Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), «όχημα» για το μέλλον

Published

on

ναύαπακτος-από-ψηλά-Nafsweek

Ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο λείπει εδώ και πολλά χρόνια από την Ναύπακτο, με συνέπειες που καταγράφονται όλα αυτά τα χρόνια. Εργαλείο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης ώστε να μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας να καθορίσει την χρήση γης να προχωρήσει στην πολεοδόμηση με όρους και κανόνες αλλά ταυτόχρονα και οι ιδιώτες επενδυτές και μη,  να γνωρίζουν που και με ποιους όρους οικοδομούν.  Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)  είναι ένα απολύτως συγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις Πολεοδομικές Χρήσεις. Αφορά το σύνολο της  έκτασης      του   Καποδιστριακού  Δήμου  Ναυπάκτου  και  στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω του προσδιορισμού και της χωροθέτησης των αναγκαίων λειτουργιών και χρήσεων γης, της «διασύνδεσης» των χρήσεων αυτών και της δημιουργίας των αναγκαίων τεχνικών υποδομών και έργων υποδομής, καθώς και της προστασίας των φυσικών και ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων, στους οποίους μπορεί να στηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Από το 1983 με τον νόμο Τρίτση οι Δήμοι καλούνταν να προχωρήσουν  στον πρώτο  πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής τους. Δύσκολο το εγχείρημα, του νοικοκυρέματος και της θέσπισης όρων, με τις δεκαετίες να χάνονται η μια μετά την άλλη.  Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του Δήμου Ναυπακτίας από το 2004 πρόσθεταν «το κάτι τις» με το εγχείρημα να βρίσκεται  σήμερα στην Β1’ Φάση.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το θέμα  με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας. Κατά την  παρουσίαση έγινε  ενημέρωση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προκειμένου εν συνεχεία να είναι σε θέση να υποβάλλουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους, οι οποίες μαζί με τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνδιαμορφώσουν και την τελική πρόταση, όπου στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση δίμηνης διάρκειας.

1. Οργάνωση του Οικιστικού δικτύου με ιεράρχηση – ανάδειξη  και καθορισμό του ρόλου των αξιόλογων οικισμών. 

2.  Ενίσχυση του ρόλου της Ναυπάκτου στην περιοχή ως κέντρου Διοίκησης – Τουρισμού –Αναψυχής – Πολιτισμού – Εκπαίδευσης.

3. Βελτίωση των οδικών συνδέσεων – χωρική συνοχή – Ισότητα στην πρόσβαση για άρση της απομόνωσης των οικισμών του εξωαστικού χώρου και ανάπτυξη επικοινωνίας με την ευρύτερη περιφέρεια της Δ. Ενότητας.

4. Αξιοποίηση – διαχείριση – ανάδειξη – προβολή – προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων ώστε να αποτραπεί η υποβάθμισή τους.

5. Οργάνωση – ανάπτυξη του τουρισμού με χωρική εξειδίκευση και εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της περιοχής λόγω ύπαρξης σημαντικών φυσικών πόρων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

6. Οργάνωση και ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα με εντοπισμό χώρων  υποδοχέων επιχειρήσεων.

7. Ενίσχυση – οργάνωση – επέκταση της κτηνοτροφίας , με κατεύθυνση στην οργανωμένη οικολογική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και την τυποποίησή τους.

8.  Ενίσχυση – οργάνωση – εξειδίκευση της γεωργικής παραγωγής ως συμπληρωματικής της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση στις οικολογικές καλλιέργειες.

 

Οι τρεις οι Χωρικές Ενότητες 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

Παραθαλάσσια Οικιστική Ενότητα Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου, όπου ενδεικτικά προβλέπονται τα ακόλουθα:  Αναβάθμιση αστικού χώρου με υλοποίηση ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων και δικτύωση των μνημείων σπάνιας ιστορικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της «Καστρόπολης»

Πολεοδομική οργάνωση – ρύθμιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του σχεδίου πόλης Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου και την ανάγκη επεκτάσεων του σχεδίου για την αύξηση της χωρητικότητας και τη ρύθμιση της διάσπαρτης δόμησης στην περιφέρειά του.

Ενιαία κυκλοφοριακή λειτουργία του παραθαλάσσιου αστικού χώρου, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις νέες περιοχές επέκτασης και την ανάγκη παράκαμψης της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου, με παράλληλη  εξασφάλιση οριζοντίων συλλεκτήριων οδών για την αποφόρτιση του βασικού άξονα της Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιτέας που διασχίζει το σύνολο της παραθαλάσσιας αστικής ενότητας.

Περιαστικοί οικισμοί που ενδεικτικά προβλέπονται:

Ανάπτυξη του διπόλου  οικισμών ∆άφνης – Σκάλας, ως ενισχυμένου κέντρου διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής του νοτιοανατολικού τμήματος της ∆. Ενότητας και των ανεπτυγμένων βιοτεχνικών – εμπορικών χρήσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή του Μόρνου.

Ενίσχυση και υποστήριξη των τάσεων συγκέντρωσης παραθεριστικής Β’ κατοικίας και χρήσεων τουρισμού – αναψυχής στην περιοχή του διπόλου ∆άφνης – Σκάλας.

Οργάνωση και δικτύωση αγροτικών οικισμών δυτικού τμήματος περιαστικού χώρου, με κύριους οικισμούς το δίπολο Κ. Αφροξυλιάς – Κ. Μαμουλάδας  και περιφερειακούς τους οικισμούς – συνοικισμούς Βομβοκούς – Λεύκας και Βελβίνας.

Ανάδειξη ευρύτερου άξονα σύνδεσης των περιαστικών οικισμών, με τη μορφή δακτυλίου παράλληλου με την ευρεία παράκαμψη της πόλης (Ν.Ε.Ο.), στο ίχνος υφιστάμενων κοινοτικών – αγροτικών οδών.

Βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου των αγροτικών οικισμών και των οδών πρόσβασης στις περιοχές γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιφέρεια των οικισμών, που αποτελούν τις παραγωγικές τους ζώνες.

Ανάδειξη πολυθεματικών δικτύων μονοπατιών – διαδρομών ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια των οικισμών.

Θεσμοθέτηση διαμορφωμένων οικιστικά περιοχών στην περιφέρεια των οικισμών για τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης.

Αγροτικοί οικισμοί κεντρικής και βόρειας ενότητας, που ενδεικτικά προβλέπονται:

Ανάδειξη οικισμών Ριγανίου και Νεοκάστρου, ως κύριων οικιστικών κέντρων για τους οικισμούς της απομακρυσμένης αγροτικής ενότητας.

Υποστήριξη και ανάδειξη των δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στον ποταμό Εύηνο, με τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής και των εξυπηρετήσεων των επισκεπτών – τουριστών, στους παρόθχιους οικισμούς και στην περιοχή του κύριου οικισμού του Ριγανίου.

Ενίσχυση του οικισμού του Νεοκάστρου με βασικό κοινωνικό εξοπλισμό, για την εξυπηρέτηση των κύριων αναγκών των κατοίκων του οικισμού και των μικρότερων οικισμών – συνοικισμών Παλαιοχωρακίου – Μ. Παλαιοχωρακίου – Α. Μαμουλάδας και Α. Αφροξυλιάς που αναπτύσσονται στην περιφέρειά του.

Προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους στην περιφέρεια των οικισμών, με σημαντικότερες την παρόχθια ζώνη του Εύηνου, τα δασικά συμπλέγματα, τις θειούχες – ιαματικές πηγές και τις περιοχές ειδικής προστασίας της άγριας ζωής.

Ανάδειξη πολυθεματικών δικτύων μονοπατιών – διαδρομών ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια των οικισμών.

Προτείνεται η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου.  Από την μελέτη προβλέπονται παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων και αποκατάστασης όψεων των κτιρίων, ενώ παράλληλα δύναται η τροποποίηση των προβλεπόμενων χρήσεων γης, αλλά και ο καθορισμός πρόσθετων ειδικών όρων δόμησης – μορφολογικών περιορισμών σε εντοπισμένες θέσεις.

Ειδικότερα ως προς την αποκατάσταση του κελύφους των κτιρίων, προβλέπεται η χορήγηση οικονομικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες.

Η περιοχή Παλαιοπαναγιάς  ρυθμίζεται με ήπια πολεοδόμηση, με τις ειδικότερες κατευθύνσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κοινοχρήστων χώρων για τη βιώσιμη πολεοδομική και κυκλοφοριακή λειτουργία της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

57 χρόνια από τότε που η δικτατορία σώζει την Ελλάδα από τους… Έλληνες!

Published

on

By

Πως η ίδια η χούντα περιέγραφε με  κωμικοτραγικό τρόπο τους «εθνικούς κινδύνους» και δικαιολογούσε τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Τα παρανοϊκά άλλοθι των δικτατόρων του 1967 μπορεί να προκαλούν εκ των υστέρων θυμηδία και στον καιρό τους να ήταν κωμικοτραγικά.

Αν 57 χρόνια μετά έχει κάποιο νόημα, όμως, να ανακληθούν στη μνήμη οι πρώτες και αμέσως μετά την επιβολή της χούντας δικαιολογίες για το στρατιωτικό – φασιστικό πραξικόπημα, αυτό δεν βρίσκεται στη φαιδρότητα της κατάστασης. Αλλά σε μια άλλη διαχρονικότητα.

Ιδού περί τίνος πρόκειται, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων.

Για την επιβολή της δικτατορίας, σε πρώτη φάση, κατασκευάστηκε από το κράτος και παρακράτος της Δεξιάς, τους στρατοκράτες και τους φορείς, γενικώς, της αντίδρασης μια δήθεν πραγματικότητα. Με βασικό υλικό την κινδυνολογία και τον φόβο.

Ο πυρήνας της ήταν πως «η Ελλάδα κινδυνεύει». Επομένως όλα επιτρέπονται για να …σωθεί η πατρίδα. Μετά, εν ονόματι αυτής ακριβώς της εικονικής πραγματικότητας, αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ελευθερίας, δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, των δικαιωμάτων κτλ.

Το σενάριο της…  «Επανάστασης»!

Η συνομωσία κατά της Ελλάδας θα κορυφωνόταν στις 23 Απριλίου 1967. Θ΄ άρχιζε από τη Θεσσαλονίκη και θα εξαπλωνόταν σ’ όλη τη χώρα. Το σύνθημα της εξέγερσης είχε δοθεί στις 18 Απριλίου. 30.000 άνδρες των Λαμπράκηδων και 2.000 πεπειραμένοι σαμποτέρ ήταν έτοιμοι να δράσουν. Οι αρχές ασφαλείας, που αριθμούσαν μόλις 27.000, δεν μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό εχθρό, γι’ αυτό και καταφύγανε στο στρατό. Οι στρατιωτικοί, όμως, προκειμένου να μη αιματοκυλιστεί ο τόπος έδρασαν προληπτικά… Συλλάβανε τους εμπειροπόλεμους σαμποτέρ του «Λαϊκού Μετώπου» της Ένωσης Κέντρου –κομμουνιστών, όπως επίσης κι ελάχιστους άλλους πολιτικούς, που κινδύνευαν να τους σκοτώσουν οι συνωμότες κι έτσι η Ελλάδα σώθηκε…

«Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας δια να προλάβη τον εμφύλιον σπαραγμόν, να αποκαταστήση την τάξιν και να επαναφέρη την ενότητα του Εθνους….» Φαίνεται απίστευτο, αλλά ακριβώς αυτό ήταν το αρχικό επίσημο σενάριο της χούντας για να …εξηγήσει στους Έλληνες την επιβολή της δικτατορίας.

Άλλο σενάριο θα εκπονήσουν, στην πρώτη επέτειο της «επανάστασης» (Μάρτιος 1968) οι γκαιμπελίσκοι της «Γενικής Διευθύνσεως Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως», που έχει καταλάβει ο αρχηγός της χούντας Γ. Παπαδόπουλος.

Η πρώτη «διαφωτιστική» έκδοση θ’ αποσυρθεί, αλλά θα παραμένει για πάντα για να προκαλεί τη νοημοσύνη. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε υπήρχαν μεν παρανοϊκοί συγγραφείς, αλλά δεν έλειπαν και ανεγκέφαλοι αναγνώστες…

Σοβαρές… αποδείξεις σχιζοφρένιας! 

«Ουδεμία αντίδρασις του λαού υπήρξεν. Αντιθέτως ο λαός υπεδέχθη την επέμβασιν του στρατού με ανακούφισιν. Τα δυο μοναδικά θύματα εσημειώθησαν εκ τυχαίων λόγων.        Το 99% των συλληφθέντων αποτελείται από γνωστούς σεσημασμένους κομμουνιστάς με πλουσίαν ανατρεπτικήν δράσιν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του καθεστώτος.

Αλλά γιατί συνελήφθησαν μέλη της κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία ; Η απάντηση είναι απολύτως σχιζοφρενική: «Μόνον το 1% των συλληφθέντων αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα τα πλείστα των οποίων ετέθησαν υπό προσωρινήν κράτησιν χάριν ασφαλείας των»!

Παραδόξως, εδώ υπήρχε και μια αλήθεια. Αυτό το 1% «μεταφραζόταν» σε 100 περίπου πολιτικούς, ενώ συνολικά οι πολίτες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 21ης Απριλίου έφταναν τις 10.000…

Οι κίνδυνοι, όμως, που απειλούσαν την Ελλάδα έπρεπε μετά την επίκλησή τους και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος ν’ αποδειχτούν. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο, που απασχολούσε. Το παν ήταν η επίκλησή, τα υπόλοιπα αδιάφορα και η σχετική …επιχειρηματολογία παραπέμπει και θυμίζει τρελοκομείο.

Τα πειστήρια της εξέγερσης συνομωσίας, που θα προσαχθούν, τα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επιβολή της χούντας, είναι πράγματι αδιάσειστα: ένα χαρτονόμισμα των 10 ρουβλίων, κατάλογοι μελών της ΕΔΑ κατά συνοικία και επάγγελμα, έπιπλα γραφείου και εκδόσεις της ΕΔΑ…

Παραδόξως ούτε ένα όπλο, έτσι για τα μάτια, δεν προσκόμισαν. Αλλά την τρίτη μέρα είπαν πως ανακάλυψαν αποθήκη με στολές αστυφυλάκων, που υποτίθεται θα χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Μετά την επικράτησή η χούντα δεν χρειαζόταν αποδείξεις για τις εθνικές απειλές. Ο κίνδυνος να γελοιοποιηθεί, κατασκευάζοντας αποδείξεις, παραμόνευε, καθώς ή ίδια ήταν ακριβώς ο εχθρός.

Άλλωστε τα παραμύθια ήταν χρήσιμα προ της 21ης Απριλίου. Τώρα απαιτούνταν η βία, οι διώξεις, οι φυλακές τα δεσμά…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ