Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2022

Published

on

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η μόνη αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα – τους υγροτόπους, γιορτάζεται κάθε 2 Φεβρουαρίου από το 1997 από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους και άλλους φορείς. Σηματοδοτεί την επέτειο της Σύμβασης που υιοθετήθηκε το 1971 ως διεθνής συνθήκη. Η πρώτη από τις σύγχρονες παγκόσμιες πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους στην Ελλάδα.

Ένας από αυτούς είναι και η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων  έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κρίσιμη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποίησε 2 ενημερωτικές παρουσιάσεις στους σπουδαστές των ειδικοτήτων: Τεχνικός Δασικής Προστασίας, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού και Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του  Δ.ΙΕΚ Αγρινίου, την Πέμπτη 27 και στους σπουδαστές των ειδικοτήτων: Τεχνικός Δασικής Προστασίας και Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Τα θέματα των παρουσιάσεων ήταν 1)το υδροχαρές Δάσος Φραξιάς στο Λεσίνι – «Ανακηρυγμένο Μνημείο της Φύσης» και 2)ο Οικοτουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές – δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Φορέας στα πλαίσια προώθησης των ήπιων μορφών τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο. Στο τέλος των παρουσιάσεων μοιράστηκε στους σπουδαστές έντυπο υλικό από τις δράσεις του Φορέα.

Την Τρίτη 01/02/2022 πραγματοποιήθηκε επίσης, από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, απελευθέρωση ενός φοινικόπτερου στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, στο ανάχωμα του Ντολμά. Το παρυδάτιο πτηνό, γνωστό κυρίως με την ονομασία φλαμίνγκο, είχε βρεθεί στην περιοχή της Καρδίτσας με κάταγμα στο αριστερό φτερό και αφού περιθάλφθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, εστάλει προς απελευθέρωση στο Εθνικό Πάρκο, στους υγροτόπους του οποίου  διαχειμάζουν κάθε χρόνο μεγάλοι πληθυσμοί  από φλαμίνγκο.

Ο Φ.Δ./Λ.Μ.- Α.Ο. προσπαθεί διαρκώς όχι μόνο μέσω των Δράσεων Ευαισθητοποίησης αλλά και του συνολικού του Έργου για την προστασία των υγροτόπων στις περιοχές ευθύνης του να τηρήσει και να μεταδώσει το φετινό μήνυμα της Γενικής Γραμματέας της Σύμβασης για τους Υγροτόπους κα Martha Rojas Urrego:

«Η συνετή και βιώσιμη χρήση των υγροτόπων δεν είναι μόνο δυνατή – είναι κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Η συνεχιζόμενη βλάβη αυτών των οικοσυστημάτων που συντηρούν τη ζωή θα έχει τρομερές συνέπειες αν δεν δράσουμε τώρα. Από πολλές απόψεις, οι υγρότοποι είναι η σανίδα σωτηρίας μας για το μέλλον. Και πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε χρόνο, κεφάλαιο – και καρδιά – για να τους σώσουμε».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Θερινό Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά από Δευτέρα 4 Ιουλίου το θερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Ναυπάκτου.

“Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους καλές δουλειές την καλοκαιρινή περίοδο που είναι και η πιο σημαντική περίοδος για την οικονομία της περιοχής μας…”
Εκ του ΔΣ
του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου
Ο Πρόεδρος
Αποστόλης Παπαϊωάννου

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΝΑΙ στην ανάπλαση από την Ομοσπονδία – Ανακοίνωση / κάλεσμα

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα της Ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου, με το θέμα να συζητείται σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας  αναφέρει: 

”  Πρiν από 3 χρόνια και εν μέσω πολλών διαφωνιών και ενστάσεων από την μεριά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών έγινε η τοποθέτηση του εργολάβου και ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών στην Ναύπακτο. Μέχρι σήμερα καταφέρανε να γίνει η πλακόστρωση της οδού Μπότσαρη, δεν τελείωσε ακόμα η οδός Ναυμαχίας, δεν τελείωσε ακόμα η οδός Σοιδά , δεν τελείωσε ακόμα ( έστω και για χρήση ‟PARKING”) ο χώρος  μπροστά στο κτίριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, και η οδός Αγελάου ,ένας δρόμος μόλις  50 μέτρων, τα έργα «συνεχίζονται» εδώ και 1 χρόνο.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε στον εργολάβο, είναι τον Σεπτέμβριο του 2023. Όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου που είναι από το Δημαρχείο μέχρι την οδό Θέρμου, στο οποίο προβλέπεται η αντικατάσταση του ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ ύδρευσης και ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ώστε αυτά να μην καταλήγουν στην θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται ,δεν ξεκίνησε ακόμα.

Την Πέμπτη 30-6-2022 συζητείται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ίσως μάθουμε που βρίσκονται οι ευθύνες μη ολοκλήρωσης του έργου αλλά  θα ληφθεί και απόφαση για την συνέχιση ή μη του έργου.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με ομόφωνη απόφαση μας και χωρίς να εξετάζουμε αν φταίει η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο εργολάβος ή όλοι μαζί, ζητάμε την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου ,με τις τροποποιήσεις της μελέτης που έχουμε ζητήσει , εκτιμώντας την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του έργου για την τουριστική ανάπτυξη και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης ,αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια όλων μας.

Σας καλούμε την Πέμπτη 30-6-2022 και ώρα 18:30 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,για να απαιτήσουμε :

ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ

ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ”

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρνουά ποδοσφαίρου των ΚΔΑΠ του Δήμου

Published

on

By

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο γήπεδο ποδοσφαίρου του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου, μεταξύ των ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας, με στόχο την προώθηση του αθλητικού πνεύματος, την ευγενή άμιλλα, την ψυχαγωγία και την άθληση.

Πλήθος παιδιών συμμετείχαν στους αγώνες, έχοντας την ευκαιρία, να γνωρίσουν καλύτερα το άθλημα και να αναπτύξουν το αίσθημα του συναγωνισμού και της ομαδικότητας, μέσα από τους κανόνες που το διέπουν.

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με πλήρη συμμετοχή και έκλεισε με την απονομή μεταλλίων από την Πρόεδρο της ΚΕΔΝ κα Άντα Καυκιά, σε όλα τα παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ