Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κρατήσεις και φόροι, πηγές εσόδων

Published

on

Όταν τα οικονομικά του κράτους ακολουθούν πτωτική πορεία, οι υπεύθυνοι, καταφεύγουν κύρια σε δύο λύσεις, εύκολες γι’ αυτούς. Από τη μία μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Από την άλλη ανεβάζουν φόρους και χαμηλώνουν το ποσό του αφορολογήτου εισοδήματος. Για περιορισμό της σπατάλης καμιά κουβέντα δε γίνεται. Τις μεθοδεύσεις αυτές τις θεωρούν σίγουρες, αποδοτικές, αναγκαίες, επιτακτικές. Η πρώτη λύση αποδίδει αυτά τα οποία προγραματίσθηκαν να φέρουν στα ταμεία του κράτους.

Τόσα παίρνει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, τόσα κόβονται. Εισπράττονται αυτόματα, γεμίζουν, ως ένα βαθμό τα ταμεία. Όλοι μ’ αυτόν τον τρόπο, συνεπείς στις υποχρεώσεις. Θυμάμαι, πριν από λίγα χρόνια, κάποιοι υπάλληλοι λάμβαναν επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην υπηρεσία τους! Αναρωτιέμαι γιατί οι κάθε λογής μισθωτοί, έμειναν έξω από ένα συμβολικό επίδομα, «αυθόρμητης» ανταπόκρισης στις μειώσεις των αποδοχών τους.

Η δεύτερη λύση, αυτή της είσπραξης χρημάτων δια της φορολογίας, να φέρει τα αναμενόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα, οφείλουν όλοι οι πολίτες ν’ αποκτήσουν φορολογική συνείδηση. Ο πολίτης να πεισθεί ότι τα χρήματα τα οποία εισπράττονται, αναλώνονται στην εξυπηρέτηση του συνόλου.

Για να αποδώσει το μέτρο και να συνειδητοποιηθεί η ισότητα όλων έναντι των φορολογικών μέτρων, επιβάλλεται η λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτοί επιτυγχάνουν την τήρηση των νόμων από όλους τους πολίτες. Σε περιπτώσεις παραβατών, εφαρμόζονται οι νόμοι και τιμωρούνται αυτοί που αποφεύγουν τη φορολογική συνέπεια. Οι πολίτες, όταν βλέπουν κάποιους στο απυρόβλητο, επιδιώκουν με κάθε τρόπο, να τους μιμηθούν, να φοροδιαφύγουν.

Περίπλοκο το φορολογικό σύστημα. Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη πολλών νόμων οι οποίοι το καθιστούν βατό στη φοροδιαφυγή. Η συνεχής αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης, καλλιεργεί μηχανισμούς υπέρβασης. Κάθε τόσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα τεράστια ποσά της φοροδιαφυγής. Τα περισσότερα από αυτά τα ποσά, ανήκουν σε κερδοφόρες μεγάλες επιχειρήσεις. Εκμεταλλεύονται ασάφεια των νόμων, χρονοτριβή στη διεκπεραίωση των παραβατικών υποθέσεων, παραγραφή από την κωλυσιεργία, ρυθμίσεις που έρχονται από τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνονται.

Πέρα όμως από τη μείωση των εσόδων, από τη χαλαρή εφαρμογή των νόμων και την έλλειψη σταθερού συστήματος φορολογίας, έρχεται η αποθάρρυνση νέων επενδυτών. Συνεχίζεται το βάρος των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, να πληρώνεται από τους συνήθεις ύποπτους. Αυτούς που αποφεύγουν να φοροδιαφύγουν ή αδυνατούν να κλέψουν την Εφορία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος AI Assistant της Google μπορεί να ελέγξει το Android κινητό μας

Published

on

By

Πρόσφατα η Google παρουσίασε το Project Astra, ένα φιλόδοξο βήμα προς έναν καθολικό ψηφιακό βοηθό που δεν απαντά απλά σε ερωτήσεις, αλλά κατανοεί το περιβάλλον μας, σχεδιάζει λύσεις και αναλαμβάνει δράση. Πρόκειται για μια πολυτροπική AI οντότητα που συνδυάζει εικόνα, ήχο και γλώσσα για να παρέχει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε το Project Astra της Google: Έναν AI βοηθό που κατανοεί, σχεδιάζει και ενεργεί για εμάς, ελέγχοντας ακόμα και το κινητό μας!

Πέρα από την αναζήτηση: Ένας βοηθός που αντιλαμβάνεται και ενεργεί

Το Project Astra δεν περιορίζεται σε απλές απαντήσεις. Κατανοεί το πλαίσιο, σχεδιάζει ενέργειες και τις εκτελεί. Σε μια επίδειξη, ένας χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα φρένα του ποδηλάτου του. Το Astra βρίσκει το εγχειρίδιο χρήσης, εντοπίζει τη σχετική σελίδα, προτείνει βίντεο επισκευής και εντοπίζει ανταλλακτικά, σε κοντινά καταστήματα. Όλα αυτά χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να αγγίξει την οθόνη του. Αυτό γίνεται μέσω ενός παράγοντα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει εφαρμογές Android προσομοιώνοντας το άγγιγμα της οθόνης, υποδεικνύοντας μια προηγμένη αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη δυνατότητα.

Το Astra επεξεργάζεται ταυτόχρονα βίντεο και ήχο, δημιουργώντας μια συνεχή ροή δεδομένων που του επιτρέπει να κατανοεί το περιβάλλον μας. Μπορούμε να του δείξουμε ένα αντικείμενο μέσω της κάμερας και να του κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα: «Αναγνώρισε ένα tweeter σε ένα ηχείο και εξήγησε τη λειτουργία του».

Μνήμη: Θυμάται, για να μας εξυπηρετεί καλύτερα

Το Astra διατηρεί μνήμη 10 λεπτών από τις αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας πιο φυσικές και συνεκτικές συνομιλίες. Μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες ερωτήσεις και να προσαρμόσει τις απαντήσεις του ανάλογα.

Ενσωμάτωση με το οικοσύστημα της Google

Χτισμένο πάνω στο μοντέλο Gemini 2.0, το Astra αξιοποιεί εργαλεία όπως τα Google Search, Maps και Lens, για να παρέχει πληροφορίες και να εκτελεί ενέργειες. Μπορεί να αλλάξει ρυθμίσεις στο Android, να εντοπίσει αντικείμενα μέσω της κάμερας και να παρέχει οδηγίες πλοήγησης. Το Astra δεν περιμένει εντολές. Αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και προτείνει ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει λάθη σε εργασίες ή να υπενθυμίσει προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Project Astra: Προκλήσεις και μέλλον

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες, το Astra βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών. Η ταχύτητα απόκρισης και η ακρίβεια είναι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Επιπλέον, η ενσωμάτωση σε τρίτες εφαρμογές και η διαχείριση προσωπικών δεδομένων αποτελούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Project Astra αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο έξυπνο και προληπτικό ψηφιακό βοηθό. Αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι δυνατότητές του υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρελθόν το «γκουκλάρισμα» – Τί ανακοίνωσε η Google

Published

on

By

Καταργείται σταδιακά το «γκουγκλάρισμα» για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς η Google στρέφεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των προγραμματιστών της, νέες εφαρμογές που στόχο έχουν να μετατοπίσουν την πανταχού παρούσα μηχανή αναζήτησης της Google από ένα κουτί επεξεργασίας λέξεων – κλειδιών σε ένα σύστημα «ψηφιακών πρακτόρων» που μπορούν να ανιχνεύουν τον ιστό και να απαντούν σε ερωτήσεις με βάση το πραγματικό περιβάλλον, τα γούστα και τις προτιμήσεις ενός ατόμου.

«Αυτό που μου λέει όλη αυτή η πρόοδος είναι ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της αλλαγής της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεκαετίες έρευνας γίνονται πλέον πραγματικότητα για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google και της μητρικής της εταιρείας Alphabet, σε συνέντευξη Τύπου πριν από το συνέδριο.

Η Google επεκτείνει τη λειτουργία AI Mode, η οποία προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε όσους είχαν εγγραφεί για να δοκιμάσουν πρώιμες λειτουργίες μέσω του προγράμματος Labs, σε όλους τους χρήστες των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής Google. Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργίας AI Mode και μιας τυπικής αναζήτησης Google είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τα ερωτήματα. Αντί να εξετάζει απλώς ολόκληρη την ερώτηση, η λειτουργία AI Mode αναλύει τα ερωτήματα σε επιμέρους θέματα και δημιουργεί πρόσθετες αναζητήσεις με βάση αυτά τα επιμέρους θέματα για να παρέχει μια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Η Google λέει ότι η λειτουργία AI Mode σύντομα θα αξιοποιήσει το ιστορικό αναζήτησης ενός ατόμου για να εξατομικεύσει περαιτέρω τις απαντήσεις και οι χρήστες θα μπορούν επίσης να τη συνδέσουν με άλλες εφαρμογές της Google, όπως το Gmail.

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις ερωτήσεις, η λειτουργία AI Mode αναμένεται να προσφέρει δύο βασικούς νέους τρόπους αναζήτησης: Έναν που ισχυρίζεται ότι θα διεκπεραιώνει εργασίες για λογαριασμό του χρήστη και έναν άλλο που θα του επιτρέπει να δείχνει στην Google το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου του. Παρόλο που το AI Mode είναι πλέον γενικά διαθέσιμο στις ΗΠΑ, αυτές οι δύο συγκεκριμένες λειτουργίες θα εξακολουθούν να απαιτούν από τους χρήστες να εγγραφούν στα Labs.

Η τεχνολογία Project Mariner της Google, την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ως ερευνητικό πρωτότυπο πέρυσι, θα είναι σε θέση να εκτελεί ορισμένες εργασίες για λογαριασμό ενός ατόμου και να απαντά σε ερωτήσεις που συνήθως απαιτούν πολλαπλά βήματα, υποστηρίζει η εταιρεία. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να κάνει μια ερώτηση όπως «Βρείτε δύο προσιτά εισιτήρια για τον αγώνα των Reds αυτή την Κυριακή στο κάτω επίπεδο» και η Google θα αναζητήσει εισιτήρια, θα αναλύσει τις επιλογές και την τιμολόγηση, θα συμπληρώσει αυτόνομα φόρμες και στη συνέχεια θα βγάλει εισιτήρια που ταιριάζουν στα κριτήρια του χρήστη.

Η λειτουργία AI Mode στην εφαρμογή Google αποκτά επίσης μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις για τον κόσμο γύρω τους. Η οπτική αναζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Google: το εργαλείο Lens της εταιρείας επιτρέπει ήδη στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει. Αλλά αυτή η λειτουργία πηγαίνει την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας στη Google τι βλέπει ένα άτομο σε πραγματικό χρόνο. Η ιδέα είναι να διευκολυνθεί η Google να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με σύνθετες εργασίες που είναι δύσκολο να περιγραφούν – όπως αν το συγκεκριμένο μπουλόνι στην εργαλειοθήκη έχει το σωστό μέγεθος για το πλαίσιο του ποδηλάτου που επισκευάζεται – απλά δείχνοντας το τηλέφωνο και ρωτώντας. Η Google έφερε προηγουμένως αυτή τη λειτουργία οπτικής αναζήτησης στον βοηθό Gemini στο Android, την οποία επεκτείνει τώρα στο iPhone.

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες αναζήτησης επικαλύπτονται με εκείνες που είναι διαθέσιμες στον βοηθό Gemini της Google, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση στους καταναλωτές. Ο Ρόμπι Στάιν, αντιπρόεδρος προϊόντων για την αναζήτηση της Google, δήλωσε στο CNN ότι η αναζήτηση είναι προσαρμοσμένη για μάθηση, ενώ το Gemini προορίζεται να είναι ένας βοηθός για εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα και η συγγραφή επιχειρηματικών σχεδίων εκτός από την απάντηση ερωτήσεων.

Όπως και να έχει, το μέλλον της αναζήτησης στο διαδίκτυο, προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον!

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λόγια του Έρωτα (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Κι ανυψώνονται απ’ τον χειμώνα κοιμισμένα ανθάκια κάθε φορά που οι φτέρνες σου πατούν πάνω στο χώμα καλή μου.

Χαμογελάει η ίδια η θλίψη με το που τα χείλη σου αποκτούν ανοδική πορεία όταν ακούς κάτι αστείο.

Μάγισσα, Κίρκη κι αφέντρα της καρδιάς μου ένα βλέμμα σου αποζητώ μέρα νύχτα μα εσύ μάλλον αγνοείς την παρουσία μου.

Σινιάλα σου στέλνει όλο μου το είναι μα εσύ με προσπερνάς .

Θέλεις να σκαλίσω το όνομα σου σε κάθε κορμό δέντρου που θα βρεθεί μπροστά μου;

Θέλεις να σου ορκιστώ αιώνια αφοσίωση ;

Αχ και πόσο θα ήθελα πάνω στον ομφαλό σου κύκλους να χαράξει η παλάμη μου !

Αχ πως θα ήθελα να κουρνιάσει ολάκερο το ισχνό κορμί μου μέσα στην πλούσια αγκαλιά σου !

Μου λείπεις ήδη ενώ δεν σε είχα ποτέ .

Είσαι το τέλος μου δίχως να μου έχεις χαρίσει ποτέ την αρχή σου .

Σου επιστρέφω τα ερωτόλογα που δεν θα λάβω ποτέ από σένα .

Σου χαρίζω το όλο μου χωρίς να μου δώσεις ποτέ ούτε ένα κομμάτι σου.

Απλά σε αγαπώ …

 

Από τις σκέψεις ενός ταπεινού ερωτευμένου άνδρα …

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ