αρχηγός κόμματος που δύναται, χωρίς χρονοτριβή, να ενώσει και ν’ ανασυγκροτήσει την διάσπαρτη Δημοκρατική Παράταξη.
Με δύο λόγια. Το Συνέδριο διεξήχθη στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα.
Το Συνέδριο τελείωσε, άφησε το στίγμα του.
Η φθορά της κυβέρνησης είναι ορατή.
Για να επιτύχει τους στόχους του απαιτείται οργάνωση, από τη βάση ως την κορυφή, επικοινωνιακή πειθαρχία και ευδιάκριτο ύφος με τις άλλες Παρατάξεις.