Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς να συμπεριφέρεστε στο γιορτινό τραπέζι

Published

on

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Από την μια δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ένοχοι όταν τα απολαμβάνουμε, από την άλλη όμως πρέπει να θυμόμαστε, πως οι άνθρωποι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων παίρνουν τουλάχιστον 2-3 κιλά.                               Μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχει τρόπος να αποφεύγουμε τις «διατροφικές κακοτοπιές» και να ικανοποιούμε υγιεινά τις γαστρονομικές μας ορέξεις.

Ορισμένες συμβουλές για να ευχαριστηθείτε το γιορτινό τραπέζι υγιεινά και χωρίς στερήσεις είναι οι ακόλουθες:
  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Μην τσιμπολογάτε ότι βρίσκετε μπροστά σας. “Εξοπλιστείτε” μ’ ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερο, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών, κάτι που είναι βασική αιτία δυσπεψίας.
  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε. Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα. Κάνετε ένα πλάνο στο μυαλό σας από αυτά που προτιμάτε περισσότερο και ταυτόχρονα είναι φτωχότερα σε θερμίδες.
  • Αφαιρέστε την πέτσα από τη γαλοπούλα και το ορατό λίπος από το κρέας και γλιτώστε περίπου 50-200 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.
  • Οι ψητές πατάτες που συνοδεύουν το κρέας φροντίστε να είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.
  • Η σάλτσα που θα συνοδεύσει το ψητό φροντίστε να έχει βάση ντομάτας, πιπεριάς, ή άλλων λαχανικών και να μην περιέχει βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
  • Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
  • Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα και cottage cheese.
  • Προτιμήστε σαν μεζέδες το τζατζίκι ή τη μελιτζανοσαλάτα αντί για μαγιονέζα ή τυροσαλάτα. Ψήστε και μην τηγανίζετε τα τυροπιτάκια, το μπέικον, τα λουκάνικα.
  • Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά γιατί έτσι αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται και καθυστερεί η πέψη.
  • Μόλις τελειώσετε το γεύμα σας ‘ξεφορτωθείτε’ το πιάτο από μπροστά σας. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να τσιμπολογήσετε τα περισσεύματα του τραπεζιού.
  • Αν είστε καλεσμένοι σε γεύμα αποφύγετε να πάτε τελείως νηστικοί για να αποφύγετε τις υπερβολές. Φάτε ένα φρούτο νωρίτερα, ή λίγα δημητριακά, ή ένα γιαούρτι.
  • Αν πιείτε, προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και κάντε το να διαρκέσει περισσότερο.
  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Κρασί 1ποτήρι=70Kcal –Μπύρα 1ποτήρι=150 Kcal

  Από τη ομάδα των ξηρών καρπών η καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα. Επίσης τα ξηρά φρούτα είναι άριστες επιλογές όπως τα σύκα, οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Σοκολατάκι 1 τεμάχιο=150Kcal
    • Τρουφάκι 1 τεμάχιο=215 Kcal
    • 3 κάστανα= 70 Kcal
    • 3-4 ξηροί καρποί=45Kcal

 Προτιμήστε σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με ελαιόλαδο, ελεγχόμενη ζάχαρη και φρούτα. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες, αλλά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όσον αφορά τη θρεπτική του αξία. Περιοριστείτε σ’ ένα κομμάτι την ημέρα!!!

  • Αν θέλετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό φροντίστε να μην φάτε τόσο βαρύ κυρίως πιάτο. Αν όμως δεν το καταφέρατε υπάρχουν αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις όπως: Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι ελαφρύ σε λιπαρά με κομματάκια φρούτων ή γλυκό του κουταλιού.
  • Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 2-3 μελομακάρονα ή 2-3 κουραμπιέδες & 1 καλό γλυκό, δηλαδή 1 κομμάτι τούρτα ή                       1 δίπλα κτλ τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά.
  • Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά 1 κανονικό και 1 πιο ελαφρύ.
  • Αν τύχει να καταναλώσετε 2 μεγάλα γεύματα, προσπαθήστε την επόμενη ημέρα να καταναλώσετε 2 ελαφριά γεύματα για να επανέλθετε στην κανονική σας ισορροπία.

 Φτιάξτε την γέμιση για τη γαλοπούλα σας πιο υγιεινή.

 Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι αντί βούτυρο ή μαργαρίνη

  • Αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι
  • Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών
  • Προτιμήστε περισσότερο αποξηραμένα φρούτα όπως τις σταφίδες
  • Προτιμήστε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση
  • Για κάθε αυγό χρησιμοποιήστε μόνο δύο ασπράδια

  

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Γέμιση ½ ποτ.{120γρ}=210Kcal

 

Παραδοσιακά

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά

Θρεπτική αξιολόγηση ανά μερίδα
Θερμιδική

Αξία

{Kcal}

Πρωτεΐνες

{g}

Υδατ/κες

{g}

Λιπίδια

{g}

Μονο-

Ακόρε

{g}

Κορεσμένα

{g}

Πολύ-

Ακόρεσ.

{g}

Χοληστερίνη {mg}
Βασιλόπιτα 390 3.9 46.0 11.6 3.9 2.9 3.6 90
Κουραμπιές 200 3.5 30.6 18.3 7.7 3.6 5.9 16
Μελομακάρονο 180 2.0 25.0 8.6 5.3 1.2 1.6 0
Ραβανί 263 4.0 44.7 8.6 4.0 2.1 1.8 62
Δίπλες 219 3.3 27.1 11.5 6.4 1.9 2.5 30
Μηλόπιτα 209 3.0 38.7 5.4 2.0 1.8 1.2 34
Μπακλαβάς {100gr} 407 6 56 19 18
Αρνάκι ψητό {100gr} 242 21 0 19 70
Γαλοπούλα ψητή {100gr} 187 29 0 7 85
Πατάτες φούρνου {1μερίδα} 160 3 26 5 0
Πατάτες τηγανιτές{100gr} 274 4 36 16 6
Τζατζίκι {1 μερίδα} 144 8 16 5 3
Τυρόπιτα {1 κομμάτι} 331 10 41 14 52

 

Μην ξεχνάτε ότι αυξάνοντας την δραστηριότητά σας θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάψει ορισμένες τουλάχιστον από τις extra θερμίδες.

Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τα εδέσματα των εορτών, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το βάρος σας. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα ‘παν μέτρον άριστον’ και εφαρμόστε τον στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης διατροφής σας.

 

                                                                                                                                                       Λένα Μελίστα – Διατροφολόγος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Πέμπτη: Ακολουθία Αχράντων Παθών – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ