Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Υπόμνηση στον Τ. Ερντογάν

Published

on

Η έπαρση και η αμετροέπεια που φαίνεται να διακρίνει τον Πρόεδρο της Τουρκίας και θα έλεγα ακόμα μια τάση υποτίμησης των Ελλήνων δεν συνάδει με την συμπεριφορά των αυθεντικών Σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι μετά το Χάτ-ι Χουμαγιούν του 1856, (μεταρρυθμιστικό διάταγμα) ανεγνώριζαν την μεγίστη συμβολή των Ελλήνων της αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση να καταστή ένα σύγχρονο κράτος.

Έτσι όταν ο εκ Θράκης, μεγαλοτραπεζίτης της Κωνσταντινουπόλεως και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος και “εξαίρετος της εθνικής εκπαιδεύσεως χορηγός” (Ζαρίφεια διδασκαλεία), Γεώργιος Ζαρίφης (1807-1884), η τράπεζα του οποίου διεχειρίζετο το οθωμανικό χρέος, “επανακάμψας… εξ Ευρώπης, όπου διέμενεν επί τρία σχεδόν έτη, χάριν της υγείας του… ο Σουλτάνος (Αβδούλ Χαμίτ) εξεδήλωσε τας προς τον επιστρέψαντα άνδρα αισθήματά του, μεθ’ όλης της ανατολικής διαχύσεως…».

Τον επεσκέφθησαν ακόμα και οι αυτοκρατορικοί πρίγκιπες οι οποίοι, εις ένδειξιν βαθυτάτου σεβασμού “ησπάσθησαν την δεξιάν του”. Και κλείνει η αθηναϊκή εφημερίδα ΑΙΩΝ της 8.6.1882, με το σχόλιο:

«Υιοί Σουλτάνου ασπάζονται την δεξιάν έλληνος και να εκδίδεται επί τούτω αυτοκρατορικός ιραδές είναι βεβαίως εκ των γεγονότων άτινα ει τις προ τριάκοντα… ετών έλεγε ως γενησόμενα θα εξελαμβάνετο ως φρενοβλαβής. Αλλ’ όμως οπόσας και οποίαι αι περιστροφαί εν το κόσμω ημών»!

Αντώνης Ν. Βενέτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορητά Ηχεία: Οι Καλύτερες Επιλογές Και Τα Λάθη Που Κάνουμε Στην Αγορά

Published

on

By

Τα φορητά ηχεία είναι από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε συχνά, ειδικά το καλοκαίρι. Σε παραλία, εκδρομές, ακόμα και στο σπίτι, αν δεν έχουμε κάποιο μεγαλύτερο ηχείο. Στο άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να προσέξει κανείς πριν αγοράσει φορητό ηχείο.

Κριτήρια επιλογής – Το ψέμα με τα Watt στα ηχεία

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής φορητού ηχείου θα πίστευε κανείς ότι είναι το πόσο καλό ήχο βγάζει. Αυτό όμως, είναι λανθασμένη άποψη, καθώς δεν είναι το σωστό κριτήριο. Προφανώς, παίζει ρόλο η ποιότητα του ήχου, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κρίνουμε μπαίνοντας σε μια σελίδα online για να αγοράσουμε, ούτε καν πηγαίνοντας σε κάποιο κατάστημα. Όσον αφορά τον ήχο λοιπόν, θα πρέπει να βασιστούμε στις αξιολογήσεις άλλων χρηστών, ή σε reviews αξιόπιστων site.

Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της ισχύος, όπου πολύ συχνά συναντάμε παρανοήσεις. Ακούμε κόσμο να λέει: «Αυτό έχει 100W, είναι καλύτερο από το άλλο με τα 50W». Λάθος! Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα. Αρχικά, το φυσικό μέγεθος του ηχείου δεν έχει να κάνει με την ισχύ. Ένα μεγάλο ηχείο δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερο ηχητικά από ένα μικρότερο, ούτε ότι θα έχει μεγαλύτερη ισχύ. Ούτε η μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει ότι θα έχει ποιοτικότερο ήχο. Η μεγαλύτερη ισχύς το μόνο που μας δείχνει είναι ότι το ηχείο θα παίζει πιο δυνατά. Αλλά αν ο ήχος είναι χάλια, απλά θα είναι χάλια… πιο δυνατά! Αυτό που μας ενδιαφέρει στην ισχύ είναι το RMS, δηλαδή η πραγματική ισχύς που μπορεί να δώσει το ηχείο συνεχόμενα, χωρίς να αλλοιωθεί ο ήχος. Είναι η μόνη ένδειξη που έχει νόημα τεχνικά.

Συχνά όμως οι κατασκευαστές δεν αναφέρουν τη RMS ισχύ, αναφέρουν την Peak ισχύ. Δηλαδή το μέγιστο που μπορεί να δώσει ένα ηχείο στιγμιαία. Με άλλα λόγια, είναι ένας αριθμός απλά για το μάρκετινγκ, που μας ξεγελάει και δεν μας βοηθάει σε τίποτα. Αν ένα ηχείο γράφει 20W RMS, μπορεί να παίζει δυνατότερα και καλύτερα από ένα ηχείο που αναφέρει 100W σκέτο, και πιθανόν να έχει μόνο 15W RMS. Τυχαίο παράδειγμα, τυχαία νούμερα.

Γενικά, δεν έχει νόημα να κοιτάμε απλά τα Watt. Ένα καλά σχεδιασμένο ηχείο των 20W μπορεί να παίζει πολύ πιο ποιοτικά από ένα πλαστικό της πλάκας των 40W. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να κρίνουμε από τα χαρακτηριστικά. Οπότε τι στο καλό να κοιτάμε στην αγορά φορητού ηχείο; Τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι τρία: Το μέγεθος, η μπαταρία, και η συνδεσιμότητα. Και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Μέγεθος

Το μέγεθος στα φορητά ηχεία είναι σημαντικό, γιατί έχει άμεση σχέση με τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε στο ηχείο. Αν θέλουμε να το κουβαλάμε μαζί μας στο χέρι για κάποιο λόγο, προφανώς δεν θέλουμε να ζυγίζει 10 κιλά. Το μέγεθος παίζει επίσης σημασία στα μπάσα. Μεγαλύτερο μέγεθος ηχείου, σημαίνει και δυνατότητα για πολύ καλύτερα μπάσα. Στην αγορά θα βρούμε φορητά ηχεία τόσο μικρά, που χωράνε στην παλάμη του χεριού μας. Και τόσο μεγάλα, που να θέλουμε αυτοκίνητο για να τα κουβαλήσουμε.

Συνδεσιμότητα

Δεύτερο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, η συνδεσιμότητα. Η πιο συχνή μέθοδος σύνδεσης είναι φυσικά το Bluetooth. Συνδέουμε το ηχείο ασύρματα σε μια πηγή, συνηθέστερα στο κινητό μας. Βάζουμε να παίζει μουσική, και είμαστε έτοιμοι. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από αυτό. Οι περισσότεροι αυτό θέλουμε, να συνδέσουμε το κινητό μας και να παίξει. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες δυνατότητες όσον αφορά τη σύνδεση. Υπάρχουν ηχεία με σύνδεση Wi-Fi. Και υπάρχουν και φορητά ηχεία με θύρα 3.5mm, ή δυνατότητα για microSD. Και εδώ θα πρέπει να ζυγίσουμε τις ανάγκες μας, και να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να συνδέσουμε τη συσκευή μας και πού.

Μπαταρία

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο χαρακτηριστικό, η διάρκεια της μπαταρίας. Ο λόγος που παίρνουμε φορητό ηχείο, είναι για να μπορεί να παίξει για ώρες μακριά από πηγή ρεύματος. Η διάρκεια της μπαταρίας ενός καλού φορητού ηχείου μπορεί να φτάνει και τις 15 ή 20 ώρες. Σαφώς, τα πιο μικρά σε μέγεθος ηχεία θα έχουν και μικρότερη διάρκεια. Σε γενικές γραμμές, οι ώρες που υποστηρίζουν οι κατασκευαστές είναι αληθείς, αλλά συνήθως αφορούν ένα μέσο σενάριο. Για παράδειγμα,  ένα ηχείο που δηλώνει διάρκεια μπαταρίας 10 ώρες, δεν εννοεί 10 ώρες στο τέρμα, με τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν, και με το να φορτίζεις και το κινητό παράλληλα – ναι, κάποια έχουν και τέτοια δυνατότητα. Εννοεί 10 ώρες σε μία μέση ένταση.

Προτάσεις αγοράς

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές αγοράς στα φορητά ηχεία για κάθε χρηματική κατηγορία.

Θα ξεκινήσουμε με τα μικρά σε μέγεθος φορητά ηχεία. Στην κατηγορία αυτή δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά όσον αφορά τον ήχο ή την ένταση. Θα βρούμε όμως αξιόλογες και οικονομικές επιλογές. Και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές να είναι το Xiaomi Pocket Bluetooth, με έως 10 ώρες αυτονομίας. Το συγκεκριμένο ηχείο είναι μικρό – οπότε είναι ο ορισμός του φορητού. Πολύ ποιοτικό για αυτό το μέγεθος. Και κυρίως, είναι πάμφθηνο. Με μόλις 13,83 ευρώ, είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή σε αυτήν την κατηγορία. Υπόψη, μπορούμε να πάρουμε και δεύτερο και να τα συνδέσουμε ώστε να έχουμε stereo ήχο. Θεωρούμε ότι είναι ιδανικό για εκδρομές, για την παραλία καθώς είναι αδιάβροχο, ή και για δώρο,

Πολύ καλές εναλλακτικές για αυτό το μέγεθος είναι το Soundcore Select 4 Go της Anker. Και φυσικά, το πολύ γνωστό JBG Go 4, το οποίο όμως έχει ακριβότερη τιμή. Παραμένοντας σε πολύ προσιτές τιμές, η σειρά των Anker Soundcore Glow είναι μία πολύ καλή επιλογή για λίγο μεγαλύτερο μέγεθος και φωτάκια, αν αυτό είναι κάτι που ψάχνουμε. Γενικά η Anker τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι έχει να κάνει με ηχεία και ακουστικά. Προφανώς, αν θέλουμε να πάμε σε κάτι καλύτερο ποιοτικά, όσον αφορά τον ήχο, θα πρέπει να ανέβουμε σε κόστος.

Το JBL Flip 6 είναι μία πολύ γνωστή και καλή επιλογή που ξεκινά από τα 71 ευρώ, συνδυάζοντας ποιότητα, αυτονομία, και σχετικά μικρό μέγεθος. Στην κατηγορία του μεγαλύτερου μεγέθους θα βρούμε το εξαιρετικό Anker Soundcore Boom 2 Plus. Ομοίως, και για τα μικρότερα αδελφάκια του, Motion Boom 2 και Soundcore Boom 2 Outdoor με λειτουργία Καραόκε.

Καλές διακοπές με πολύ μουσική!

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος AI Assistant της Google μπορεί να ελέγξει το Android κινητό μας

Published

on

By

Πρόσφατα η Google παρουσίασε το Project Astra, ένα φιλόδοξο βήμα προς έναν καθολικό ψηφιακό βοηθό που δεν απαντά απλά σε ερωτήσεις, αλλά κατανοεί το περιβάλλον μας, σχεδιάζει λύσεις και αναλαμβάνει δράση. Πρόκειται για μια πολυτροπική AI οντότητα που συνδυάζει εικόνα, ήχο και γλώσσα για να παρέχει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε το Project Astra της Google: Έναν AI βοηθό που κατανοεί, σχεδιάζει και ενεργεί για εμάς, ελέγχοντας ακόμα και το κινητό μας!

Πέρα από την αναζήτηση: Ένας βοηθός που αντιλαμβάνεται και ενεργεί

Το Project Astra δεν περιορίζεται σε απλές απαντήσεις. Κατανοεί το πλαίσιο, σχεδιάζει ενέργειες και τις εκτελεί. Σε μια επίδειξη, ένας χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα φρένα του ποδηλάτου του. Το Astra βρίσκει το εγχειρίδιο χρήσης, εντοπίζει τη σχετική σελίδα, προτείνει βίντεο επισκευής και εντοπίζει ανταλλακτικά, σε κοντινά καταστήματα. Όλα αυτά χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να αγγίξει την οθόνη του. Αυτό γίνεται μέσω ενός παράγοντα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει εφαρμογές Android προσομοιώνοντας το άγγιγμα της οθόνης, υποδεικνύοντας μια προηγμένη αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη δυνατότητα.

Το Astra επεξεργάζεται ταυτόχρονα βίντεο και ήχο, δημιουργώντας μια συνεχή ροή δεδομένων που του επιτρέπει να κατανοεί το περιβάλλον μας. Μπορούμε να του δείξουμε ένα αντικείμενο μέσω της κάμερας και να του κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα: «Αναγνώρισε ένα tweeter σε ένα ηχείο και εξήγησε τη λειτουργία του».

Μνήμη: Θυμάται, για να μας εξυπηρετεί καλύτερα

Το Astra διατηρεί μνήμη 10 λεπτών από τις αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας πιο φυσικές και συνεκτικές συνομιλίες. Μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες ερωτήσεις και να προσαρμόσει τις απαντήσεις του ανάλογα.

Ενσωμάτωση με το οικοσύστημα της Google

Χτισμένο πάνω στο μοντέλο Gemini 2.0, το Astra αξιοποιεί εργαλεία όπως τα Google Search, Maps και Lens, για να παρέχει πληροφορίες και να εκτελεί ενέργειες. Μπορεί να αλλάξει ρυθμίσεις στο Android, να εντοπίσει αντικείμενα μέσω της κάμερας και να παρέχει οδηγίες πλοήγησης. Το Astra δεν περιμένει εντολές. Αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και προτείνει ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει λάθη σε εργασίες ή να υπενθυμίσει προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Project Astra: Προκλήσεις και μέλλον

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες, το Astra βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών. Η ταχύτητα απόκρισης και η ακρίβεια είναι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Επιπλέον, η ενσωμάτωση σε τρίτες εφαρμογές και η διαχείριση προσωπικών δεδομένων αποτελούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Project Astra αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο έξυπνο και προληπτικό ψηφιακό βοηθό. Αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι δυνατότητές του υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρελθόν το «γκουκλάρισμα» – Τί ανακοίνωσε η Google

Published

on

By

Καταργείται σταδιακά το «γκουγκλάρισμα» για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς η Google στρέφεται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των προγραμματιστών της, νέες εφαρμογές που στόχο έχουν να μετατοπίσουν την πανταχού παρούσα μηχανή αναζήτησης της Google από ένα κουτί επεξεργασίας λέξεων – κλειδιών σε ένα σύστημα «ψηφιακών πρακτόρων» που μπορούν να ανιχνεύουν τον ιστό και να απαντούν σε ερωτήσεις με βάση το πραγματικό περιβάλλον, τα γούστα και τις προτιμήσεις ενός ατόμου.

«Αυτό που μου λέει όλη αυτή η πρόοδος είναι ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της αλλαγής της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, όπου δεκαετίες έρευνας γίνονται πλέον πραγματικότητα για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google και της μητρικής της εταιρείας Alphabet, σε συνέντευξη Τύπου πριν από το συνέδριο.

Η Google επεκτείνει τη λειτουργία AI Mode, η οποία προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε όσους είχαν εγγραφεί για να δοκιμάσουν πρώιμες λειτουργίες μέσω του προγράμματος Labs, σε όλους τους χρήστες των ΗΠΑ μέσω της εφαρμογής Google. Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργίας AI Mode και μιας τυπικής αναζήτησης Google είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τα ερωτήματα. Αντί να εξετάζει απλώς ολόκληρη την ερώτηση, η λειτουργία AI Mode αναλύει τα ερωτήματα σε επιμέρους θέματα και δημιουργεί πρόσθετες αναζητήσεις με βάση αυτά τα επιμέρους θέματα για να παρέχει μια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Η Google λέει ότι η λειτουργία AI Mode σύντομα θα αξιοποιήσει το ιστορικό αναζήτησης ενός ατόμου για να εξατομικεύσει περαιτέρω τις απαντήσεις και οι χρήστες θα μπορούν επίσης να τη συνδέσουν με άλλες εφαρμογές της Google, όπως το Gmail.

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις ερωτήσεις, η λειτουργία AI Mode αναμένεται να προσφέρει δύο βασικούς νέους τρόπους αναζήτησης: Έναν που ισχυρίζεται ότι θα διεκπεραιώνει εργασίες για λογαριασμό του χρήστη και έναν άλλο που θα του επιτρέπει να δείχνει στην Google το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου του. Παρόλο που το AI Mode είναι πλέον γενικά διαθέσιμο στις ΗΠΑ, αυτές οι δύο συγκεκριμένες λειτουργίες θα εξακολουθούν να απαιτούν από τους χρήστες να εγγραφούν στα Labs.

Η τεχνολογία Project Mariner της Google, την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ως ερευνητικό πρωτότυπο πέρυσι, θα είναι σε θέση να εκτελεί ορισμένες εργασίες για λογαριασμό ενός ατόμου και να απαντά σε ερωτήσεις που συνήθως απαιτούν πολλαπλά βήματα, υποστηρίζει η εταιρεία. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να κάνει μια ερώτηση όπως «Βρείτε δύο προσιτά εισιτήρια για τον αγώνα των Reds αυτή την Κυριακή στο κάτω επίπεδο» και η Google θα αναζητήσει εισιτήρια, θα αναλύσει τις επιλογές και την τιμολόγηση, θα συμπληρώσει αυτόνομα φόρμες και στη συνέχεια θα βγάλει εισιτήρια που ταιριάζουν στα κριτήρια του χρήστη.

Η λειτουργία AI Mode στην εφαρμογή Google αποκτά επίσης μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις για τον κόσμο γύρω τους. Η οπτική αναζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Google: το εργαλείο Lens της εταιρείας επιτρέπει ήδη στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει. Αλλά αυτή η λειτουργία πηγαίνει την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας στη Google τι βλέπει ένα άτομο σε πραγματικό χρόνο. Η ιδέα είναι να διευκολυνθεί η Google να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με σύνθετες εργασίες που είναι δύσκολο να περιγραφούν – όπως αν το συγκεκριμένο μπουλόνι στην εργαλειοθήκη έχει το σωστό μέγεθος για το πλαίσιο του ποδηλάτου που επισκευάζεται – απλά δείχνοντας το τηλέφωνο και ρωτώντας. Η Google έφερε προηγουμένως αυτή τη λειτουργία οπτικής αναζήτησης στον βοηθό Gemini στο Android, την οποία επεκτείνει τώρα στο iPhone.

Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες αναζήτησης επικαλύπτονται με εκείνες που είναι διαθέσιμες στον βοηθό Gemini της Google, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση στους καταναλωτές. Ο Ρόμπι Στάιν, αντιπρόεδρος προϊόντων για την αναζήτηση της Google, δήλωσε στο CNN ότι η αναζήτηση είναι προσαρμοσμένη για μάθηση, ενώ το Gemini προορίζεται να είναι ένας βοηθός για εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα και η συγγραφή επιχειρηματικών σχεδίων εκτός από την απάντηση ερωτήσεων.

Όπως και να έχει, το μέλλον της αναζήτησης στο διαδίκτυο, προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον!

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ