Ολοκληρώθηκε η αποστολή των Τοπικών Σχεδίων Κλιματικής Αλλαγής και των Οδηγών Ηλεκτροκίνησης, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνης Βιομηχανίας, σε Δήμους και Φορείς της Δυτικής Ελλάδας
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αποστολή των Τοπικών Σχεδίων Κλιματικής Αλλαγής και των Οδηγών Ηλεκτροκίνησης, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνης Βιομηχανίας, σε Δήμους και φορείς της Περιφέρειας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρο Δημητρογιάννη.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν παραδοθεί και στους 19 Δήμους της Περιφέρειας τα Τοπικά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που αφορά συγκεκριμένα τον κάθε Δήμο, και όπου σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές και ανθρωπογεωγραφικές συνθήκες, καθώς και οι προβλέψεις για πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κλιματική αλλαγή.
Σημαντικό επίσης είναι ότι περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ανά περιοχή, με εστίαση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, οι παράκτιες χρήσεις και η ποιότητα ζωής. Τα συγκεκριμένα σχέδια δίνουν τη δυνατότητα να χαράξετε στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των δυσχερών καταστάσεων του μέλλοντος, προασπίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, έχουν αποσταλεί σε όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς το Πλάνο Ανάπτυξης Ηλεκτροκίνησης, όπως και ο Οδηγός Έξυπνης Βιομηχανίας και Κυκλικής Οικονομίας, όπου περιέχονται στοιχεία των μεταφορών των έξυπνων πόλεων, προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη κινητικότητα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη – και μόνη μέχρι τώρα – που έχει εκπονήσει ειδικές μελέτες για την Κλιματική Αλλαγή ανά Δήμο, αλλά και η πρώτη που έχει πραγματοποιήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης Ηλεκτροκίνησης, σχεδόν ταυτόχρονα με το νέο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.
Ο κ. Δημητρογιάννης δήλωσε: «Διαχέουμε τη γνώση που δημιουργούμε στις τοπικές κοινωνίες για ανταποκριθούμε στις ανάγκες του μέλλοντος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά ότι η Δυτική Ελλάδα γίνεται πλέον οδηγός καινοτομίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για τη βέλτιστη προετοιμασία σε τομείς που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν άμεσα με νέους πόρους. Σε αυτές τις προσπάθειες η Περιφέρεια έχει πλέον καθοριστικό ρόλο».
Την κατανομή και πλήρωση 829 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) για την υλοποίηση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων «Άθληση για Όλους» στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΓΓΑ/22664, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5461/9.9.2026.
Η απόφαση αφορά την περίοδο 2026-2027 και καλύπτει ανάγκες ΟΤΑ Α’ Βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχουν ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, τις οποίες θα υπογράφουν με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μπορεί να φτάσει έως τους 8 μήνες, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται βάσει του ισχύοντος Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.
H δαπάνη δεν βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων ΟΤΑ και νομικών προσώπων, μέσω εσόδων που προέρχονται από: αντίτιμο συμμετοχής, δίδακτρα ή συνδρομές των ωφελούμενων, δωρεές, χορηγίες.
Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην απόφαση έχουν ήδη καταθέσει οικονομικές βεβαιώσεις ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το 2026 και ότι θα προβλέψουν τις αντίστοιχες πιστώσεις και για το 2027.
Η κατανομή των θέσεων έγινε βάσει των αναγκών που δήλωσαν οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τη λειτουργία των υπηρεσιών «Άθληση για Όλους», όπως αυτές προέκυψαν από τις αιτήσεις και τις οικονομικές βεβαιώσεις που κατατέθηκαν για την περίοδο 2026-2027.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2026, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το Κτήριο Τσώνη φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “boobs – art for awareness” της Σύλβιας Κουβέλη, μία φωτογραφική πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει με αμεσότητα και ευαισθησία τη συζήτηση γύρω από το στήθος, την υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Το boobs ξεκίνησε το 2017, έπειτα από έρευνα της δημιουργού γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια και την αμηχανία που συχνά το περιβάλλουν, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες, ρεαλιστικές φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργεί έναν χώρο εξοικείωσης, αναγνώρισης και φροντίδας.
Περισσότερα από 100 άτομα έχουν μέχρι σήμερα σταθεί μπροστά στον φακό του project, το καθένα με τη δική του ιστορία. Στην έκθεση ο επισκέπτης καλείται να δει, να διαβάσει και να ακούσει αυτές τις αφηγήσεις και, ταυτόχρονα, να έρθει σε επαφή με την πραγματική ποικιλομορφία του σώματος: την ασυμμετρία, τις ραγάδες, τα τατουάζ, τις ουλές και τα σημάδια. Εικόνες και ιστορίες συνυπάρχουν, φωτίζοντας εμπειρίες που συνδέονται με την ασθένεια, τη φροντίδα, τη μητρότητα, την εικόνα του σώματος και την προσωπική σχέση κάθε ανθρώπου με αυτό. Στα χρόνια της διαδρομής του, το boobs έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λος Άντζελες, τη Βαρκελώνη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026 έρχεται στη Ναύπακτο.
Η παρουσίαση στη Ναύπακτο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Σύλβια Κουβέλη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, με έργο που εστιάζει σε ζητήματα φύλου, σώματος, ασθένειας και συμπερίληψης. Έχει ζήσει για χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία, όπου εργάστηκε και σπούδασε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος MA Visual Sociology από το Goldsmiths, University of London, με το φωτογραφικό της ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον άνθρωπο, το σώμα και την κοινωνία.
Η έκθεση “boobs – art for awareness” δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει φωτογραφίες. Επιχειρεί να κάνει ορατές προσωπικές ιστορίες, να περιορίσει την αμηχανία και τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει, μέσα από την τέχνη, τη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της φροντίδας του σώματός μας.
Το ΕΚΝΔ συμμετείχε δυναμικά στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ενώσαμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία , διεκδικώντας:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις.
Μείωση του χρόνου εργασίας.
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση.
Συνεχίζουμε συλλογικά και αγωνιστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.