Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πιο φτωχή η Ναυπακτία, «έφυγε» από τη ζωή ο Γρηγόρης Βαρελάς

Published

on

Βαρελάς-γρηγόρης-Ναύπακτος-Nafsweek

Προ λίγων ημερών «έφυγε». από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Γρηγόρης Βαρελάς.

Με καταγωγή από την Λεπτοκαρυά Ναυπακτίας ο εκλιπών είχε πλούσια προσφορά στον τόπο του. Υπήρξε ένας σύγχρονος δωρητής της Ναυπακτίας.

Ο άνθρωπος που επάξια τοποθετείται δίπλα στους Επαμεινώνδα Αρβανίτη και Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, τους πρώτους και σημαντικούς δωρητές της Ναυπάκτου. Οικονομολόγος και πρώην Διευθυντής Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ο Γρηγόρης Βαρελάς ασχολήθηκε ενεργά με την υλοποίηση των ιδεών του.

Ήταν ισόβιο μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και πάλεψε στην κυριολεξία με ό,τι στραβό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, στην πολιτική.

Διπλωματούχος της Α.Σ.Ο. και Ε.Ε., Στατιστικής με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και υποτροφίες (Βιέννης, Γερμανίας και Industrial Projects της Παγκόσμιας Τράπεζας), δεν άφησε ποτέ τίποτα στην τύχη και με όπλο του τον ακέραιο χαρακτήρα του προσπάθησε να φέρει εις πέρας το πολύ δύσκολο διπλό του έργο.

Με δικά του χρήματα και οργάνωση διοργανώθηκαν όσοι Καλλιτεχνικοί Διαγωνισμοί χρειάστηκαν για τα έργα στην Ναυπακτία, με δικά του χρήματα και χρόνο έγιναν όλα τα έργα και το κυριότερο με δικό του αγώνα βρέθηκαν οι τοποθεσίες που θα μπορούσαν να προβληθούν καλύτερα τα έργα προκειμένου να αποτελέσουν την καλύτερη προβολή για την περιοχή και διαφήμιση προς τους τουρίστες.

Έργα που κοσμούν το Αντίρριο, τις πλατείες της Ναυπάκτου και δρόμους προς την ορεινή Ναυπακτία.

Αυτοδημιούργητος, απλός, προσιτός, καθημερινός, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της χλιδής ήθελε να κάνει το αυτονόητο: Την προσφορά στην πατρίδα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Από μαθητής Γυμνασίου λάτρευε την αρχαία Ελλάδα. Θαύμαζε τη σοφία του Σωκράτη, του Πλάτωνα και προπάντων του Αριστοτέλη.

Ο Γρηγόρης Βαρελάς υπήρξε από τους πλέον πολυγραφότατους στην περιοχή μας και όχι μόνο, με άρθρα του να δημοσιεύονται για χρόνια στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, στην εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης,  στην εφημερίδα «εμπρός» και από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της, στην Ηλεκτρονική εφημερίδα μας Nafsweek.

Ένας άνθρωπος που λάτρευε να προσφέρει στον τόπο του, που θυσίαζε  χρήμα, χρόνο, διάθεση, ενέργεια, προσωπική και ιδιωτική ζωή, ήταν ο Γρηγόρης Βαρελάς.

 

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκφράζει η ομάδα σύνταξης της εφημερίδας Nafsweek.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 132 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 132ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   «Σε συναγερμό θα έπρεπε να είναι η δημοτική αρχή!» :

Στις 24 Ιουλίου «βγήκαν στον αέρα» οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Στο ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε, απαντά στο Nafsweek  ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών  υπηρεσιών Κώστα Καρακώστας…

#   Πως θα ανοίξουν τα σχολεία :

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την  ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ακουστεί στις 7 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου στις νεροτσουλήθρες:

Μετά από την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των εγκαταστάσεων και των επικίνδυνων πλέον κατασκευών για τις νεροτσουλήθρες, ο Δήμος Ναυπακτίας συνεχίζει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου…

#  Νέο Εξοικονομώ: Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων ανά Περιφέρεια.  Επιδότηση έως 85% :

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά    περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου…

#  Ποιος άλλος κινδυνεύει από τον κορωνοϊό;   (Άρθρο) :

Ο φετινός    χειμώνας θα είναι ίσως από τους δυσκολότερους των τελευταίων ετών, αφού η ανεργία και οι μικροί τζίροι των επιχειρήσεων είναι δεδομένοι…

Δεκαπενταύγουστος: το… «Πάσχα του καλοκαιριού» :

Μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας υπάρχει δογματική διαφορά σχετικά με την Κοίμηση της Θεοτόκου…

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο και σύγχρονες εφαρμογές για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

«Ο τόπος μας διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ήρθε η ώρα, με σύγχρονα μέσα, να αναδείξουμε την ταυτότητά και τον ρόλο της Δυτικής Ελλάδας. Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ δράσεις  που θα προβάλλουν τη γη του Ολυμπισμού, της φλόγας της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021 είναι η αφορμή ώστε η Δυτική Ελλάδα να μεταδώσει απ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα  ότι είναι η Γη της  Φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της πράξης «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Βάσει αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 1,9 εκατ. ευρώ την αξιοποίηση  σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιούνται ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και θεματικές παραγωγές όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μνημείων της περιοχής, ιστορικών γεγονότων και αναφορών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία  Ψηφιακού  Θεματικού  Πάρκου,  που θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Ελλάδα.  Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον δέκα επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κι έπειτα θα στεγαστεί σε δύο εμβληματικές πόλεις στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.

Επίσης, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.)  και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν,  αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ