Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τύχη τους οι Τοπικές Κοινότητες στη Χάλκεια

Published

on

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες που διαμένουν στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Βασιλικής, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους. Κάνουν λόγο για πλήρη απαξίωση της περιοχής καθώς τα ελάχιστα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Το Nafsweek.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Βασιλικής Χρήστο Βαλμά, όπου και εν συντομία μας παρέθεσε τα μείζονος σημασίας θέματα που απασχολούν τους κατοίκους. Πρόκειται για σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά θέματα, μιας και άπτονται της καθημερινότητας  των δημοτών αλλά το πιο σημαντικό της ασφάλειας τους. Σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά καταγράφουμε:

Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, η οποία μάλιστα βίωσε πλημμυρικά φαινόμενα το 2016 με αρκετές ζημιές . Οι κάτοικοι  έχουν εισπράξει υποσχέσεις και μόνο. Υπάρχει κατεστραμμένος δρόμος στο παραλιακό μέτωπο όπως και κολώνες φωτισμού. Ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι η κωλυσιεργία για την προσάρτηση  των παραλιακών τοπικών κοινοτήτων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, με συνέπεια την μη ύπαρξη νομικού καθεστώτος για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων στις παραλίες.  Σήμερα για θέματα νομιμότητας και καταγγελιών απευθύνονται στο Λιμενικό Ταμείο της Αιτωλοακαρνανίας  που μόνο τυπικά στα χαρτιά υπάρχει, καθώς υπολειτουργεί. Αποτέλεσμα, οι καταγγελίες και τα πρόστιμα προς επαγγελματίες να είναι καθημερινή πρακτική.  Στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εμπίπτει και το αλιευτικό καταφύγιο το οποίο από τις προσχώσεις πρακτικά δεν υφίσταται,  με συνέπεια  επαγγελματίες αλιείς να μην  μπορούν να εργαστούν.  Ένα ακόμα θέμα είναι και το κατεστραμμένο κοινοτικό γραφείο, που λειτουργούσε και ως αγροτικό ιατρείο. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αίθουσα στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου και να λειτουργήσει και πάλι το ιατρείο εκεί. Για την επισκευή του κοινοτικού καταστήματος είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Δήμου 22  χιλ. ευρώ,  χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια ενέργεια για την επισκευή του.  Όπως γίνεται αντιληπτό τα θέματα που αφορούν την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας  είναι και κοινά και σοβαρά, με την τοπική κοινωνία να θεωρεί ότι αποτελεί το «αποπαίδι»  του Δήμου Ναυπακτίας. Μάλιστα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκληθεί κοινή Γενική Συνέλευση με όλους τους προέδρους  των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε με κοινή φωνή και αιτήματα να θέσουν τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ