Το «μπλακ άουτ» στα ελληνικά αεροδρόμια της 4ης Ιανουαρίου 2026 πέρασε στα «ψιλά».
Επισκιάστηκε ίσως από την απαγωγή Μαδούρο, τα μπλόκα των αγροτών, την δημιουργία ή μη νέων κομμάτων και τελικά έμεινε ως απόηχος ότι αναζητούνται μετά το γεγονός αυτό 2.000 βαλίτσες ταξιδιωτών που δεν έγιναν οι πτήσεις τους.
Το «μπλακ άουτ» όμως ανέδειξε τη γύμνια του απαρχαιωμένου συστήματος ελέγχου και καθοδήγησης των αεροπλάνων για την οποία επανειλημμένως έχουν ενημερώσει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Και όμως ήδη από το 2019, η τότε κυβέρνηση είχε υπογράψει σύμβαση για προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος επικοινωνιών για τα αεροδρόμια, (Συστήματος επικοινωνιών και καταγραφής φωνής (Voice Communication & Recording System – VCRS).
Μια σύμβαση, ωστόσο, που καταχωνιάστηκε στο συρτάρι, παρά την κρισιμότητα του έργου που αφορούσε, ρισκάροντας μέχρι σήμερα την ασφάλεια της αεροναυτιλίας.
Εάν τα έργα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ είχαν υλοποιηθεί το επικίνδυνο «μπλακ άουτ», που μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή, θα είχε αποφευχθεί λένε οι ειδικοί, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτικό το ερώτημα γιατί η σύμβαση αυτή δεν υλοποιήθηκε.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν κρούσει «καμπανάκι» κινδύνου και τον Σεπτέμβριο του 2025, με αφορμή το χαλασμένο ραντάρ στον λόφο Μερέντα, διατυπώνοντας φόβους για «αεροπορικά Τέμπη», καθώς όπως τόνιζαν «η ΥΠΑ, πέραν των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, διαθέτει έναν προβληματικό απαρχαιωμένο εξοπλισμό επιτήρησης και επικοινωνιών (τουλάχιστον 25ετίας), θέτοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις».
Μετά το χάος που επικράτησε στα ελληνικά αεροδρόμια και δύο δελτία τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπου το δεύτερο αναιρεί το πρώτο, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) ζητά από την ΥΠΑ να αναλάβει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, διαφορετικά να επιληφθεί του θέματος η πολιτική ηγεσία, δηλαδή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή των πεζοδρομίων
Την Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2026, τίθενται σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική πλευρά της Ναυπάκτου, στο πλαίσιο συνέχισης των εργασιών της κατασκευής των πεζοδρομίων.
Οι εργασίες αφορούν στο τμήμα από τη συμβολή των οδών Δελφών και Κωστή Παλαμάέως τη συμβολή των οδών Δελφών και Σωκράτους, με κατεύθυνση προς Ιτέα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών, ενώ οι οδηγοί καλούνται να συμμορφώνονται με την ειδική σήμανση και τις υποδείξεις.
Το έργο με τίτλο «Κατασκευή πεζοδρομίων σε τμήμα της ΠΕΟ 48ης» προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή διαβάσεων και ραμπών για την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ΑμεΑ, καθώς και την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων για την αντιμετώπιση του χρόνιου και μείζονος προβλήματος των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων που καταγράφονται στις ανατολικές συνοικίες της Ναυπάκτου.
Το έργο εκτελείται τμηματικά, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η όχληση των κατοίκων και η διατάραξη της κυκλοφορίας.
Ο πλήρης ευτελισμός του θεσμού, με πρωταγωνιστές τον Τράμπ και την Ματσάδο, να κάνουν μπαλάκι το μετάλλιο του Νόμπελ ειρήνης.
Ήταν γνωστή σε όλους η «πρεμούρα» του Τράμπ να πάρει το βραβείο αυτό, καθότι έσβησε οκτώ, κατά τα λεγόμενά του πολέμους, ανάβοντας ταυτόχρονα άλλους τόσους.
Ο …ειρηνοποιός ηγέτης της υπερδύναμης δέχτηκε ευχαρίστως το «βραβείο» δια χειρός Ματσάδο, παρουσιάζοντας το γεγονός ως προσωπική δικαίωση και αναγνώριση της ειρηνευτικής προσφοράς του.
Είναι σαν να έχεις κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση και να το δίνεις σε κάποιον που δεν ξέρει μπάνιο.
Το πιο γελοίο είναι, εκείνος να καμώνεται πως το άξιζε, και να το δέχεται!!!
Ο απόλυτος ευτελισμός του θεσμού!!!
Οι επιλογές της Επιτροπής απονομής, η κίνηση δωρεάς και η αποδοχή, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, όπου το Νόμπελ Ειρήνης παύει να είναι σύμβολο παγκόσμιας ηθικής αναγνώρισης και μετατρέπεται σε εργαλείο πολιτικής και προσωπικής ματαιοδοξίας.
Σε οργανωμένη θεσμική αντίδραση προχωρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από τους δήμους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας -ΚΕΔΕ, η Ένωση θα καλέσει οργανωμένα τους δήμους να προσφύγουν κατά της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, μόλις αυτή γίνει πράξη, ενώ θα ακολουθήσει και προσβολή της αντίστοιχης πράξης της Διοίκησης που θα εκδοθεί για την εφαρμογή της. Οι προσφυγές θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την ακύρωση της διοικητικής πράξης.
Η ΚΕΔΕ, όπως διευκρινίστηκε, δεν μπορεί να ασκήσει αυτοτελή προσφυγή εκ μέρους των μελών της, ωστόσο θα προχωρήσει σε παρέμβαση υπέρ των δήμων που θα προσφύγουν, στηρίζοντας θεσμικά και νομικά τη θέση της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πρακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς στο παρελθόν όπως στην Περίπτωση του Τέλους Ταφής και του ΝΟΚ
Αντίστοιχη στρατηγική ακολουθήθηκε τόσο στην υπόθεση του τέλους ταφής απορριμμάτων, όσο και στην προσφυγή για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Και στις δύο περιπτώσεις, η ΚΕΔΕ λειτούργησε συντονισμένα, παρέχοντας στα μέλη της ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο και υποστηρικτικό υλικό για την άσκηση προσφυγών.